Reklama

Reklama

Dukla - Pravda utopená v blátě

všechny plakáty
Česko, 2008, 28 min

Režie:

Tomáš Kaucký

Obsahy(1)

Operace Dukla měla být skončena za 4 dny s tím, že pomůže Slovenskému národnímu povstání. Ze vzpomínek pamětníků je však patrné, že šlo o zneužití vojáků a vojenskou blamáž, ze které později režim udělal slávu.
Proč se bojovalo v místě, kde byl neschůdný terén, proč se nastupovalo do údolí a naprosto překvapení Němci, kteří měli opevněné kopce nevěřili svým očím, když sem vojska pochodovala jako na porážku. Za podobné chyby trestal Napoleon své generály nejtvrdšími tresty. Duklu dobudeme, nebo na ní padneme řekl maršál Koněv, jehož kariéra byla postavena na množství mrtvých. Dodnes mají mnozí z Dukly hořko v srdci. Bylo zneužito utrpení lidí, jejich tragédie, jak se z některými později zacházelo. Hořko z padlých kamarádů, ze vzpomínek. Nánosy času, které vynášejí či znevažují to či ono. Ale lidský život položený v boji znevážit nelze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Radko 

všechny recenze uživatele

Požiadanie starších o skúsenosti, rady a zážitky patrilo k základným modelom správania od prvopočiatkov ľudstva. Zohnať s odstupom rokov toľko pamätníkov duklianskych bojov bolo iste náročné a zrejme nebolo jednoduché ani primäť ich k rozpomínaniu. Potiaľ je dokument fajn. Formálne, žiaľ, pripomína desiatky a stovky podobných, produkovaných Českou televíziou cez kopírák. K obsahu - je pravda, že komunisti urobili zo zmrvenej vojenskej operácie, kde zbytočne padli tisíce vojakov, výkladnú skriňu hrdinského odporu voči fašizmu. Ale robiť všeobecné závery na základe pár výpovedí priamych účastníkov je mladícky nerozvážne - i keď potvrdzované odbornou autoritou - medzivstupmi akéhosi historika z inštitúcie, ktorá bola predstavená len pre mňa nezrozumiteľnou skratkou. Podobne povrchnou, akou bol celok. Vyváženejší a komplexnejší pohľad na túto udalosť reprezentoval vynikajúci dvojdielny dokumentárny film Petra Hvižďa "Dukla - krev a mýtus". ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Kdybych nevěděl co se na Dukle dělo, řekl bych, že dokument je nepodařená parodie. Nudně podaný výklad s ještě podivnějšími vstupy těch, kteří bitvu zažili. Líčení, že si tam slovenští kluci dělali ohníček a chytla jim nádrž, to mě skutečně pobavilo. Přínos dokumentu je prakticky nula, ztráta času: 28 minut. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mluví sice o velmi silném, citlivém a vážném tématu, ale tak zmateně a nepoutavě, že jediné, co člověka napadne, že by se raději sám měl zajímat o to, co se tam vlastně stalo a hlavně jet se podívat na toto bolavé místo našich dějin. Takže alespoň z tohoto pohledu měl dokument smysl. Jediné, co zaujme, je vyprávění těch, kdo tam bojovali. ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

souhlasím s většinovým odsudkem tohoto dokumentu, jen bych rád upozornil na fakt, že se nejedná o televizní snímek, jak píše Radko. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Povrchně zpracované; chaoticky poskládané; pro diváka často až matoucí glosy pamětníků; nesrozumitelné mixování původních a hraných záběrů... 2 hvězdičky dávám jen za téma a možnost slyšet vzpomínky účastníků bitvy. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda, že autoři lépe nezpracovali natočený materiál. I když má "film" časovou linku (zhruba od r. 1938 do konce války), poskakuje z jedné události na druhou, z jedné etapy války na další příliš rychlým tempem, až místy tápete, o čem je zrovna řeč. Objektivně bych hodnotil 2 hvězdičkami, ale vzpomínajícím veteránům/veteránkám musím jednu přihodit. Oni si jí bezesporu zaslouží. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který by však mohl být o něco delší. Na "'Dukla, krev a mýtus" to ale rozhodně nemá. ()

Reklama

Reklama