Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psycho (1960), nejslavnější film Alfreda Hitchcocka, by možná nikdy nevznikl – nebýt režisérovy umanutosti a neskonalé trpělivosti jeho spoluscenáristky, střihačky a manželky Almy Revilleové... Věhlasný mistr napětí se na konci padesátých let potýká s nečekanou situací. Jako režisér začínající v němé éře zvládl bez větších problémů přechod ke zvukovému filmu a po úspěchu ve Velké Británii opanoval i Hollywood. A teď, přestože jeho nedávné snímky Okno do dvora (1954), Muž, který věděl příliš mnoho (1956) a Na sever severozápadní linkou (1959) byly kasovními trháky, posílají ho filmoví kritici do důchodu a hollywoodská studia vidí ve jméně Hitchcock jen tiskárnu na peníze podle osvědčených námětů. Ambiciózní režisér se proto rozhodne přejít do protiútoku a chystá adaptaci Blochova románu, který přejímá skutečný případ sériového vraha a kanibala Eda Geina. Od rozporuplného projektu ovšem dávají hollywoodští producenti ruce pryč a Hitchcock tak musí zastavit vlastní dům. Už od začátku natáčení ale nejde nic podle plánu: jeho žena a spolupracovnice Alma se věnuje jinému scénáři, režiséra přepadávají staré úzkosti a navíc ho ve snech navštěvuje samotný Ed Gein... Životopisný snímek Hitchcock je režijním debutem scenáristy Sachi Gervasiho, inspirovaný odbornou publikací Stephena Rebella z roku 1990. Na pozadí příběhu o natáčení filmařova nejúspěšnějšího titulu, thrilleru Psycho (1960), se tvůrci soustřeďují na zvláštní a láskyplný vztah Alfreda Hitchcocka (1899–1980) a jeho manželky Almy Revilleové (1899–1982). Alma byla Hitchcockovou nejbližší spolupracovnicí a podílela se jak na jeho scénářích, tak na střihu. V době natáčení Psycha byli svoji už více než 30 let, když se ale Alma rozhodne vystoupit z „Hitchova“ stínu, není vůbec jisté, že to jejich manželství unese – tím spíš, že Hitchcock není schopen zvládat svou chorobnou fixaci na blonďaté protagonistky. Mimo ústřední dvojici s Anthonym Hopkinsem v roli sarkastického a zhýčkaného Mistra a Helen Mirrenové jako jeho sebevědomé a zároveň ohleduplné a obětavé manželky se objevuje i řada tehdejších hollywoodských osobností, například Janet Leighová (Scarlett Johanssonová) nebo Vera Milesová (Jessica Bielová). (Česká televize)

(více)

Recenze (520)

choze 

všechny recenze uživatele

Anthony hláškuje a smutně kouká, Helen mu zdatně sekunduje a i když to není AMERICKÁ NOC, pro fandy filmů o natáčení filmů, je to příjemná povinnost. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„She won´t be nude, she´ll be wearing a shower cap.“ Nesouhlasím, že filmu chybí konflikt. Byť jsou nepatrné, jsou jich tam tucty a když se za nimi zpětně ohlédneme, uvidíme cyklický proces a jednu historicky ne až tak překvapivou skutečnost, že za kormidlem sarkastického křižníku, střílejícího bonmoty a napětím, stojí žena.. K hercům mám jen to, že Hopkins není Hopkins a Mirren je Mirren, lepší poklonu jim nelze vyseknout. Na čtyři hvězdy to nakonec vytáhly Herrmannovy smyčce, které zapůsobí jako energy drink a samozřejmě závěr (jemně naznačující, že další film bezradného Hitche bude Rumburak). Good evening! ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.9/10] | me: Zaujímavá biografia, výborné výkony. You shouldn't wait until half way through. Kill her after thirty minutes. [3.5*] ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoc, ale já se bavil. I přes střední část s románky a vtíravým Edem byl scénář obohacen o skvělé dialogy, díky kterým film krásně plynul. Ač Hopkins nevypadá jako Hitchcock a místy se vůbec tak nechová. Celé to považuji jako milé ohlédnutí do Hollywoodu šedesátých let minulého století. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Je možné, že diváci Hitchcocka se budou dělit na dvě skupiny. Na tu, která Psycho i samotného mistra bezmezně miluje, a na tu, pro níž je Psycho "jen" kultovním filmem a Alfred Hitchcock "jen" legendárním režisérem. Já patřím do té první. Hitchcock má v sobě nesmírný potenciál, kterému se zde však nepodařilo projevit či snad "odkrýt" ve všech vrstvách, jaké v sobě skýtal. Herecké obsazení je prvotřídní, od Anthonyho Hopkinse, který je namaskován famózně a dokonce i ta chůze je nerozeznatelná od té Hitchovy, přes Helen Mirren, nádhernou Scarlett Johansson a především Jamese D'Arcyho. V první chvíli, kdy se, coby Anthony Perkins dostavil na casting, jsem si pomyslela "Co tam dělá Perkins?" Jeho podoba s Anthonym je dokonalá a zarážející. Nejen vzhledově, ale i způsobem chováním, gesty a tou typickou Perkinsovou lehkou nervozitou a plachým úsměvem. Zde je jeden z kamenů úrazu. Vytvořit v biografickém filmu někoho, kdo působí tak věrohodně, jako byste se dívali na skutečného Anthonyho a nevěnovat mu ve filmu snad ani dvacet minut, je trestuhodné a opovážlivé. James D'Arcy si zasloužil co jen nejvíc prostoru a přehlížet tak kultovní charakter, jakým Norman Bates je, je vskutku velmi podlé. Není to však jen Norman, kdo zde dostal málo prostoru. Je to v podstatě celé samotné natáčení Psycha. Ti, kdo se těšili, že si užijí velkolepé "making the movie" budou nejspíš zklamáni. Měla jsem dojem, že natáčení Psycha se zde dohromady věnovalo zhruba pouze půl hodiny. Plus určitý čas, který se věnoval přípravám či jednáním s představiteli Paramount. Zbytek filmu je vyplněn výhradně soužitím a vztahem mezi Hitchcockem a jeho ženou Almou a jejími "dostaveníčky" s jistým Whitfieldem Cookem. Jelikož je však film kvalitně a precizně natočen, ani jako fanynku Psycha mě v celkovém dojmu nezklamal. Možná, kdyby se stopáž prodloužila a rovnoměrně se tak rozprostřely jednotlivé linie, byl by Hitchcock skutečným dokonalým dílem a poctou mistrovu dílu. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John J. McLaughlin | Hudba: Danny Elfman | Produkcia: Ivan Reitman, Tom Pollock, Joe Medjuck, Alan Barnette, Tom Thayer | Distribúcia: Fox Searchlight Pictures | Štúdio: The Montecito Picture Company, Cold Spring Pictures | Tržby: 23,570,541 $ || Skromný film, ktorý nám dáva nahliadnuť do súkromného života a oborového zákulisia určitej etapy života Hitchcocka. Paradoxne sa dozvedáme len minimum o jeho pracovných postupoch a tiež palete celoživotného diela. Je to skôr rámovaný film vo svojom vlastnom svete na minimálne jedno videnie. Scéna s nožom v jeho ruke ťažko vládne, a ukazuje, že režisér by mal byť vždy najlepším hercom na place. 70% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Hitchcock ťaží v prvom rade z toho, že sa venuje natáčaniu jedného z najkvalitnejších filmov histórie a samozrejme zároveň aj jeho tvorcovi, vďaka čomu som si viacero scén z natáčania a rôznych filmovo zameraných dialógov dosť užil, hlavne scéna v sprche na premiére bola perfektná, ale inak mi film príde až prekvapivo priemerný a to prakticky vo všetkých ohľadoch. Scenár rieši až príliš veľa výrazných prvkov, ale dosť povrchne, až som mal pocit, že tu sú len kvôli natiahnutiu dĺžky filmu, réžia je len obyčajný štandard a dokonca ani herecké výkony mi neprišli tak kvalitné, ako by som od takéhoto obsadenia čakal, teda až na postavu Anthonyho Perkinsa, ktorého James D'Arcy zvládol dokonalo. Takže ako fanúšik Psycha pozretie určite neľutujem, ale aj tak si myslím, že taký filmový génius, ako bol Alfred Hitchcock by si zaslúžil neporovnateľne kvalitnejší film, keď sa už honosí jeho menom. 61% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nenadchlo. Narozdíl od Hitchových filmů, tenhle položivotopis nemá duši. Některé fórky jsou povedené, herecky si to všichni zůčastnění užívají, režie je na úrovni. Dobové reálie rozkošné. Nedočkáme se ale ničeho nového. Není tu jediná věc, která se vryje do paměti. Škoda. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Hitchcock rozhodně není typ filmu, na který bych se nějak výrazně těšil, ale nakonec jsem mu šanci dal a do kina šel. Film naštěstí není příliš dlouhý, ale i na tak krátkou dobu to byla docela nuda, což ale u curiculum vitae bývá. Obsazení je ale vybráno dobře a tři hvězdičky si ode mě film zaslouží hlavně kvůli Anthonymu Hopkinsovi a Scarlett Johansson...60%...[26.02.2013_Kino Šumava_Klatovy] ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je to kouzelné, jak lze točit filmy o každé jednotlivosti ze života Hitche. Ale tento je hlavně o Almě. A ptáte se, kdo byla první Hitchova ideální blond? Přece Anny Ondra. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hitchcock - stručný a (možná) výstižný název celému filmu tak trochu podkopává nohy. Většina diváků bude možná zklamaná, když místo (jimi dle názvu očekávaného) životopisného dramatu o velkém režisérovi a práci na jeho opusu magnu dostane spíše komorní hořkou komedii o stárnoucím muži, jehož duše ne a ne zestárnout. Mně to vyhovuje. Anthony Hopkins se perfektně do Hitche převtělil (ten by snad zahrál i starou bábu líp, než kdejaká herečka :-)), Helen Mirren mu rovnocenně přihrává a Scarlett Johansson to jistí nejen svým půvabem. Velmi pěkný film, i když snové scény s Edem Geinem bych klidně oželel - do filmu moc nezapadají a ani v ději nemají moc velké opodstatnění. 85%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jsem měl chuť tady vrazit 100 % a ani nemrknout. Po několika dnech, co jsem film viděl, mě to trošičku přešlo hlavně z toho důvodu, že šlo poznat, že film točil někdo, kdo obdivuje Hitche. Což je v tomto případě dvousečná zbraň. Pozitiva jsou jasná, najdeme zde zmíněnou prakticky každou zajímavost, co o filmu Psycho existuje, ve snímku jde vidět, jak režisér obdivuje především Hitchcocka a jeho houževnatost jít za svým a ten film natočit stůj co stůj… Jenže když jsem se na to podíval s odstupem, tak jsem zjistil, že prakticky žádná scéna zde není ničím výjimečná a mě jako diváka může jen zamrzet fakt, že tento snímek (se stejným ansámblem) nerežíroval někdo jako Scorsese, Polanski či Forman, zkrátka osoba, která v této oblasti umí chodit a zná řemeslo. Ale to je jen jediná výtka, jak už jsem napsal, po zhlédnutí tohoto snímku jsem měl chuť pustit si zmíněné Psycho a nakonec, o tom to je, ne? 80 %. P. S. A fakt, že sir Anthony Hopkins ani nezasáhl do bojů o Oscara, mě fakt mrzí, jeho výkon byl bez nadsázky fenomenální. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Půltucet hereckých hvězd, objektem zájmu taková režisérská ikona a přitom neumíme zaujmout, jen zoufale kloužeme po povrchu. Hitchcocka snímek představuje v pokročilém věku, kdy natáčel Psycho (protože chtěl dělat něco jiného, chtěl ještě zažít riskovat, znovu ochutnat tvůrčí svobodu), které kritika nejprve strhala, pak však po diváckém ohlasu svoje unáhlená tvrzení přehodnotila. Scénárista Terminálu Sacha Gervasi v pozici režiséra nepřekvapil, solidními kulisami prochází nezúčastněně, chybí konflikt, chybí napětí mezi postavami, není zvídavý, není dravý. Prostě další životopisné drama, na které nebude obtížné zapomenout. Z plejády slavných jmen bohužel nikdo zvlášť nevyniká. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Není to ani tak film o Alfredu Hitchcockovi, jako spíš film o filmu. A já tuze rád filmy o filmu. Zde není středobodem žádný menší snímek, než slovutné Psycho, které je dodnes považováno za režisérův tvůrčí vrchol. Mě, jako fanouška Hitche, který má jeho filmografii celkem nakoukanou (především ty slavnější kousky) tento zábavný počin bavil. Vtáhl mě, upoutal a i když jsem se nedozvěděl nic moc extra nového, budu hodnotit vysoko. Hopkins byl skvěle namaskován a svůj předobraz zahrál znamenitě (bylo viděl, že se připravil skutečně poctivě) a trefou bylo i obsazení herce, jenž ztvátnil Anthony Perkinse. Nenašel jsem zde žádné velké kaňky, když pominu ty halucinogenní scény, nad nimiž se ale dají přivřít oči. Ihned po skončení Hitchcocka, jsem si dal sprchu, pustil Psycho a jak tak koukám ven, za okny se shlukují vrány... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"...až uvidíte konečnou verzi s nádhernou, lyrickou hudbou pana Herrmanna..." Anthony Hopkins se pod nánosem latexu a za vycpaným břichem neztratil ani v nejmenším, Hitchcocka pouze neimituje, ale proste jě Hitchcockem, a tak to má být. Ačkoliv film nenabídne nic vyloženě neznámého (všechny ty historky o natáčení Psycha měly vousy už před pěknou řádkou let), stále baví a nenudí. Helen Mirren jako vždy dokonalá, Scarlett Johansson božsky krásná... A James D'Arcy je Anthonymu Perkinsovi tak nebezpečně podobný, že to snad ani není možné. Výborný biják se spoustou vtipných i vážných chvilek, který mohl být beze všeho mnohem delší. Škoda, že se nedočkáme dalšího dílu o Ptácích. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Strastiplná cesta režiséra Hitchcocka k tvorbe jeho najslávnejšieho hororu Psycho. Navzdory nepriaznivým ohlasom okolia si tento tvorca strachu ide za svojim. Založil svoj majetok, ohrozuje svoje manželstvo. Urobí však všetko preto aby uvedený film stoj čo stoj dokončil. Anthony H. v plnej paráde. Jednoznačne ťahá celú kvalitu snímku. Neviem, kto a čo od tohto filmu očakával, ale z pohľadu životopisnej drámy s ľahkým pohľadom na schizofréniu hlavnej postavy - nadpriemerné dielo. Film taktiež ponúka jedno staré, známe ponaučenie - za všetkým hľadaj ženu. V dobrom, i zlom. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, na který si za pár měsíců už nikdo ani nevzpomene, přitom to tak dobře začalo. První půlhodina je dobrá, vlastně velmi dobrá a hlavně strašně zábavná. Úplně ve mně probudila natěšenost, myslela jsem si, že mě teď čeká příjemná filmová hodina a půl s dobrými herci. Velmi mě bavilo to pozadí vzniku filmu, od hledání inspirace, přes schůzku s cenzorem, až po samotné natáčení. Jenže krátce na to filmu začne docházet dech. Natáčení Psycha ustupuje do pozadí, Hitchcock se promění v žárlivého manžela a divák sleduje menší krizi manželského páru, kterou však Sacha Gervasi nezvládl vůbec prokreslit a jít do hloubky, takže vlastně vůbec nikoho nemůže zajímat. A dokonce dokázal ve druhé polovině z Hitchcocka udělat strašně nesympatickou postavu. Film na jedno zhlédnutí. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Stejný případ jako loňský Můj týden s Marilyn. Scény z natáčení Psycha jsou vynikající, ale osobní linka mezi Hitchcockem a jeho ženou bohužel nefunguje tak, jak by asi měla a linie okolo Dannyho Hustona je zde vyloženě navíc. Herci si to ale vychutnávají a Hopkins už dlouho nebyl v takové formě. Škoda, že všechny linky nešlapou tak, jak mají. ()

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

11.07.2012

Alespoň v novince Darrena Aronofskyho Noah. Natáčení biblického eposu, který má vyšší rozpočet než všechny dosavadní Darrenovy filmy dohromady (konkrétně 130 milionů dolarů), začalo před několika dny… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Reklama

Reklama