Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psycho (1960), nejslavnější film Alfreda Hitchcocka, by možná nikdy nevznikl – nebýt režisérovy umanutosti a neskonalé trpělivosti jeho spoluscenáristky, střihačky a manželky Almy Revilleové... Věhlasný mistr napětí se na konci padesátých let potýká s nečekanou situací. Jako režisér začínající v němé éře zvládl bez větších problémů přechod ke zvukovému filmu a po úspěchu ve Velké Británii opanoval i Hollywood. A teď, přestože jeho nedávné snímky Okno do dvora (1954), Muž, který věděl příliš mnoho (1956) a Na sever severozápadní linkou (1959) byly kasovními trháky, posílají ho filmoví kritici do důchodu a hollywoodská studia vidí ve jméně Hitchcock jen tiskárnu na peníze podle osvědčených námětů. Ambiciózní režisér se proto rozhodne přejít do protiútoku a chystá adaptaci Blochova románu, který přejímá skutečný případ sériového vraha a kanibala Eda Geina. Od rozporuplného projektu ovšem dávají hollywoodští producenti ruce pryč a Hitchcock tak musí zastavit vlastní dům. Už od začátku natáčení ale nejde nic podle plánu: jeho žena a spolupracovnice Alma se věnuje jinému scénáři, režiséra přepadávají staré úzkosti a navíc ho ve snech navštěvuje samotný Ed Gein... Životopisný snímek Hitchcock je režijním debutem scenáristy Sachi Gervasiho, inspirovaný odbornou publikací Stephena Rebella z roku 1990. Na pozadí příběhu o natáčení filmařova nejúspěšnějšího titulu, thrilleru Psycho (1960), se tvůrci soustřeďují na zvláštní a láskyplný vztah Alfreda Hitchcocka (1899–1980) a jeho manželky Almy Revilleové (1899–1982). Alma byla Hitchcockovou nejbližší spolupracovnicí a podílela se jak na jeho scénářích, tak na střihu. V době natáčení Psycha byli svoji už více než 30 let, když se ale Alma rozhodne vystoupit z „Hitchova“ stínu, není vůbec jisté, že to jejich manželství unese – tím spíš, že Hitchcock není schopen zvládat svou chorobnou fixaci na blonďaté protagonistky. Mimo ústřední dvojici s Anthonym Hopkinsem v roli sarkastického a zhýčkaného Mistra a Helen Mirrenové jako jeho sebevědomé a zároveň ohleduplné a obětavé manželky se objevuje i řada tehdejších hollywoodských osobností, například Janet Leighová (Scarlett Johanssonová) nebo Vera Milesová (Jessica Bielová). (Česká televize)

(více)

Recenze (520)

petero 

všechny recenze uživatele

"Volajte ma Hitch. Cock kľudne vynechajte." a "- Na toto som čakala 30 rokov. - Nie nadarmo ma volajú majster napätia." ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hitch nikdy nepatřil mezi mé top favority. Vertigo se mě moc nelíbilo. Psycho bylo vynikající. Ptáky jsem pořádně nikdy neviděl a Na sever severozápadní linkou se chystám už pěkně dlouho. Okno do dvora taky nebylo zrovna tím, čím jsem si přál. V Alfedových filmech, prostě divák vždy nějakou dobu musí čekat na pointu. Když samozřejmě příjde, tak stojí za to.... Pokud jde o tento životopisný film, tak ten se zaměřuje pouze na období natáčení Psycha a ani v tomhle případě se nejedná o kdovíjaké hody. Kdo čeká tuny zajímavostí bude zklamán. Film je zajímavý asi jen do určité míry. Herecké výkony jistě snesou nejpřísnější měřítko. Celkové zhodnocení: Není nutné vidět. 50% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Film o jednej veľkej životnej etape Alfreda Hitchcocka. "Majster napätia" má síce zvláštnu filmovú formu (verím, že maskéri odviedli svoju prácu najlepšie ako vedeli), no oči Anthony Hopkinsa sú tak výrazné, že mi stále pripomínali len jednu osobu, ktorou je on sám. Biografické fakty sú servírované trochu neobvykle, tak, že sa prelíniajú pasáže z rodinného života a z nakrúcania. Celé to príjemne odsýpa. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy z filmařského prostředí i Hitchcocka, ale tohle se moc nepovedlo. Na stopáž pouhých 98 minut se tam vlastně nic moc neděje, jako životopis to také nefunguje, protože ukazuje jen krátké období v jeho životě, a pro milovníky Psycha je tam nakonec hrozně málo záběrů z natáčení Psycha. Na druhou stranu solidně funguje retrostylizace a pár hitchcockovských vtípků, postřehů, jenže to je na film o takovém tvůrci zatraceně málo. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě je důležité si uvědomit, že i když se jmenuje Hitchcock, je film o Psychu. Takže výhrady o slabém životopisném filmu neberu, protože tohle zkrátka žádný životopis není. Jde o malou velkou podívanou pod pokličku něčeho, kvůli čemu si mnozí z nás zřídili účet na ČSFD. Z filmu dýchá příjemná atmosféra a herecké výkony zapáleného tria Anthony-Helen-Scarlett pohladily mou duši daleko víc, než lecjaký monstrózní prezidentský epos. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo milé překvápko, Hitchcocka jsem nikdy nijak nevyhledávala, ani nijak zvlášť nemusela, Psycho jsem taky viděla jen v remaku a jednou, přesto jsem se u tohohle dílka tetelila blahem a každou chvíli jsem se usmívala, jak kdyby mi někdo hodil něco do pití a závěrečná scéna z Hitchem před kinosálem už byla vyloženou třešínkou na dortu. Neskutečně hravej film, ať už máte na legendy, o nichž vypráví, jakýkoliv názor. 80% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Problém týchto biografických filmov často spočíva v jednej zásadnej chybe - zameriavajú sa na jedinú dôležitú udalosť a sú príliš prostučké. Jednoducho kĺzajú po povrchu a tvária sa, že sú niečo viac než príjemný film pre nenáročného diváka, ktorý si po odchode z kina bude naivne myslieť, že sa o jednej z najväčších legiend filmu dozvedel niečo viac. To je síce pravda, ale film toho ponúka žalostne málo, a ešte k tomu tak priamym a, použijem Mattyho výraz, bulvárnym spôsobom, akoby to vlastne ani nechcel byť film. Nie je sa tu nad čím príliš pozastaviť či premýšľať, ale aspoň je to, na druhú stranu, ľahké, vtipné a zábavné, takže sa divák aspoň na chvíľku dobre pobaví. A teraz si poprosím druhý, o poznanie dlhší, hlbší a možno aj temnejší film. A pokojne tam môže byť opäť Anthony, ktorý bol tradične skvelý, a v porovnaní s ostatnými, ktorí sú tu viac, tu menej len vyprázdnené figúrky bez života, výnimočný. 65% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Tak na tohle jsem čekala 30 let. A právě proto mi říkají "mistr napětí". Hitchcock je pro mnoho diváků mistr napětí, ale pro mne jen obyčejný hororový režisér. Narodit se v jeho době, také bych ho tak bral, jenže žiji v jiné době a jeho snímků jsem moc neviděl. Hitchcock není špatný, má dobrý příběh, ale nejvíce uchvátí teprve závěr a scéna v kině.. 6/10 = 68% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemně velké překvapení. Životopisné filmy většinou nejsou moje káva, protože jsou nudné a mají tři hodiny. Tady byla přiměřená délka, svižné tempo, skvělé herecké výkony a žádný prostor pro nudu. Pro mě teda rozhodně mnohem lepší film než zatím všechny nominované na Oscary, které jsem viděla. Vytknula bych snad jen jednu věc - tu strašnou masku. Sice chápu, že jí Anthony Hopkins musel mít, aby se přiblížil Hitchcocovi, ale byla opravdu strašná a bylo hrozně vidět, že je to jen maska. 5* ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Od filmu nelze očekávat dokumentární obsáhlost. Je to spíše hříčka vzdávající hold geniálnímu režisérovi, kterého vystihuje naprosto dokonale. Přesně takhle suverénního a současně nejistého a tápajícího jsem si ho představoval při sledování jeho osobních "předscén" na počátcích jeho krátkých televizních epizod. Je velice příjemné se na to dívat, pohoda, úsměv, nadhled... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem čekal vlekoucí se, nezajímavou životopisnou nudu o jednom stařečkovi, musím říct, že to vůbec není nezajímvé, natož úmorné. Ano, nic převratného v tom hledat nelze, ale filmu strašně prospívá snesitelná stopáž, osoba hlavního hrdiny, která je sice pro našínce zdánlivě známá, ale ve skutečnosti pouze povrchně, a konečně velmi příjemné herecké výkony opravdu všech zúčastněných, kterým podle očekávání vévodí Hopkins, Mirren a dvě pusinky, Johansson a Biel (i tak ale stejně nechápu, co to měly ty ženský v Americe za styl v těch 50.-60.letech, no hnůj...). Souhlasím s tím, že za měsíc si na tohle asi nevzpomenu, ale scény se sprchovým koutem (natáčení a Hitch při premiéře) mi zůstanou spojené s tímto filmem napořád. Na typ filmu velmi slušné. Hodnocení do 75% je adekvátní. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Áno, ako uvedomelý a zodpovedný prispievateľ na csfd som si najprv prečítal pár komentárov, ale len zopár, aby som nezblbol alebo nedostal krvácanie do mozgu. Nemohol som uveriť, že tento film je pre niekoho „len“ akási milá historka, ktorá sa zrejme ako parazit na niečom priživuje a preto akosi nemá morálne právo hovoriť sám za seba. Naozaj neviem, kde je napísané, že žánre retro a „making of“ sú automaticky podradné. V Biblii? Sú naozaj tak zaťažené nostalgiou, že o nič iné v nich nejde? Vyvediem z omylu. Podľa mojich skúseností filmy, ktoré reflektujú dejiny kinematografie patria k tým lepším či dokonca vôbec najlepším, pretože ide o dokonalú kulisu alegórie života (toho skutočného). Za všetky uvediem len moje najobľúbenejšie – Sunset Blvd. (1950), Deň kobyliek (1975), Purpurová ruža z Káhiry (1985) a L. A. Utajené skutočnosti (1997). Ak pri nich divák pociťuje ťažkú nostalgiu za nejakou belle époque, fajn, no tá s kvalitou nijak nesúvisí, nostalgia nie je kvalitotvorná. Za tie hviezdičky, čo udeľujeme, môže predovšetkým námet a scenár. Film Hitchcock nie je len o nakrúcaní legendárneho diela, samo osebe to nijakú katarziu nevyvolá. Je o Umelcovi, ktorý realizuje Dielo vo svete Slepých, takže sa cíti ako Alica v ríši divov. Alebo rovno ako Ed Gein. Ak pristanem na zem, tak priznám, že tu skutočne ide aj o to, ako vzniklo Psycho. Ak zároveň poviem, že mi po chrbte behali zimomriavky tak často ako pri prvom pozretí Psycha, tak zbystrite pozornosť. Kedy mávate zimomriavky vy? Keď pozeráte zlý alebo dobrý film? PS: Na rozdiel od tvorcov filmu si nemyslím, že by s obsadením Marion Crane Hitchcock tápal. Určite mal jasno, len čo si spomenul na vetu "Do amerického motelu idem kvôli pohodliu", ktorú Janet Leigh predniesla v čerstvej Wellesovej gangsterke "Dotyk zla". ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak teda, jsem překvapen. Čekal jsem nudný drama, které zaujme jenom místy, pěkně jsem se mýlil. Jedná se o opravdu kvalitní drama, kterému toho moc k nejvyšší dokonalosti nechybí. Příběh je naprosto úžasný, mohl mít větší nápady, ale nevadí. Vše mě ve filmu bavilo, nenašel jsem žádnou hluchou scénu. Filmu vévodila hodně dobrá poutavá hudba. Herecké obsazení je na tom také dobbře. Anthony Hopkins zahrál roli Hitchcoka přímo dokonale. Helen Mirren mě bavila bezmála tak stejně jako Hopkins. Scarlett Johansson také potěší - příjemná, milá a krásná. Jessica Biel zde měla malou roli, nevýrazná, ale ničím neurazila. Vylepšil bych možná trochu dramatičtější konec a to i rozhodně velkolepější. Začátek filmu začal skvělým tempem, pak se mírně pozastavil, což nevadí. Hopkinc a Mirren hráli velice upřímně. K plnému hodnocení něco chybí. Jak už jsem psal, velkolepost - především ke konci filmu a tak. Jinač jsem ohromně spokojen. Hodnotím na zasloužených 87% = **** ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zábavné, vtipné a šarmantí, až se jednomu nechce věřit, že je to o Hitchovi. Kdyby takhle plný sebeironie byl doopravdy a tudíž i ve svých filmech, asi bych ho měla velice ráda. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Alfréd Hitchcock položil základní pilíře k modernímu thrilleru a potažmo hororu. Film se soustředil na jeden z jeho nejproslulejších filmů jeho režijní kariéry: Psycho. A tak sledujeme, jak tohle slavné dílo vznikalo s velkými obtížemi, jak se samotný režisér vyrovnával se svými běsy a jak to ovlivnilo jeho manželské soužití. Pojmout všechno tohle dokonale v jednom filmu nešlo. Hitchcock nikdy za své filmy Oscara nezískal, avšak jeho představitel Anthony Hopkins, by měl za své působivé ztvárnění jeho osobnosti velkou šanci vyhrát v kategorii pro nejlepšího herce v hlavní roli, kdyby ovšem byl nominovaný. Klady: Anthony Hopkins je jako Hitchcock fenomenální, maskéři odvedli na něm dobrou práci, Scarlett Johansson jako Janet Leigh, nejpůsobivější scény byly pro mě u cenzurové komise, ve střižně a při promítání v kině stěžejní scény ve sprše z Psycha, detailní výprava, všechny natáčecí scény slavného díl a, které svojí útržkovitostí a odosobněním budily dojem, že jsou jen atraktivní vycpávkou filmu. Zápory: komplikovaný vztah s manželkou svým velkým prostorem převyšuje ve filmu vše ostatní, divák musí být obeznámen s filmem Psycho, aby se u filmu bavil a vychutnal si jeho vznik, zajímavý představitel Anthonyho Perkinse dostal ve filmu mizivý prostor, některá fakta ve filmu nesedí, jako třeba to, že režisér, který vydělává miliony, má potíže zafinancovat svůj film, když ho odmítne studio produkovat, stereotypní a opakující se rytmus střídání scén doma a z natáčení postupem času způsobí postupné se vkrádání nudy, podivně neústrojné režisérovy běsy, málo poutavý a hlavně ničím strhující, převážně vlekoucí se děj. Mé hodnocení: 40% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Zjistíme, jak krkolomně vznikalo Psycho, že se Hitchcock věnoval víc filmům než ženě a uvidíme hezké kostými a dokonalé ztrávnění Hitche. Žádná bomba, ale rád jsem se poučil a většinu času to byla poutavá podávaná. Ale to kochání se známou vražednou scénou z Psycha je na mě moc; vždyť je neuvěřitelně trapná a nic v ní není vidět! # [viděno: monitor, 5.1, EN sub] # příběh 7 | hudba 6 | humor 0 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 5 ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že nevidela som žiaden film od Hitchcocka, dokonca ani známe Psycho (Hodlám napraviť). Ale vzhľadom na to, že tento film bol životopisný nevidela som to ako prekážku. A navyše aspoň som sa niečo podozvedala. Sériového vraha Eda Geina poznám, veľa som si o ňom čítala ale vôbec som nevedela, že vďaka jeho zverstvám vznikol film Psycho. Myslela som si, že proste Hitchcock dostal skvelý nápad na film a bol už úžasný keď sa točil. No ale bolo to vlastne naopak. Filmu nikto neveril, každý ho spochybňoval a nakoniec po uvedení v kinách sa stal film niečím úžasným. A napr. aj tá stará známa hudba. Myslela som, že tá proste bola k tej scéne hneď jasná. A svetu sa div nie. Veď on ju tam pôvodne ani nechcel. Takže celkom fajn film, ktorý mi trošku priblížil aký A. H. bol a ako vznikol film Psycho. ()

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

11.07.2012

Alespoň v novince Darrena Aronofskyho Noah. Natáčení biblického eposu, který má vyšší rozpočet než všechny dosavadní Darrenovy filmy dohromady (konkrétně 130 milionů dolarů), začalo před několika dny… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Reklama

Reklama