Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psycho (1960), nejslavnější film Alfreda Hitchcocka, by možná nikdy nevznikl – nebýt režisérovy umanutosti a neskonalé trpělivosti jeho spoluscenáristky, střihačky a manželky Almy Revilleové... Věhlasný mistr napětí se na konci padesátých let potýká s nečekanou situací. Jako režisér začínající v němé éře zvládl bez větších problémů přechod ke zvukovému filmu a po úspěchu ve Velké Británii opanoval i Hollywood. A teď, přestože jeho nedávné snímky Okno do dvora (1954), Muž, který věděl příliš mnoho (1956) a Na sever severozápadní linkou (1959) byly kasovními trháky, posílají ho filmoví kritici do důchodu a hollywoodská studia vidí ve jméně Hitchcock jen tiskárnu na peníze podle osvědčených námětů. Ambiciózní režisér se proto rozhodne přejít do protiútoku a chystá adaptaci Blochova románu, který přejímá skutečný případ sériového vraha a kanibala Eda Geina. Od rozporuplného projektu ovšem dávají hollywoodští producenti ruce pryč a Hitchcock tak musí zastavit vlastní dům. Už od začátku natáčení ale nejde nic podle plánu: jeho žena a spolupracovnice Alma se věnuje jinému scénáři, režiséra přepadávají staré úzkosti a navíc ho ve snech navštěvuje samotný Ed Gein... Životopisný snímek Hitchcock je režijním debutem scenáristy Sachi Gervasiho, inspirovaný odbornou publikací Stephena Rebella z roku 1990. Na pozadí příběhu o natáčení filmařova nejúspěšnějšího titulu, thrilleru Psycho (1960), se tvůrci soustřeďují na zvláštní a láskyplný vztah Alfreda Hitchcocka (1899–1980) a jeho manželky Almy Revilleové (1899–1982). Alma byla Hitchcockovou nejbližší spolupracovnicí a podílela se jak na jeho scénářích, tak na střihu. V době natáčení Psycha byli svoji už více než 30 let, když se ale Alma rozhodne vystoupit z „Hitchova“ stínu, není vůbec jisté, že to jejich manželství unese – tím spíš, že Hitchcock není schopen zvládat svou chorobnou fixaci na blonďaté protagonistky. Mimo ústřední dvojici s Anthonym Hopkinsem v roli sarkastického a zhýčkaného Mistra a Helen Mirrenové jako jeho sebevědomé a zároveň ohleduplné a obětavé manželky se objevuje i řada tehdejších hollywoodských osobností, například Janet Leighová (Scarlett Johanssonová) nebo Vera Milesová (Jessica Bielová). (Česká televize)

(více)

Recenze (520)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čisto z faktografického hľadiska neoceniteľný film. I keď určite v mnohom prikrášľuje a zjednodušuje, jednoucho sleovať Hitcha akoo filmovú postavu v jeho súkromí a pri práci je pôžitok sám o sebe, Film postráda dramatičnosť, sústredí sa na psychiku svojho "pacienta", sem tam je vtipný, občas vydesí rejžovými predstavami a nijako zvlášť negraduje. Mne to osobne nevadí, len sa asi čakal ťažkotonážny oscarový náklad a tým pádom bol film sklamaním. Pravidlo, že ste tak žiadaný, ako váš posledný film, stále platí a ja tak trochu s ním aj sympatizujem, pretože zvyšuje nároky na tvorcov a tí sú nútení vydávať zo seba stále to najlepšie. Prečo bol potom Hitch jeden z mála, ktorí ho dokázali dodržať? ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Kvalitní životopisný snímek o králi hororu. Bylo to spíše o natáčení kultovního snímkuPsycho, ale podle mě velmi dobře zpracované. Hopkins předvedl úžasný výkon, kde se vžil do kůže pana mistra Alfreda Hitchcocka! Místy jsem se i hodně pobavil, což ve výsledku vydá na 75%. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Naprosto výborné zpracování a hlavně ultra skvělé ztvárnění Alfreda Hitchcocka v podání Anthony Hopkinse!! Opravdu výborný výkon! Také Helen Mirren a Scarlett Johansson podaly skvělé výkony. Nejvíce mě potěšilo, že bylo vybráno zrovna natáčení a vznik Psycha, jelikož je to vtipná podívaná a když člověk vidí, že i vtipně vznikalo, tak to opět pobaví. Paráda. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je možné v životopisnom príbehu venovať viac pozornosti režisérovej žene a jej vzťahu k režisérovi, ale nepovažujem to za najšťastnejšie riešenie. Je možné obsadiť do úlohy Alfreda Hitchcocka jedného z desiatky mojich najobľúbenejších hercov, nechať ho "napuchnúť" a deklamovať s mimikou majstra hororu, ale tiež to nepovažujem za najšťastnejšie riešenie. Takže film som si pre zaujímavosť pozrel, viac-menej ma nezaujal, ale ako poctu veľkému režisérovi ho môžem brať. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

V podstatě klasická biografická pohádka o hledání porozumění a překážkách na cestě k libovolnému cíli, ale zrežírovaná a zahraná s elánem a mimořádnou sympatií. Hopkins ani Gervasi asi ceny sbírat nebudou, jejich láska k Hitchcockovi, případně Psychu, je ale očividná a nakažlivá, minimálně pro stejně zasaženého člověka. Komplikovaný charakter ústřední postavy film poměrně elegantně představuje (a na rozdíl od nedávné Girl nestrká nic nechutně bulvárního divákovi do obličeje), neidealizuje ho a pokud už někoho staví na piedestal, je to Alma Reville, přehlížený génius za ikonou Hitchcocka. To co film chtěl, případně mohl říct, řekl. I proto je škoda, že se tvůrci zaměřili na tak krátký úsek Hitchcockova života. Psycho sice mělo relativně komplikovanější vznik a následně úžasně triumfovalo, tak vyjímečná osobnost by si ale přesto zasloužila obsáhlejší film. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je to celé divné. Proč se vlastně film o natáčení Psycha jmenuje Hitchcock? Divně přifouknutý Hopkins přitom pořád vypadá jen jako divně přifouknutý Hopkins. Takže z hereckého pohledu film táhne Helen Mirren. A ani jako film o natáčení Psycha to vlastně nefunguje. Jen další tuctové životopisné drama, které nezachrání ani Ed Gein ve vedlejší roli (50%). ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Na Hičkoka sem se těšil, ale netušil jsem, že to bude tak divně natočený a ještě ktomu sem myslel,že to bude o jeho životě a ne jenom o tom jak točil Psycho. Zklamání ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Komu se loni líbil Můj týden s Marilyn, bude spokojen. Retro z prostředí filmového studia a natáčení jednoho vizionářského díla, které rozhodně nemůže postihnout víc než zlomek ze života velkého režiséra. Milostný motiv jako alibi pro natočení je pro mě upozaděný. Hopkins předvádí samozřejmě to nejlepší a za masky, pokud se experti z Akademie uráčí vůbec film nominovat, bude Oscar. Více v mojí externí recenzi v kultu na konci ledna. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Každý režisér musí něčím začít, že zrovna ale producenti nechají jménem Hitchcock odpanit Sachu Gervasiho....to chce buď hodně odvahy, nebo hlouposti.Hitchcock je považován za jednoho z nejvýznamějších režisérů všech dob, mě ale nikdy ničím neohromil.Jednak prostě nemám rád staré filmy, jednak jsem u Psycha 20x usnul než jsem ho jednou konečně dokoukal a ptáky nesnáším, zbytek tvoří pár opravdu dobrých thrillerů, což je ale bohužel žánr, který mám ze všeho nejméně rád, tudíž jméno Hitchcock u mě vyvolává pouze vzpomínku na jistého korpulentího starého pána, který měl stejně jako já rád blondýnky.I přesto je ale to jméno důležité a natolik významné, že by slušelo za z filmování jmény jako Zemeckis, Spielberg či Scorsese.Na druhou stránku je to možná ale nakonec dobře, jelikož tu nemáme typickou Oscarovou šablonu, ale milý, příjemný a rychle ubýhající film, který je sice v rukou nezkušeného autora dosti nekonzistentní, není přílíš napínavý, sám místy moc neví co chce říct a natáčení Psycha se věnuje až tragicky málo a nakonec vlastně sleduje pouze Hitchcockův vztah k jeho ženě Almě, i přesto dokáže ale bavit a to díky skvělému hereckému obsazení a hlavně každý milovník filmu ocení prostě vše kolem zákulisí jakéhokoliv natáčení.Nebudu zapírat, že 4* je z půlky přidaná za neskutečně, ale neskutečně rozkošnou Scarlett Johansson a druhá půlka 4 hvězdy je za pocit, který ve mě vyvolal Anthony Hopkins a to ten, že nekoukám na jeho skvělý herecký výkon, ale i díky dokonalé práci maskéru jsem 100% stopáže věřil, že sleduju život Alfreda Hitchcocka a přímo jeho osobu a když už tvůrce nedokáže širokou věřejnost uspokojit "aspoň" tímhle, tak se vás kurva ptám tak čím jiným!?!?!?! 75%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv Alfred Htichcock není "mým" režisérem, je ve filmovém světě nezapomenutelnou legendou a pro mnohé, nepřekonatelným mistrem napětí. Snímek "Hitchcock" se však nezabývá jeho životem a cestou k filmovému pásu ale raději si vybral menší životní etapu tohoto filmového tvůrce a to je natáčení jeho nejslavnějšího snímku "Psycho", které musel financovat z vlastní kapsy a které mu skoro zničilo manželství. Na široké plátno zbytečně minimalistický ale přesto v mnoha ohledech kvalitní snímek, který pro opravdové režisérovi fanoušky nebude ničím novým ale ostatním alespoň naznačí, jakým charakterem tento obtloustlý elegán oplýval. Hopkins nechtěně pitvořící ale přesto úžasný a dokonale namaskovaný. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Áno, životopisný film by som prijal viac, ale na to sú už aj kvalitné dokumenty. Film zachytává len pasáž zo života majstra, dokázal prilákať veľké hviezdy a mnohé z nich boli na castingu odmietnuté, no hoci nemusí byť ten príbeh Psycha, taký divácky pútavý, výkon Hopkinsa to dostáva do úplne inej dimenzie. On tvorí minimálne 50% celkovej hodnoty filmu. On je reálny Hitchcock, on reálne na placi odovzdal všetko, on kontroloval sám sebe kažý milimeter masky, on sám sa dôkladne pripravoval na každú repliku, aby bol maximálne hodnoverný. Takže majster zahral majstra a obaja Sirovia by si nemali čo závidieť. Inak dobrý film o výnimočnom mužovi, za ktorým stála nezlomná žena. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se nesmírně těšil, ale hodinu po zhlédnutí si už ani nepamatuji, o čem byl. Debutant Sacha Gervasi se vydal tou nejjednodušší cestou vřelého a líbivého dramatu "pro všechny" a výsledkem je naprosto prázdná, nehitchcockovská, povrchní a banální báchorka, která možná obstojí jako odpočinkový film na nedělní odpoledne, ale rozhodně ne jako portrét významného režiséra. Navíc to z Hithcocka, stejně jako v televizním filmu The Girl, dělá další, poměrně odpuzující karikaturu. Maskéři se vyřádili, ústřední herecké duo sympatické, jinak ale nic, co by stálo za povšimnutí. Vidím v tom stejný promarněný potenciál jako v loňském Mém týdnu s Marylin - možností pro mnohem propracovanější reflexi kinematografických praktik daného období se zde nabízí nespočet (natáčení Psycha je zde spíš v pozadí), tvůrci se ale raději vydali cestou tuctového vztahového dramatu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Alfreda Hitchcocka mám jako režiséra velmi rád, takže jsem si rozhodně nemohl nechat ujít životopisný film o něm, navíc s tak zvučnými jmény v hlavních rolích. Ikdyž film nesklidil nijak výrazné ovace, recenze, ani ocenění, tak i přesto se mi ve výsledku líbil. Možná jsem byl zaslepen kultem okolo Hitchcocka, nebo mojí oblíbenkyní Helen Mirren, ale na mě film Hitchcock zapůsobil. Bavila mě jak profesionální (natáčení filmu), tak i osobní linie filmu (manželská krize, "románek"), přičemž se obě účelně prolínaly. Jako velmi originální jsem shledal vsuvky, které se týkaly Hitchcockových představ o původním vrahovi, který se stal předlohou pro Normana Batese. Dále také stále více přicházím na chuť hereckému vystupování Scarlett Johansson, která byla jako Janet Leigh oslňující a sympatická. Zkrátka pro mě velmi dobře natočený film, který stojí zejména na skvělých hereckých výkonech a poutavém námětu. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Zbožńuju Hopkinse, takže jen málo věcí mohlo u mě Hitchcocka poslat do kopru, protože Hopkins hrál skvěle. A to dokonce i v situaci, kdy mu kvůli proporcím Hitche maska panáčka michelina prakticky znemožnila práci s mimikou dolních obličejových partií. Ale možná byl skvělý i sám Hitchcock. Trošku jsem se bála umělecké nudy, která bude příliš rozpitvávat každý detail Psycha a ve finále to byl opravdu příjemný, srozumitelný zážitek nejen o tvůrčím procesu, ale především o člověku, který je i navzdory svému talentu, píli a kreativitě neskutečně smýkaný obavami a smysly, stejně nedokonalý, jako my všichni. Bylo to vlastně dojemné, ty scény, kdy Hitch nedokáže ukrotit svoji vášeń k jídlu, i svoji žárlivost, což není vlastně taky nic jiného, než kombinace vášně a strachu. A to mi bylo ohromně sympatické, že žárlil i ve věku, ve kterém jsou oddělené ložnice partnerů vesměs povinností a citová lhostejnost přirozeným důsledkem letitého vztahu, kdy si gratulujete, když toho druhého můžete vůbec označit za přítele, natož být ještě smýkán nějakou touhou. Já být Hitchova žena, budu ho na rozdíl od Almy klidně těma sladkostma rozmazlovat. V klimakterickém věku už budu mít raději doma vtipného a mile cynického tlouštíka, než vypatlaného bývalého seladona, kterého masakr stáří dožene taky, nicméně jediné, čím vás rozesměje, bude grimasa při infarktu po špatně nadávkované viagře. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Korpulentná postava filmového neba Alfréd Hitchcock známa svojím britkým humorom a posadnutosťou blond hlavnými predstaviteľkami je neustále uznávaná režisérska veličina. Tento snímok je podobne ako Spielbergov Lincoln malým fragmentom z jeho života, konkrétne ide o natáčanie legendárneho filmu Psycho. Tvorcovia to okorenili manželským motívom a bojom proti vlastným démonom, ale pravdupovediac išli na to veľmi povrchne. Aj tak je však film príjemnou sondou do života "majstra napätia" a oplatí sa to vidieť, hoci neprináša nič prevratného. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5 ..Veľmi príjemný & zábavný film, ktorý pobaví, poteší, neprekvapí, neohúri a rovnako nezanechá hlbšiu brázdu v pamäti a akurát navnadí na ďalšiu projekciu Psycha:) ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že by si Hitchcock zaslúžil lepšie spracovanie. Ale toto nebol v podstate ani životopisný film. Išlo tu naozaj o krátke obdobie nie len na pomery rôznorodej a produktívnej kariéry režiséra. Čiže vo svojom rozsahu ide o uspokojivý film. Ale hlavne chcem povedať, že som ho pozeral hneď po Psychu. A preto pre mňa zohrával už len úlohu dezertu po výdatnom pokrme, v čom nesklamal. Vnímal som ho ako fanúšikovské potešenie, ktoré splnilo očakávaný efekt. Čiže nemám byť prečo nespokojný. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Ano, Hitchcock je opravdu film, který marně hledá nějaký větší konflikt. Na druhou stranu, občas mi chybí filmy, ve kterých prostě není ta záporná strana. Takže nic nečekat, jen si užít film s příjemnou atmosférou. 6/10 ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Velkej Hitch by si asi zasloužil lepší film, film, co by šel víc do hloubky a ukázal nám neklidnou duši páně Alfreda, ale musím uznat, že mně tenhle snímek hrozně sedl, špičkování výtečné Helen Mirren a neméně skvělého Hopkinse, to je balzám na duši. Navíc nám rejža dal nahlédnout pod pokličku, jak se točil asi nejslavnější Hitchcockův film (a že jich měl) Psycho (například jsem doteď nevěděl, že se nechal postavou Normana Batese (btw výborný, chvílemi od Anthony Perkinse podobný k nerozeznání, James D'Arcy) inspirovat u sériového vraha Ed Geina). No a pak už jen stačily scény ve sprše, včetně té ikonické doprovodné hudby (za kterou můžeme děkovat Alfredově manželce- děkujeme :-) a já už si vrněl blahem. Autobiografické snímky má Ramirez v oblibě a když se povedou jako tento, když můžou nabídnout nejen skvěle pojatou dobovou atmosféru, ale i takové to něco, co dělá film filmem hřejivým, nemám problém tomu odpustit i ty hlušší chvilky a sem tam televizní look. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není o natáčení Psycha, ale o vztahu mezi Hitchcockem a jeho ženou. Hitchcock je vykreslen jako nadržené egocentrické tlusté prase, které je posedlé sexem a vraždami. Jeho žena je jako Popelka - nespravedlivě odstrčená, hodná, chytrá, čestná a sebevědomá žena. Tudíž celé poselství filmu vyznívá jako že Hitchcock by bez svojí ženy nikdy nic nedokázal. Hmm. Vůbec všechny ženy jsou krásné, chytré a trpící a muži buď hloupí (vedení studia, cenzoři...), nebo směšní (Anthony Perkins). To sleduju Ordinaci v růžové zahradě nebo co? Na druhou stranu jsem se nenudil, hlavní herci byli všichni skvělí (Hopkins sice vůbec nevypadá jako Hitchcock, ale to zase tolik nevadí) a asi nejvíc mě potěšila hudba přesně ve stylu Bernarda Herrmanna. Celkově to vypadá jako epizoda televizního seriálu. Nicméně kdyby byl přesně takový seriál Hitchcock, možná bych se i díval :) PS. Zklamání přijde už v prvních minutách, ten film si přímo říkal o úvodní titulky ve stylu Saula Basse. ()

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

11.07.2012

Alespoň v novince Darrena Aronofskyho Noah. Natáčení biblického eposu, který má vyšší rozpočet než všechny dosavadní Darrenovy filmy dohromady (konkrétně 130 milionů dolarů), začalo před několika dny… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Reklama

Reklama