Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psycho (1960), nejslavnější film Alfreda Hitchcocka, by možná nikdy nevznikl – nebýt režisérovy umanutosti a neskonalé trpělivosti jeho spoluscenáristky, střihačky a manželky Almy Revilleové... Věhlasný mistr napětí se na konci padesátých let potýká s nečekanou situací. Jako režisér začínající v němé éře zvládl bez větších problémů přechod ke zvukovému filmu a po úspěchu ve Velké Británii opanoval i Hollywood. A teď, přestože jeho nedávné snímky Okno do dvora (1954), Muž, který věděl příliš mnoho (1956) a Na sever severozápadní linkou (1959) byly kasovními trháky, posílají ho filmoví kritici do důchodu a hollywoodská studia vidí ve jméně Hitchcock jen tiskárnu na peníze podle osvědčených námětů. Ambiciózní režisér se proto rozhodne přejít do protiútoku a chystá adaptaci Blochova románu, který přejímá skutečný případ sériového vraha a kanibala Eda Geina. Od rozporuplného projektu ovšem dávají hollywoodští producenti ruce pryč a Hitchcock tak musí zastavit vlastní dům. Už od začátku natáčení ale nejde nic podle plánu: jeho žena a spolupracovnice Alma se věnuje jinému scénáři, režiséra přepadávají staré úzkosti a navíc ho ve snech navštěvuje samotný Ed Gein... Životopisný snímek Hitchcock je režijním debutem scenáristy Sachi Gervasiho, inspirovaný odbornou publikací Stephena Rebella z roku 1990. Na pozadí příběhu o natáčení filmařova nejúspěšnějšího titulu, thrilleru Psycho (1960), se tvůrci soustřeďují na zvláštní a láskyplný vztah Alfreda Hitchcocka (1899–1980) a jeho manželky Almy Revilleové (1899–1982). Alma byla Hitchcockovou nejbližší spolupracovnicí a podílela se jak na jeho scénářích, tak na střihu. V době natáčení Psycha byli svoji už více než 30 let, když se ale Alma rozhodne vystoupit z „Hitchova“ stínu, není vůbec jisté, že to jejich manželství unese – tím spíš, že Hitchcock není schopen zvládat svou chorobnou fixaci na blonďaté protagonistky. Mimo ústřední dvojici s Anthonym Hopkinsem v roli sarkastického a zhýčkaného Mistra a Helen Mirrenové jako jeho sebevědomé a zároveň ohleduplné a obětavé manželky se objevuje i řada tehdejších hollywoodských osobností, například Janet Leighová (Scarlett Johanssonová) nebo Vera Milesová (Jessica Bielová). (Česká televize)

(více)

Recenze (520)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pokud mate radi Hitchocka, nebo alespon Psycho, pak neni co resit. Pekne natocena retro exkurze do dane doby. Jen skoda, ze to co v maskerne udelali s Hopkinsem mi vic pripominalo mutanta z Total Recall, nez Alfreda Hitchcocka. "You may call me Hitch. Hold the Cock." 7/10 ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Je to určitě zajímavý, a stojí to za to to vidět. Úplně něco jinýho než mainstream, film o natáčení filmu Normana Batese, a režiréra Hitchcocka. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Hitchcocka, o toho tady vážně nejde. Jde o malý a milý film o velkém a milém vztahu, nic víc. Bravo Hopkinsovi, bravo Mirren, bravo maskérně. Další prosím... ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Další ukázka toho, jak moc jsou Oscary velká fraška, protože Hopkinsonův výkon je minimálně na nominaci, srdíčko každého milovníka filmu zaplesá.4* ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Já myslím, že se ani nemusím moc rozepisovat a tomuhle sebe sama hledajícímu filmu budou slušet k dokonalému hodnocení tři slova: nedotažené, neoriginální a nevýrazné. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Od radosti pradiem. Ak sa celý film točí okolo môjho obľúbeného filmu, nemohol by som byť predsa nespokojný. Tento snímok mal mať však iný názov, nepredstavuje ani toľko samotného majstra režiséra, ako onen film. Mne to však vôbec neprekáža, naopak. Asi si urobím opäť niekedy pekný večer zhliadnutím Psycha. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Co může udělat nepovedený scénář a režie? Potopit takové fenomény jakými jsou Anthony Hopkins a Helen Mirren, kteří byli výborně připraveni, ale neměli co hrát. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Úsměvná epizoda z režisérova života zachycující tvůrčí posedlost a bezbřehou lásku k filmu. Nic zásadního, ale hlavně díky bezvadnému Hopkinsovi (a načančané Scarlettce) příjemný zážitek. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak jestli to takto skutečně bylo, tak nechat vykoupit všechny výtisky knihy po celé zemi, aby si to nemohl nikdo přečíst a musel počkat až na film, je geniální až hodně sobecké a povýšenecké. Popravdě mě film hodně zklamal, nečekala jsem od něj zázraky, ale tohle byla vcelku jedna velká nuda, kterou nezachránili ani Helen ani Anthony ani Scarlett. A to už je teda opravdu něco špatně. Bylo to celé takové moc... hrané. Perfektní scéna, asi jedna z mála z celého snímku, byla, když přišlo na promítání Psycha a jak Hitch čekal venku před sálem na reakci publika na sprchovou scénu. "Doposud žádný americký film nikdy neukázal záchod, natož jeho spláchnutí." ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Za všech předpokladů u mě spíše tříhvězdičková záležitost, kterou povyšuje zpracování s citem, úžasný Hopkins, atmosféra a nakouknutí do pozadí tvorby jednoho z nejlegendárnějších režisérů, který si za svým šel stůj, co stůj! ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Nezáväzné srandičky na úkor skutočnej filmárskej pocty. Keby Hitch ešte žil, asi by sa tejto ľahkonohej, ale rozprávačsky celkom strnulej pastelkovej pocte netešil. Ten film totiž nedisponuje žiadnym z atribútov typických pre filmy samotného majstra režiséra – nápaditosťou, hravosťou, napätím, prekvapivým dejom ani kontroverziou. Navyše, rámcovanie príbehu životom Eda Geina (predlohou pre Normana Batesa) je zo scenáristického hľadiska úplne neopodstatnené a tým pádom rušivé. Najviac mi je však ľúto, že Hopkins nehrá ako by si to naozaj vychutnával, iba si pod nánosmi skvelého maskovania plní svoj štandard. (5/10) ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Nejsem nějaký velký znalec Hitchcockova díla, ale uznávám ho jako jednoho z největších režisérů vůbec. Takhle sterilní film si ale nezasloužil. Víc než co jiného je na něm znát, že jde o režisérský debut. Gervasi tu klouže hodně po povrchu a do hlubších rozměrů postav se bojí jít. To se potom může vynikající Hopkins snažit, jak chce, ale nic víc z toho nevytěží. Hitch tu působí jako malinko směšná karikatura, která si vlastně natáčením léčila vlastní démony a traumata. Slibovaného natáčení Psycha se snímek dotýká jen hodně letmo a vlastně se tu až snad na jednu věc nedozvíme žádnou zajímavost, která by stála za to. Hlavními trumfy tak zůstávají Hopkins s Mirren, kteří jsou výteční a v rámci možností dělají maximum. Příjemně potěší i Jessica Biel a Scarlett Johansson, které ovšem nemají moc prostoru. Scénář se zkrátka nepovedl a zaměřuje se na hodně věcí, aniž by nějakou dokázal zajímavě podat (manželská krize, boj se studiovým systémem, zjevování předobrazu Normana Batese). Ve výsledku tak jde vlastně jen o letmý náhled do historie Hollywoodu, ze kterého se ale bohužel nic moc zásadního nedozvíte a spíš se budete usmívat nad sarkastickými promluvami samotného Hitche. Masky jsou ale fantastické a Oscar není nereálný. Pro mě za tři a 60%. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojaté drama točící se okolo natáčení jednoho z mých oblíbených filmů..."Psycho" je geniální film geniálního Hitche. Pohled na vše okolo něj zas až tak asi geniální není, ale je zábavně natočený a tuze dobře zahraný. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

To by mě zajmalo, kolik lidí si po tomhle filmu pustilo Psycho. Mít to doma připravený tak okamžitě pouštim. Hopkins dobrý výkon. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím jestli to náhodou není reklama na film Psycho, ale i kdyby byla tak se povedla. Dostal jsem chut se na ten film podívat, ale dost řečí o Psychu a věnujme se raději tomuto dílu. Musím uznale pokývat hlavou nad maskérským uměním, jelikož udělat z Hopkinse Hitchcocka musí dát zabrat hodně práce. Bavilo mě pozorovat složitý vztah jeho s jeho manželkou a ostatními lidmi. Musím uznat že byl docela svéráz. Ale vadí mi jedna zásadní věc, když ten film pojmenovali jak pojmenovali má to být o celém jeho životě a nejen o zrodu a pak natáčení filmu Psycho to mě velmi zklamalo. Alespon by se slušelo napsat na konci soupis děl, který tento člověk natočil a ne to odbýt dvěmi větami na konci filmu. Jinak film nemá chybu a mohu ho mírně doporučit. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Síce to nedosahuje kvality Sunset Boulevard či Hollywoodu, ale nakoľko sa dej točí okolo obľúbeného filmu a jedného z najlepších režisérov prevláda z mojej strany spokojnosť, aj s obsadením jednotlivých postáv aj s príbehom. Skrátka pred 10 rokmi sa točili podstatne lepšie "skutočné"príbehy. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšila, nakonec z Hitchcocka vyšla příjemná zábava na hodinu a půl (jaké to osvěžení mezi všemi dvou a půl až tří hodinovými filmy, které se letos budou ucházet o různé výroční ceny), ale rozhodně se nejedná o nějaký extra kousek, jenž vám utkví v paměti. Je to škoda, protože potenciál by tu byl. Moc dobře si pamatuji na první fotky Hopkinse, které mě naprosto okouzlily. Hopkins s mou oblíbenou Helen Mirren jsou fajn, snímek sám baví především tam, kde se hovoří o natáčení Psycha. Je to taková jednohubka, ochutnávka z Hitchcockova života. Bohužel ale v konkurenci ostatních letošních filmů spíše zřejmě zapadne. Možná by to chtělo větší hloubku. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od nejlepších Hitchcockových děl zanechává tento film pouze vlažný dojem, zachraňují ho mé oblíbené tváře v ženských rolích a výkon Anthonyho Hopkinse, ale to samo o sobě nestačí k tomu, aby byl film něčím větším, než průměrným autobiografickým snímkem zaměřeným především na Hitchcockův nápad a posedlost natočením Psycha a na nepříznivé okolnosti, které vznik filmu provázely (manželská krize, nepochopení a nedůvěra okolí včetně distribuční společnosti). ()

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

11.07.2012

Alespoň v novince Darrena Aronofskyho Noah. Natáčení biblického eposu, který má vyšší rozpočet než všechny dosavadní Darrenovy filmy dohromady (konkrétně 130 milionů dolarů), začalo před několika dny… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Reklama

Reklama