Reklama

Reklama

Hřmění divadla Sklep

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Jedná se o část záznamu legendárního představení kultovního souboru Divadla Sklep. Autoři se rozhodli udělat parodii na televizní pořad „Katovna", ve které se věnují kritické analýze Bible. V představení nebudou chybět ale ani písničky, skeče a především typický humor. (Česká televize)

Recenze (99)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Divadlo Sklep je svého druhu rarita a rozhodně skutečná legenda v pravém smyslu toho slova. Kdo nezažil autenticky naživo, nepochopí... Velmi povrchní představu si může dnešní divák - nepamětník udělat při sledování těch několika málo audiovizuálních záznamů, které se mohly krátce po revoluci pořídit (před rokem 1989 bylo toto volné divadelní sdružení v nemilosti tehdejšího komunistického režimu, pročež se také jmenovalo Sklep, neboť si dovolovalo dělat humor a zábavu po svém a vyžívalo se v parodování a ironizování tehdejšího kulturního klimatu). Možná to nejlepší z jejich vcelku plodné tvůrčí anabáze lze spatřit právě v pásmu Hřmění, které už je ale paradoxně nezachycuje ve vrcholné formě. Dadaistické výstupy, písně nepísně, pantomima, recitativy... a geniální scénky... Pamětníci vědí, že ČT2 kdysi uváděla pravidelný kritický pořad s poloironickým názvem Katovna, kde se pod dohledem dua prominentních kritiků Jana Rejžka & Vladimíra Justa scházelo stále stejné torzo dobové kritické obce a tahle soldateska spíše myla hlavy, než že by je stínala. Tomáš Hanák, David Vávra, Jiří Macháček a Jiří Fero Burda usedli proto na kritické židle a vyvolali ducha televizní Katovny. ,,Kritický" rozbor Písma svatého komparatisticky poměřovaného s Ferdou Mravencem Ondřeje Sekory je skutečně geniální a nadčasový. Výstižná je především unifikace kritického pohledu, kdy se přes médium Katovny vyvolává duch totalitou degenerovaného sjednoceného myšlení, v němž se nesměl žádný názor lišit od toho oficiálně proklamovaného... V Katovně divadla Sklep je to ovšem k popukání směšné... ,,Hospodin, ten se vyskytuje, musím říct teda, častěji...a přitom Hospodyně tam není ani jedna..." :-) ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Při těch prvních scénkách jsem stále nechápal, kde se tady na čsfd vzalo to hodnocení. Až přišel onen kritický rozbor Bible. A já pochopil. Geniální! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ironie, nadhled, nápaditost a odvaha přicházet s něčím novým - už jen parodie na užvaněnou katovnu s absencí oponentního názoru stojí za vidění. Celkový dojem 90 %. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Rád bych zmínil jméno Sekora... Neskutečný tlachy:) Doufám, že takle taky jednou skončím, jako mastnej kravaťáckej rádobyintelektuál rozebírající nějaké "umělecké dílo" v diskuzním pořadu, na který nikdo nekouká:D ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je to tak krátké nebo že nevznikly další díly, protože řekněme si upřímně - koho zajímá basketbal? Jsem rád, že Hřmění není jen o analýze Bible, kterou zná snad úplně každý, ale že i ostatní scénky stojí za to. Macháčkův country kamioňák nemá chybu, tanec Davida Vávry (na Williamsovu skladbu Cantina band ze Star Wars!) je velmi podivný a vtipný a závěrečná píseň Pánbu je pán (text: Tomáš Hanák) mi málem dala ránu z milosti: "Když vlk ti ovce dáví, Když klk ve střevech máš, Když ti teče za garáž, Když ti utečou ti zprávy, Když ti nejde mariáš, On je trumf co v ruce máš..." Mimochodem víte, že existují lidé (pár jich je i tady), kteří jsou schopni se vší vážností analyzovat humor Divadla Sklep stejně urputně jako Divadlo Sklep analyzovalo Bibli? Pro Hřmění je to možná nechtěná, ale skvělá pointa. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Neskutečná záležitost, málem jsem zemřel smíchy. Když už to vypadalo, že potupně skonám na gauči, zasáhl sám Nejvyšší. Tahle Katovna měla fakt šťávu. Co na to asi pan Just, Rejžek ad... ? :-)))))))))) Tohle je za plný počet! * * * * * ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Divadlo je něčím na hony vzdálené televizní zábavě nebo filmu. Jednoho večera jsem náhodou zahlédl na CT2 tento krátký snímek divadla Sklep. Bylo to opravdu nečekaně příjemné a pozitivní. Obecně v TV jsou takováto vystoupení o dost slabší než naživo, jelikož působení herců na diváka není přímé. I tak šlo o zdařilou porci zábavy. Závěrečná kritická diskuze nad Biblí je sice v kontextu vnímání duchovního světa hodně drsná, ale pro lidi beroucí to s nadhledem, neskonale vtipná a originální. Lidi, choďte do divadel. Takové věci je nutno vidět živě. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nepopírám, že jsem se párkrát nezasmál, ale bránice mi zrovna ve švech nepraskala, což mě dosti zarmoutilo, neboť jsem to pří pohledu na zdejší hodnocení prostě očekával. Závěrečný kritický rozbor Bible jsem neshledal zdaleka tak úžasným. Dovedl bych jej vymyslet vtipněji, troufám si tvrdit. Mnohem vtipnější mi přišla úvodní část, kde se potkaly dvě autíčka. Hudební vložky byly totálně o ničem. S hodnocením tady nebudu určitě bláznit. Viděl bych to na takové tři. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Parodie na dříve vysílanou "Katovnu". Jak čas ukázal, tak "Katovna" byla záslužný pořad na CT2, nástupci "Katovny" moc dlouho se vým pořadem nevydrželi (Putna, Kočičková a spo.), a nyní není podobný pořád žádný. To je chyba. "Hřmění" je nejen parodií, ale má dobrou výstavbu, jedno z nejlepších Sklepáckých divadelních show, klidně by se to dalo natáhnout i na hodinu a půl. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Celý pořad je opravdu zábavný. Nejraději mám první scénku a poté samozřejmě diskuzi ohledně Bible. Citace: Ta kniha je především dlouhá a to tak dlouhá, že i kdyby byla o polovinu kratší, tak je stále dlouhá!:) Geniální rozbor Bible:o). ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Geniální skladba zcela nesourodých scének, které v krátkých 28 minutách nabízí skutečně jedinečnou zábavu. Perfektní je podání písně, kterou ocení všichni, kteří mají rádi country western hudbu music a především ti, kteří přijeli na představení vlastním truckem...Vy truckeři mi budete lépe rozumět než Vy netruckeři... píseň v podání chlapáckého truckera Macháčka Jack Jak. Výborný je rovněž taneční výstup Davida Vávry a samozřejmě diskusní kritický pořad, ve kterém je pseudointelektuálsky rozebírána kniha, která se minulý týden objevila na pultech knihkupců, totiž bible... ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Fenomenální komedie, který jasně vévodí Jack Jag a Katovna. Legendární představení a vrchol české divadelní komedie. 5* ()

Reklama

Reklama