Reklama

Reklama

Vysoké hry ruské mafie

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 1999, 4x57 min

Režie:

Galim Kajumov

Scénář:

Galim Kajumov

Hrají:

Pavel Soukup (vypravěč)

Obsahy(1)

Dokument Gennadije Kajumova o historii organizovaného zločinu v bývalém SSSR a jeho úspěšném exportu nejen do České republiky.  Historie ruského organizovaného zločinu se datuje od prvopočátků sovětského státu a důležitou roli v ní hrají koncentráky tzv. Gulagu, kde se represivní složky spojily s profesionálními zločinci, aby kořistily z práce milionů nevinně odsouzených politických vězňů. Každá další epocha "budování nejspravedlivějšího společenského řádu" pak svým způsobem obohatila a zdokonalila mafiánské systémy, které v propojení s KGB prorůstaly všemi vrstvami. Vznikla tak nelegální ekonomická struktura, na které byl prakticky závislý osud celé společnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Policie si rozbila akvárium, ve kterém mafii skrytě sledovala." O ruské mafii vím spolehlivě jen jedno - nemám ji rád. Stejně jako jakoukoli jinou mafii, ve které jsem nevyhrál výběrové řízení na capo di tutti capi. Nicméně tohle beru jako zajímavou sondu, ve které mě nejvíc pobavili čeští političtí prostituti, kteří patrně neúmyslně vysvětlili, jak svým rozložením Policie umožnili rozkvět mafiánského byznysu v Česku. Díky, Honzo Rumle a spol. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak takhle tedy ne! Jistě, v Sovětském svazu existovalo silné zločinecké podzemí, KGB, Komunistická strana v čele s politbyrem a tak by se dalo plynule pokračovat. Jenže konstrukce, které autoři budují, jsou založené na konspiračních teoriích a za použití vysoce problematických emotivních postupů splácávají dohromady neuvěřitelné vývody. Za vším pochopitelně v Rusku a nástupnických státech nestojí KGB, stejně jako za 11. zářím nestojí CIA a za každým průšvihem v arabských zemích nestojí Mossad. Musel jsem se usmívat, když jsem slyšel, že Gorbačova řídila KGB a mafie, obdobně jako později měla mít rozhodující vliv u Jelcina. V řadě momentů se komentátor dění významně odmlčí a pak důležitě pronese: "A za vším stojí KGB." Tak manipulativní komentář se při nejlepší vůli nedá brát vážně, byť dokument používá řady zajímavých záběrů, je dovedně sestříhaný a po technické stránce obstojí. Jenže ta obsahová je pro toho, kdo se aspoň lehce zajímá o dění v Rusku a nástupnických státech Sovětského svazu, jednoduše na odpad. Dokument tendenčně využívá výpovědí zjevně zaujatých a zahořklých kumpánů tehdejších mocných a vůbec se nestará o hodnověrnost jejich výpovědí a jejich motivaci. Východiska i závěry mají blízko k postojům velkoruské krajní pravice. Celkový dojem: 25 %. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

bohužial, v poslednej časti sa opäť prejavila provinčnosť nášho stredoeurópskeho myslenia (resp. európskeho), kvôli ktorému Rusi vždy hladeli na Európu zhora a ľahko si tu hrajú svoje mocenské šachy. Namiesto dotiahnutia celej série do nejakého mohutného finále, naopak, autori sa uchyľujú k zaprdenému, provinčnému dosahu komplexného paneurópskeho problému na Českú republiku. Samozrejme, je veľká škoda, že film nevznikol, dva-tri roky neskôr, kedy by sme boli poinformovaní aj o kariére kgbáckeho aparátčika Putina, ktorého samotný Jelcin ešte pred jeho zvolením za prezidenta RF označil v jednom televíznom rozhovore za svojho "nástupcu", a naopak, Putin Jelcinovi na oplátku daroval hneď po zvolení právnu nedotknuteľnosť (keďže sa špekulovalo o jeho stíhaní, napr. kauza Mabetex). V zrkadle faktov z 90tych rokov minulého storočia sa ale nečudujem, že mnohým sa Putin javí ako spasenie - ale úprimne, po takom pajácovi ako bol Jelcin, a po takom období ako boli 90te roky, nie je ťažké byť "lepším prezidentom" :)) (Obzvlášť keď ho na výslnie vyniesli práve "mediálni mágovia a magnáti" ako Berezovskij ORT a Gusinskij NTV, a vytvorili mu aureolu alfa-samca, mnohí dokonca špekulujú, že aj druhá čečenská vojna vypukla práve kvôli vyneseniu Putina nahor) Koniec-koncov, v závere štvrtej časti zaznelo, že pravdepodobný vývoj bude opäť smerovať k snahám nomenklatúry urobiť pred ľudom "očistu", zbaviť sa niekoľkých oligarchov (Berezovskij, Chodorkovskij), dohodnúť prímerie s vormi (rozumej rozdeliť si koritá medzi tými zopár preživšími mafiánske masakre 90tych rokov), a opäť na čas navodiť zdanie prosperity, konsolidácie a poriadku, na udržanie si svojej moci - a Putin, produkt nomenklatúrnych "silovikov", "plní plán" na 110%.... kontinuita ostáva pevná!!! Chrám sa jagá zlatom, no na jeho vrchole stále svieti červená hviezda... Nomenklatúrne kádre bozkávajú popom ruky, a tí im na oplátku nefrflú do ich moci. Veď prečo by aj - napr. moskovský patriarcha Kirill (čiže taký "pravoslávny pápež"), spolupracovník bývalej KGB, prezývaný aj "tabakový metropolita" kvôli podozreniam z ilegálnym obchodom s cigaretami v 90tych rokoch, Putinovo politické obdobie označil minulý rok za "Boží zázrak", jeho majetok sa odhaduje na 1-4 miliardy dolárov, bol odfotený s hodinkami Breguet za 20 tis. libier, dokonca nachytali opitého popa (to už našťastie nie patriarchu Kirila) v nabúranom BMW s maltskou diplomatickou značkou .... ale to už trochu "mluvím spatra" :) ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Sice je známo, že Rusko patří k silně zkorumpovaným zemím již několik deseti letí, ale samotní autoři se místy nechávají hodně unést svými teoriemi a tak se stává ze slušně zpracovaného dokumentu častokrát úsměvná podívaná. .. Leč stále autoři mají v mnohém pravdu, jenže jak jsem psal, nejednou si pravdu přibarví. .... HODNOCENÍ: 60% (3*) ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Vývoj ruské mafie od počátků Stalina až po dnešek. Hrůzný pohled na den obyčejného Rusa, který je neustále okrádán, podváděn a vydírán. Ruská mafie není nelegální skupinou, ale státem podporovaná společnost. Veškerou moc v Rusku drží několik desítek zločineckých spolků. Jejich moc ale už dávno přetekla hranice a oni zakořenily po celém světě. Legalizují peníze, vraždí a infikují okolí zločinem. Horší než finanční krize, protože oni přivlečou do každé zamě jen to nejhorší. Popis starých gulgagů, ruských novodobých věznic. Války, které jen odvracely pozornost od rabování národního majetku. Čistá beznaděj. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Hodně rozmáchlý, vyhraněný a komplexní dokument. Spousta užitečných informací, hlubší analýza sovětské mafie, ale i určité zavádějící teze, které nejsou vždy úplně pravdivé, ale často se blíží realitě. Ze 3 základních pilířů je nejzajímavější nomenklatura. Dle dokumentu komunistická superkasta, jenž má neskutečnou sílu. 73%. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Velmi dovedně a poutavě zpracovaný cyklus dokumentů o historii a současnosti mafie v Rusku a nejen tam. Přikláním se k názoru, že korupce a organizovaný zločin je v této obrovské zemi minimálně na stejné úrovni jako u nás, i tendenční forma obsahu a především komentáře však budí jisté pochyby. Samozřejmě v díle nalezneme velmi zajímavé informace a výpovědi, však jako dva dílky puzzle se mohou na začátku zdát patřícími k sobě, výsledný obraz vyžaduje nějaké úsilí. Divák by měl tedy spíše informace přijmout a zpracovat vlastním rozumem, než uvěřit vyprávění o báječném výjevu, který se na konci údajně ukrývá. V každém případě ale rozhodně stojí za shlédnutí a zamyšlení, ač již staršího data výroby nepokrývaje tak Putinovu éru. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Podstata dokumentu - za carského Ruska bylo s politickými vězni jednáno s respektem, kdežto kriminálníci (blatný svět) měli ty nejtěžší podmínky. Pod rudou hvězdou se situace obrátila o 180 stupňů, banditi dostali ve věznicích privilegia a ve vnějším světě pomáhali nastolit bolševický řád, vznikl mocenský triumvirát - nomenklatura/tajná policie/vorové v zakoně. To se přeneslo do současného Ruska. Petr Cibulka a jeho siderické kyvadélko mají tedy pravdu, že RF je říší zla a Putin antikrist. K tomu bych jen dodal, že tyto dynamiky - zlo a antikrista - současný svět potřebuje. Od batolete je každý subjekt jednostranně programován k tomu, aby adoroval Dobro, aby byl užitečný pro společnost, aby se choval Správně, takže si myslím, že predátorské síly zla jsou prospěšné v tom, že znovunastolují v lidské přírodě balanc. A samozřejmě západní svět si nemusíme idealizovat jako říši dobra, tam zase všechno řídí nadnárodní korporace, které z dobytého území vysávají prostředky a budují sofistikovaný systém otrokářů a otroků, tzv. korporátní mrdky (umolousaný prst dělníkova hněvu by mohl ukázat přibližně směrem na nastupující kosmopolitní třídu/Piráty, ale nechme toho). ()

flu 

všechny recenze uživatele

Seriál bohužel trpí přemírou politického a konspiračního balastu, takže nezbývá moc prostoru na hlubší analýzu ruského zločineckého světa, který autoři trestuhodně zjednodušili na pár nicneříkajících hesel a faktů chaoticky a bez ladu a skladu naházených na diváka. Škoda, vpravdě epický příběh ruského podsvětí, zejména jeho vývoj od časů "poctivých" vorů v zakoně a blatných až po současnou totální symbiózu kriminálních a politických struktur v éře rozvinuté putinokracie by si totiž zasloužil lepší, zasvěcenější a méně bulvární zpracování. Zase na druhou stranu, dokumentů na toto téma moc natočeno nebylo, takže tři hvězdičky za to, že vůbec něco takového vzniklo. ()

Sekel 

všechny recenze uživatele

Dokument na vysoke technicke urovni a byt lehce bulvarni, presto s vysokou verohodnosti. Trosku mi vadilo, ze se snazi navodit dojem, ze Rusku vladla a vladne nejaka velmi tajna organizovana profesionalni struktura, ktera vse peclive ridi a organizuje, pricemz je jasne, ze cely vyvoj dane zeme je jen otazkou pretlacovani nejsilnejsich klik (KGB-FSB, Blatny svet, Nomenklatura...), ale co je na tomto dokumentu nejdulezitejsi je, ze zcela pravdive ukazuje jak moc ma politicky system v zemich byv. Vychodniho bloku vliv na organizovany zlocin a ze bez schvaleni tajnymi sluzbami (rizenymi vladni moci) by zdaleka nebyly kriminalni zivly takto uspesne ani z desetiny. Kuprikladu cifry padajici ohledne rozkradeni armadniho majetku jsou ohromujici. Vrele doporucuji vsem, co chteji otevrit oci a dozvedet se o svete v nemz zijeme a o tom, kdo mu vladne. Tvurci se Vam snazi dat odpoved kterou nemusite prijmout, ale kazdopadne Vas primeji k zamysleni. ()

BaseDallas 

všechny recenze uživatele

Stotožňujem sa s Hopfferovým komentárom. Ináč, pri prvom diely som iba očil, ako sa dá nenávisť k boľševikom spojiť s úplne všetkým zlým, čo sa v 90tych rokoch v Rusku dialo. Dosť tendenčné a zavádzajúce. Najviac relevantných informácií poskytol druhý diel, tam sa skutočne odohral "divoký východ" celkom hodnoverne. ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Hnus, ještě teď je mi šoufl, když si na to vzpomenu. Zvlášť mě upoutala poslední část zaměřená na Českou republiku. ()

Reklama

Reklama