Reklama

Reklama

Dvanásti starostlivo vybraní a vycvičení astronauti sa vydajú na desaťročnú cestu vesmírom ku vzdialenému planetárnemu systému Epsilon Eridani. Ich úlohou je objaviť a preskúmať ďalšiu obývateľnú slnečnú sústavu. Aby posádka, vyčerpaná izoláciou v hlbinách vesmíru a pomaly plynúcim časom, ľahšie znášala dlhú misiu, vesmírná loď Phaeton je vybavená systémom virtuálnej reality. Vďaka nemu si dvanásti astronauti môžu vytvárať svoje vlastné súkromné svety, stýkať sa s rôznymi virtuálnymi osobami a prežívať s nimi zaujímavé dobrodružstvá. Lenže jedného dňa začne prístroj zlyhávať a posádka lode Phaeton, tak ako aj osud ich cieľovej planéty, sa ocitnú v ohrození. Zistia, že niekto nahral do počítača vírus, ktorý napadol aj ich vlastné myslenie a ohrozuje bezpečnosť lode. A jeden z nich je pravdepodobne zradca, sabotér a vrah, ktorý chce zničiť celú misiu. Navyše, všetci špeciálne vybraní vedci majú veľmi komplikované a výbušné povahy, takže situácia na palube sa už onedlho stane kritickou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Reality show je pro mě v současnosti pojem, po kterém mám husinu, kdykoliv ho někde vidím. Nejenom, že jsem tím vším přežranej, ale prostě už toho mám neuvěřitelně plné zuby. A co si pak mám myslet o tom, když něco takového zkouší tvůrci zkombinovat se sci-fi právě ve Virtuality. Tenhle film jsem dal vlastně jenom kvůli tomu, že je to Sci-Fi. Dlouho jsem se na žádné z vesmíru nepodíval. A musím říct, že mě nasralo už jenom to, jak je to natočené. No, tak, co jsem taky měl čekat jinýho. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Peter Berg jako režisér pilotního dílu k seriálu? Zvláštní spojení a ještě podivnější výsledek. Virtuality se totiž dají lehce definovat jako spojení Sunshine s 2001: vesmírnou odyseou (Hal zdraví lidstvo), hologramu ze Star treku a reality show jako je Big Brother. Zvláštní, že? Několika členná posádka je vyslána za nalezením nové planety pro destruktivně žijící lidstvo a na palubě se začnou dít zvláštní věci... a vše je předáváno ve formě reality show na planetu Zemi. Celý koncept má potenciál, ale na více jak sezonu bych udržení vysoké laťky určitě neviděl. Už pilot má slabé okamžiky a sledovat v této formě celý seriál by nemuselo divákovi dneška vůbec stačit. Osobně to na déle jak jednu sezonu opravdu nevidím a raději bych Virtuality viděl v podobě 4 dílného miniseriálu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi běžná praxe západních televizí, pustit do oběhu pilotní díl seriálu, který ještě nebyl natočen, a čekat, s jakým ohlasem se pilot setká. V případě snímku Virtuality renomovaného režiséra Petera Berga by byla rozhodně škoda, kdyby zůstalo jen u tohoto zkušebního testu. Virtuality je skloubením několika fenoménů, které hýbou audiovizuálním děním poslední dekády - seriálová mánie je tu naroubována na fenomén reality show (naštěstí velmi vkusně a nerušivě), respektive hraní si na ni, odysea vesmírného plavidla poprvé opouštějící hranice Sluneční soustavy coby nejsledovanější televizní pořad logikou dnešního status quo realizovaný formátem reality show, to je celkem chytlavý (a hypoteticky uvěřitelný) model. Virtuality mi ze začátku evokovalo jednu z epizod Star Treku, později se ale tenhle dojem vytratil tím, jak tvůrci realizovali svou nikterak originální, ale přesto zajímavou představu o tom, jak bude vypadat televizní přenos z vesmírného plavidla. Uzavřený prostor vesmírné ubikace přímo asociuje analogii k uzavřenému prostoru televizní vily, která je prošpikovaná kamerami a z níž se pořizuje televizní magnet na diváky, ve Virtuality je ovšem pseudorealita dění ve vile obohacena dějovým obloukem a zakódovaným tajemstvím, které odkazuje k 2001: Vesmírné odysee Arthura Charlese Clarkea a v náznacích k počítači-umělé inteligenci Hall 9000. I když Virtuality není přímo objevením Ameriky, docela rád bych se někdy dozvěděl, jak pokračovaly osudy téhle vesmírné lodě... Podobné filmy a seriály: Defying Gravity ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Cítiť tam pilotovitosť, cítiť všetky znaky súčasných SFaF seriálov, "nenápadne" diverzifikovanú skupinku ľudí aj nábeh na nekonečné pokračovania... Ale pozerá sa na to celkom dobre. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Peter Berg natočil čistý priemer, ničím nenaznačujúci že v tom má prsty práve on. Seriály nemusím a preto to hodnotenie. Naviac ten rozmáhajúci sa Big Brother štýl mi je proti srsti. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Tak trochu logické vyústění střednědobých tendencí televizní "zábavy" - skloubení "umělé" reality show, sci-fi a dramatu, kde ve středu dění stojí vhodně zvolený -rozuměj velmi rozmanitě, aby byl dostatečně konfliktní- vzorek lidské populace, jenž je vhazován do fantasticky-dramatických situací. Tento materiál ještě nabývá na své síle ve chvíli, kdy je divákovi servírován skrz netradiční nelineární způsob vyprávění, tedy skrz introspektivní vnímání jednotlivých charakterů, kdy je třeba celkový pohled na věc skládat jako mozaiku. Navíc není tak podstatná logika děje, jako maximální snaha o dojem realističnosti. A opět se daří ... Ronald D. Moore & Michael Taylor (dva z nejsilnějších koňů stáje BSG) znovu útočí na diváka salvou emocí, pesimismu a deprese. A já se ptám, zda to má smysl, točit seriál, kterým se pomalu a jistě daří stírat 4 zeď, kdy si divák přijde v kolektivu charakterů jako doma, protože jsou to "obyčejní a chybující" lidé vhození do extrémních situací, které řeší racionálně, až to budí dojem realističnosti, a který statečně tne do současných problémů (ať už globálních či společenských), že z nich pomalu stříká krev? Inu pro scífkové emoční masochisty (ano řadím se mezi ně i já) by to byl nejkrásnější splněný sen, kdyby Virtuality seriál vznikl, žel je to zatím ve hvězdách. 80% BTW - hudba, herci a režie ... nadprůměrný televizní standard. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pilot. Síce moc dlhý, ale niektoré tie nápady v závere by som si sfilmované kukol. Postavy tak na pol, herci skôr ne (s výnimkou DuVallovej a Kráľokata). ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ako samostatný film nefunkčné. Aj ako pilot to trochu kolíše - pekne by sa z toho dali spraviť dve vygradované epizódy, takto ide o nevyvážený vývoj príbehu. Nadhodené motívy v určitej miere spracoval seriál STAV BEZTÍŽE, ktorý však ťaží predovšetkým zo vzťahov medzi postavami... Virtuality skúšal aj nejaké temnejšie prvky, ale nestihol ich rozvinúť... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, tohle je jen vykrádačka - navíc těžce nepovedená - Defying Gravity. Kde jde DG do hloubky, o tom se tady jen kecá nebo se to povrchně spláchne. Styl reality show mi nevadil, ale vadila mi ta politická hyperkorektnost - na palubě je Asiat i černoška, Španěl, vozíčkář (!), dva homosexuálové, postižený Parkinsonem... Logická chyba v ději - v modulu virtuální reality je cizí hráč, chyba jak sviň, a nikdo to neřeší. U filmu je dobrá hudba, ale celé je to chladné jak poloprázdná lednička. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Nevidím v tomhle zvláštním sci-fi ani tak další reality show, jako psychologický náhled do duší pilotů ve smyslu klaustrofobie. Nic jiného se ani v tolik let uzavřeném prostoru jednotvárného života uvnitř komunity o stejných lidech nemůže stát. Nebylo to špatné, ono udělat veledílo k zaujetí diváka uvnitř plechové krabice, není vůbec snadné. Jen mi není úplně jasná pointa. Buď má tragédie ukázat na cíl výpravy do neznáma ve smyslu nového vědění a přinášení obětí za každou cenu nebo složitěji jde o podnět k zamyšlení jak najít smysl života každý po svém a nebát se smrti jako jediné jistoty lidstva a východiska ze všeho. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Vesmírna nuda ale to doslova nevím co tím režisér myslel když se ujal filmu ale dost se nepovedlo protože tady Petr šlapl dost vedle, jeho filmy žeru ale tohle nemysli snad vážně. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zajímavé scífko s příchutí westernu, detektivky, TV reality show a 'virtuálního realismu'. Pamatuju si, že po prvním zhlédnutí jsem kdysi litoval, že z tohohle pilotu nakonec seriál nevznikl. Při druhém sledování jsem si teď zase celou dobu říkal, jak jsem mohl tehdy něčeho takového litovat - iritovaly mě všechny mužské postavy (ty ženské jsou fajn), štvala mě nervní kamera a typicky televizněseriálové kecy. Ale je tam i dost zajímavých i vizuálně pěkných momentů a konec se mi opět hodně líbil, takže jsem teď opět zklamaný z toho, že nevím jak to bude (jak to mělo) pokračovat dál, kdo je vrah, jestli vůbec je nějaký vrah, kdo je onen tajemný doktor vstupující do snů, jestli 'matka' Jane zešílí stejně jako 'otec' Hal ve Space Odyssey a hlavně jestli se dva sladcí homokosmonauti spolu vezmou a nebo budou žít v hříchu až k Epsilonu Eridani. Nejlepší okamžik celého filmu je ale každopádně krátká "japonská" virtuální poprocková pecka od Kerry Bishé, jejíž dva díly jsem si už před lety spojil dohromady, měl ji dlouho jako vyzvánění na mobil, no a k tomuhle vyzvánění se teď zase asi na čas vrátím... ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

laciná vesmírná telenovela, na které je zajímavá jen zavěrečná minuta.. ještě že seriál nevznikl - ostatně po takovém pilotu se není moc čemu divit.. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Zaujali ma. Zda sa super vyber hercov (nezaujali ma len kuchari, ale mozno len nedostatkom priestoru), pekni zaujimavym sposobom, vedia hrat... a maju co hrat. O zapletku nie je nudza. Ak serial vyjde, budem sledovat. ()

verbst 

všechny recenze uživatele

Go, or no go? Já říkam GO! Celou dobu me to tak nějak bavilo a drželo. Nevím jestli bych odklepnul seriál. Spíš bych z toho udělal TV Minisérii. P.S.: Hudba jako z jiné planety. Ale dobrá ;) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Škoda, že zůstalo jen u pilotu. Na 2.str., jak zde někteří píší, otázkou je, za jak dlouho by se mi ten koncept zprotivil. Ale určitě bych šel do toho. Obsazení v poho a vyzdvihl bych hudbu, která je pro mě prostě supr. Duo skladatelek (to se tak často nevidí) dokázalo, že jejich score k Heroes, nebyla náhoda. P.s. rozhodně preferuji scény mimo VR, než v ní. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle sci-fi mě nijak základně nedostalo, a to vlastně už nápadem, který mě nějak moc nebavil. Virtuální realita je něco, co mě ve filmu moc nebaví. Je až moc snadné v ní ze všeho udělat něco jiného. To se tady projevilo a celkové vyznění snímku se mi moc nezamlouvalo. Stejně tak mě nedostaly scény z virtuální reality samotné. ()

Kreeki 

všechny recenze uživatele

Asi bych nesrovnával s zrovna s Capricou, Virtuality je profesionálnější, leč studenější a neosobní podívanou na téma Defying Gravity. To, čím právě Defying Gravity zaujímá, se zde bohužel nenachází. Jako seriál ne-e, ale jako samostatný film příjemná podívaná. ()

Reklama

Reklama