Reklama

Reklama

Snímek natočený podle skutečného teroristického činu arabských fundamentalistů na olympijských hrách.
Drama Jedenadvacet hodin v Mnichově představuje dramatickou rekonstrukci nejtragičtějších dní Olympijských her v Mnichově v roce 1972. Skupina arabských teroristů vtrhla do prostor, kde byli ubytováni izraelští sportovci, dva zavraždila a devět unesla jako rukojmí. Teroristé požadovali mimo jiné propuštění 200 Arabů držených v izraelských vězeních, Izrael ovšem uplatnil svoji (tenkrát ještě neústupnou) politiku v jednání s teroristy a odmítl na jejich požadavky přistoupit. Tento nekompromisní postup nakonec vedl k jedinému možnému konci, dopad tragédie ovšem alespoň trochu zmírňují také chvíle skutečného hrdinství. Hereckému obsazení vévodí William Holden jako šéf mnichovské policie a Franco Nero jako arabský terorista. Původním vypravěčem snímku se pak stal sportovní komentátor Jim McKay, kterého proslavil právě emocionální komentář skutečných mnichovských událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

nascendi 

všechny recenze uživatele

O tejto teroristickej akcii som čítal viacero článkov a tak som bol zvedavý na jej televízne spracovanie. Napriek účasti dvoch slávnych hercov som bol dosť sklamaný. Teroristická akcia bola poznamenaná množstvom chýb na jednej i druhej strane, politickým zasahovaním a neskúsenosťou zasahujúcich policajtov s týmto druhom zločinu. Mohol byť z toho príťažlivý film. Ale kontraproduktívna heroizácia zastrelenia dvoch izraelských športovcov bola skôr pripomenutím sovietskych filmov z najhoršieho obdobia, než dramatickou rekonštrukciou skutočnej udalosti. Takže premárnená príležitosť ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Pro ty co chtějí vidět jak to dopadlo s teroristy jsou spíš snímky Mnichov nebo Meč Gideonův tady se dozvíme co těmto událostem předcházelo a sice samotný teroristický útok během olympiády. Filmu trochu škodí rozvleklost a televizní zpracování, ale jinak není špatný. Franco Nero jako vůdce Palestinského komanda je určitě nejlepší a i té dramatičnosti si nakonec v druhé půli užijeme více než dost byť samozřejmě pokud jste si i tom něco přečetli, tak víte dopředu jak to celé dopadne a to sice neslavně, ale nevadí. Koukatelná žánrovka.60% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

To co bylo v "Mnichově" a "Meči židů" vysvětleno během úvodních minut, zde tvůrci rozehrávají, jako hlavní dějovou linii. Méně známý, ale překvapivě slušný TV film, o neblaze proslulém masakru na olympijských hrách v Mnichově, kde bylo v roce 1972, zavražděno 11 izraelských sportovců. Povedená rekonstrukce. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Neviem do akej miery je Grahamov film autentický, ale ak uverím, že sa to dialo ako vo filme, tak to na film nie je. Aspoň nie v tomto prevedení bez napätia a spádu. Svedčila by mu skôr dokumentárna parketa. Prvý komentár. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film rozpráva tragický príbeh teroristov z Čierneho septembra, ktorí zajali izraelských športovcov ako rukojemníkov na olympijských hrách v roku 1972 a požiadali izraelskú vládu, aby za životy týchto športovcov bolo prepustených niekoľko stoviek ich kamarátov. Bol to príbeh, ktorý zachvátil vtedajší svet a je smutne že je aktuálny aj pre dnešný svet. Film pôsobí silným dokumentárnym dojmom a robí všetko pre to, aby zobrazoval udalosti presne, minútu po minúte, s obdivuhodnými detailmi. Je pravda, že film má taký neutrálny prístup, až to pôsobí plocho. Ale celkom na televízny film som sa prekvapivo bavil. 6/10 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Opis násilných udalostí, ktoré sa stali počas OH 1972. Neviem, do akej miery je postup polície zhodný s realitou, ale ak to bolo tak, ako to bolo ukázané vo filme, tak to boli riadni amatéri - mám na mysli tú nepremyslenú akciu na letisku. Tiež to, že nevyužiť príležitosť dostať teroristov priamo v hoteli nejakým vycvičeným komandom aj za cenu obety rukojemníkov, bol podľa mňa omyl. Aspoň by to bol odkaz pre prípadných teroristických nasledovníkov, že sa s nimi nebude polícia cudzieho štátu maznať. Na televízne spracovanie kvalitné obsadenie (Holden, Nero, Qualy, Smith) a aj solídne akčné spracovanie. Modrookého Nera by som si síce s Arabom splietol iba ťažko, ale to nie je až také podstatné. Smerom k záveru sú napätie i emócie pekne vygradované. Aj vzhľadom na televízne spracovanie hodnotím o čosi vyššie. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný příběh židovských sportovců na olympiádě 1972. V komentáři TV je řečeno 30 let a 9 mil od Dachau. Z filmu mám pocit, že germáni tak nějak neopustili svoji nenávist k židům. Přihlouplý pojídač cibule provrtán kulkami pobíhá po letišti jako divý (Franco Nero). Akce bavorské policie prostě selhala. Byla to náhoda, záměr, pomsta, neschopnost, kdo ví. Slova jednoho z vyjednávajících politiků-vy arabové nevíte, co je to vina. No nezapůsobilo to na mě moc upřímně. Z filmu vyplývá, že nejlepší by bylo aby si židáky odvraždil někdo v arabském světě, třeba v Káhiře. Však tak tupý ministr tam není, proto to dopadlo, jak to dopadlo. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

O udalostiach v Mníchove 1972 som mal pomerne dosť informácií. Niektoré vyšli napovrch len prednedávnom (napr. že teroristi nielen zabíjali, ale aj kastrovali). Toto filmové spracovanie však nesklamalo, aj keď sa bavíme o dosť smutných a reálnych udalostiach. ()

Dárius 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu že film byl natočen jen 4 roky po bestiálním zavraždění izraelských sportovců,si myslím že očitých svědků a ůčastníků tohoto masakru bylo dost a dost.Pokud scénář čerpal z jejich výpovědí,ze záběrů amatérských a policejních kamer tak to bylo až moc autentické.A kdo věřil slovům toho arabského mluvčího-"my jsme nechtěli zabíjet" tenkrát v roce 1972 i v tomto filmu-jako divák,tak to musel být blázen.Nebyl to první útok na civilní izraelce mimo stát Izrael.Jedná se o film který se zabývá jen masakrem v Mnichově 1972.Následující snímky-"Meč Gideonův"r.v.1986 a "Mnichov"r.v.2005 už se zabývají spravedlivou odplatou a události samotného masakru jsou uvedeny jen povrchně.Oko za oko,zub za zub. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Průměrný film podle skutečné události, dost se vleče a málo akční, někdy to vypadá až moc nereálně, ale možná to tak zmateně skutečně bylo. Logiku to však postrádá. Hodnocení: 60 % ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Puvodně když sem si film pouštěl tak sem čekal nějakou hroznou slátaninu ze 70let v které vévodí Franco Nero.Byl sem však mile a už od začátku vytržen z omylu.Jen pár let po události která otřásla Olympijskými hrami v Mnichově vznikla opravdová filmová lahůdka jako rekonstrukce této neblaze proslulé události.Dokonce i Franco Nero který mi jinak nesedí,předvedl /a to klobouk dolů/ jako vůdce teroristů excelentní výkon.Dovolím si tvrdit že se tento snímek směle dá srovnavat z jinými peckami jako Meč Gideonův a novější Mnichov které čerpají oba ze stejné historicky dramatické události. ()

Wez odpad!

všechny recenze uživatele

Proti hereckým výkonům nic nemám,ale nemám rád propagandu v jakékoliv podobě.Totální židácká propaganda-jako podle skutečné události je to hnus ()

karel001 

všechny recenze uživatele

Film jako takový je dobrý, ale scéna na letišti byla ve skutečnosti trochu jinak. Těch policistů tam bylo jen 5, měli nevhodné pušky a oni vůbec nevěděli, že teroristů je osm. Navíc film neukazuje jakých chyb se dopustila postava Williama Holdena ve skutečnosti, ale to bych pochopil, protože zpráva o tomto útoku byla tajná. To tento jinak vynikající film u mne sráží na 3 hvězdy. ()

Reklama

Reklama