Reklama

Reklama

Černé moře

  • Velká Británie Black Sea (více)
Trailer

Jednoho dne dostane kapitán Robinson (Jude Law) nečekanou nabídku. Má sehnat ponorku a posádku a plavit se na Černé moře vyzvednout z potopené nacistické ponorky zlaté cihly. Avšak pod hladinou moře ve stísněném prostředí ponorky začíná mezi posádkou obcházet nedůvěra, pochyby a smrt. Dostane se kapitán Robinson k vytouženému pokladu, nebo bude muset obětovat úplně vše? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (141)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ono to bude znít hrozně trapně, ale mně je fakt hrozně líto, že tenhle film necejtím na víc, než na tři hvězdy. Kevin Macdonald je totiž jako režisér super a často se mi stává, že tady jsou jeho filmy, k mému nepochopení, dost podhodnocené. I proto jsem se na Černé moře vysloveně těšil. A po technické stránce film nemá sebemenší chybu. Chyba je ale v příběhu. A ani ne v příběhu, jako spíš v samotném průběhu toho příběhu. Postava Jude Lawa evidentně na vodě a pod vodou nikdy nebyla žádným amatérem, ale pro tuhle akci si sežene posádku, se kterou byste nešli ani na rybník pouštět kačenky. A ta ponorka? Ta byla vysloveně k smíchu. Vše nakonec zachraňuje závěr, který má hodně slušný grády, ale poslední tři vteřiny to hodně rychle utnou. Opravdu těžký takový film hodnotit. Nicméně nutno dodat, že celé ty skoro dvě hodiny jsem se ani chvíli nenudil. Ta naprosto dementní posádka mě totiž nenechala v klidu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,171,559 Tržby Celosvetovo $3,174,000▐ na začiatok ponúknutý zaujímavý dobrodružný námet o hľadačoch pokladu, postupne zadupaní do zbytočného balastu a príliš povrchného scenáru a koniec koncov aj réžie smerujúcej do béčkovej nevýraznosti, ďalší ponorkový film ktorý sa roztrieštil o dno /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hodnocení 60% a mé 3* možná vypadají, že vlastně není na co koukat, ale to je omyl. Černé moře má výbornou atmosféru, odlišný příběh než by se čekalo (je tu ponorka, ale žádná válka) a zkoume spíše charaktery uzavřené v ponorce a jejich osudy než jednoho hlvního hrdinu. Bohužel film neměl odvahu jít do psychologické hry postav moc hluboko a tak nasazuje jako hlavní zbran opuštěnost mořských hlubin a problémy se starou ponorkou a proto to nedotáhl výš. ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Mňo, známe to asi všichni. Jedenáct let se dřeme pro jednu společnost, obětujeme jí veškeré svoje úsilí, vypotíme si na ní masivní bicáky, pošleme ji až na samý vrchol a nakonec nám nějaký dvacetiletý cucák na pozici manažera, jehož životní protřelost začíná a končí u objevení nového vlasového gelu se zvýšeným obsahem přidaného ejakulátu, nevyplatí ani pořádné odstupné, protože taťka říkal řiď to tady jak totální pičus, takže sesbíráme poslední zbytky sebeúcty, naverbujeme posádku složenou výhradně z nechutných nemytých polodementních houmlesů s dechem co by porazil i světaznalou hajzlbábu a jdeme ponorkou brázdit hlubiny temného oceánu a hledat ztracený poklad! No dobře, všichni to asi neznáme, obzvláště ta pasáž s ponorkou se asi nestává každý den, uznávám, nicméně nejspíš tušíte, co se tím snažím říct. Nějak si ty prachy zkrátka získat musíme. Teda jak kdo, pokud jste neschopná štětka co odmakala za život sotva dvě směny u mekáče a tak si každý večer vozíte roztahanou kundu na vrásčitém párku, abyste dostaly onen vytoužený kožíšek od vitóna, tak si vás ty prachy najdou tak nějak samy, ale tady Žid Láv je zkrátka muž činu, takže jde a koná! A koná to docela nudně, nezáživně a úplně na hovno. Jistě, já jakožto mladý cucák s ejakulátem ve vlasech asi nedokážu ocenit onu neopakovatelnou atmosféru oldschoolového thrilleru, jak tu tvrdí všichni ti mazáci, ovšem to mi nezabrání, abych si na tom vyléčil ty svoje slavné komplexy z malého péra a poslal to do hajzlu s jednou hvězdou. Já vám nevím. Příště bych raději sledoval, jak sedmdesátiletý Eskymák dvě hodiny ve smyčce recituje návod na instantní nudle od Vitany, což by bylo nepochybně zábavnější. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ucházející chlapácká žánrovka, která dojíždí především na délku a nedotaženost onoho "šestákového" konceptu. Je to přesně ten typ filmu, ve kterých hrával Michael Caine a ona z toho taková ta sympatická staromilnost kouká. O to více zamrzí, jak moc je to druhořadé. Především na hrátkách s tenzí napříč různorodou cháskou v uzavřeném prostoru během mezní situace to chtělo ještě více zapracovat. Každopádně ve výsledku solidně odvedené řemeslo, ve kterém od začátku přesně víte na čem jste, jak se to odehraje i kdo, kdy a jak se zachová či zkape; prostě rutina ve své ryzí podobě. Ovšem i ta čas od času přijde k chuti. A tahle přišla. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TY PENÍZE NÁS ROZDĚLÍ.…“ /// Vytáhnout zlato z ponorky ponorkou je kšeft za všechny prachy. Frajerů schopnejch ponořit se s vocelovou rakví, se po souši moc nepoflakuje, takže výběr posádky není zrovna pohárovej. Dovednostma jo, ale ty charaktery - Freud či Adler by zaplesali, ale dělat jim šéfa… Navíc ta ruská půlka moc něgavariť po anglicky, takže atmosféra houstne a houstne… Fajn tempo. Žádný zdržování, za chvíli jsme na moři a soutěž vo největšího magora může začít. To je to, voč tu kráčí! Thrillerový béčko, ve kterým serou charaktery. Ti, co to maj v popisu jsou v pořádku, ale zbytek to přehání. Nečekejte zázraky. Když přivřu všechny víka, jsou 3* zasloužený, páč emoce se tomu tomu upřít nedaj. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V rybníku se prej válí nějaká ponorka. 2.) Zajímám se o ponorky všeho druhu (plovoucí, hořící, depresivní…). 3.) Thx za titule ,,bozacek“ a „jives“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nijak valný ponorkový thriller (možná narozdíl ode mě) od toho nečekejte. Postava v hlavní roli (Jude Law) se chová idiotsky a k srdci nijak nepřilne, anglo-rusácký zbytek posádky to jsou samí nesympatičtí špínáci. Takže ve výsledku mi bylo úplně ukradený kdo nebo jak přežije a jak to celý vůbec dopadne. I tak ale musím říct, že závěr přesto překvapil - tím jak moc byl debilní. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kluci říkali, že mám umýt okna, než vyrazíme." A taky vyčistit komín, to je na ponorkách to nejdůležitější. Mně se tedy mořský vlk Robinson moc nepozdával a jeho výběr posádky se mi jevil značně problematický. Nicméně buranští Rusové mi byli o něco sympatičtější, ale jejich totální neznalost angličtiny, se kterou se všichni setkávali již na základce, byla poněkud zarážející. Původně to tedy vypadalo alespoň na chlapskou zábavu, ale i ta časem zmizela v přetlakové komoře a já jsem s překvapením zjistil, že se umím nudit i uprostřed permanentní akce. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"This wreck's gonna sink." -"Fucking useless sub if it don't." Scénář působí, jako že z něj pro zvýšení napětí a tajemna vytrhali každou druhou stránku, a díky tomu naopak ta ponorková nemoc (hihihi), co se tam všech zmocňuje, přijde jaksi znenadání a nedává moc smysl. Nicméně bylo velmi zábavné poslouchat Juda Lawa, jak dvě hodiny mluví se skotským přízvukem. Kdyby se tam ještě Kosťa zdržel delší dobu, tak bych byla vlastně spokojená. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Rezivějící muži, zrezivělá ponorka a zlatý poklad na dně moře. Scénář nepřekvapí, ale jinak šlape a servíruje pořádnou porci dramatu a napětí. V jednu chvíli jsem se dokonce přistihl, že se chovám jako by šlo o moje zlato. Dobré typy v posádce a celé je to patřičně atmosférické. Nezlobil bych se, kdyby záběrů ponorky zvenčí bylo víc, ale aspoň tu nejsou žádná digi zvěrstva. Solidní a sympatická žánrovka. Pusťte si ji podruhé a uvidíte, že stejně jako já půjdete z těch tří hvězd na čtyři. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Klasický ponorkový thriller aneb Jude Law si jde pro výplatu. Výborně obsazená posádka ruskobritských nezaměstnaných se v rezivé škatuli hádá, rve a zabíjí. Vyniká hnusák Ben Mendelsohn. Ryze chlapský film podle obvyklých mustrů by klidně mohl vypadnout z éry pozdních osmdesátek a raných devadesátek a nepoznali byste to. Uleželé hlášky, napětí a nacistické cihly zlata, o kterých netuší nikdo v celém širém světě. Stylový i když ne zase tak překvapivý konec. Paráda. Skoťák Macdonald má cit pro obraz i pro drama a mačká z poměrně obyčejného scénáře maximum, ale asi to papalášům ve studiu nestačilo. Sakra škoda, že nedopluli do kin. Skřípot kovu velkým reprákům sluší. Lodě jsou jako staré děvky. Neumí se nalíčit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

S Kevinem Macdonaldem je to trochu nahoru dolů. Solidní kousky střídá s průšvihy, mezi které se Černé moře naneštěstí rovněž řadí. I když jak se to vezme. Jude Law po vyhazovu z práce sežene retro ponorku, protože ví o jiné, která leží na dně Černého moře a údajně je plná zlata. Plácne si s investorem, poskládá posádku a věří v lepší příští. Pochopitelně banda vidláků začne vykazovat jisté známky nervozity a kalkulu, takže ten chce ukrojit víc koláče, ten se nesnese s tím, což nakonec vede k tomu, že se počet členů posádky sužuje. Šance na úspěch se snižuje, až doklopýtáme do finále, které je zoufale předvídatelné. Atmosféra uzavřeného prostoru je nicméně fajn, herci rovněž, ovšem výsledek nepřináší nic nového, nic zapamatovatelného, prostě jen solidní rutinu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Slibný námět bohužel potápí (Ha!) scénář, který si dal záležet jen s veledrsňáckou postavou Juda Lawa. Ostatní členové posádky a to, jak tupě se chovají... To je nevídaná odfláklost. A je to škoda, protože film má dobré momenty a závěrečné cigáro na hromadě zlata je vlastně nezapomenutelné. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

aneb za pokladem ponorkou snadno a rychle. Účast Jude Lawa slibovala mnohé, přecejen oproti zbytku hereckého osazenstva ční, jenže ve filmu to není poznat. Taková Ponorka nebo Ponorka U-571, případně K-19 společně s Krvavým přílivem mají jednu obrovskou výhodu oproti Black Sea. Kapitán je neohrožený borec, který si dokáže hlavně v počátečních fázích zjednat v mančaftu pořádek děj se co děj. Nedokáži si moc vysvětlit co mělo znamenat zkratkovité chování jednoho z členů, který se prostě rozhodl že zapíchne kolegu. Příběh mohl být mnohem mnohem záživnější a hlavně dobrodružnější. Takto se divák plaví vlastně od ničeho k ničemu a přemýšlí, proč vlastně tahle zbytečnost vznikala. Závěrečná lekce že zlato umístění v záchraném obleku v pohodě vyplave na hladinu mě bije do očí ještě teďka. 45% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnohých filmov, ktorý využíva všetkého, čo môže ponorka ponúknuť. Nečakajte žiadne vykreslenie postáv. V prvom aj poslednom rade ide o rutinné doručenie príbehu divákovi. A ten príbeh nie je zlý. Novodobí zlatokopovia, ale predovšetkým nepríliš sofistikovaní námorníci, pátrajú po zlate, ktoré zmizlo pred vypuknutím II.svetovej vojny. Príbeh sa odohráva za hranicou zákona, normálnosti, alebo stráviteľnosti, ku ktorej priemerný pracujúci človek ani nedôjde, nieto aby ju prekročil. Dobrý je nápad s dvojjazyčne hovoriacou a mnohokrát si nerozumejúcou posádkou. Bariéra nielen jazyková, ale aj mentálna, je základom pre hustnúcu atmosféru v ponorke. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém celého filmu sú jednoznačne tupé a nesympatické postavy. Ano, ani Jude Law nieje extra výrazný. Tak potom komu tu máme fandiť ? Nuž nikomu, pretože postavy, ktoré prežijú sa až neskor dostanú do popredia. Škoda inak zaujímavého námetu o zlate na dne oceánu. Ponorkové filmy mám rád, ale zrovna tento som mal chuť vyhodiť do vzduchu aj s ponorkou. Zlato by som si ale samozrejme zobral. 65% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na Black Sea jsem se těšil. Zápletka pravda není nijak originální, ale říkal jsem si že dnešní možnosti natočit takový snímek vynahradí svými efekty originalitu a navíc - já vraky rád. --- Těsně před napadením SSSR si Hitler půjčil od Stalina do té doby věrného spojence haldu zlata. Cihly byly naloženy na německou ponorku a ta vyplula vstříc Třetí říši. Žel nedoplula... Uteklo pár desítek let a parta čerstvě propuštěných maníků pro nadbytečnost - navíc ze společnosti, která se specializuje na lodní vraky se nechce plahočit po pracácích Anglie. Se svým leaderem ponorkovým kapitánem Robinsonem (Law) se rozhodne tajně tenhle vrak na pomezí Gruzie a Ruska vyzvednout. Tajně proto, že Rusové o ponorce ví a Gruzie si ji také nárokuje. Plán je snadný, půjčit si na Krymu ponorku, doplout k vraku , nalodit se na palubu u-bootu, sesbírat cihly a potajmu tradá domů... SPOILER. Prozradím vám co by jste dělat neměli až si půjdete někdy nakrást zlato do U bootu: 1) Nenajímejte si v Anglii magory do posádky, 2) nenajímejte si magory v Rusku do posádky, 3) nenajímejte si vrak ruské ponorky, 4) pokud neuposlechnete, vemte si i náhradní díly aby jste nemuseli kanibalizovat u-boot... A za 5) Vlastně na to snad ani nekoukejte.... Bylo to blbé, neuvěřitelné, bez napětí. Posádka se chovala opravdu jako parta psychopatů a nejvíce mně dostal vrak U - bootu. Tam už chyběla jen kávička na stolečku a štrůdl se šlehačkou! Trochu zaujala ,,spižírna'' :-) ale jinak to bylo o ničem. Představa tvůrců o tom jak vypadá lidské tělo po 70 letech zapadala ztvárněním spíše do dětských filmů o pirátech než do takovéhoto snímku.. I když co to je takovéhoto... Všechno už tu zkrátka bylo a ani ty efekty se nedostavily... Z U Bootu toho také mnoho neuvidíte a to jsem čekal jako perličku! Velmi slabé! Za mne je to jen za dva záchranné obleky. * * ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš okatá konstrukce příběhu, přecházející místy až ke klišé. Dá se určitě použít jako příjemná jednohubka, ale té naivity je až příliš, což s kouskem nelogičnosti na víc než průměr stačit nemůže. 65% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dobrodružstvo, na ktoré sa dobre pozerá, pretože sa vo filme stále niečo deje a herci boli typovo vybratí celkom vhodne. Vizuálna stránka tiež poteší. Snímok sa však neubránil niekoľkým drobným chybičkám a ku koncu už nabral aj veľa z pátosu a účelovej sentimentality. Aj napriek tomu som však spokojný, film nenudil, zabavil a to je to hlavné. 65/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

K dispozícii ponorka hodná do šrotu a v posádke jeden psychopat, a vlastne ani ostatní mi neprišli v poriadku. Celkom dobrý základ pre "vydarenú" akciu. Film sa pozerať dal, ale nič ohromujúce to nebolo, a všetko tu už raz bolo. Dokonca aj Jude bol taký nijaký. ()

Reklama

Reklama