Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Podkladem tohoto westernu se stala skutečná událost z roku 1864. Pětitisícové stádo hovězího dobytka, určené pro armádu Unie, se po drzé loupeži tehdy stalo kořistí hladovějících jižanských vojáků. V popředí děje stojí dva odvážní a také tvrdohlaví muži. Uhlazený obchodník Alvarez Kelly (William Holden), který využívá občanské války k vydělávání peněz, a neústupný jižanský plukovník Tom Rossiter (Richard Widmark), urputně bojující za téměř už ztracenou věc Konfederace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý a pomalu plynoucí western, který více přípomíná "Velkou Zemi" než westerny Sergia Leoneho nebo Sama Peckinpaha. Charismatický William Holden naštěstí dokáže utáhnout celý film a tak i přes pomalé tempo -v mých očích spíše dobrodružný- film příliš nenudí ale na druhou stranu v něm není nic čím by se stal nezapomenutelným. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

William Holdem v roli chlapíka, který se nestará o ideály a na občanské válce chce leda vydělat. Samozřejmě, nakonec se přece jen ukáže v lepším světle. A v průběhu filmu zaplatí třem ženám, a to s některými ani nestrávil noc, až příliš štědrou částku za jejich společnost. ____ Nevěrohodné pěstní bitky, nudné pasáže o kravách, přehnaná stopáž a nesmyslné charakterové zvraty dělají z filmu jen těžko snesitelnou podívanou. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý westernový průměr, či spíše drama o manipulaci a násilí v souvislosti s přepravou tisícového stáda krav mezi nepřátelskými armádami. Příznačná je absence jednoznačně kladných postav. Některé sekvence tohoto poněkud zdlouhavého snímku jsou vynikající, zejména proud dobytka válcující americké vojsko. Velmi silné tři hvězdičky, i čtyři by byly odpovídající. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Opět western ne-western. Je to žánrově spíše historické drama z občanské války se sklony k melodramatu kombinovaný s dobytkářským westernem. Výborný je námět - jižané zajmou honáka obchodníka s dobytkem, aby jim pomohl ukrást seveřanům 2,5 tisíce kusů dobytka. Dmytryk je bohužel celkem nudař, takže to rozmělňuje nudným plánováním a ještě nudnějším milostným tokáním hlavního hrdiny. Přesto si to ty tři hvězdičky zaslouží - Dmytryk nedělá z jižanů zloduchy, nikomu nestraní, zmetci jsou tu na obou stranách. Westernový veterán Widmark si uhraje svůj standart, Holden jako vychcaný obchodník táhne i ty nudnější scény. A závěrečná akce - útok splašeného stáda na hlídaný most nemá chybu. Žádná klasika, ale docela fajn netradiční western. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako si viacerí všimli, ide skôr o rekonštrukciu historickej udalosti, ako western založený na klasických schémach a klišé. Ale ocitáme sa v období, ktoré westernu patrí a tak aj história tomu musí byť viac prispôsobená. Prvá polovica patrí rôznym vzťahovým peripetiám, okrem iného aj so ženami, neskôr prichádza na radu pre žáner netradičný záverečný akt. Prácou so stádom kráv ma viac potešil John Wayne v Red River, ale aj Holden s Widmarkom predvádzajú kvalitnú robotu. Hodnotenie vyplýva najmä z faktu, že ide skutočne o netradičný western. Svoje muchy film ale rozhodne má, a nemyslím tie, čo parazitujú na chudákoch kravách. 70% ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama