Reklama

Reklama

Superman

Trailer 2

Báječné dobrodružství, které spojilo herecké a tvůrčí talenty tak, jak to dokáže jen velký film, se stalo kasovním a oscarovým triumfem. Jeho kvalita se ještě zvýšila, když se režisér Richard Donner ke svému snímku v roce 2000 vrátil a zařadil do něj osm minut filmu. Užijte si více Kryptonské rady, letmých pohledů na hvězdy předchozích Supermanových inkarnací, více Jor-Ela, zdůrazňujícího synovo poslání na Zemi, a prodloužené scény v úkrytu Lexe Luthora. Christopher Reeve (Superman/Clark Kent), Marlon Brando (Jor-El), Gene Hackman (Luthor) a Margot Kidder (Lois Lane) podávají nezapomenutelné výkony. Vypadá to na noc jako stvořenou k létání. (Magic Box)

(více)

Recenze (371)

Nepi 

všechny recenze uživatele

Klasické zpracování komiksového hrdiny z planety Krypton.Na svou dobu je film nabitý skvělými efekty a herecké obsazení se mi také zamlouvalo: Marlon Brando v roli Supermanova otce,Gene Hackman jako protivník Luthor a Christopher Reeve jako Clark Kent alias Superman. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

snad nespocetne velakrat som tento film videl a aj ked supermana fakt nemusim tak poctivu adaptacicu a zrejme aj najlepsieho supermana si skratka nikdy nenecham ujst. rip chirstopher reeve. ()

voleman 

všechny recenze uživatele

Tak první Superman je sice z celé série supermanů asi nejlepší, ale dnes již moc nezaujme a to hlavně díky poměrně o dostnzdařilejší superhrdinské konkurenci, která v posledních letech vzniká. Každopádně koukat se na to dá, ikdyž jsem se tedy celkem často nudil. Vizuální efekty jsou na tu dobu zdařilé, ale dnes opravdu ničím nezaujmou a působí dosti zastarale. Hudba je výborná, ale to je tak jediný faktický klad prvního Supermana. 65% ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem film viděl jako malý kluk v Domě pionýrů:-) na videu a byl jsem z něj naprosto unešen. Hodně dlouho jsem pak hledal supermana v každém trošku urostlejším chlapovi v okolí:-) Ani teď pro mě film neztratil nic ze svého kouzla. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Proti vsem tem modernim zpracovanim, jsou tyhle filmy balzam na dusi, aneb Superman jak ma byt. :-) Potesila ucast Forda a Phyllis... 4+ ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Celý můj komentář omezím do věty, že Superman nikdy nebyl a nebude mým oblíbeným nadhrdinou, už jako dítěti mi jeho oblek připadal komický :-) Proto mě nebavil ani Muž z oceli, i když jsem si před tím říkal, že by mohlo být točeno dosti inovátorsky například po vzoru Nolanových Temných rytířů....bohužel..................moje hodnocení = 6 z 10. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mě může zklamat i film, který jsem viděl už několikrát, ale stalo se. Snad vzhledem k tomu, že to několikrát bylo před dávnými lety v jedné daleké galaxii. Superman vznikl rok po Hvězdných válkách, tak mi připadá, že jeho design je hodně podobný, hudba skoro úplně stejná. Zde ale spojitost končí. Řekl bych, že je to dvě a půl hodiny dlouhá nuda. Největší vada - zdlouhavost. Podivný padouch, pofidérní děj, jako pilot nějakého seriálu. Dvě a půl hvězdičky. ()

hudryhudry 

všechny recenze uživatele

Od dětství byli mými nejoblíbenějšími hrdiny Spider-man a Superman. Clark vždycky trošku vítězil nad Peterem, a to proto, že měl jednoduše lepší schopnosti. Pavoučí muž se uměl houpat v sítích, byl obratný a uměl bojovat a to bylo asi tak vše, zato Superman uměl létat rychleji než kulka, byl nezranitelný (krom zeleného vesmírného kryptonitu, který mu uměl pocuchat patku), uměl svým zrakem vše roztavit a prohlédnout a dechem vše zchladit. No nedivte se, že v mých očích byl Superman na žebříčku superhrdinů o pár příček výš. Když si to teď po několika letech srovnávám v hlavě, byl můj výběr superhrdinů docela dost omezený a trošku fádní. Když si srovnáte Spideeho a Supiho, přijdete na to, že obě pohádky jsou si docela podobné. Hrdinové mají 2 tváře, dva životy, kryjí se před veřejností, někteří nepřátelé (Luthor a Osborn) jsou si dost podobní a prostředí, ve kterém se většina děje odehrává, jsou sídlo místních novin… A vzpomeňte si na další podobnosti :-) Znal jsem povětšinou jen kreslené seriály a zfilmovaný Superman byl pro mě v televizi vždycky velkým zážitkem očekávaným několik dní dopředu. Přesně takhle jsem si Supermana představoval. Charismatického a neodolatelného Christophera Reeva (ne nebojte, nejsem buzna), božínku, toho jsem dycinky miloval, a je mi dost líto, jak skončila jeho herecká kariéra. Marlon Brando, idol mojí babičky, podává ve filmu krátkou, zato více náročnou roli Kal-Elova otce Jor-Ela (nejsme ve Star Wars) a utvrzuje mě v tom, že to byl vskutku pan herec. Mladý Gene Hackman v roli plešatce Lexe Luthora mě ve filmu vskutku pobavil, neboť jeho výkon „neustále se špičkujícího génia s blbcem (Ned Beaty)“ je vskutku úsměvný a role padoucha mu padne jako ulitá. Děj je sice jednoduchý, ale to se od takového snímku očekává, neboť má spíše pobavit a rozproudit krev, než nás nutit přemýšlet. Vysloveně se mi líbí triky využité ve filmu, které byly jistě na svou dobu výtečné a dnes na mě působí velmi nostalgickým a překvapivě dobrým dojmem. Daleko víc mě rozproudilo krev, když Superman, zavěšený očividně na jeřábu, honí raketu před plátnem, na nějž je promítána krajina, než novodobý počítačový pád letedla ze Superman se vrací. Tyto staré triky mají v sobě daleko větší kouzlo a rozpadávající se model přehrady s tryskající vodou je daleko více „skutečný“, než některé 3D počítačové triky. Závěr mě vždy dojme a jsem vždy šťastný, když se Clarkovi podaří protočit Zeměkouli po směru hodinových ručiček a zachránit tak Lois před krutou smrtí udušením hlínou :-) I když se zde jistě najde i mnoho chyb, nedám na tento snímek nikdy dopustit, neboť je to část mého dětství, část mého snění o tom, jaké by to bylo, kdybych byl jako Clark, jaké by to bylo, kdyby….. ()

rozbris 

všechny recenze uživatele

Superman by vždycky můj jeden z předních oblíbených hrdinů, co pomáhal lidem a bojoval proti zlu. Ale tato verze staršího podání mě moc neuchvátila. Možná to je dobou kdy naše efekty dosáhly lepších výsledků než tenkát, takže asi ty efekty tomu ubírají. Ale děj je pořád stejný a i hudba je stejná, jako v dalších jiných filmech o Supermanovi. ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru by se ten chlapík měl přejmenovat na Hypermana nebo Megamana, ale budiž....schopnosti jsou dost přehnané, ale co...je to převedený comix, takže to neberu jako škodu. 70% ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Klasika, ktorá nikdy nezhrdzavie. Všetko ostatné sú len úbohé napodobeniny, ktorým ani moderné technické spracovanie nedovolí viac, ako len relatívne dobre sekundovať tomuto veľkofilmu. Scéna so záchranou vrtulníku je pre mňa stále jedna z tých najveľkolepejších... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Americká rozprávka pre dospelých, alebo pre deti?? Výborné herecké obsadenie , Brando, Reeve či Hackman to je paráda, aj preto 70%. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Je to sice uz strasne retro v r. 2014 a triky stoji z dnesniho pohledu za starou backoru, ale Reeve do postavy Supermana vnesl neco, co se od te doby uz nikomu nepodarilo. I kdyz uznavam, ze Cavill se me predstave, jak ma vypadat Superman, priblizil taky velmi blizko. Reeve a jeho oponent Hackman alias Lex Luthor jsou proste herecky dobre obsazeni, a i M. Kidder jako Lois je kouzelna. Takze za tu atmosku, prijemny scenar s vtipnymi momenty, za ten pocit "klasiky" sci-fi davam i ctvrtou hvezdu, i kdyz samozrejme technicky je to uz davno pryc. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Superman 1 a 2 jsou pro mě ultimátní klasiky a nejlepší zpracování, které už nikdo nepřekoná. Když si to srovnám s přeplácanou moderní verzí, tak takhle to má vypadat. Už od prvních tónů nesmrtelné Williamsovy hudby začíná klasický film, který má všechno - zkázu Kryptonu, Supermanovo dospívání, první kroky v Daily Planet i v zachraňování lidí a samozřejmě velkolepé finále a nečekaný zvrat na konci (ano myslím slavné vracení času). Nechybí tu humor, samotný Clark Kent je přesně takový trouba, jak by měl být, Lois Lanová je ostrá, jsou tu krásné romantické pasáže a hlavně pocit poctivého filmu. Triky - inu v dnešní době už jsou slabší, ale před pár lety mi to ještě tak nepřišlo a katastrofické finále nebo Krypton nemají chybu ani po letech. Výtky? Inu Lex Luthor a jeho přitroublý pomocník Otis jsou jak z béčkové bondovky a jejich pozemkový plán nehodný Supermana, ale to je jen drobná kaňka na perfektním filmu. Sci-fi roku 1978. EDIT 2023: Vše zmíněné zůstává, jen jsem shlédl konečně Special Edition. Kromě pár dialogů jsou tu dvě důležité scény - "rozhovor" s otcem po prvním záchranné noci s vysvětlením proč má Superman skrývat identitu. A bunkr, kde Lex zkouší co všechno Superman vydrží. Obě scény parádní a jsem rád za jejich doplnění. ()

radecacek 

všechny recenze uživatele

I po letech to má své nostalgické kouzlo. Teď je to za roztomilé tři hvězdy, v mládí bych tomu dal hvězd sto :) Takže výsledná za čtyři. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jako mladý jsem si na tom samozřejmě ulítával a Superman byl můj hrdina. Kdo by se nechtěl jen tak proletět v mracích, běhat rychleji než vlak, pomáhat lidem a zachraňovat svět? A to vše ještě v utajení! Některé Supermanovy kousky si pamatuji dodnes, hodně mě v mládí oslovily. Nicméně jak jsem dospíval, kouzlo vyprchávalo a ani mocný Superman ze mě nakonec fanouška komiksů a v dnešní době Marvelu neudělal. Při dalších setkávání už to postupně nebylo ono a k Supermanovi už jsem se raději nevracel, abych si uchoval alespoň částečně to mladistvé okouzlení. Jako akční a dobrodružný film pro malé kluky jsou to velké čtyři hvězdy, s odstupem pak už jen solidní tři a ani ta nostalgie to nezvedne. Když si jdu ale někdy zaběhat, cesta vede kolem kolejí a zrovna jede vlak, stále zkouším zrychlovat, jestli ho náhodou přeci jen nepředběhnu… :-) ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má svůj zvláštní styl, který je ovšem skrytý tak umně, že to je možná fata morgána. Je tu akce i vtip. Jestli to opravdu natočili Britové, pak je to jeden z těch lepších britských filmů. P.S. Děti, tohle doma nezkoušejte. ()

Theraphosa 

všechny recenze uživatele

Christopher Reeve bude pro mne vždy tím,kdo se ujal role supermana ze všech lidí nejlépe.Převeliká škoda taa zdrcujícího pádu.Filmový svět tím ztratil jeden ze svých zázraků. ()

Související novinky

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Reklama

Reklama