Reklama

Reklama

Superman

Trailer 2

Báječné dobrodružství, které spojilo herecké a tvůrčí talenty tak, jak to dokáže jen velký film, se stalo kasovním a oscarovým triumfem. Jeho kvalita se ještě zvýšila, když se režisér Richard Donner ke svému snímku v roce 2000 vrátil a zařadil do něj osm minut filmu. Užijte si více Kryptonské rady, letmých pohledů na hvězdy předchozích Supermanových inkarnací, více Jor-Ela, zdůrazňujícího synovo poslání na Zemi, a prodloužené scény v úkrytu Lexe Luthora. Christopher Reeve (Superman/Clark Kent), Marlon Brando (Jor-El), Gene Hackman (Luthor) a Margot Kidder (Lois Lane) podávají nezapomenutelné výkony. Vypadá to na noc jako stvořenou k létání. (Magic Box)

(více)

Recenze (372)

anais 

všechny recenze uživatele

Cristopher Reeve je tu vynikající. A to hlavně jako Clark Kent. Je fakt, že dělá (oproti starším zpracováním) z mladého novináře tak trochu blbce, ale díky němu to k této postavě začalo tak nějak patřit. Krom Reeva má Donnerův Superman ještě dvě silné zbraně v obsazení. Tou první je samozřejmě Gene Hackman. Tou druhou je úžasná Margot Kidder v roli Lois Laneové! V jejím podání je Kentova láska něco mezi parním válcem a křehkým motýlkem. Její filmová energie je neuvěřitelná. Donnerův film se vyznačuje velkou epičností, a je to skutečná kinematografie. Na rozdíl od ostatních zpracování se nejvíc vzdaluje komixu (nemyslím dějově), a používá filmovější řeč. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátkový mega mega film, který skloubil dohromady katastrofický, scifi a romantický žánr s trochou komedie. Vše v příměřeném měřítku. Vtipné scény s Luthorem a jeho komplicem jsou kouzelné. Trochu mě nudila ta část na Kryptonitu, ale chápu, že pro rozvedení příběhu to bylo nutné. Jinak perfektní pohádka, kterou vidět v roce vzniku, tak jdu v hodnocení ještě výš. 80% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Možná proto, že jsem jako první viděl až dvojku, je pro mě úvodní Superman stále velkým zklamáním. Ze všeho nejvíce mi totiž připadá jen jako na dvě hodiny natažená úvodní scéna k právě až druhému Supermanovi. Tento Superman je totiž strašně epizodický, jako seriál, jehož prvních 5-6 dílů prostříhali a slepili dohromady. A hlavně, něco pořádného se začne dít až někde ve druhé půlce filmu a to je moc škoda. Nehledě k tomu, že v tomhle filmu toho Superman vlastně ani moc nepředvede (pár trapných kladně hrdinckých prostřihů mě tak akorát rozesmálo). Potěšujícími faktory jsou pak nehorázně sebestředný a velikášským komplexem trpící Lex Luthor, jeho přitroublý poskok s velmi energicky sexy milenka (?). A samozřejmě skvělá a nádherná Margot Kidder. Jinak celkem nic, čím by to mohlo extra zaujmout. Hurá na dvojku. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[SE] Obří filmařina, která mi svojí roztříštěností a ambiciózností připomněla snad jen akorát Jacksonova King Konga či Snyderova Batmana vs Supermana. Stejně jak se zde několikrát změní prostředí, změní se i kompletně duch filmu. Šedesátková papundeklová sci-fi, rurální americké melodrama mezi obilnými klasy, hektický žurnalistický on-the-grid svět sedmdesátkového New Yorku a na závěr monumentální hrdinský spektákl s cartoonovým padouchem, kde je možné vše, protože doslova je zde možné vše. Sám Donner se přiznal, že v některé momenty pracovalo simultánně přes sebe sedm štábů, do toho rovnou točil druhý díl (skutečnost, u který jsem si myslel, že se stala zvykem až s LOTRem) a ještě se stihl rozhádat, jak to tak bývá, se zástupci studia natolik, že na sebe nepromuvili ani slovo a druhý díl za režiséra nakonec musel dokončit Richard Lester, který byl původně vyslán jako mediátor mezi znepřátelenými stranami. Film tak má veškeré předpoklady proto, aby nedržel dohromady. A přesto, díky tomu, kolik času je věnováno protagonistovu pozadí (ha ha ha) a kolik života je v civilních scénách, tak celá ta historka o Übermenschovi (jak ho nazývá Lois Lane, zahraná vynikající Margot Robbie), respektive přímo Božím synovi (jak o něm rádi uvažují jeho adoptivní rodiče) není tak srandovní, jak by se mohlo nabízet. Pokud teda třeba nejste člověk, co chce od filmů nějakou fyzikální integritu a vysmíváte se scénám, ve kterých se narovnáním tektonických desek v sanandreaském zlomu vrátí i na na původní místo padající písmena z nápisu Hollywood. Mimochodem ve scénách ze zalidněných newyorských ulic a divokých novinářských kanceláří jde vyčíst do budoucna nejzásadnější Donnerův talent detailního vykreslení chaotické živelnosti velkoměsta, který později tolik uplatnil v kvadrologii Lethal Weapon. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá klasika v oblasti superhero movies. Christopher Reeve je jediný pravý Superman. A ty starý efekty jeho letu jsou naprosto sladký. Gene Hackman forever. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

První zrod super hrdiny a hned jsem dostal parádní příběh bomba akci a ja jsem spokojený. Clark je borec. ()

Mgb21 

všechny recenze uživatele

Pro dnešního diváka se tento film může jevit jako poněkud naivní, ale i přesto je výborný. Hudbou počínaje, přes herecké výkony až po humor, který je opravdu na pravém místě. Reeve se nesnadného úkolu, převést komiksového hrdinu na stříbrné plátno zhostil skvěle a v jeho podání jsou Klark a Superman opravdu dva rozdílní lidé. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé v 7 letech, tak jsem byl naprosto unešen a samozřejmně Superman byl můj idol a vzor. To samé platí i teď po téměř deseti letech, myslím zcela jistějen to unešení, už to není mů idol a ani vzor. Richard Donner je výborný režisér a tímto filmem to jen a jen dokazuje, pokud je tedy co dokazovat, protože jeho série Smrtonosné zbrani mně o tom přesvědčila. Těžko uvěřit tomu, že tento film je starý téměř 30 let. Jelikož efekty jsou velmi vydařené. Výborné herecké obsazení. V čele s excelentím Christopherem Reevem. Díky této roli se jednoznačně zapsal do podvědomí diváků. Gene Hackman v roli padoucha rovněž neměl chybu a občas byl i vtipný. V neposlední řadě mně potěšil Marlon Brando. Jen byla chyba ve výběru herečky Margot Kidder, poněvadž je ošklivá a na vyvolenou superhrdiny se nehodí. Další velké plus má hudba, jenž je působivá. Když bych to měl srovnat s novým Superman se vrací , tak je tento Superman mnohem lepší, což je celkem paradox, když vezmu v potaz, že novější by měl být lepší. Ale tento snímek jen dokazuje, že starší je lepší!! Téměř dvě a půl hodiny mi skvěle utekly. Pro mně osobně je to kultovní záležitost, jako třeba Star Wars. Nemůžu jinak než za 5*! ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Superman-nebo-li Clark Kent. Určitě každý z vás by chtěl být supermanem. V dětství to byl můj idol a myslel jsem si, že taky až budu dospělý, tak se naučím létat a zachraňovat lidi. Bohužel to nejde, ale zase tolik mi to nevadí, protože Superman je jen jeden a to Clark Kent. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Brian Singer je skvělý režisér.Dokázal to v X-menech.Ale jeho remake Supermana nemá na tenhle třicet let starý flák ani zdaleka.Triky na svou dobu obstojné,některé scény(let s Lois) přímo úchvatné a Gene Hackman jako Lex Luthor naprosto dokonalý.A Christopher Reeve má sakra charisma! Velmi příjemné překvapení. 80 % ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Legendární film z doby, kdy byly v módě slipy přes kalhoty a Christopher Reeve si ještě nehrál na Josefa Váňu. Skvělý Gene, který má na hlavě méně vlasů než obvykle a nejdražší štěk v historii filmu (Brando se ještě nevyznačoval třetihorními proporcemi). Biják, který věkem hodně ztrácí, a poletování na špagátech před modrým pozadím působí dnes poněkud úsměvně. Tím se ovšem nedostává do podprůměru. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Velke cervene "S" na prsou, ruku vztazenou pred sebe, pousti se neohrozene do boje za prava slabsich. To je Superman, asi nejslavnejsi komiksova postava vsech dob. Film je dobry a presto ze uz toho dost pamatuje i dnes nabizi skvely zazitek pri jeho sledovani. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Superman nebol nikdy môj obľúbenec. Napriek tomu je film dobrý a oplatí sa vidieť. Hackman si postavu Lexa Luthora podľa mňa celkom užíval. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Můj synu, je nepřípustné, abys zasahoval do osudu lidí !! Nepřípustné !! Pamatuj, že nesmíš ovlivnit lidskou historii !!" ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie 151 minutovej verzie: Ma to pomale rozvlacne tempo, co nie je objektivny zapor, len mne to az tak velmi nevyhovuje. Horsie je, ze to ma zbytocne vela dejovych linii, takze to nepôsobi ako samostatny film ale ako pilot k serialu. Minimalne je dost spjaty s druhym dielom. Napriklad liniu so Zodom a jeho dvoma poskokmi mohli uplne vystrihnut a nechat si ju do pokracovania. Cely uvod na Kryptone sa dal zostrihat do kratkeho flashbacku, ktory by si Superman prehral. Ale to by sa tu predrazeny a vyzraty Brando objavil len na chvilu. Najviac ma bavil zabavny zaporak Hackman (herecky mi strasne pripominal Kevina Spaceyho, co som si doteraz nevsimol) s dvoma imbecilnymi poskokmi a bondovsky prehnane diabolskym planom ako vyvrazdit miliony ludi kvôli par dolarom. Dalsim velkym plusom je Christopher Reeve ako Superman. Vyzaruje z neho taka uprimna dobrosrdecnost, ze mu bez problemov odpustite jeho naivitu. Celkove naivne pojatie filmu sa do tej doby perfektne hodi na rozdiel od Singerovej verzie, ktora sa snazila o nieco podobne, ale nepôsobilo to tak prirodzene. Trochu mi bolo luto, ze môj oblubenec Glenn Ford sa tu ako Kentov otec objavil len na chvilu. Prilis ma neocarila predstavitelka Lois Laneovej. Trikova stranka a akcne sceny uz miestami pôsobia dost zastaralo. Hlavne tie lietacie sceny pred zadnou projekciou, ale niektore destrukcie vyzeraju stale celkom pôsobivo. Pochvalu si zasluzi uz tradicne skvely Williamsov soundtrack s nadhernym hlavnym motivom. Takze vysledkom je roztomily film, ktory sa da v pohode pozriet aj dnes a vlastne som si ho uzil viac ako sucasnu DC vlnu v ktorej maju prednost triky pred funkcnym pribehom. 6/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Jednou se mi pokloníš!!!........ Za krásného hudebního doprovodu Johna Williamse se Krypton rozpadl, Kal-el dostal pár instrukcí a byl poslán na planetu Zemi. Tady se ho ujmou....atd...... To zná snad každý. CITÁT - V žádném případě nesmíš zasahovat do osudu lidí........ Když původní pravý Kal-elův otec povídá synovi o zániku a minulosti jejich planety, tvrdí, že mu přenechal vědomosti z 28 známých galaxií. Je zajímavé, jak se autoři tenkrát neodvažovali mluvit o více Galaxiích. Že jich jsou tisíce se v té době nezdálo ještě reálné. Tak jen raději 28:))) Superman poprvé vzlétne až okolo 46 minuty. ale pak už se nezastaví. CITÁT - Tak jsme tady. Tohle je Daily Planet........... Clark Kent alias Superman alias Kal-el je příjemně zbrklí a nevinně naivní - prostě to mistrovsky hraje. Film obsahuje i značnou dávku humoru, povedenou hudbu (to už jsem psal), na svou dobu velmi dobré triky a i kamera se někdy pořádně předvede. CITÁT - Měl na sobě červenou pláštěnku a létal........já to viděl...... DIALOG: HOLČIČKA - Mamí, mamí, kocourek zase vylezl na strom, ale přiletěl nějaký pán a sundal mi ho. MÁMA - Už jsem ti říkala, že lhát se nemá!! - ples-............ Letecká scéna s Lois Lane je nádherná a velmi romantická. CITÁT - Máte rád růžovou???.......... Lex Luthor je v tomto příběhu geniální a umí si dát pět plus pět dohromady. Je v dedukci lepší než Holmes. Ale to nechme být, je to přeci komiks. Tem film je prostě velmi povedený a plný dobrodružství. CITÁT - Proletíme se??....... ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Nevím, kdo určil super-chlapovi, že se zamiluje do takové.... škoda slov. I když je fakt, že na naší Zemi je to ještě nezkušený cucák, který většinou létá jako suchar v pláštěnce s hlavou v oblacích. Potřeboval by občas nějakou tu lekci od mnohem charismatičtějšího padoucha Lexe Luthora, jemuž humor, naštěstí, nechybí. ()

Související novinky

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Reklama

Reklama