Reklama

Reklama

Superman

Trailer 2

Báječné dobrodružství, které spojilo herecké a tvůrčí talenty tak, jak to dokáže jen velký film, se stalo kasovním a oscarovým triumfem. Jeho kvalita se ještě zvýšila, když se režisér Richard Donner ke svému snímku v roce 2000 vrátil a zařadil do něj osm minut filmu. Užijte si více Kryptonské rady, letmých pohledů na hvězdy předchozích Supermanových inkarnací, více Jor-Ela, zdůrazňujícího synovo poslání na Zemi, a prodloužené scény v úkrytu Lexe Luthora. Christopher Reeve (Superman/Clark Kent), Marlon Brando (Jor-El), Gene Hackman (Luthor) a Margot Kidder (Lois Lane) podávají nezapomenutelné výkony. Vypadá to na noc jako stvořenou k létání. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (372)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a zároveň jeden z mála snesitelných filmů o superhrdinech, jemuž ke slávě pomohl především "inteligentní" (dá-li se to tak nazvat) scénář a především slibné dialogy. Reeve svoji průlomovou roli zvládnul na jedničku a Hackman si part absolutního křiváka užíval s elegancí sobě vlastní. A hlavně - jedná se o první (Pokud se dokáži upamatovat.) film s Marlonem Brandem, jejž jsem měl tu čest zhlédnout. I když Brando si o tomhle filmu a roli myslil své a k tomu, aby se učil nějaký těžší text nebo předvedl cokoliv náročného, by ho nikdo nedonutil. Odměněn byl ale královsky. A pochopitelně: v hereckém přehledu je uveden na místě prvním, někteří neobeznámení si pak mohou myslet, že hrál samotného Supermana. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Superman je první opravdu známý komiksový film a jako takový se neoprávněně těší velké pozornosti jako by byl něco extra skvělého, přitom je to ale jen příšerně natahovaná nezáživná kaše. Snaha režiséra o uchopení látky s nadsázkou by sice mohla být ocenitelná, jenže on to se svou snahou poněkud přehnal, takže, pokud jsem zrovna neusínal, jsem měl neustálý pocit že se dívám na nějakou nepříliš povedenou parodii. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Cristopher Reeve je tu vynikající. A to hlavně jako Clark Kent. Je fakt, že dělá (oproti starším zpracováním) z mladého novináře tak trochu blbce, ale díky němu to k této postavě začalo tak nějak patřit. Krom Reeva má Donnerův Superman ještě dvě silné zbraně v obsazení. Tou první je samozřejmě Gene Hackman. Tou druhou je úžasná Margot Kidder v roli Lois Laneové! V jejím podání je Kentova láska něco mezi parním válcem a křehkým motýlkem. Její filmová energie je neuvěřitelná. Donnerův film se vyznačuje velkou epičností, a je to skutečná kinematografie. Na rozdíl od ostatních zpracování se nejvíc vzdaluje komixu (nemyslím dějově), a používá filmovější řeč. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V tomto filme z roku 1978 ožil jeden z najpopulárnejších amerických komiksových hrdinov - Superman. Mimozemšťan zo zaniknutej planéty Krypton, čo vyrástol na Zemi, na farme v blízkosti mestečka Smallville. Keď dospel odišiel do veľkomesta Metropolis, kde sa popri novinárskej práci venuje najmä pomoci miestnym obyvateľom. Jeho nadľudská sila a schopnosti ho predurčujú na boj proti zločinu. Je to rýdzo kladný hrdina. Je tak ochotný, pozitívny a gentlemanský až je trapný. Hlavne tá jeho nesmelá, platonická láska ku svojej kolegyni Lois Laneovej robí z neho ukážkového blba. *** ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasika a legenda svého žánru. Ano v té době to byl hit a i dnes to nemá chybu. Nejvěrnější předloze, nositel naděje a ideálů, který se již nepřekonal. Ano Snyderová verze je skvělá, vizuálně perfektní a akční, ale nejde z toho cítit ten supermanismus, ta klasika a pocta této postavě. Další díly už nejsou tak dobré, tohle nejspíš nikdy neomrzí. ()

Galerie (192)

Zajímavosti (93)

  • Film měl premiéru 40 let po vzniku komiksu. (Karlos80)
  • V závěrečných titulcích je uvedeno pět různých vedlejších režisérů. Donner sám řekl, že někdy se točilo na sedmi místech zároveň. (novoten)
  • Závěrečné titulky trvají více než sedm minut, což byl v roce 1978 rekord. (novoten)

Související novinky

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Reklama

Reklama