Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pobrežie Kóreje v novembri 1952, v tomto teritóriu operuje 77 operačná skupina námorníctva USA a jej lietadlové lode Hornet, Essex a Savo. Sledujeme životy pilota Harryho Brubakera, osádku záchranného vrtuľníku a veliteľa skupiny tesne pred útokom na štyri mosti na rieke Toko-Ri, ktoré sú bránené obrovským množstvom protilietadlových diel. Američania chcú týmto spôsobom dokázať Južnej Kóreii, že budú útočiť i pod rizikom veľkých strát a donútia ich k zastaveniu bojov. (andykovac)

(více)

Recenze (32)

classic 

všechny recenze uživatele

Škoda, že som si viac nevychutnával moju platonicky milovanú GRACE KELLY, ktorá sa tu extra dlho nezdrží... Namiesto toho, či som chcel, alebo nechcel, musel som sa kochať velikánskymi lietadlovými loďami, na ktorých sú profesionálne stíhačky, do ich kokpitov si nasadajú skúsení PILOTI, a tí letia na MISIU v Kórei, kde majú za domácu úlohu zlikvidovať strategicky dôležité mosty Toko - Ri, ktoré spadajú pod nadvládu nepriateľa. Američania, ako zvyčajne, opäť vopchatí v konflikte, majú v obľube sa primiešať do CHAOSU, keď severný sused napadol južného. Priznám sa, že ma snímok - bohvieako nebavil, ale ako vravím, maximálne som bol v eufórii, pri spozorovaní Kelly. Inak musím taktiež pochváliť - špičkovú kameru Loyala Griggsa, ktorý vytvára fascinujúce panoramatické zábery, ako ALABASTER, či už z lodí, z mora, alebo zo vzduchu, kedy stíhačky doslova tancujú na oblohe. PLUS - doplním parádne realistické vizuálne efekty, keď bombardujú ciele, a mal by som mať vymaľované ? Hm... Bill Holden, je už, de - facto HVIEZDOU HOLLYWOODU, a ani tentokrát nezostal svojmu talentu nič dlžný, i keď film, ako celok, pôsobil na mňa strašne PATRIOTICKY. Správne slovo by znelo, že JE PATETICKÝ !!! Plný klišé ? ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama odehrávající se v období korejské války. William Holden vede skupinu letadel na svůj cíl, mosty na Toko-Ri hluboko v týlu nepřítele. Velkým plusem je, že snímek byl natočen pouhé 3 roky po události, tudíž vše bylo ještě v paměti a použitá technika tedy odpovídala skutečnosti. Na tu dobu výborně natočený nálet na mosty. No a William Holden znovu exceluje. 75%. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Po technicke strance neskutecne dobre natoceny film. A pro fanousky vojenskeho letectvi je film povinnosti. No, ja jako fanousek Grace Kelly jsem si taky prisel na sve:-)! Bohuzel, americka propaganda nelenila ani par let po valce a natocila dalsi z rady paskvilu, ktery je scenaristicky dost mimo. Ale pro vyse zminene aspekty a Williama Holdena stoji za to film videt. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chci je jenom vyfotit, ale podívejte, jak je to naštve." Tak nám statečná US Army přijela zachraňovat demokracii do Korey a mně to moc nevoní. Nicméně boje o mosty na řece Toko-Ri se mi líbily a to, že nejeden z amerických bombardérů při nich bolestivě poznal záludnost Newtonova gravitačního zákona, mne vyloženě potěšilo. Jenže je to propagandistický film, takže vítěz je jasný, naivita se přitom mísí s patosem a vrcholem je závěrečný obdivný admirálův monolog na téma "Odkud se berou takoví chlapi?". Zkrátka to pro můj žaludek nebylo jednoduché dokoukat, takže při hodnocení jsem byl donucen z americké zástavy vymazat nějaké ty hvězdy, ale počet pruhů zůstal zachován. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

JUST RELEASE THE SAFETY AND SQUEEZE THE TRIGGER. IT FIRES AUTOMATIC. I'M A LAWYER. I PROBABLY CAN'T HIT A THING!! Představte si letadlovou loď USS třídy Essex na otevřeném moři, při západu slunce. Kolem šplouchají vlny, duní vítr a stíhačky rachotí ve vzduchu. Takový film je pastva pro oči. Jasně, je tam plno klišé a scény s manželkou jsou nuda, ale závěrečné peklo nad mosty Toko-Ri stojí za to. Konec mě hodně překvapil a moc se mi líbil. Sedíš si v příkopu v bahně a kruh Korejců kolem tebe se stahuje, jako oprátka kolem krku. Prostě má to styl a atmosféru. Mike a jeho rvačky taky super. Jen ten admirál byl ze všeho pořád tak vypleštěnej, jak děcko co dostalo k vánocům svetr místo walkmana. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Studio MGM půjčilo svou herečku Grace Kelly za dvacet pět tisíc amerických dolarů společnosti Paramount, honorář pro Grace Kelly byl pouze deset tisíc dolarů. [Zdroj: Joanna Spencer – kniha Grace Kelly - Rozčarovaná princezna] (Pavlínka9)
  • Americkým námořnictvem bylo pro potřeby natáčení vyčleněno 19 lodí, včetně letadlových lodí Oriskany a Kearsarge, křižníku, několika torpédoborců a korvet. (Coldrex)
  • Letadlová loď Hornet není ta, z jejíž paluby startovaly letouny B-25 k náletu na Tokio 18.4.1942, protože ta byla potopena v bitvě u ostrovů Santa Cruz dne 26.10.1942. Šlo o loď třídy Yorktown a její označení bylo CV-8. Ve filmu vystupuje novější loď třídy Essex, označená CV-12, která vstoupila do služby 29.11.1943. Původně se měla jmenovat Kearsage, avšak po potopení své jmenovkyně byla na její počest přejmenována. (flanker.27)

Reklama

Reklama