Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pobrežie Kóreje v novembri 1952, v tomto teritóriu operuje 77 operačná skupina námorníctva USA a jej lietadlové lode Hornet, Essex a Savo. Sledujeme životy pilota Harryho Brubakera, osádku záchranného vrtuľníku a veliteľa skupiny tesne pred útokom na štyri mosti na rieke Toko-Ri, ktoré sú bránené obrovským množstvom protilietadlových diel. Američania chcú týmto spôsobom dokázať Južnej Kóreii, že budú útočiť i pod rizikom veľkých strát a donútia ich k zastaveniu bojov. (andykovac)

(více)

Recenze (32)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na samém začátku filmu běží obšírné a nesmírně podlézavé poděkování americkým ozbrojeným silám za jejich všestranou pomoc při výrobě filmu. Snímek spadá do období po MacCarthyovských čistkách, kdy se vyděšení šéfové velkých studií snažili zavděčit americké vládě a prokázat maximální loyalitu systému. Podle toho taky tenhle studenoválečný film vypadá. Pomoc Pentagonu je vlastně vzhledem ke krásným záběrům námořní flotily, letadlových lodí a bojových letadel v akci příčinou, proč je do určité míry film použitelný i dnes. Je to zkrátka podívaná pro milovníky vojenské techniky a nutno uznat, že technická kvalita byla na onu dobu mimořádná. Na druhou stranu těch 70 %, které k dnešnímu dni Robsonův film posbíral, je odůvodnitelných pouze vysokým zastoupením gum a přátel USA mezi fanoušky tohoto kousku. Je to pochopitelně nasáklé patriotismem s naivními dialogy a celkově výrazně propagandistické. Film je ale zajímavý i z jiného hlediska. Evidentně je určený střední a starší generaci, takovým těm fotříkům, kteří platí daně a film na ně pomrkává s tím, že jdou správným směrem. Padesátá léta byla poslední, kdy byla ještě návštěva kina zábavou usedlejších ročníků. Potom tyhle věkové kategorie v drtivé většině získala televize. Takže tomu odpovídají i hrdinové s pečlivě ulízanými patkami, slušným slovníkem a staršího věku. O 15-20 let později už byly propagandistické filmy nepoměrně akčnější a svým způsobem vlastně i blbější, protože se natáčely pro teenagery. Celkový dojem: 35 %. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

JUST RELEASE THE SAFETY AND SQUEEZE THE TRIGGER. IT FIRES AUTOMATIC. I'M A LAWYER. I PROBABLY CAN'T HIT A THING!! Představte si letadlovou loď USS třídy Essex na otevřeném moři, při západu slunce. Kolem šplouchají vlny, duní vítr a stíhačky rachotí ve vzduchu. Takový film je pastva pro oči. Jasně, je tam plno klišé a scény s manželkou jsou nuda, ale závěrečné peklo nad mosty Toko-Ri stojí za to. Konec mě hodně překvapil a moc se mi líbil. Sedíš si v příkopu v bahně a kruh Korejců kolem tebe se stahuje, jako oprátka kolem krku. Prostě má to styl a atmosféru. Mike a jeho rvačky taky super. Jen ten admirál byl ze všeho pořád tak vypleštěnej, jak děcko co dostalo k vánocům svetr místo walkmana. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Válečný film, na jehož hlavní postavu pilota je W. Holden už trochu přezrálý, nezastaral rozhodně po technické stránce- všechny scény točené v reálu na palubě letadlové lodi včetně titulního bombardování strategických korejských mostů jsou řemeslně perfektní. G. Kellyová se objeví jen v úvodu (dovolená v Tokiu), zřejmě proto, aby bylo jasné, ztrátu čeho (kromě svého života) hrdina v kokpitu stíhačky riskuje. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chci je jenom vyfotit, ale podívejte, jak je to naštve." Tak nám statečná US Army přijela zachraňovat demokracii do Korey a mně to moc nevoní. Nicméně boje o mosty na řece Toko-Ri se mi líbily a to, že nejeden z amerických bombardérů při nich bolestivě poznal záludnost Newtonova gravitačního zákona, mne vyloženě potěšilo. Jenže je to propagandistický film, takže vítěz je jasný, naivita se přitom mísí s patosem a vrcholem je závěrečný obdivný admirálův monolog na téma "Odkud se berou takoví chlapi?". Zkrátka to pro můj žaludek nebylo jednoduché dokoukat, takže při hodnocení jsem byl donucen z americké zástavy vymazat nějaké ty hvězdy, ale počet pruhů zůstal zachován. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po technicke strance neskutecne dobre natoceny film. A pro fanousky vojenskeho letectvi je film povinnosti. No, ja jako fanousek Grace Kelly jsem si taky prisel na sve:-)! Bohuzel, americka propaganda nelenila ani par let po valce a natocila dalsi z rady paskvilu, ktery je scenaristicky dost mimo. Ale pro vyse zminene aspekty a Williama Holdena stoji za to film videt. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Americkým námořnictvem bylo pro potřeby natáčení vyčleněno 19 lodí, včetně letadlových lodí Oriskany a Kearsarge, křižníku, několika torpédoborců a korvet. (Coldrex)
  • Film sa začal vyrábať počas prechodu filmového priemyslu na širokouhlú projekciu. Natáčanie začalo v roku 1953, predtým, ako spoločnosť Paramount predstavila svoj vlastný veľkoformátový širokouhlý systém s názvom VistaVision. (westerns)
  • Pro dosažení co největší autentičnosti se William Holden naučil manipulovat se stíhačkou na palubě letadlové lodi. (Coldrex)

Reklama

Reklama