Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pobrežie Kóreje v novembri 1952, v tomto teritóriu operuje 77 operačná skupina námorníctva USA a jej lietadlové lode Hornet, Essex a Savo. Sledujeme životy pilota Harryho Brubakera, osádku záchranného vrtuľníku a veliteľa skupiny tesne pred útokom na štyri mosti na rieke Toko-Ri, ktoré sú bránené obrovským množstvom protilietadlových diel. Američania chcú týmto spôsobom dokázať Južnej Kóreii, že budú útočiť i pod rizikom veľkých strát a donútia ich k zastaveniu bojov. (andykovac)

(více)

Recenze (32)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Oscarové špeciálne efekty si užijeme len na pár minút, zhruba 20 minút pred koncom, takže je jasné, že nepôjde o vojnový spektákel plný výbuchov a masových scén. Ide skôr o psychologický profil ľudí, ktorý zrejme ani netušili za čo bojovali - ,,Zlá vojna na zlom mieste, ale prečo práve ja,, - a ktorý by si svoj čas tam strávený vedeli predstaviť ináč. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama, tentokrát ale ne z 2. světové války, nýbrž z války Američanů v Koreji. William Holden se přesně typově hodil pro tyto hrdinské chlapácké role a Grace Kellyová jako jeho žena nedává zapomenout na své půvaby, které kdysi okouzlily i knížete Rainiera z Monaca. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Válečně psychologický americký film z korejské války s výtečně zahraným pilotem bombardéru v podání Williama Holdena, s perfektními válečnými scénami a pár zapamamatovatelnými okamžiky z života vojáků, např. s vojákem - pilotem záchranné helikoptéry v irském zeleném klobouku a šále. Mínusem je, že válečných scén není dost a že velkou část filmu zabírají vcelku stupidní diskuse hrdiny s manželkou i s admirálem o nutnosti a nebezpečnosti války. I scénář je dosti plytký a plyne bez překvapení až k očekávanému závěru. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=vLM29YYhoM0 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chci je jenom vyfotit, ale podívejte, jak je to naštve." Tak nám statečná US Army přijela zachraňovat demokracii do Korey a mně to moc nevoní. Nicméně boje o mosty na řece Toko-Ri se mi líbily a to, že nejeden z amerických bombardérů při nich bolestivě poznal záludnost Newtonova gravitačního zákona, mne vyloženě potěšilo. Jenže je to propagandistický film, takže vítěz je jasný, naivita se přitom mísí s patosem a vrcholem je závěrečný obdivný admirálův monolog na téma "Odkud se berou takoví chlapi?". Zkrátka to pro můj žaludek nebylo jednoduché dokoukat, takže při hodnocení jsem byl donucen z americké zástavy vymazat nějaké ty hvězdy, ale počet pruhů zůstal zachován. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za na svou dobu vynikající technické zpracování. Jinak naivitou trpící film, např. scéna kdy velitel s manželkou hlavního hrdiny probírá detaily přísně tajné operace je k popukání i mému papouškovi. Teda, já že nemám papouška? Tim spíš. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na samém začátku filmu běží obšírné a nesmírně podlézavé poděkování americkým ozbrojeným silám za jejich všestranou pomoc při výrobě filmu. Snímek spadá do období po MacCarthyovských čistkách, kdy se vyděšení šéfové velkých studií snažili zavděčit americké vládě a prokázat maximální loyalitu systému. Podle toho taky tenhle studenoválečný film vypadá. Pomoc Pentagonu je vlastně vzhledem ke krásným záběrům námořní flotily, letadlových lodí a bojových letadel v akci příčinou, proč je do určité míry film použitelný i dnes. Je to zkrátka podívaná pro milovníky vojenské techniky a nutno uznat, že technická kvalita byla na onu dobu mimořádná. Na druhou stranu těch 70 %, které k dnešnímu dni Robsonův film posbíral, je odůvodnitelných pouze vysokým zastoupením gum a přátel USA mezi fanoušky tohoto kousku. Je to pochopitelně nasáklé patriotismem s naivními dialogy a celkově výrazně propagandistické. Film je ale zajímavý i z jiného hlediska. Evidentně je určený střední a starší generaci, takovým těm fotříkům, kteří platí daně a film na ně pomrkává s tím, že jdou správným směrem. Padesátá léta byla poslední, kdy byla ještě návštěva kina zábavou usedlejších ročníků. Potom tyhle věkové kategorie v drtivé většině získala televize. Takže tomu odpovídají i hrdinové s pečlivě ulízanými patkami, slušným slovníkem a staršího věku. O 15-20 let později už byly propagandistické filmy nepoměrně akčnější a svým způsobem vlastně i blbější, protože se natáčely pro teenagery. Celkový dojem: 35 %. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Za posledních 20 minut přihazuji i čtvrtou hvězdu. Do té doby šlo o průměrný válečný počin poplatný době svého vzniku, tj. mnoho slov, málo záźivné akce. O to působivější však poté je závěr. William Holden je jako obvykle charismatický a ve své roli přesvědčivý. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Škoda, že som si viac nevychutnával moju platonicky milovanú GRACE KELLY, ktorá sa tu extra dlho nezdrží... Namiesto toho, či som chcel, alebo nechcel, musel som sa kochať velikánskymi lietadlovými loďami, na ktorých sú profesionálne stíhačky, do ich kokpitov si nasadajú skúsení PILOTI, a tí letia na MISIU v Kórei, kde majú za domácu úlohu zlikvidovať strategicky dôležité mosty Toko - Ri, ktoré spadajú pod nadvládu nepriateľa. Američania, ako zvyčajne, opäť vopchatí v konflikte, majú v obľube sa primiešať do CHAOSU, keď severný sused napadol južného. Priznám sa, že ma snímok - bohvieako nebavil, ale ako vravím, maximálne som bol v eufórii, pri spozorovaní Kelly. Inak musím taktiež pochváliť - špičkovú kameru Loyala Griggsa, ktorý vytvára fascinujúce panoramatické zábery, ako ALABASTER, či už z lodí, z mora, alebo zo vzduchu, kedy stíhačky doslova tancujú na oblohe. PLUS - doplním parádne realistické vizuálne efekty, keď bombardujú ciele, a mal by som mať vymaľované ? Hm... Bill Holden, je už, de - facto HVIEZDOU HOLLYWOODU, a ani tentokrát nezostal svojmu talentu nič dlžný, i keď film, ako celok, pôsobil na mňa strašne PATRIOTICKY. Správne slovo by znelo, že JE PATETICKÝ !!! Plný klišé ? ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama odehrávající se v období korejské války. William Holden vede skupinu letadel na svůj cíl, mosty na Toko-Ri hluboko v týlu nepřítele. Velkým plusem je, že snímek byl natočen pouhé 3 roky po události, tudíž vše bylo ještě v paměti a použitá technika tedy odpovídala skutečnosti. Na tu dobu výborně natočený nálet na mosty. No a William Holden znovu exceluje. 75%. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Válečný film, na jehož hlavní postavu pilota je W. Holden už trochu přezrálý, nezastaral rozhodně po technické stránce- všechny scény točené v reálu na palubě letadlové lodi včetně titulního bombardování strategických korejských mostů jsou řemeslně perfektní. G. Kellyová se objeví jen v úvodu (dovolená v Tokiu), zřejmě proto, aby bylo jasné, ztrátu čeho (kromě svého života) hrdina v kokpitu stíhačky riskuje. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po technicke strance neskutecne dobre natoceny film. A pro fanousky vojenskeho letectvi je film povinnosti. No, ja jako fanousek Grace Kelly jsem si taky prisel na sve:-)! Bohuzel, americka propaganda nelenila ani par let po valce a natocila dalsi z rady paskvilu, ktery je scenaristicky dost mimo. Ale pro vyse zminene aspekty a Williama Holdena stoji za to film videt. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

JUST RELEASE THE SAFETY AND SQUEEZE THE TRIGGER. IT FIRES AUTOMATIC. I'M A LAWYER. I PROBABLY CAN'T HIT A THING!! Představte si letadlovou loď USS třídy Essex na otevřeném moři, při západu slunce. Kolem šplouchají vlny, duní vítr a stíhačky rachotí ve vzduchu. Takový film je pastva pro oči. Jasně, je tam plno klišé a scény s manželkou jsou nuda, ale závěrečné peklo nad mosty Toko-Ri stojí za to. Konec mě hodně překvapil a moc se mi líbil. Sedíš si v příkopu v bahně a kruh Korejců kolem tebe se stahuje, jako oprátka kolem krku. Prostě má to styl a atmosféru. Mike a jeho rvačky taky super. Jen ten admirál byl ze všeho pořád tak vypleštěnej, jak děcko co dostalo k vánocům svetr místo walkmana. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Flanker27 to přesně vystihl. Tento film překypuje propagandou, naivitou a Americkým pseudochlapáctvím. Technicky na rok 1954 velmi dobré. Důstojník letectva se bojí jít do akce, tuší kosatou. Jde přesto, protože je to sice právník a záložník ale nechce se před americkými soudruhy znemožnit. No a pak to odsere a s ním ještě dva jiní. Tedy v podstatě analýza amerických bojů za demokracii na celém světě po celá desetiletí. Rudá opona padla a Američané opět našli nového nepřítele a historie se opakuje a krev teče a tak tomu bude navěky, Amen. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Slušné. Dokonce velice. Mílovníci letadel a letadlových lodí mohou být myslím právem, pokud nejsou úplnými hnidopichy, spokojeni. Pohled na dění na letadlové lodi v době války, kde vše vypadá velmi věrohodně a realisticky. Kvalitně zpracovaná a napínavá akce. Holdenovi role sedí, a k boku má bytost nesmírně půvabnou. Američané budou vždy hrdí na své hochy a zde je to podáno v únosných mezích. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Tak najviac som si užíval tie letecké zábery a reálne zábery z lietadlovej lode, nádhera. Film ako celok ale priemer. ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Mosty jsem viděla na čt 2. Ze začátku běžel originální zvuk spolu s českým dabingem, takže nebylo rozumět ani jednomu. Po pár minutách to naštěstí ustalo, bohužel zůstal dabing, i když v jednu chvíli to na čas ovládla zase originální verze, která byla samozřejmě lepší. Nezastírám, že tyhle zvukové hrátky mají vliv na můj úsudek, ale i tak si myslím, že to byl fajn film, sice naivní, ale musí se brát v potaz doba, kdy vznikl. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Na válečný film, který má Oskara za efekty jsem čekal mnohem víc. Mosty na Toko-Ri jsou v podstatě jakousi padesátkovou verzí Top Gunu, přičemž stejně jako v Top Gunu se zde absolutně nic neděje. Hlavní hrdina má krásný vztah s ženou a dětma, druhý hrdina má smůlu, protože mu přítelkyni přebere jiný voják a tak se rve a to se řeší prvních cca 70 minut. A pak přijde samotný nálet, který je rychle odbytý a absolutně nezajímavě natočený - za co tohle dostalo Oskara? Jakžtakž zajímavý to začne být až na konci při boji o přežití na zemi jenže... to skončí blbě. Jako u filmu z roku 54 bych fakt nečekal konec kdy zařvou v podstatě všichni hlavní hrdinové. 2* za slušné herce. ()

Reklama

Reklama