Reklama

Reklama

VOD (1)

Válečný snímek Ďábelská brigáda (1968) byl inspirován historií skutečné vojenské jednotky, složené z kanadských dobrovolníků a neukázněných amerických rekrutů, jež měla být původně vysazena v Norsku. Válečná situace se sice změnila, ale plukovník Frederick, velitel pověřený vycvičením a vyzbrojením brigády, neúnavným přesvědčováním svých nedůvěřivých nadřízených dosáhne svého. Brigáda zůstane pohromadě a stmelí se do obávané bojové jednotky, jež se stala postrachem nepřátel na italské frontě. Film, ve kterém nechybí řada humorných situací, se snažil navázat na mimořádný úspěch obdobného Aldrichova dramatu Tucet špinavců (1965). Vedle Williama Holdena v roli Fredericka se tu objevili i další známí představitelé, Cliff Robertson (velitel Kanaďanů Crown), Vince Edwards (major Bricker), Claude Akins (násilník Rockman) nebo Richard Jaeckel (bývalý cirkusák Greco). V úlohách vysokých spojeneckých důstojníků se mihnou herecké hvězdy Michael Rennie, Carroll O’Connor a Dana Andrews. Režisér snímku Andrew V. McLaglen (nar. 1920) byl synem slavného herce irského původu Victora McLaglena a z jeho rozsáhlé tvorby známe u nás především westerny McLintock! (1963), Shenandoah (1965) a Bandolero (1968). Ďábelská brigáda vznikla v produkční společnosti Davida L. Wolpera (1928–2010), významného nezávislého tvůrce, který léta působil v rámci hollywoodského systému. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tak se tady uklidníme. Delikátně naivní „reflexe“ druhé světové války plná vystrčených brad, naběhlých žil, testosteronu a monologů, že by se Patton tetelil blahem. Když dojde na závěrečnou přestřelku v italských horách tak už není co řešit. Ďábelští pancharti. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $8,000,000Tržby Celosvetovo $-║ prvá polovica filmu výcvik zmesky babrákov vo vojenskom tábore, v druhej príde na akciu v Taliansku, miestami troška uvoľnení a hravý film padol dobre, príde aj na dramatické situácie v závere /70%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Není to jako Tucet špinavců, ale chce to tuze moc být jako Tucet špinavců. Jenže místo aby si to našlo vlastní cestu, tak to pouze kopíruje svůj nedostižný vzor jedna k jedné. A byť je to v každém ohledu horší svého předobrazu, tak stále ještě jde o zábavný nerealistický válečný akčňák, který je výrazně lepší oficiálních pokračování Špinavců. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film, který má spád, humor i napětí. Speciální brigáda vytvořená z výběru špičkových kanadských vojáků a spodiny armády USA vedená schopným plukovníkem se pouští do boje za právo na svou existenci. Nejprve se jim podaří beze ztrát zajmout v obci roztroušenou velkou německou jednotku včetně tanků. Finální bitva se pak odehrává na vrcholu italské hory držené pevně opevněnými Němci. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=175129 ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ač se to možná na první pohled nezdá, byl to kasovní film. Ďábelská brigáda zaujme pestrým dějem a celou řadou zdařilých scén. Skvělé herecké obsazení funguje. Co víc si můžeme přát? ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Z bandy rošťáků udělat armádní oddíl nejvyššího utajení a nasazení? Skoro nadlidský úkol pro podplukovníka, který měl zcela jiný názor na věc a pomůžou mu v tom vysoce disciplinovaní Kanaďané?? ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Takřka první celá hodina, která se nese v duchu výcviku, mě nebavila, byla zdlouhavá a docela i nudná. Zábavný se film stal s příchodem experta na boj z blízka O'Neillem. Od tohoto okamžiku dostal snímek spád. Slušná válečná podívaná. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pripadalo mi to šité horúcou ihlou. Príliš mnoho času sa venovalo tradičným hádkam medzi amíkmi a kanaďanmi, aby to napokon skončilo, ako keď švihneš bičom. Takisto mi pripadala nedotiahnutá scéna zamýšľaného úteku z tábora, ktorá sa taktiež rýchlo rozplynula. Naproti tomu, bojové scény stáli za to a film sa konečne ocitol tam, kde mal byť. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Film se dá rozdělit na tři části. První (obsahující celou první polovinu filmu) se odehrává ve výcvikovém táboře a v podstatě sleduje jen souboje mezi dvěma jednotkami vojáků (trochu nuda). Druhou částí je útok na italskou vesnici, kdy film nabírá na spádu, ale celá akce působí chvílemi až komediálně a rádoby drsně. Třetí částí je pak závěrečný útok na německé jednotky na italské hoře, kde se film pokouší nahnat nějaké ty emoce usmrcením pár hlavních postav. No popravdě znám spoustu lepších válečných filmů z 60. let. Ďábelská brigáda by se mohla učit například od o 4 roky dříve narozeného válečného sourozence Vlaku. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

V zanri mi tu chýba oznacenie komedia, lebo cela prva polovica, ktora sa venuje vycviku je strasne vtipna. Spickovanie medzi americkymi gaunermi a uhladenymi kanadanmi je plne vtipnych situacii. V druhej polovici dôjde na bojove sceny a aj ked postavy zacnu umierat, tak to stale pôsobi roztomilo a nejaka depka z bojovej vravy nehrozi. Z postav ma najviac zaujal Richard Jaeckel, ktory tu predvadza skvele fyzicke kusky. Trochu ma sklamal William Holden, ktory tu predvadza len priemerny vykon. Zvysok postav celkom zabavny a skoro kazdy tu ma nejaku zaujimavu scenu. Vysledkom je prijemny nadpriemerny komedialne ladeny vojnovy film v style filmu Tucet špinavcov. 6/10. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Ďábelská brigáda jede podle stejného mustru jako o rok starší Tucet špinavců, takže se zde dočkáme postupného sbližování a výcviku bandy asociálů pod vedením charismatického velitele, prokázání schopností v bojové misi a nakonec boje proti Němcům na vrcholku hory, při kterém se budeme s muset s několika hrdiny rozloučit. Nekoná se žádné překvapení ani osvěžení, všechny situace jsme už viděli někde jinde a celý film působí hrozně šablonovitě a bez nápadů. Ale aspoň mě to nalákalo znovu se podívat na ty Aldrichovy Špinavce. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Naprosto nevýrazný vojnový snímok. Nečakal som nič prelomové, ale mohlo to mať predsa len lepšie obrátky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se výcviku věnovalo tolik času. Ale zase se spolu ti vojáci museli sžít. Kdo by to byl řekl, že se zde najde i několik komediálních momentů. Každopádně je to velmi poutavý film, na který se stejně dobře kouká. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Je to film, na který se dá dívat. Jen my přijde, že jeho kompozice založená na dvou hlavních motivech, totiž na výcviku a následném boji, je trochu nevyvážená. Na filmu je též zajímavé, že je minimálně ideologický. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Klasický válečný film, o kterém jsem se dozvěděl teprve nedávno. A už podle herců jsem tušil, že půjde o válečňák v tehdejší době hitový. A opravdu tomu tak je. Půlka filmu se odehrává ve výcvikovém táboře, ta druhá je už ve válečné vřavě v Itálii. A nutno podotknout, že válečné scény jsou velmi hektické, hlavně ta na skále. Někdy to na mě ale působilo dost legračně, a to na vážnosti vůbec nepřidalo. Třeba přepad města, kdy vše šlo jak po másle, Němců zajato jak mravenců a přitom žádná ztráta. A dost mě udivila i mapa která byla několikrát v záběru, byla totiž někdy z padesátých let, kdy Německo bylo rozděleno. Ale i přes tyto zkraty je to po válečné stránce povedený film, na který se dívá svižně, proto dám vyšší hodnocení, také i za herce, kteří se mi velmi páčili. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Očekávatelnou dějovou linii- výcvik, soupeření jednotlivých skupin, následné sbratření, snaha jednotku rozpustit a ukázka akceschopnosti- okoření v závěrečné dvacetiminutovce řemeslně dobře zvládnutá bitevní scéna v horách. Jako velitel by ovšem L.Marvin (Tucet špinavců) dal W.Holdenovi (přes všechny ty chlapácké řeči) pěkně na zadek... ()

dyfur

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť: Hlavný hrdina Robert v podaní Williama Holdena nosí hodinky značky Longines Admiral Automatic. (dyfur) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Andrew V. McLaglen /McLintock 1963, Shenandoah 1965/ natocil vyborny vojnovy film o utoku na akusi tovaren v Norsku. Prva polka filmu je len taka zoznamovacka s hercami ako William Holdenom /Sunset Boulevard/, Cliff Robertsonom /Tri dny Kondora1975, Bitva o Midway/ a Dana Andrewsom /Laura 1944, Nejlepsi leta Naseho zivota/. Potom nasleduje vycvik, ktory ma hodne do seba, je drsny a napokon na konci filmu uz samotna akcia. Pred akciou sa vsak divizia dozvie, ze je rozpustena a preto sa rozhodne bojovat za svoju existenciu. Teda ako prva polka nebola extra nudna, aj ked sa nasli nudnejsie casti, ale potom v strede film ziskal tempo, slusne dialogy a zaver bol spravne masakrozny, k tomu este vyborna rezia. Raz darmo, Andrew V. McLaglena a jeho filmy zacinam hodne uznavat, hodne talentovany rejza : 88 % ()

Reklama

Reklama