Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina mladých archeologů pod vedením profesora Johnstona provádí průzkum bývalé pevnosti La Rogue a přilehlého kláštera ve Francii. Celá akce je sponzorována vývojářskou firmou ITC, která vyvíjí přístroj pro teleportaci předmětů. Jednoho odpoledne se profesor vypraví do firmy s tím, že chce ze svých sponzorů dostat více peněz na archeologické práce. Profesor odjede a zanedlouho se dva z archeologů v klášteře propadnou do dosud neobjevené podzemní místnosti. Ke svému překvapení zde objeví středověkou listinu z doby, kdy byla pevnost dobyta Francouzy (Stoletá válka). A na této listině archeologové najdou profesorem napsané volání o pomoc. Proto se začnou zajímat, kam se jejich šéf ztratil. Vysvětlení, které dostanou z ITC, je šokující. Profesor pomocí stroje času odcestoval do roku 1357, ale bohužel v minulosti uvázl a firma je potřebuje poslat za ním, aby ho vyhledali a zachránili. Archeologové souhlasí, a tak skupina čtyř archeologů doprovázená třemi zaměstnanci ITC vyráží do minulosti. Hned po přistání na místě určení jsou cestovatelé v čase napadeni útočícími anglickými rytíři. Ti zabijí dva ze zaměstnanců ITC. Skupina se dál vydává do vesnice u pevnosti a kláštera, kde hledá profesora. Před Angličany jsou cestovatelé zachráněni místní dívkou, ze které se vyklube Lady Claire, sestra velitele francouzských vojsk, Arnauta. Ve zmatcích bojů o vesnici je to naopak jeden z archeologů, Andre Marek, kdo Lady Claire zachrání před Angličany. Archeologové se však ve vesnici rozdělili, a tak se Marek vydává zpět najít své přátele a osvobodit profesora. Ostatní zatím byli chyceni Angličany a ve vězení se setkávají s profesorem. Po něm chce velitel Angličanů, Oliver, aby mu vynalezl řecký oheň, vysoce hořlavou látku, která má Angličanům pomoci v bojích proti postupujícím francouzským vojskům. Pevnost s Angličany je obklíčena a začíná dobývání. Marek s hrůzou zjišťuje, že Angličané opět chytili Lady Claire a že ji chtějí Francouzům pro výstrahu pověsit na hradby... (TV Prima)

(více)

Recenze (275)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Téma cestování v čase mám ráda, vždycky čekám, jestli už konečně někdo vymyslel ten správný postup, ve kterém, když už ho nevyužiju, se nebudu muset aspoň šťourat. Jenže tento mě opět zklamal - ne snad "cestovní technologie", ale film jako takový. Vědátoři, kteří se octli v minulosti měli 6hodin času a ten využijí na neustále honění, ztrácení se, vysvobozování, unášení a to celé několikrát dokola, přičemž se vždy mezi hliněnými chaloupkami před zraky nepřátelských vojáků šťastně najdou a v té gulášovité režii k tomu stihnou učinit několik historických objevů a minimálně jeden vynález, atd, atd. Co bylo výjimečně krásné, to byla hudba - velmi honosná a jak k jinému filmu, ale suma sumárum........... Michaeli Crichtone, myslim, že takhle s to nechtěl. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Jak kvalitní film mohl vzniknout z těžce podprůměrné Crichtonovy knihy? Výsledek bohužel odpovídá své předloze. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl. A film mi přišel neotřelý, nápaditý, propracovaný...a co na tom, že měl o něco menší rozpočet. A považovat za zápor to, že v něm hrají krásní mladí lidi, bych asi nemohl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $19,481,943Tržby Celosvetovo $43,935,763 ║ Pozrel po nejakej dobe aj druhý krát a nie je to až také zlé, obsadenie celkom fajn, taktiež výprava, kamera a aj hudba. /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Richard Donner si své staré dobré časy snaží připomenout výběrem "slušných" filmů, ale ve výsledku to stále není ono. Pět let po Smrtonosné zbrani 4 se Donner vrátil filmem, jehož tématem je návrat archeologů současnosti do středověku za záchranou otce jednoho z nich. Výsledek není nic extra. Celý film je velmi, ale opravdu velmi předvídatelný a i přes hezké obsazení (z dnešního pohledu se jeví Paul Walker, Anna Friel a Gerard Butler jako dobrá volba) se na film dá až moc lehce zapomenout. Vše tu už bylo a Timeline nepřidává nic navíc a tak spadá do slabšího průměru. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Knížka se mi opravdu hodně líbila. Byla strhující, přes svou rozsáhlost si udržovala vysoké tempo. A to dokázal zaplnit Crichton spoustu stránek popisováním historických reálií nebo teoriemi jak cestovat časem. Už při čtení jsem si myslel: "teda to by byl film", a už jsem se nemohl dočkat až to bude převedeno na plátno. No tak jsem se dočkal: Velký rozpočet, režisér skvělých filmů Richard Donner a výsledek? Nestrhující, nudné, se slabými hereckými výkony, s trapnými dialogy, v "hallmarkovském" zpracování. "Napínavost" filmu může dokumentovat skutečnost, že se na film teď zároveň dívám a čtu si v klidu recenze na něj a píšu tenhle komentář. A jinak souhlasím s mnoha dalšími v komentáři: hudba Briana Tylera je výborná (ale raději si ji propříště pustím samostatně na CD) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Obstojná předloha a (kdysi) sakra dobrý režisér vzbuzovali naději, že by se mohlo zdařit zadaptovat Crichtonovu předlohu alespoň trochu slušně. Čemuž do karet hraje i fakt, že již kniha je tuctové řemeslo. Bohužel nezadařilo se a tak ani tentokrát to nedopadlo a vznikl akčně dobrodružný hybrid, který je průměrnost sama ve všech ohledech. Snad až na vynikající Tylerovu hudbu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč M.Crichton dovolí, aby stále někdo prznil jeho knihy. Ať již má kdokoliv jakýkoliv názor na úroveň knižní předlohy, NIKDY NEMŮŽE BÝT TAK TRAGICKÁ jako tento film. Největší ,,zásluhu“ na tom mají nevýrazní herci (tragický profesor B. Connolly a snad nejtragičtější záporná postava D. Thewlis) tak scénář. A nezachrání to ani G. Butler, jenž postupně získával jako jediný mé sympatie, ani pyrotechnická předváděčka. Abych byl upřímný – kvituji, že se stále něco neděje, ale velmi často to nefunguje. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Brian Tyler: 1. Main Title [2:15] ,2. Galvanize the Troops [0:45] ,3. Battle of La Roque [4:16] ,4. Troops in the Fog [1:39] ,5. Battalion [0:49] ,6. 1357 France [2:55] ,7. Enter the Wormhole [2:49] ,8. Timeline [1:30] ,9. Lady Claire and Marek [1:39] ,10. Night Arrows [2:53] ,11. Transcription Errors [2:05] ,12. Storming the Castle [4:13] ,13. Battlefield Revealed [1:08] ,14. Interruptus [2:52] ,15. Mysterioso [2:47] ,16. Eternal [2:25] ,17. Village Burned [1:19] ,18. Descent [2:44] ,19. History Will Change [2:12] ,20. Past and Present [2:23], ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Aký je to pocit, keď ťa niekto vymení za šesťstoročnú zrúcaninu?“ Hoci PRÚD ČASU vyzerá ako epizóda „Herkulesa“ a je to hlúpy a po všetkých stránkach nevydarený time travel, prekvapivo ho režíroval starnúci Richard Donner (PRICHÁDZA SATAN, SMRTONOSNÁ ZBRAŇ, SUPERMAN). Ten má ale bohužiaľ už za sebou časy, kedy aj jeho najslabším filmom bola nádherná fantázia JASTRABIA ŽENA a výborná komédia MAVERICK. Dnes už peniaze do rodinného rozpočtu prináša skôr manželka Lauren Shullerová-Donnerová (producentka série X-MEN a ďalších trhákov, napr. ZACHRÁŇTE WILLYHO či CONSTANTINE). Donnerove biedne filmy končia pri slabučkej SMRTONOSNEJ ZBRANI 4, o bezradnom SPRISAHANÍ nehovoriac. Scenár PRÚDU ČASU je slabý a vznikol podľa románu Michaela Crichtona. Ten je známy tým, že píše bestsellery, ale ich filmové spracovania končia katastrofou (KONGO) a komerčným fiaskom (VYCHÁDZAJÚCE SLNKO, ŠKANDALÓZNE ODHALENIE), pričom tento údajne o svojej pravde až nezdravo a vždy a všade presvedčený človek natoľko kibicuje režisérom do nakrúcania (z pozície producenta - SFÉRA), že radšej opúšťajú pľac (McTiernan sa dodnes dvíha zo stoličky, keď novinári obrátia otázky smerom k VIKINGOM). Iba Spielberg v JURSKOM PARKU 1 - 2 bol natoľko mocný a vtipný, že ho vyšachoval z hry. PRÚD ČASU sa komentovať neoplatí, je to blbo nakrútené, s hnusnou výpravou a strašnými hereckými výkonmi (ak nestíha ani profesionál David Thewlis a jeho životná partnerka Anna Frielová, čo má potom hovoriť Paul Walker, ktorý ledva uhral svoj part vo výfukovom béčku RÝCHLO A ZBESILO?). ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má v sobě obrovský potenciál, který zůstává z velké části nevyužit, což při rozpočtu 80 miliónů dolarů nechápu. Když jsem viděl film 16 bloků tak jsem si říkal, že by měl Donner pověsit řemeslo na hřebík, ale on už ho měl pověsit o tři roky dřív!! Přitom obsazení není vůbec špatné, plno mladých talentovaných herců. Bohužel film je hodně nevyvážený, má strašně moc hluchých míst i když zase má některá velmi dobrá. Dvě a půl hvězdičky, ale jelikož mě dvě přídou málo, tak zaokrouhluji směrem nahoru...... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak takovou televizně působící sračku mohl natočit zrovna Richard Donner, kterej má na svým kontě takový masakry jako Smrtonosná zbraň 1-3, The Omen nebo míň uznávaný, ale pro mě skvělý filmy Nájemní vrazi a Maverick. Fakt to nechápu, tenhle film je fakt k smíchu ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Já jsem zklamaný nebyl, myslím, že v rámci možností tato adaptace dopadla slušně. Samozřejmě nečekejte zázraky, ale film má solidní napětí a na nízký rozpočet i výpravu. A kdybyste četli knihu, možná byste ty pitomosti scénáristům tak nevyčítali (mluvím k bouncerovi a Lokutovi)- Američan z 20.stol se s Angličanem z 14. stol. domluví prostě proto, že je to historik ovládající tehdejší jazyk. Stejně tak ten pacifistický vědátor (Marek-pozn. aut.) dokáže ve 14. stol každého zlynčovat proto, že se zajímá o historické zbraně a umí s nimi zacházet. Tak je to v knize a mě to jako logické vysvětlení stačí:-) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo vysvětlit, proč se barvitě vyprávěné, inteligentní, napínavé a zamýšlení vzbuzující Crichtonovy romány většinou dočkají tak zpackané filmové podoby? V podstatě by stačilo udělat šablonu a podle ní psát názory na všechny ty Konga, Koule, Jurské parky a Proudy času (čestnou výjimkou potvrzující pravidlo je Skandální odhalení a ještě staré filmy jako Kóma a Kmen Andromeda, celkem se mi líbili i Vikingové resp. Pojídači mrtvých). Chyby jsou totiž prakticky totožné. Odborné a technické problémy jsou redukovány do několika nesmyslných vět (podle optimismu co divák to blbec, stejně tomu nerozumí - díky, pane Werichu), příběh totálně okleštěn (skoro by se chtělo napsat vykleštěn), postavy zploštěny a zbaveny smyslu přítomnosti v příběhu. Co dodat? Už se děsím, jak dopadne Kořist... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jak říká Kryton: „Vzpomínáte si na tu středověkou válku, co trvala tak dlouho? Tak tohle číslo vezmete, vynásobíte šesti a máte to vaše zlaté číslo..“ Takhle nějak mi utíkal čas při sledování této sterilní nudy ignorující časový paradox i diváka a nepomohly mi ani čínské antistresové koule. Neznat autora knižní předlohy, hádal bych, že autoři nalezli inspiraci v některém z abc speciálů.. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný, nevyvážený film tak asi vnímám tenhle Donnerův snímek dá i nedá shlédnout, má dobrá i hluchá místa, vcelku neokoukané herecké obličeje s proměnlivým výkonem, profláklé, leč divácky zajímavé a vděčné téma prostě nahorů dolů nebo jsem čekal něco víc? Asi ano a je to TEN Crichton není to TEN Crichton? V každém případě je to v TV vcelku přijatelné, ale do kina? Ani ten film nemohu nějak extra hanit, ani ho nemohu chválit spíš asi takhle - ale jo, na zabití nudy či času to nějak funguje, ale to je zase ne zrovna lichotivé alibisticky je to za 50%... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Fuuha, tak toto je na Donnera naozaj prieser! Veľmi zlé pojatie priestoru a hlavne situovanie historických scén, no hlavne herecké obsadenie! Myslím, že Donner si mohol vyberať, ale čo už! Absolútne nepochopiteľná nuda, ktorú má na svedomí vo veľkom meradle dĺžka filmu a debilné spracovanie. 45%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Vzdy pri filmoch, kde sa nejakym sposobom cestuje casom, musim spomenut, ze je to moja oblubena salka kavy a v tomto pripade to musim spomenut opät. Na posledny film o cestovani casom, na ktory si spominam je STROJ CASU (2002) len tam sa cestovalo do buducnosti a v tomto filme do minulosti a ak ich mam porovnat, tento sa mi pacil o nieco viac. Bolo tu citit, ze reziu mal Richard Donner, ktory sa snazil za kazdu cenu udrzat napätie. Dostat sa o 600 rokov do minulosti, kde bojuju Anglicania proti Skotom alebo Francuzom este neznamena, ze sa ludia este mozu zivi vratit aj naspät do sucasnoti. Uznavam, ze ani tento film nesplnal reziserove kvality, pretoze vo svojej filmografii ma take skvosty ako celu seriu SMRTONOSNYCH ZBRANI (1987 - 1998), dalej horor PRICHADZA SATAN (1976), slavnu fantasy s Christopherom Reeveom SUPERMAN (1978), westernovu komediu MAVERICK (1994) alebo akcnych NAJOMNYCH VRAHOV (1995) so S. Stalloneom. Vo filme som si ani neuvedomil, ze Lady Claire si zahrala Anna Friel, ktora si zahrala ALZBETU BATHORY v Jakubiskovom filme z roku 2008...05.12.2009 _____ Paul Walker - (Chris Johnston) +++ Frances O´Connor - (Kate Ericson) +++ Gerard Butler - (Andre Marek) +++ Billy Connolly - (Profesor E.A. Johnston) +++ David Thewlis - (Robert Doniger) +++ Anna Friel - (Lady Claire) +++ Neal McDonough - (Frank Gordon) +++ Matt Craven - (Steven Kramer) +++ Produkcia: Richard Donner +++ Hudba: Brian Tyler +++ ()

Související novinky

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama