Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve Spojených státech zuří bratrovražedná válka mezi Unií a Konfederací. Tábor Fort Bravo uprostřed nehostinné arizonské pouště je ideální věznicí pro zajaté jižanské vojáky. Hrstka Seveřanů pod vedením plukovníka Owense (Carl Benton Reid) sice střeží početní přesilu, má však kromě nepřátelských indiánů kmene Mescalero ochotných zaútočit kdykoliv a na kohokoliv ještě jednu fungující zbraň – kapitána Ropera (William Holden), vynikajícího stopaře a tvrdého nekompromisního vojáka, který zatím všechny pokusy o útěk s bravurou zlikvidoval. I Roper má však jednu slabinu, na návštěvu tábora přijíždí půvabná Carla Forester (Eleanor Parker), nepoznaná milenka jednoho ze zajatých jižanských důstojníků. (dopitak)

(více)

Recenze (15)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborná "sturgesovka", ktorá pripomína tie najlepšie kavaleristické fordovky. Akurát má zaujímavejší príbeh s veľmi funkčne využitým milostným trojuholníkom. Sturges perfektne zvládal hercov a ešte istejšiu ruku mal v akčných scénach. Finálna prestrelka s dokonalým využitím nádhernej krajiny patrí k tomu najlepšiemu, čo v tomto žánri vzniklo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Další z westernů, který upadl do zapomnění, přesto by všem příznivcům žánru neměl uniknout. Pomineme-li poněkud hlušší prostřední pasáž, můžeme sledovat vcelku napínavý příběh s nekompromisním Williamem Holdenem v hlavní roli. Závěr filmu měl opravdu vše, co by obdobný počin měl mít - napětí, atmosféru, akci. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Western o tom, že konfederačného a únijného vojaka zblíži len boj proti indiánom. Bolo to celkom fajn, ale arizonské lokácie neboli naplno využité, záver vyzerá ako z kameňolomu a tomu milostnému trojuholníku som neveril. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Strhující western, který má všechny správné atributy - tvrdé chlapy, krásné ženy, přesnou mušku, železnou pěst, krvelačné indiány a moc zdařilou zápletku, která se u tohoto žánru (ruku na srdce) pokaždé nevidí. Závěrečný škraloup v podobě vysametovaného konce možno odpustit pro ten žhavý pohled a polibek Eleanor Parker. Bill Holden v roli muže, kterého všichni vězni nenávidí. A ta jejich tichá vzpoura vyjádřená pískáním! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mňa to teda vôbec nebavilo. Nudné pnutie medzi vojakmi Únie a Konfederácie odohrávajúce sa v zajateckom tábore je okorenené občasnými stretmi indiánmi, ktorý sú tu za jednorozmerné zlo. Môj obľúbenec Holden si tu naviac strihol dosť prísneho nesympatického hlavného hrdinu a ten milostný trojuhoľník ma vôbec nezaujímal. Prestrelky mi tiež pripadali tuctové, takže výsledok je nudný western. 4/10. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser John Sturges /Walking Hills 1949, Hour of the Gun/ natocil drsny a hodne sympaticky western zo starsej skoly. Takto si ja predstavujem western, maketove mestecko uprostred nehostinnej puste, do toho militantni nasrani Indiani ochotni agresivne utocit na belochov, preto sa musia branit. Vyborny je hlavne William Holden /Divoka Banda, Sunset Boulevard/, zvysok hercov som jaxi nepoznal. Nuda dostala priestor len v strede, preto trochu znizim, a aj dialogy boli len priemerne. Drsny masakrozny zaver vsak rozhodol napokon o 74 % ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Aby si divák užil žánrový film, musí přistoupit na jisté (třeba i dobově podmíněné) zákonitosti. Možná že čím víc podobných filmů viděl, tím snáz se mu to daří. Moje potěšení ze snímku škobrtalo. Těžko se mi přehlížel způsob hraní, dialogy. Úvodní znělka mě spíš pobavila. Tyto potíže se ale postupně rozplynuly v naraci. Co se ale nerozplynulo, byl problém s rozložením dobra a zla, ačkoli i to je zřejmě zase záležitost žánru a doby. Což o dobro, s tím to mohlo být provedeno pěkně, v pevnosti Bravo nebyl důvod myslet si, že Jižani jsou víc klaďasi než Seveřani nebo naopak, takže by si divák býval mohl i trochu zaváhat, ale abychom náhodou neváhali příliš, hned od začátku nám bylo naservírováno, kdo jsou ti zloduši, a že jsou mimo pevnost. Vadilo mi, že Indiáni jsou automaticky a nemotivovaně ti zlí, a že když už bílý muž potřebuje protivníka, nepostaví se bytosti obdařené rozumem, ale anonymizovaným postavičkám, které buď vydávají skřeky, nebo dělají posunky. Aspoň že obstojně střílejí. Děj filmu je izolován od všech ostatních historických událostí, kromě války Severu proti Jihu, ale přesto prostor Ameriky a Indiáni na koních asociují ještě jiné příběhy z dějin, které by mohly trochu zpochybnit, že zlo = Indiáni. Film si je ale drží od těla. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHEN YOU'RE IN THE GRAVE, BEECHER, IT DOESN'T MATTER TOO MUCH HOW YOU GOT THERE!!! Holden byl ultra drsňák, když hned na úvod přitáhl zajatce na laně za koněm. Všem hned na začátku filmu ukázal, že se tady s ničím jako srát nebude. Další ultra-mega nářez byla scéna, kdy jsou všichni lapeni v pasti a schovávají se v jednom výběžku v terénu, zatím co jsou obklíčení krve žíznivejma bestiálníma Apačema z kmene Mescaleros, kteří si je pěkně označkujou kopím a pak po jednom šípu si zaměří jejich pozici, na češ začnou pálit šípové salvy. To byla jedna z nejultimátnějších scén, jaký jsem kdy ve westernu viděl. Plus závěr, kdy Holden vyleze z krytu a v každé ruce revolver. Prostě brutální. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Williamovi pověst schopného, skvělého, byť trochu drsného vojáka vyloženě sedí, a přispívá tak k lepšímu charakteru tohoto westernu s modrými uniformami a zlími indiány. Jejich role v úvodu je prostá, napadat a padat z koní, přičemž se většího prostoru dostává zrádného šarmu krásné Eleanor, a lekci v romantice dostane právě již zmiňovaný Will. Závěrečné obléhání a souboje, kdy se uvede i nějaká ta taktika, už jsou pouze třešničkou na dortu tohoto zdařilého a napínavé snímku z dílničky zdařilého režiséra. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me predevsim zaujal velmi zvlastnim svicenim, nebo barevnosti, nebo kamerou, nebo nevim jak to presne vyjadrit - skoly nemam. :-) Na padesatky je to proste barevně/vzhledově netradicne umerene. Jinak jde o bezny romanticky western (hlavnim temtem je laska) z dob valky Severu proti Jihu. Odehrano dobre, Eleanor nadherna jako obvykle. Silny zaver. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Průměrný western s Holdenem v roli vyloženě kladného hrdiny, který udělá chybu a podlehne ženě. Celou dobu je jasné co a jak bude probíhat a nemá to čím překvapit. Mimochodem konec filmu je naprosto stejný jako Zachraňte vojína Rayena, evidentně se tímto filmem někdo inspiroval. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Předvídatelný příběh se šablonovitými postavami bez vývoje - není se čemu divit, psal se rok 1953. V rámci žánru za 3. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

To mě dřív pochovají do studený země než bych usnali Missoury...:D. Mám rád tyhle modrošede westerny! :) A tady jsou i indiani. :) Paráda. A ten pískací protest! ()

Guly Guly 

všechny recenze uživatele

Pro westerny a Williama Holdena mám slabost. Takže když se k tomu přičte dobrý scénář a režisér Sedmi statečných, Velkého útěku nebo Posledního vlaku z Gun Hillu není co řešit :-) Jasných pět hvězdiček. ()

Reklama

Reklama