Reklama

Reklama

V rámci amerického experimentu byl zrušen rozsudek smrti a vězení jsou teď napěchována bývalými odsouzenci. Skupina více než dvou set ruských vězňů je poslána na nehostinný ostrov a ponechána svému osudu. Brzy se tu vytvoří drsné společenství s ještě drsnějšími pravidly. V boji o přežití nebude nikdo ušetřen… (oficiální text distributora)

Recenze (60)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ruskej akční náhul se sklony k sci-fi možná vypadá dobře, ale je to kravina, prvotřídní kravina. Každej tady vypadá s těma krátkejma vlasama a vyplesklejma ušima jak typickej Saša z Východu a já si prostě jako divák nedokázal zvyknout ani na jednoho herce, včetně Kajínka, který v té době ještě nevěděl, že bude Kajínek. Nová Země je tak možná zajímavej film, ale já z něj cejtil spíš to, že koukám na strašnou krávovinu a tak to taky dopadlo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Třetí prostor je pro lidi jako jsi ty. Ani vězení, ani očistec. Něco jinýho..... Dobrý ruský film. Poctivá vězeňská řežba, člověk nemusí řešit kdo je dobro a kdo zlo, nebo snad že se chovají jako hovada. Vězni začnou žít na ostrově životem sobě vlastním (,,Jakej byl Machov?“ ,,Moc slanej!“) a není tu nic, co by člověk neočekával. Příběh je zajímavej a těží z charakterů zlosynů. Výhodou jsou jistě také ,,neokoukaní“ drsní herci. V dramatických situacích mi však chybí větší gradace, takové to ,,Hollywoodské pozlátko“. Ale je to opravdu DOBRÝ RUSKÝ FILM, který by si fandové vězeňských dramat neměli nechat uniknout. U mě tak za 3a½! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Přemýšlím, jestli K.Lavroněnko není opravdovej Kájínek (nebo je to opačně?). 2.) Zajímá mě o čem sní ruští vězni. 3.) Poznám ruský Prokletý ostrov. 4.) Dělám na ministerstvu spravedlnosti. 5.) Poznám, proč v ruských filmech Čečenci umírají mezi prvními. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní film na styl Zabij nebo budeš zabit. Věznice praskají ve švech, proto je 200 ruských věznů vysláno na ostrov, kde mají přežít bez jakéhokoliv dohledu ochranky, jenže jak je zvykem brzy se začnou dělit na dvě skupiny a drsná ruská podívaná je na světě. Není nouze o slušné herecké výkony, sympatické hlavní postavy, i hajzly záporáky, slušná porce násilí, kanibalismus a dostatek napětí i akce, aby byl divák neustále v pozoru. Jo tyhle filmy můžu. Finále je mazec. 80% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nová země má scénář tak neúpravný, až to hezké není. Člověk pojme podezření, že slouží jen tomu, aby se v něm mohla vynořit komunita ultranásilných věznů za podmínek nepřejících přežití. Skupina trestanců samozřejmě nebuduje Utopii, nýbrž autoritářskou, násilnickou společnost, která se dík nedostatkům zdrojů požírá navzájem, a to prosím doslova. Film se raduje, že může ukazovat ztrápené ksichty, podřezaná hrdla, různé propichování, sekání, tlučení apod. Nedá se říci, že by se táborníci chovali zcela nedůvěryhodně - oni se jen chovají nezajímavě. Kdyby se film nesnažil vysvětlit, jak a proč se v arktické pustině objevili a nechal v nevědomosti diváky i vězně, šlo by zřejmě o docela průměrnou, možná i nadprůměrnou vězeňskou šoxploataci (což pro mě osobně obvykle znamená podprůměrný film). +++++ Bohužel jsme informováni, že vězni jsou na ostrov deportováni v rámci jakéhosi experimentu. Jeho účel nám sdělen není a smím-li hádat, tak se v jeho rámci usiluje především o smrt vězňů (kteří zřejmě nemohou být kvůli veřejnosti normálně popraveni). Ovšem na odpravení pár desítek již pozavíraných lidí má hokus pokus poměrně velký rozpočet, který zaplatí rotu mariňáků, torpédoborec a satelit. Škoda, že taková štědrá grantová agentura nepůsobí u nás v Čechách, to by se to zkoumalo. +++++ Kdyby občas některý z věznů nepronesl větu, která zaváněla použitým mozkem a lákala ke zkoumání možných významů, byl bych ještě přísnější. Takto alespoň slabé **. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film postavený na zajímavém nápadu (trochu připomíná Pána much) a nemalé porci syrového násilí (před nímž kamera neuhýbá). Boj o moc, vznik kanibalismu a vytvoření hierarchie mezi vězni, to všechno je udělané docela realisticky, ovšem filmu chybí něco navíc, něco, co by alespoň z části postav udělalo o něco zajímavější charaktery s nějakými sny, motivy a touhami, tak aby člověk měl důvod jejich pachtění sledovat a ten boj o život s nimi skutečně prožívat, podobně jako se to povedlo třeba v takovém The Grey. Ne moc dobře se povedl také konec, což je právě důsledek předchozího. Případně mohla být posílena "filosofická stránka" filmu, tedy větší důraz na výpověď o lidském nitru, o násilí v člověku, o hranicích, které se v krizových situacích překračují a podobně (jako např. ve Straw Dogs). Dávám ***, ale je to podle mě nevyužitý nápad, oproti jmenovaným příkladům mi tam chybí kus navíc. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

„Světu vládnou idioti“ … trefný postřeh od někoho, kdo už si vybral. -:) Drsní vězňové musí obstát v tvrdých podmínkách nehostinného ostrova a mají jen jeden druhého:)) Číslo 77 rozhodne. /// Hudba: Andrei Komissarov a Gleb Matvejchuk ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mne už dávno rusi nemusia dokazovať, že vedia točiť dobré filmy. K. Lavroněnko na seba upozornil fantastickým, u nás zatiaľ na DVD nevydaným filmom Návrat. Od tej doby jeho hviezda stúpa čoraz vyššie a právom. Má talent a niečo navyše čo nemá každý herec, a to je charizma. Film o väzňoch je vždy príťažlivá téma. Možno tvorcovia miestami tlačili na pílu až moc a paradoxne mi viac sedela prvá polovica filmu, v ktorej dominoval Lavroňenko ako samotár v divočine. Určite sa nenechajte odradiť tým, že je to ruský film. Podobné americké filmy strčí hravo do kapsy a hanbu si rusi rozhodne neurobili. Opäť zabodovali a teším sa na ďalší kúsok. Dasvidania. 70%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Masakr. Současný ruský film, válečný či historický nebo fantasy, stále častěji využívá postupů amerických filmů. Akorát mnohdy je daleko drsnější. Téma zcela nové není, ale zpracování se mi líbilo, včetně nečekaného konce. Pán much na ruský a pěkně tvrdý způsob. Akční scény se střídají s oddechovými, ale kdo zná staré ruské filmy, tak musí uznat, že oproti nim došlo k velkému zrychlení. Tedy ubylo značně scén zadumaných, přemýšlivých, kdy celou věčnost sledujete postavu, které se cosi honí v hlavě. Zde se hlavně honí lidé, aby přežili, jelikož kdo bude poslední, toho sní... ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hezká 4rka nebo 3 s hvězdičkou, když tu na čsfd vlastně máme ruské známkové hodnocení. Konstantin Lavroněnko je pro hodně diváků hlavní lákadlem tohoto filmu. Mne to spíš zajímal film samotný a téma arktického vězení a přežívaní v něm. Nicméně uznávám, že Lavroněnkovi vězeňské film sednou a útěky taky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná pohádka s haldou násilí, tak bych to nazval já. I mně Lavroněnko sedí a opět hrál dobře. Jelikož mám ale rád smysluplný děj, jsem lehce udiven scénářem... Ok máme tu partu drsných vyvrhelů, zajištěných policií a odsouzených, kteří jsou nebezpeční nejen společnosti, ale i sobě navzájem... Tedy snad kromě Lavroněnka, jehož pohnutky k masové vraždě a důvod vyhoštění tvůrci nakonec vyzradí. Je tu ostrov, kam vězně odvezou a nechají je být. Že po sobě klany navzájem půjdou mi bylo jasné už při transportu na lodi, obzvlášť, když zásoby byly omezené... že jedna skupina asi zvítězí, či pozabíjí zbytek mi bylo také jasné. Hra- Poslední prohrává byla hustá a palec za ní nahoru. Potud OK, včetně robinsonády hlavního hrdiny. Od jeho návratu do tábora jsem už ale nechápal.... SPOILER. Fakt nevěřím, že by banda vězňů s kleštičkama, drátem a šroubovákem rozebrala zamrzlej a kdoví jak dlouho rezavějící zakleslej hydroplán v ledu. Už vůbec nevěřím, že by si jej v táboře opravila a už vůvec vůbec nevěřím, že by po vyčištění rvoucího se tábora vojáky, jej nechali ozbrojené složky bez povšimnutí v hangáru i kdyby si mysleli, že nikdo nepřežil. Předpokládám, že další várka nepřizpůsobivých už byla na cestě. Závěr jak moderní americký křižník ostřeluje (opět k mému údivu) letící opravený hydroplán byl už hřebíček do rakve tohoto filmu a hvězdné ocenění šlo prudce dolů... Takovou sotva letící plechovku by ta loď sundala první salvou... Konec ani nebudu komentovat. Škoda, potenciál tu byl slušný, ale tvůrci asi najednou nevěděli jak to skončit... Je to za tři lumíky, ale s odřenými kožíšky ! * * * ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Studená válka zdaleka neskončila, o tom vás přesvědčí závěr tohoto filmu.Také se dozvíte jakej byl Kolja. Pro mě překvapení z Ruska s výborným nápadem (samozřejmě myslím na scénář), akční řežbou, krásnou přírodou a zlými amíky. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

První hodina nestojí za komentování. Za to druhá je neskutečný bizár. Zmatený, přihlouplý, neumětelsky levný.. Přesto jsem musel fascinován dokoukat. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o trošičku víííce. Z takové pecky jako je toto hmmm trošku doladit, prodloužit, příběh a je z toho MEGA FILM !!! 4* ()

oje 

všechny recenze uživatele

Brutální a násilnická sociální studie segregované vězeňské spodiny, která ani tak nešokuje krví, jako poutá sledováním toho, co je komunita nejhnusnějších vymatlanců schopna na pustém ostrově udělat pro přežití. Zvířecí pudy v plném proudu, strach, zima a okolo jen kamení. Ta myšlenka vybudování moderní ostrovní kolonie je sama o sobě hodně zajímavá, a tak je dobře, že film se nezdržuje rozkreslováním konkrétních příběhu a neuhybá ze stanové cesty, ze které běhá mráz po zádech. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Rusové mě poslední dobou překvapují stále víc a víc. Námět sice nikterak originální není, ale to vůbec nevadí, protože se tvůrcům podařilo skvěle natočit pořádný masakr 200 ruských věznů a film již o začátku nabral slušné grády. Bohužel konec mě teda docela zklamal, hlavně co se úplného závěru týče. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav a tak si zakoupil dvd Novaya Zemlya. A jsem šokován. Ano jsme zvířata, jen nás trochu popohnat. ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Je to krásný ruský film, který je skvěle zpracován. Není to ani tak akční film jako spíš drama o skupině ruských věznů vysazených na pustém a nehostinném ostrově. Konstantin Lavroněnko byl asi zrozen do rolí muklů a dobrodruhů a tak se na čas ubydlí pod skalní převis. Zbytek věznů se zatím požírá a hraje hru Paslední zomre. Po příchodu Američanů se to celé změnilo na jatka kde přežili 4 lidé a na konci vlastně jenom jeden. Je to krásně epicky zpracované. ()

Reklama

Reklama