Reklama

Reklama

Ohnivý národ se téměř sto let snaží ovládnout celý svět a ostatní národy – národy Větru, Vody a Země. Nedávají svým sousedům na výběr, buď se jim zcela podrobí, nebo je jednou provždy vyhladí. Vesničané, kteří se marně snaží bránit, jsou ochraňováni jen několika málo vyvolenými, kteří mají schopnost ovládat živel svého národa podle vlastní vůle. Plně vyzbrojení příslušníci Ohnivého národa už zlikvidovali posledního mistra Větru a nyní se chystají zničit hlavní město Vodního národa. Pak ale jednoho dne sourozenci Katara a Sokka objeví malého chlapce jménem Aang. Jak se projevují Aaangovy „větrné“ dovednosti, ukáže se, že mladý bojovník je víc než poslední vládce Větru. Je to vyvolený Avatar – jediný tvor, který ovládá všechny čtyři živly. Jedině on může zastavit celosvětový nepokoj a znovu nastolit tolik postrádaný mír. (HBO Europe)

(více)

Recenze (891)

KevSpa odpad!

všechny recenze uživatele

Shyamalan je zjevně velkým fanouškem Eda Wooda a snaží se mu vyrovnat. Tímhle filmem se mu alespoň trochu přiblížil, jen tak dál, borče. :-) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Poslední vládce větru není tak strašný, jak někteří strašili. Je to průměrné fantasy s mizernými triky, pohádkově naivním příběhem a neznámými přehrávajícími herci. Neznám seriálovou předlohu, ale přišla mi značně ošizená mytologie celého světa, ze které by se dalo vytřískat mnohem víc, než hodina a čtvrt rádoby velkolepé akce. Abych ale jen nenadávala - i tak film v podstatě ani chvíli nenudí a díky rozumné stopáži dokáže udržet divákovu pozornost až do konce. Co na tom, že se místy baví spíš naivitou tvůrců než jejich schopnostmi? ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

- Knock, Knock! - Who´s there? - Sense. - Sense who? - Sense you can´t see. Už Happening ve mně občas vyvolával záchvaty smíchu, ale stále v něm bylo možné vyčíst některé Shyamalanské trademarky a zčásti jsem si myslel, že si z nás onen vykutálený Ind dělá sofistikovanou srandu. U Last Airbendera tahle možnost bohužel odpadá. Ten příběh je tak mizerně vystavěný, až se to rozumu příčí. Horší dialogy jsem letos asi ještě neslyšel a pravidelně se objevující vypravěčské monology mě zabíjely. Za celých 103 minut mě atmosféricky zaujal jediný moment (obří vlna), což je dost smutná bilance. Směšný film a Shyamalana je mi líto. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Shyamalana jsem měl vždy upřímně rád, i když se mu svět smál do ksichtu, ale tohle stopadesátimilionové divadlo nejsem ochoten při nejlepší vůli strávit, i kdyby mě větry s ohněm braly. Končí to u božích triků a charismatického Deva Patela (!), zbytek je jeden velký omyl, kde se zapomnělo na výpravu (vždyť to má sotva pět lokací) a jakékoliv vtažení do děje. Absenci epiky v kině možná maskovalo 3D, ale na televizní obrazovce chcete pořádné postavy (a to tam ty náběhy jsou) a nabušený děj (a že ho námět slibuje). Místo toho dvě hodiny sledujete jogínské pózy pokérkovaného prcka a nejtragičtější zlomy v chování záporáků za celý rok. A ‚Národ země‘ měl jako jenom cameo, jo? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není to nejhorší. Je to trošku dětský a ostatní by od Shyamalana takový film nečekali ale prostě to zase tak špatný není. M. Night Shyamalan to prostě odsral s plnou polní. Tímhle filmem taky ale ukázal, že filmy netočí pro krásu, ale protože ho baví. Mrzí mě, že tu svojí trilogii nedotočí, zasloužila by si pokračování. Hudba je totiž perfektní a příběh taky není nejhorší. Lidi jsou občas hrozný svině a občas se jim srazit nějaký film prostě povede...Škoda. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl údajně ten největší odpad roku 2010? Tak to lidi nakoukávaj ročně asi málo filmů. Dyť jde o klasicky průměrný fantasy spektákl s přehrávajícím obsazením, solidním základním konceptem světa a několika pěknými obrázky. Jo, seriál je někde jinde a jo, mistra Shyamalana tady fakt nerozpoznáte... ale jsem opravdu zklamán. Po tom hejtu jsem čekal průser nevyčíslitelných rozměrů. A místo toho jsem dostal solidní výplach pro děcka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150miliónovTržby USA $131,772,187Tržby Celosvetovo $319,713,881Tržby za predaj Blu-ray v USA $18,013,249Tržby za predaj DVD v USA $30,758,409 ║ Opäť citeľná štúdiová paškvilná práca, tak ako tomu bolo u Súboja Titánov(2010), toto skoro ani nemá Shyamalanov rukopis, dej strašne skratkovitý oproti úžasnej kreslenej predlohe, postavy slabo vykreslené bez šance aby mohli viac sledujúceho zaujať, citeľná je aj absencia ľahkosti, ktorá perfektne sedela v seriály. Na druhú stranu moc tu spraví James Newton Howard a jeho hudobný doprovod, vizuálne poňatie, výber lokalít, spomalené zábery pri akcii, triky, dokonca aj obsadenie nie je najhoršie, takže žiadna katastrofálna pohroma ako sa z toho snažia všetci urobiť sa nedeje, len je strašná škoda že pôvodný potenciál čo ponúkla kreslená predloha nebol ani len z ďaleka využitý, toto mohlo hravo prekonať aj Pána Prsteňov. /videl v kine 3D verziu: 60%/ "klasický popcornový priemer" ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dětinská výprava do zajímavého světa, který je možná vizuálně podmanivý, avšak až nehorázně povrchní. Znalost základní kostry světa je z mého pohledu málo, stejně jako rozmáchlost celého filmu otevřeně očekávajícího další díl (to není spoiler, po pěti minutách vám dojde, že to všechno Shyamalan prostě za 100 minut stihnout nemůže). Ta dětská naivita čišící z každé minuty je dobrá na koukání, efekty jsou totiž podobně laděné, takže kvantita jasně přebíjí kvalitu, ale dá se to omluvit. Stejně tak jsem měl pocit, že jsem to už někde viděl (hlavně ohnivé lodě...). Nejhorší pro mě je fakt, že Shyamalan už nesměřuje do pekla, on v něm v podstatě je, protože točí hloupou dětskou zábavu spoléhající na triky a vizuál. Má tohle autor Šestého smyslu, Znamení a Vyvoleného zapotřebí? A sakra, kde je ten jeho talent? Proč i ze zábavy jakým vládcem je, nečiší atmosféra? Ve zkratce: ano, je to fajn film, neurazí a pobaví, ale je prostě až moc hloupý... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

POSLEDNÍ VLÁDCE VĚTRU je sice nejslabším Shyamalanovým filmem od ŠESTÉHO SMYSLU, ale to ještě neznamená, že se jedná o špatný letní film, přestože nesplňuje požadavky letního blockbusteru, či dokonce o jeden z nejhorších počinů posledních let, když je jeho nepřijetí u angloamerického a evropského publika dáno neznalostí či neochotou přistoupit na odlišné vnímání (pasivní rezistence) a pojetí světa (buddhismus) a úlohy i motivace postav v něm (karma). Hlavní problém bych viděl především ve snaze vměstnat celou první sezóna seriálu (tj. dvacet 20minutových dílů) do jednoho celovečerního filmu (tj. 103 minut včetně závěrečných titulků), přičemž se pro vyprávění - uzpůsobeného pohledu hlavní hrdinky - zachovává to zcela nezbytné. Ačkoliv je koncepce trilogie zachována, opomíjí se, že v kapitole první šlo v americkém anime především o představení a prokreslení postav, obeznámení se zákonitostmi fikčního světa a opuštění pohádkového rámce vstříc žánru fantasy s nastíněním komplexnějších (geo)politicko-ekonomických vazeb a propletených vztahů. Film na výše zmíněné rezignuje ve prospěch podřízenosti základním myšlenkám buddhismu včetně gándhíovského protikolonizačního přístupu pasivní rezistence, a tak si na mainstreamový letní blockbuster dovolí inscenovat scény atrakcí jako baletní představení, ve kterém jde o ladnost pohybu a nikoliv fyzický dopad, flashbacky a montážní sekvence redukující ohromné množství časoprostorých vazeb na naprosté minimum jsou do vyprávění vloženy ne z důvodu vypravěčské nemohoucnosti a neschopnosti prokreslit postavy, ale k podpoření jednoho z významů. Vzhledem příslušnosti k určité kategorii (letní blockbuster podle oblíbeného seriálu) a zacílenosti na konkrétní diváckou skupinu (prepubertální mládež ve věku Aanga) jde o chvályhodný přístup, který si odsudek zaslouží leda za to, že celek vyzní jako poněkud tezovitá buddhistická protikolonizační agitka a Shyamalan jako auteur upozadil svůj rukopis (vypravěčská sofistikovanost spolu se žánrovou nevyzpytatelností a stylistickou nekonvenčností včetně významotvorného barevného ladění v pojednání o upínání se k iluzím na úkor skutečnosti) ve prospěch požadavků studia. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem, jak se měsíc zbarvil do ruda. Ohnivý národ ukradl z Velké knihovny vědění našeho druhu. Mají v plánu tyto vědomosti zneužít pro zlo..... Sto roků v šachtě žil… vlastně v ledu. To je jedno. Spojení fantasy, kung-fu a duchovního světa ve filmu pro děti má celkem ucházející vizuální stránku, ale scénář je brutální zhovadilost. VODA, VÍTR, ZEMĚ, OHEŇ v příběhu, který je stylem vyprávění zaměřen na skupinu do 12-ti let. Alespoň tak soudím podle sebe a dětí. Výpravný a zábavný je to asi jako druhá Narnie. K čemu tu kritizovat choreo, stupiditu slov, když děti budou spokojený? K ničemu! Takže já dávám 1*, mladej 4*, výsledek jsou 2*. Ale nejvíc mě dostalo, že bude – MUSÍ BÝT!(?) – pokračování. To mě poser boty! Shyamalan se pomátl! S takovouhle brzy skončí u Teletubbies!!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám doma svitek a neumím ovládat živelnou manželku. 2.) Hledám film, kterej rychle a dobře uspí. 3.) Jsem 8mi letej ,,piškot“. PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne Víte, že? Poslední vládce větru je natočen podle seriálu Avatar: The Last Airbender který vytvořili MICHAEL DANTE DiMARTINO a BRYAN KONIETZKO? ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Strašne veľa ľudí tento film vôbec nenadchne a ani nezaujme, no pre mňa to bolo famózne predstavenie vizuálnych efektov, dejovej línie a hudby.Pár vecí sa našlo, ktoré mi film kazili, ale inak som spokojný................. Soundtrack James Newton Howard: 1. Airbender Suite ,2. Earthbenders ,3. The Avatar Has Returned ,4. The Four Elements Test ,5. Journey to the Northern Water Tribe ,6. Hall of Avatars ,7. Prologue ,8. The Blue Spirit ,9. The Spirit World ,10. We Could Be Friends ,11. We Are Now the Gods ,12. Flow Like Water, ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Sledování Posledního vládce větru s sebou nese jednu klíčovou otázku, a sice: stojí ten film za tak strašnou píču kvůli Shyamalanově vzrůstajícímu odloučení od jakýchkoli lidských metod vyprávění elementárního hrdinského příběhu, či kvůli skutečnosti, že nějakého génia napadlo vměstnat do devadesáti minut bezmála osm hodin budování světa, vykreslování postav, nadhazování témat a přípravy budoucích kulervoucích konfliktů? A odpověď? Může za to oboje. Poslední vládce větru je zcela unikátní bezprecedentní celek, v němž se sešly dva samy o sobě příšerné faktory nepochopitelného výchozího omezení a katastrofálních tvůrčích rozhodnutí a usilovnou spoluprací daly vzniknout natolik smradlavé hromadě hnoje, že člověk skoro až musí ten výsledný exkrement obdivovat. Uspěchaný charakterový (ne)vývoj nulově představených postav se pojí s naprosto neuvěřitelným vedením herců, nepřestávající expozice dává pomocnou ruku záměrně zcizující hatmatilce východní filosofie, nezbytně omezený záběr děje je umocňován Shymalanovou neschopností dodat sekvenci nějaký samostatný drive a místo v celku, a takhle bych mohla pokračovat donekonečna, kdyby ke shrnutí oné komplexní sračkoidnosti nestačilo předat slovo původnímu osazenstvu a vzkázat Shyamalanovi Go back to the Fire Nation! And so now that you heard, go ahead, spread the word that the best Avatar ain't that blue pussy turd. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Začnu s pozitivem. Efekty byly dobré, oheň vypadal jako oheň a voda jako voda. Zvířátka která si tam zahrála, by mohla „běhat“ v naší přírodě. A myšlenka je věru zajímavá, jenže… Špatné herecké výkony, nervy drásající dialogy netrhající jenom uši a jednoduchost celého příběhu zaujme opravdu jen dětskou duši (bohužel poprvé jsem asi stará), takže jsem si při sledování připadala jak na horské dráze. Bohužel největší problém vidím v tom, proč když to bylo tak příšerné, mě se to líbilo a těším se(což není nejpřesnější pojem, ale jiný mě nenapadá) na druhý díl? Pokud umí někdo odpovědět na tuto otázku, nechť mi odpoví interní poštou. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Shyamalan sice o poznání slevil ze svého měřítka perfekcionismu, ale fantasy příběh dokáže ukočírovat s přehledem. I když jeho scénář fatálně selhává v dialozích a propletenou (a přitom ne nějak složitou) mytologii předkládá jako nejsamozřejmější skutečnost. Zásadní body navíc jdou na vrub poutavým soubojům a hlavně finální půlhodině, kdy mě osudy postav opravdu zajímaly a akce brala dech. Tři hvězdy tak působí možná až trochu alibisticky, ale nálepka nejhoršího Shyova filmu pořád zůstává. Jakkoli to v důsledku jeho předchozí tvorby neznamená nic zásadně negativního. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nezabíjajte ho. Aj tak by sa zasa narodil.“ Ako sa dá vyvraždiť národ nad-bojovníkov, keď jeden obyčajný chlapec za niekoľko sekúnd vybúcha bojovú nepriateľskú loď? Môže byť niečo horšie, ako malý holohlavý chlapec v žltom pyžame, s rukami za chrbtom skákajúci po stenách, pričom mu do chrbta hádže ohnivé gule milionár z chatrče? Tieto – a podobné, napr. „Prečo si ubližuješ, Tron?“ – otázky, som si kládol pri pozeraní filmu, ktorému som sa asi rok vyhýbal. Nakoniec som si povedal, že by som to mohol skúsiť. Film mal hrozné kritiky, ale to tiež OSADA a DÁMA VO VODE, no mne sa páčili. POSLEDNÝ VLÁDCA VETRA (bože to je názov) je však naozaj zlý. Smiešne akčné scény (v ktorých sa kope nohou tak osemnásť centimetrov nad zem, vyplazuje sa jazyk a vytriešťajú oči), mizerné herecké výkony (ťažko povedať, či je strašnejší plešatý chlapček alebo Dev Patel, ale skôr Dev, ten chlapček ešte nevedel, čo činí), smiešne dialógy, nelogické kraviny. Chvíľku som si hovoril, že to nie je úplne zlé, má to zopár dobrých nápadov (chlpaté obrovské lietajúce zviera), výprava je dobrá a „univerzum“ nie je až také hlúpe, ako sa zdá. Lenže pri smrtiacej takmer dvojhodinovej minutáži vynikne zúfalosť toho celého, od postáv, ktorým sa nedá držať palce cez predvídateľný príbeh po zúfalý pokus urobiť z toho prvé dejstvo potenciálnej série. Dávam 20%, pretože mám z tohto filmu rozpačité až zlé pocity, ľutujem, že som ho videl a dúfam, že ho už druhýkrát vidieť nebudem musieť. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc sem tem kritikam neveril a na film se vcelku tesil, ale tentokrat musim souhlasit s ostatnima, Shyamalan tohle fakt prosral ve velkym. Tady je totiz spatne snad naprosto vsechno. Naprosto mdla a nevyrazna hudba, kde neni ani jedna chytlavejsi pisnicka. Herci, ktery se jen tak motaj a netusi, co maj hrat a po pravde receno, ono ani neni hrat co, vsichni si vystaci s jednim utrapenym vyrazem, vetsi pozadavky na ne scenar neklade. No a samozrejme, je to fantasy, takze necekane mame v hlavni roli opet malyho haranta, tentokrat asi tak desetilety vykuleny dite.Triky bych neoznacil za uplne hrozny, s tema je to tak pul na pul, obcas se nejakej povede, obcas naopak neco bije do oci. Stejne tak to je se samotnym pribehem, respektive celou tou legendou o ctyrech narodech ovladajici zivly, to by nebylo uplne nejhorsi, sice to neni nic buhvijak promakanyho nebo originalniho, ale do letniho fantasy dostacujici. Problem je, ze Shyamalan absolutne netusi, jak s tim pracovat, neco jako napeti nebo spad mu absolutne nic nerika, akce tu je sice dost, ale ty jejich jakoze super cool spomaleny komba na ovladani zivlu jsou neskutecne smesny, navic tvurci asi zijou v domeni, ze kdyz nekdo ovlada ohen, znamena to, ze bude hazet firebally. Coz ostatne plati i pro ostatni zivly, dalo by se vymyslet hromada dalsich veci, co by se s jednotlivejma zivlama dalo delat. A kolikrat to az cloveka sere, kdy sleduje nejakou scenu a je naprosto jasny, co musi postava udelat s nejakym zivlem, aby vyresila situaci a ono hovno. No a posledni hrebicek do rakve jsou super stupidni dialogy, ktery jsou navic obcas spestreny nejakym tim vtipkem, kterej je ale bohuzel vzdy naprosto trapnej. Nicmene i pres tohle vsechno nemuzu rict, ze bych se u filmu nejak desne nudil, takze to ty 2* da. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Předlohy neznalý a říkám díky (dva díly Naruto mi stačily a podle všech indicií seriál Last Airbender vypadá velmi podobně) musím říct, že se mi to docela líbilo. A ještě mnohem víc by se mi to líbilo jako román. Ten román by musel být do detailu propracovaný velikány fantasy žánru jako Terry Brooks, Harry Turtledove, Terry Goodkind nebo Raymond Feist. Samozřejmě příběh je na 100 minut příliš osekaný, je poznat, že se škrtalo a škrtalo, a z toho plyne občas zkratkovitý a nenavazující děj. Klidně bych se podíval i na další dva díly a v rámci toho, že se ento film dvakrát zaplatil, možná se to povede. Velkým mínusem je podle mě jednotvárnost postav způsobená rozsahem škrtů. A co se mě týká, už by mohlo odzvonit filmům s dětskými hrdiny, kteří zachraňují svět... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Já mám Shyamalana hodně ráda, ale tentokrát šlápl pořádně vedle. Ty strašlivé dětičky (čím menší, tím horší), bez jakéhokoliv výrazu, sympatií, schopností hrát, příběh zajímavý, ale totálně špatně (tedy nudně) odvyprávěný a triky to nezachrání - zvlášť když jim pokaždé předchází to nemožné máchání rukama a podivné otočky těch hrozných dětí. ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

06.04.2011

Manojovu kariéru může spasit jedině zázrak. Na jeho poslední filmy už se téměř nedá koukat, a když to náhodou někdo udělá, tak spíš pro tu srandu, jak moc špatné jsou. Poslední vládce větru na sebe… (více)

Reklama

Reklama