Reklama

Reklama

Legenda o sv. Prokopu

  • angličtina Legend About St. Prokop (festivalový název)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Loutkový / Hudební / Poetický
Československo, 1947, 15 min

Obsahy(1)

Bouře zažene poutníky do útulné chalupy, kde stařec vypravuje příběh svatého Prokopa, české světce, patrona horníků a zemědělců. Film je součástí souboru Špalíček, Trnkova prvního celovečerního filmu pojednávajícího o českých zvycích, tradicích a legendách na pozadí čtyř ročních období. Dílo bylo inspirováno Špalíčkem národních písní a říkadel Mikoláše Alše. (J.Connor)

(více)

Recenze (6)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Loutkovou animaci, respektive stop motion animaci mám obecně moc rád, stejně jako se mi líbí vizuální stránka Trnkových děl, ale tady jsem prostě nemohl jen tak kousnout ty loutky. Nejsou pěkné. Prostředí, to je vytvořeno krásně, všechny ty předměty, ale loutky samotné jsou prostě ošklivé. Hudební stránky krátkého filmu pak zbytečně moc převažuje a dere se dopředu na úkor děje. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Legenda o sv. Prokopu je třetím dílkem z dlouhometrážního loutkového filmu od Jiřího Trnky Špalíček. Svým charakterem se od ostatních částí odlišuje, na druhou stranu by měl být sv. Prokop prvním kanonizovaným českým světcem, byl prvním opatem Sázavského kláštera, kde byla provozována co možná nejdéle liturgie ve staroslověnštině, a navíc podle legendy měl vyhnat německé mnichy, kteří po jeho smrti a smrti knížete Břetislava klášter z popudu nového knížete Zbyhněva obsadili. Bouře nezahání žádné poutníky, ale vesničany při žních. Osobně vidím pokoušení a nástrahy ďábla v Trnkově loutkovém provedení za skvostné. Nádherná to loutková poezie. ()

sestrad 

všechny recenze uživatele

Prokop, vzor dobrého rolníka. Vzhledem k době se tam vlezl ještě leda čertík, na Boha místo evidentně nebylo. No vlastně, abych nekřivdila, ty biblické odkazy v hudbě jsou výborné (Geneze, Apokalypsa), hned se to celé posunulo o rovinu výš. ()

Reklama

Reklama