Reklama

Reklama

Zač jsme bojovali

(seriál)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus J. Reichla a M. Maryšky z roku 1994 připomene strastiplné putování a velké odhodlání našich legionářů při bojích na evropských frontách, Sibiři a Dálném východě v průběhu I. světové války.  Vznik samostatného Československa v říjnu 1918 nám nyní připadá jako samozřejmost. Tenkrát to ale žádná samozřejmost nebyla. Byl to výsledek nezměrného úsilí desetitisíců českých lidí. Na ty, jejichž podíl byl největší a kteří pro to obětovali nejvíc – na československé legionáře, jsme dnes už skoro zapomněli. Jejich osudy se zabývá čtyřdílný cyklus Zač jsme bojovali. Zachycuje podmínky a místa vzniku čsl. legií v Rusku, Francii a Itálii. Ukazuje život legionářů a ideály, za něž bojovali. Popisuje i nejvýznamnější bitvy, kterých se zúčastnili. Uslyšíme i vzpomínky několika posledních dosud žijících legionářů.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Nebát se obětí
2. Přepadení
3. Zvítězíme
4. Návrat domů (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Slzy som mal v očiach, česť im a sláva naveky. Celkom podrobný opis československých legionárov a ich pôsobenia na západnej a južnej fronte v Európe proti Centrálnym mocnostiam a na východnej v boji proti boľševikom. Síce ich nezomrelo toľko a ani toľko nebojovalo ako v boji za Rakúsko-Uhorsko, či iné štáty proti ktorým legionári bojovali, no práve oni stáli na víťaznej strane, práve oni sa veľmi zaslúžili za osamostatnenie našich národov a za našu slobodu. Úctu si zaslúžia všetci, všetci chceli dobro, niektorí nevedeli čo konali, či boli donútení, iní išli z presvedčenia, no vojnu nevymysleli. Možno tam mohlo byť zahrnuté aj obdobie pred vojnou či po vojne trocha viac, ale aj takto to je asi to najlepšie, čo som o tých udalostiach videl. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tohle je famózní dokument, který dvojnásob potěší právě po volbách roku 2017. Století dědkové vyprávějí o svém legionářském dobrodružství v Rusku. Naprosto chápu, proč se je komunisti snažili vymýtit z paměti národa. Nebát se a nekrást. Precizně zpracovaný, vlastenecky orientovaný dokument, který snad jediný (jiný slušný jsem nenašel) zpracovává legendární anabází našich vojáků kolem zeměkoule. Výpověď pamětníků navíc přidává na autenticitě a člověk je zase jednou pyšnej, že je Čech. 100% ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Na dokumentu jsou nejcennější rozhovory s pamětníky - legionáři, zachycené na sklonku jejich životů. Velice zajímavá je i cesta tvůrců dokumentu po místech, kde tehdy naši legionáři bojovali a umírali. Mnohde na Sibiři na ně s úctou vzpomínají a pečlivě udržují jejich hroby, zatímco u nás se na ně téměř zapomnělo... ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Těmhle chlapům by se měla vzdávat čest dennodenně, jenže mi jsme tak tupej národ, že na ně zapomínáme! Dokument je supr a je vidět, že si na něm pánové Reichel a Maryška dali opravdu záležet. Těchto dokumentů by to, ale chtělo víc, aby lidi věděli, že tyto lidé byli a co pro vlast udělali a hlavně, aby se na ně nezapomínalo! ()

ivonius 

všechny recenze uživatele

V boji přitom padlo jen něco kolem pěti a půl tisíce legionářů. Na straně císaře však v boji zemřelo 138 tisíc vojáků, odvedených z českých okresů.Československo, se snažilo roli českých vojáků v rakousko-uherské armádě zlehčovat, ba přímo potlačovat. Československá armáda se dokonce žárlivě snažila zamezit sebemenším projevům „rakušanství ve svých řadách. České království, či Království české, byl až do roku 1918 plný oficiální název Čech. V současnosti však řada lidí mylně považuje tento název za synonymum termínu Země Koruny české, což bylo soustátí všech historických českých zemí. ...že je v Rusku Česká družina, která bojuje proti Rakousku v řadách ruské armády, řekl, že car má Čechy strašně rád a že je osvobodí...Což necítíte ve svých žilách slovanství?Neproudí ve vás slovanská krev? "Poslušně hlásím, že cejtíme!" A odhrnuje rukáv, pod nímž mu u kuchyně praporučíkova gumová roura napsala veliké modré jelito, pofoukal si ho, dodávaje přesvědčivě: "To se rozumí, že to cejtíme a Slovani z nás budou moc dobrý.Voni nám tu to slovanství napouštějí už do těla" "Bratře Vašku," pravil pán v civilu, "měl jsi mne nechat agitovat po mém.Slíbil bych jim knedlíky, vepřovou se zelím, guláš, pivo: celý batalion se mohl dnes tu naverbovat." Karel Vaněk PS:Jinak pěkně udělaný dokument ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Kdy tuhle perlu ćeská televize naposled reprizovala? Před 13 lety? Někdy ve dvě ráno? Mám pocit, že Bohdalka se svým televarieté se objevila v chrámu a tvrzi české kultůry desetitsíckrát víc...a ani to není zpřístupněné na webu ČT. Pozdrav panu Maryškovi do nebe, dobrá práce, ostatním ještě tady na zemi. ()

Simboe 

všechny recenze uživatele

NESKUTEČNÉ!!! doporučuji všem, při shlédnutí dokumentů běhá mráz po zádech. Člověk se opět cítí být hrdým Čechem! dále doporučuji https://www.csfd.cz/film/272729-svobody-se-nevzdame/prehled/ vše možné vidět na youtube ()

Reklama

Reklama