Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kněz O'Banion přijede do čínské křesťanské misie vystřídat starého ctihodného otce Bovarda. Po cestě se k němu přidala mladičká dívka Siu-Lan, která se do něj zamilovala. Krátce na to však misii zaberou komunisté, kteří kontrolují stále větší oblast země a kteří si zde zřídí velitelské stanoviště. Siu-Lan je příliš hezká na to, aby ji velitel jednotky Ho-San přehlédl. Zpočátku se soužití s tyranskými ozbrojenci dá vydržet. Avšak jejich zvůle se stupňuje a nezná mezí. Když soudruzi z Pekingu přivedou sovětského poradce, ukáže se, že Ho-San není ani zdaleka tím nejhorším člověkem...
Americký film z roku 1962 natočil jako své poslední dílo režisér Leo McCarey, který byl nejen zkušeným filmařským profesionálem, ale také zapřisáhlým antikomunistou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film, který by měl být dramatem, ale spíše je nudným a obyčejným snímkem o jednom knězi, který se musí vypořádat s láskou nevinné dívky. Herecké výkony nejsou nijak výjimečné a potěší pouze krása mladičké herečky France Nuyen. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem film, který běžel celý pozpátku. Viděl jsem film, v němž hrála jen zvířata. Viděl jsem film bez jediného tónu hudby. Ale až dosud jsem neviděl politickou propagandu se ZÁMĚRNĚ vtipnými dialogy. Interesantní. 50% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, jestli se v tomto případě jedná tak úplně o propagandistický film. Autorka předlohy Pearl S. Buck byla dcerou misionářů v Číně, která se po studiích v Americe vrátila na začátku dvacátého století zpět a tak prostředí i situace musela znát. Mimochodem dostala Nobelovku za literaturu. A z toho mi plyne, že situace převzetí Číny komunisty klidně mohla být taková, jak to ukazuje tento film. Že komunismus je nepřítelem náboženství je obecně známý fakt a v počátečním nadšení Číňanů se určitě mohlo dít cokoliv. Navíc, masy jsou snadno ovlivnitelné, pokud je řečník dostatečně výřečný a charismatický. Pravda, konec filmu je jemně řečeno nadnesený a nereálný a plně v duchu amerických happyendů, ale předtím se na něj dívat dá. Prostředí je jako z nějaké studiovky a nedá se ani moc mluvit o nějaké výpravě, ale William Holden je přesvědčivej a ta zamilovaná Číňanka se směje opravdu hodně zamilovaně. Občasné humorné situace nechybí a finále je i akční. Pravda, člověk se na to nemůže dívat desetkrát denně, ale jako průměrný dobrodružně-dramatický film to není vůbec špatný a zbytečný mi to nepřišlo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Spíše kýč než drama (takže s troškou nadsázky se tenhle film blíží >milostnému dramatu s motivy víry a akcí na pozadí bouřlivých historicko-politických událostí s happyendem< ... ;-) a odmyslíme-li ono vsazení příběhu do Číny na úsvitu komunizmu, vizuálně připomíná typickou rutinní hollywoodštinu někdy ze čtyřicátých let. Otázkou pak zůstává, proč zrovna tohle dílko by mělo neznalému divákovi ukázat cosi jako >politicko-náboženský< film - coby součást jakéhosi povrchního cyklu České televize "Filmové návraty - Za železnou oponou" ... V jeho rámci pak uvedení filmu spíše svědčí o nevzdělanosti, tuposti a ignorantství dramaturgů této, o typicky hrozném televizáckém dabingu (snad opravdu záměrně shazujícím jakékoli skutečné vyznění filmu) nemluvě. Filmu tedy dvě hvězdičky, pseudoveřejnoprávní čítýví pak za >snahu< upřimně pochcat. Opravdu důkaz toho, že >debil nikdy nespí< ... ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Štrvtý film Lea McCareyho, ktorý som za posledných pár týždňov videla. Žiaľ, najslabší. Čakala som oveľa, oveľa viac od takej silnej témy. Moje pocity sú rozporuplné. Bola to vážna dráma s nevydarenými komediálnymi prvkami ???...alebo veselá komédia s vážnymi dramatickými prvkami ???...Sebakriticky priznávam, že to fakt neviem! Dokonca aj tie najsilnejšie momenty, ktoré mali byť najviac výpovedné a dominantné (napr. drancovanie kaplnky komunistickými vojakmi, hrdinstvo starého kňaza, znásilnenie Siu-Lan) boli spracované dosť tragikomicky, a nevyvolali vo mne takmer žiadne emócie. No čo už: niečo sa vydarí, niečo nie. Nikto nie je dokonalý. Ani režisér Leo McCarey. Ani ja. (Po druhom zhliadnutí predsa len zvyšujem hodnotenie o jednu* kvôli námetu). ()

pm 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to místy výborná romantická komedie s malilinkatým zádrhelem: objekt jejího zájmu je katolickým knězem. Něco mezi kýčem, politickou kritikou a parodií, s překvapivě správným koncem. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film velmi nevhodně kombinuje komedii s dramatickými prvky. Nejedná se v žádném případě o drama, ale spíš trpce úsměvnou a otravnou báchorku o holce, co kvůli národnímu zvyku pronásleduje pastora, aby jej pojala za chotě. Do toho se připlete čínská rudá armáda, jejímž úkolem má být zavést v zemi blahobyt, a vyštípat cizí misionáře. Dvouhodinové plácaní o ničem, v hrozném dabingu z dílny ČT 2006. Tentokrát bych ale ze špatného zážitku české znění nevinil, ono už ty kulisy v úvodní scéně jako že z hor dávaly tušit, že tady byl rozpočet hodně rudý, pardon horký. Info pro dabingforum: Luděk Čtvrtlík, Bohuslav Kalva, Nikola Votočková, Martin Zahálka, Ladislav Cigánek, Jiří Plojhar, Jana Postlerová, Monika Schullerová, Daniel Margolius, Karel Richter, Jindřich Hynke a další (titulky Vladimír Fišer). Vedoucí dramaturg: Michael Málek Dramaturgie: Zdeno Kubina Překlad a dialogy: Václava Prokošová Střihová spolupráce: Jiří Šesták Hudební spolupráce: Eva Javůrková Asistentka režie: Eva Maxová Zvuk: Josef Kušnír Produkce: Miroslav Reš Režie českého znění: Jan Schánilec Vyrobila Česká televize 2006. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Snímek má poměrně pohodovou atmosféru a celkem pobaví. Daleko zajímavější než hlavní příběh (církev vs. Čínská armáda) však byla milostná zápletka - otec O'Banion a Siu Lan. Škoda jen pomalého tempa a příliš dlouhé stopáže.. Z herců se mi líbila nejvíc France Nuyen v roli zamilované dívky Siu Lan, ta byla naprosto rozkošná.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvlastne pojaty film. Pojednava o vaznej teme a pritom je to natocene dost komedialne a podla mna uz trochu za hranou, takze som sa ani prilis nesmial. Vsetky tie politicke motivy sa odohravaju v pozadi filmu a film sa viac venuje hlavnej štvorici postav. Mlademu knazovi (Holden), ktoreho sa neustale snazi zbalit klasna cinanka. Trochu mi to pripominalo legendarnych Vtakov v trni. Akurat s tym rozdielom, ze on k nej nic neciti a jej zaujem ho otravuje. Tretim je stary knaz, ktory ma uz celej tej situacie po krk, ale holt musi sa zachovat vzdy spravne. A nakoniec velitel Ho-San, ktory nasim hlavnym hrdinom riadne zatopi, aby sa nakoniec ukazalo, ze z tych hnusnych komunistov bol este ten lepsi. Vysledkom je dost divny mix komedie a dramy. Raz sa to pozriet da, ale znova to uz vidiet nemusim. 5/10. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Vážné, příliš vážné téma a tak uboze, či spíš nevhodně zpracované! Povrchně, prachmizerně! Kašírované kulisy lze prominout, ale ta plytkost a komediální pojetí v prvních dvou třetinách filmu, no to bylo fakt těžko stravitelné sousto! Výstižný komentář http://www.csfd.cz/uzivatel/111061-hedka/. Z toho komediálního marasmu vybředl film až v poslední třetině a v závěru, který však působí tak trošku nedůvěryhodně. Ráda bych dala tu čtvrtou *, ale nedám. Téma bylo spíš zneužité než využité. ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Po pravdě čekal jsem ten ideologický nános (už podle toho názvu) tlustší. Tam kde takový je, film nejvíc ztrácí dech a odevšad vykukuje "papundeklovost" čínského venkova. I konec ve stylu "padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina" je silně krátkodechý. Naproti tomu "milostná" zápletka mezi Siu Lan a otcem O'Banionem za podezřívávé přítomnosti otce Bovarda je daleko zajímavější a je škoda, že zbytek filmu jí nesekunduje příliš zdatně. ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Děj je velmi zajímavý a v něčem i překvapující. Ukazuje se, jak křesťanská víra pomalu vytlačuje původní náboženství. Bohužel je nastolen komunismus. Nevyslyšená láska atd. ()

Reklama

Reklama