Reklama

Reklama

Spartakus a jeho příběh. Po pár měsících od první vzpoury měl bojeschopnější muže než římské impérium. Spartakus se narodil jako otrok a již jako malý chlapec byl prodán na práci v kamenolomu, kde zažil jen dřinu, hlad, nelidské zacházení a smrt. Vykoupí ho Lentulus Batiatus, majitel gladiátorské školy. Spartaka čekají boje na život a na smrt pro pobavení svobodných občanů. Otroci se však pod jeho vedením osvobodí. Založí tábor, osvobozují další a učí je bojovat. Spartakus se ve škole zamiloval do krásné otrokyně Variny, která cestou k novému pánovi rovněž uprchla. Nyní se znovu setkávají jako svobodní lidé. V Římě chtějí otroky zkrotit, ale nejsou tak jednotní. Marcus Publius Glabrus, velitel římského městského vojska, je vyslán vzpouru potlačit. Jeho vojáci jsou však pobiti a Glabrus poslán zpět do Říma se vzkazem, že vzbouřenci od Říma chtějí jen svobodu a možnost dostat se ze země.
Římské impérium vysílá další vojska, ale ta jsou také rozprášena. Spartakus pokračuje k přístavu a po cestě osvobozuje další otroky. Již za ním stojí tisíce. Po pár měsících od první vzpoury má bojeschopnější muže než římské impérium. Spartakus osloví fénického vládce. Chce po něm lodě, aby se svobodní otroci mohli dostat z Itálie. Když však dorazí na pobřeží, zjistí, že Féničané utekli. Crasus je podplatil. Začne vymýšlet nový plán. Dojde mu, že Crasus chce, aby táhl na Řím. Porážka armády otroků je pro něj otázkou osobní cti. Spartakovi i jeho mužům jde o svobodu. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Predstaviteľ Spartaka tu vôbec nevyšiel, nezdá sa, že by tento herec vôbec trénoval, aby vyzeral ako gladiátor. Celkovo z edície Válečníci je toto výrazne najslabšia časť, hoci zo zaujímavého prostredia. Ale od začiatku to pokulháva na popise gladiátorských hier, kde podľa tvorcov takmer vôbec nešlo o smrť. V čase Spartaka ale už dávno tieto hry boli krvavým divadlom, viac než bolo ukázané. Popis Spartakovho povstania bol ale znázornený vcelku trefne, čím sa dostáva táto časť aspoň do priemerných vôd. ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedené, historicky věrné podání asi nejslavnějšího vzbouřence v dějinách (nejen Říma). Vadou na kráse je v tomto díle jeho počítačová nedotaženost - bitvy prostě působí hodně chudým televizním dojmem, jakoby BBC své rozmnožovací počítačové triky vyplýtvala všechny jen na Attilu. Ale Spartakus je sympaťák, Crassus je dobrý slizoň a to hlavní poselství tam je. Nečekejte Kubricka, ale klasické poctivé dokudrama bíbísí. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Śpatné. Dokument, i ten hraný, má informovat o tom, jak se podle dostupných poznatků ta či ona událost stala. U Spartaka to tvůrci ignorovali a tak může neznalý člověk získat pocit, že 70 gladiátorů rozsekalo jednu legii a Pompeius, jehož vliv byl na porážku povstání zásadní, ani neopustil Hispánii. Samostatnou kapitolou jsou pak výprava a obsazení. Zatímco nad tím prvním by se dalo přivřít oči, tak to druhé ignorovat nešlo. Jedná se především o postavu samotného Spartaka. Já se svym začínajícim mazolem a kuříma nožkama jsem víc gladiátor a to už ani nemluvim o tom, že ten chlap měl charisma Petera Parkera před kousnutím. Nepovedené. 15% ()

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proti všetkým očakávaniam triezva rekonštrucia Spartakovho povstania... neheroizácia hlavného aktéra však zachádza tak ďaleko, až mám ako divák podozrenie, či sa im práve túto časť série vôbec chcelo natáčať. Prezentovanie Spartaka ako obyčajného chlapíka, ktorý je skôr vo vleku udalostí, než aby ich výraznejšie ovplyvňoval, je pre moje videnie dejín a ich postáv blízke. Práve tento chlapík ale otriasol jednou z najväčších ríš, aké kedy človek vybudoval, predsa len o dosť viac (a hlavne nečakane!), než to vyznieva z tohto inak slušného dokumentárno-hraného exkurzu. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určite fajn dokument, ktorý ponúkne všetky základne informácie, ktoré divák potrebuje, aj keď by sa viac do hlbky ešte dalo ísť, pretože je nám tu prezentovaná v podstate iba zakladaná kostra a niektorý velitelia ako Gannicus, či Pompeius tu ani nie sú. Navyše je to prezentované vo filmovej podobe, čo je fajn, akurát trošku lacnej filmovej podobe a nevýrazný herci a réžia silný príbeh ubíjajú. Viac odporúčam seriál Spartacus od HBO, ktorý je skoro presný, sympatickejší, ale pochopiteľne aj akčnejší. 70% - 3* ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama