Reklama

Reklama

Nemocnice na konci světa

  • Slovensko Nemocnica na konci sveta (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dokument Otakara Štěrby nás zavede do nejvyššího pohoří světa, kde se uskutečnily významné lidské činy:

V roce 2005 Dina a Otakar Štěrbovi věnovali svoje soukromé prostředky na vybudování vodovodů, které dnes přivádějí čistou vodu z hor obyvatelům Čonga a letnímu pastvišti v Askole.

V roce 2006 provedla mezinárodní humanitární organizace Oneness Heart – Tears and Smiles akci Kids to Kids. České a slovenské děti vyrobily tisíce dárkových balíčků se svojí adresou a fotografií, určených dětem v oblasti velkého zemětřesení v Pákistánu. Tyto balíčky byly rozdány ve školách a utečeneckých táborech, které tehdy navštěvovali Vítězslav Dokoupil a Dina Štěrbová při vyhledávání vhodné lokality pro následující skutek.

Téhož roku zakoupila česká humanitární organizace Hand for Help stavebnicovou budovu malé nemocnice v hodnotě 7 milionů korun, které byly shromážděny s pochopením českých občanů a organizací. Jednalo se o 16 tun panelů, přístrojů, léků a nábytku. Nelehkého úkolu vyvézt nemocnici do Pákistánu, dostat ji do velehor, tam ji postavit a uvést do života se dobrovolně ujali V. Dokoupil a D. Štěrbová. Nemocnice dnes stojí v horské osadě Arandu na úpatí ledovce Čogo-Lungma, a díky jí zde nezemřelo v první zimě působení ani jedno dítě.

Námět Dina Štěrbová, Vítězslav Dokoupil; scénář Dina Štěrbová, Otakar Štěrba; kamera Otakar Štěrba, Vítězslav Dokoupil; střih Tomáš Vynikal; hudba Filip Krejčí, Jiří Grúz; zvuk Jiří Grúz, Pavel Kunčar; zvukové efekty Jiří Grúz; grafika Robin Závodný, Tomáš Vynikal, Vladimír Pinďura; komentář četli Zora Ježková, Jaroslav Krejčí; produkce Otakar Štěrba, Tomáš Vynikal. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Digitalis 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film, který autenticky přibližuje poměry v jedné z oblastí Pakistánu. Díky němu pochopíte, že humanitární pomoc ve formě peněz není vše, že je nutné myslet i na to, zda je s nimi naloženo dobře, hlavně v návaznosti na schopnosti, vzdělání a zvyklosti místních. Je záslužné pomoci postavit nemocnici, ale ještě více se cení snaha udržet ji v chodu nejen pomocí dobrovolníků ze západní Evropy, ale hlavně pomocí místních. A proto je nutné místní naučit základům hygieny a najít odborníky z řad domorodců, kteří se o nemocnici budou schopni postarat sami. ()

Reklama

Reklama