Reklama

Reklama

Přežít svůj život

  • Česko Přežít svůj život (teorie a praxe) (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Psychoanalytická komedie o snech a snění jednoho muže pozdních středních let. Autorský film Jana Švankmajera vypráví o jednom mužském osudu v surrealistických obrazech a s použitím výtvarné stylizace, v níž jsou propojeny hrané části s animovanými fotografiemi herců, podobně jako v papírkovém filmu, jak ve vtipné předmluvě říká sám autor... Evžen žije dvojí život: jeden reálný a druhý ve svých snech. V reálném životě má manželku, ve snovém mladou milenku. Tuší, že sny, které ho provázejí, mají hlubší význam, a tak se obrátí na psychoanalytičku, aby mu sny vyložila. Evžen ztratil v dětství rodiče, v jeho snech vedle milenky vystupuje i babizna, která ho neustále varuje, že nesmí své milence ublížit. Psychoanalytička je z jeho zmatených snů zoufalá a skutečná manželka ho podezírá z nevěry. Tajně jednou prohlédne Evženův rituál, vstoupí do jeho snového světa a odhalí manželovu bigamii. Teprve přes nalezenou fotografii shledá Evžen pravdu o osudu svých rodičů a pochopí smysl svých snů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (157)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Bohužel tato civilizace se sny nepočítá. Nedají se totiž zpeněžit." ----- No ... co sdělit světu - objevného ? Nevím ... můžu jen říct, že zpravidla mám ráda bizarně groteskní až fantasmagorické úchylné hříčky, jenomže tohle ?!? TOHLE je lehce přes čáru ... na můj vkus. Nikdo nemůže za své sny ani za své nevědomí (pokud použiju termín MUDr. Holubové), ovšem ne všechno, co se v našich hlavách urodí, je vhodné ke sdílení. Neboť zveřejnění určitých myšlenek může působit (kromě jiného) i jako vyprázdněné obscénní pozérství. Forma je bezesporu umělecká ... dokonce VELICE umělecká, ovšem obsah je čirý exhibicionismus - navíc s příliš doslovným překladem ... nebo - jinak řečeno: S příliš doslovnými vysvětlivkami. Neodsuzuju ho, nepohoršuje mě, jen ... je mi lhostejný, nepotřebuju ho, nemám k němu žádný vztah, nic mi nedal ani nevzal. Krom toho - myslím, že mé nevědomí s ním nechce mít nic společného ... a já pouze respektuju jeho přání ... 2,5* ()

Marys 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011: Určite to najlepšie, čo som na tejto flmovke videl. Skeče, gagy, zvraty na každom kroku, skvelá zábava, no keď som chcel samotný príbeh niekomu prerozprávať, tak film vyznel úplne depresívne. V tom si myslím, že je to pravé umenie tohto filmu. A jednoznačne najlepšie scény sú z psychoanalytickej kliniky. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Spiklenci slasti to sice nejsou, ale i pozdní Švankmajer vyčnívá nad cokoli, co se v místních luzích a hájích běžně urodí. Plošková animace, surrealismus, starý známý Sigi Freud, montáže podle Maxe Ernsta a Klára Issová jako dokonalá anima. Já jsem spokojená. Jen příště by to chtělo více hereckých osobností a nikoli jen modelů a modelek. ()

Kracken 

všechny recenze uživatele

Švankmajerova sonda do světa podvědomí, vědomí i svědomí. Kolážová animace je mi sympatická, dialogy vtipné a výstižné. Hlavní hrdina je takový standartní člověk, který má problém s minulostí a když nalezne řešení, tak se ho chytne a nepustí. Stopáž tak na hraně, ale klidně bych 15 minut zkrouhnul. Celkově spokojenost. Už se těším na další zajímavou podívanou. 85% ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Psychoanalytická komédia. Tak svoj film označil Švankmajer. Psychoanalytická preto, lebo v nej vystupuje postava psychoanalytičky (ktorá nemá problém vyskúšať aj netradičné metódy). Komédia preto, že...Ale to si už snáď domyslíte. Nový Švankmajer baví. Každého asi iným spôsobom. Niekoho spletitým dejom, v ktorom je niekedy ťažké stanoviť hranicu medzi snom a realitou. Niekoho vtipné animácie a zábery na ruky, nohy a ústa. Niekoho sliepky s nahým ľudským telom, hady, krokodíly, prípadne kabelky z krokodílov, melóny, vajíčka, jablká... Film je plný symboliky, aj keď asi len sám pán režisér vie, čo to má vlastne všetko znamenať. Dej síce plynie pomaly, ale vďaka neustálemu prívalu nápadov a postupnému odhaľovaniu pozadia Evženových snov nenudí. Inak, Václav Helšus mi celý čas pripadal ako Terry Gilliam (mínus 20 kíl:) A Freud & Jung vládnu. Plus krásna hudba. Videné na slávnostnej premiére v rámci Projektu 100. (13.9.2010 - Klub za zrkadlom, BA) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Scenár bol pôvodne napísaný vo forme určenej pre hraný film, neskôr sa uvažovalo nad animovanou technikou s využitím rozpohybovaných fotografií a výtvarných koláží. Ani jedna z techník sa nakoniec nepoužila. (Raccoon.city)
  • Snímek byl ve světové premiéře uveden na 67. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, kde u publika sklidil značný úspěch. S velkou pravděpodobností by byl přijat i do prestižní soutěžní sekce, ale režisér Švankmajer a jeho stálý producent Jaromír Kalista se svými snímky zásadně nesoutěží. (Coldrex)
  • Hlavní animátor objevil způsob, jak kombinací fotek úst v různých polohách simulovat vzhled skutečné řeči. Všechny herce si proto postupně posadil na židli, kde několik hodin s hlavou zafixovanou v neměnné poloze jednotlivé hlásky přeříkávali. Ze série fotek, která tak vznikla, mohli tvůrci poté složit jakékoliv slovo či větu. (hippyman)

Reklama

Reklama