Reklama

Reklama

Mission: Impossible - Ghost Protocol

  • USA Mission: Impossible - Ghost Protocol (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Oscarový režisér Brad Bird (Ratatouille) natočil svůj hraný debut v podobě čtvrtého pokračování mimořádně úspěšné série Mission Impossible. Bombový útok v Kremlu vrhne na IMF podezření z mezinárodního terorismu. Prezident následkem toho vyhlásil tzv. Ghost Protocol a obvinil Ethana Hunta (Tom Cruise) a jeho tým ze spiknutí s cílem rozpoutat jadernou válku. Ve snaze očistit jméno agentury se Ethan rozhodne sestavit nový tým, aby za využití všech kouzel moderní technologie, která mají v zásobě, odhalili pravdu. Tentokrát jsou v tom ale sami a pokud budou zajati, celý svět se ocitne v děsivé noční můře, z níž se nelze probudit. (Cinemax)

(více)

Videa (43)

Trailer 2

Recenze (1 203)

Morien 

všechny recenze uživatele

Stal se zázrak, Ghost Protocol začíná patřit mezi mé velmi oblíbené filmy. Určitě za to může Simon Pegg a Jeremy Renner, ale i Paula Patton mě přesvědčila o svých kvalitách, a obdiv Léy Seydoux a jejího kamenného výrazu je samozřejmostí. Zdejší soundtrack je určitě můj nejoblíbenější ze všech MI filmů. Úvodní vězeňská sekvence je skvělá, a když si film pouštím, tak se na ni vždycky dívám několikrát, protože jednou to nestačí. Infiltrace "Kremlinu" je taky děsně boží, tady jsem speciálně chtěla pochválit Simona Pegga, ale nenese on náhodou celý film na svých zádech? Bradu Birdovi se povedlo vztahy mezi postavami, komedii, akčnost a popkornovost namíchat v tak správném poměru, jako žádnému jinému režisérovi ze série. Dokonce i Tom Cruise, o kterém jsem přesvědčená, že nemá žádný smysl pro humor, tady působí jako docela vtipný týpek a ne jako intenzivní arogantní blázen jako obvykle. Ačkoliv to, jakým způsobem se občas dělá "neškodný idiot" z postavy Jeremyho Rennera, pořád zavání preventivní ochranou Cruisova ega. Líbí se mi i takové jemné detaily jakože jak film Ethana představuje, aniž by ukázal jeho tvář, a na kameru se plně ukáže teprve až učiní své první samostatné rozhodnutí, jak konečky prstů pohladí kamennou zeď, když opouští svou celu... No a že se některé pasáže natáčely doslova pár metrů od mého tehdejšího bydliště, takže jsem se mezi záběry mohla procházet po place, to už je jen taková třešnička na dortu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nejpádnější důkaz proto, proč zbožňovat Abramse, jelikož tohle scientologické produkční pozlátko sice zdědilo po svém předchůdci většinu charakteristický rysů, jako je adrenalinová akce a spousta popichování dílů minulých, ale pozapomnělo dodat alespoň kapku ze sebe, protože prototyp BMW, ani vnady hlavní hrdinky nezůstanou v hlavě déle, než jak dlouho trvá legendární úvodní odpočet; nulová práce se záporákem, nepříliš chytlavý děj a předčasný vrchol všeho uskutečněný už v Dubaji, už jde vyloženě jen a pouze na Birdovo triko. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Oldschoolová mňamka s hypermodernými gadžetmi. Napriek výhradám. Predovšetkým to nemá tempo a celkovú konzistentnosť výbornej trojky. Vlastne je to iba séria štyroch chabo pozliepaných misií. Lenže každá z nich je výborná (mne sa páčila aj tá finálna, hoci Dubaj samozrejme vládne). Akoby si Bird vymyslel zopár scénok a najatí písači mu ich už nejako pospájali. Lenže v tých konkrétnych scénach to šlape na jednotku, napätie pulzuje, teamová chémia perfektná, Cruise stále borec. A koniec ma dojal, čo dokazuje, že ten film vnútorne funguje. A nielen ako funkčné pokračovanie najlepšieho dielu série. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Co do vizuálu spolu v současné kinematografii soupeří čtyři tendence: film, digitál, 3D a Imax. Film i digitál tvoří párovou dvojici, protože mají přes četné odlišnosti společný dvourozměrný základ, kdežto párová dvojice 3D a Imax je třírozměrná (i klasický Imax bez 3D vytváří výrazný dojem prostorovosti) - rozdíl je akorát v tom, že ve 3D vystupuje obraz vně z plátna k nám, zatímco Imax vynikajícím rozlišením a detaily ponouká diváky spíše ke vstupu dovnitř. Celkem příznačný je i fakt, že tak jako se vedly v posledních několika letech vášnivé spory mezi zastánci filmu a digitálu, vede se dnes obdobný spor mezi zastánci 3D a Imaxu. Tento spor se dá ovšem velmi snadno rozseknout konkrétními čísly: jestliže před nás ve 3D vystupuje obraz maximálně o pár metrů, velkoformátové imaxové záběry v MI-4 z věže v Dubaji nabízejí více než 800 metrů velmi intenzivního pohledu směrem dolů. To dává až stonásobnou účinnost Imaxu oproti 3D. Čísla jsou zde tedy jasná. Zajímavé je také to, že každé z těchto čtyř vizuálních tendencí v soudobé kinematografii - filmu, digitálu, 3D a Imaxu - odpovídá svým pojetím a koncepcí jedna ze čtyř velkých akčních scén v MI-4: filmu honička v písečné bouři (paralela mezi zrnky písku a filmovým zrnem je zjevná), digitálu útěk z vězení (systém bezpečnostních HD kamer), 3D závěrečné zápolení (pohyby objektů, aut či postav, v prostoru továrny) a Imaxu potyčka v Dubaji (hitchcockovské pády do nekonečných hloubek). P.S. Nevím přesně, jakou gáži a kolik procent z tržeb/zisku Cruise za roli vyinkasoval, ovšem za to „mám ocelový koule“ poletování stovky metrů nad zemí na ocelovým lanku bez dubléra si zaslouží i ten poslední cent. Je to bourák. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle mi tu už chybělo nějakou dobu. Pořádná špionážní akce okořeněná eye-candy záběry, high-tech vybavením, pořádnou akcí, a taky velkou nadsázkou, vtipností a skěle fungující partou. Prostě IMF je zpět v plné síle. Tom Cruise ne a ne začít pořádně stárnout, Patton vypadá hlavně na konci filmu naprosto úžasně, Pegg je typický komediant a skvělá technická podpora (no, ty rukavice...) a snad budoucí nová tvář série Renner správně tajemný a nakonec i dobře padnoucí do motivace a příběhu.. Druhá strana barikády je trochu odbytá, Nyqvist byl značně nevýrazný a mohl dostat více prostoru, ale na druhou stranu to vyvažuje závěrečná ne a ne skončit bitva v nadzemních garážích. A rozhodně si nemyslím, že poslední část mise byla zbytečná a ztratilo to tu předchozí propracovanost. Pravda, tvůrci si to Dubajskou akcí zavařili, protože mrakodrapová lítačka (venku i uvnitř) byla od začátku až do konce potěcha pro oko a nadšením jsem se musel pohupovat. Ale na druhou stranu, líbilo se mi, že to bylo vygradované až do posledního momentu. Úplný závěr jsem tak zcela nepochopil, ale jinak tedy po dějové stránce prospělo s vyznamenáním. Hereckou stránku jsem už zmínil, Seydoux by byla úžasná i jako bondgirl, taková elegance, chlad a sexy vražednost jsem už déle neviděl. Holloway mohl setrvat na plátně déle, a Kříž definitivně :) Jelikož nejsem Pražák, ani k ní necítím nějaké supervlastenecké pocity + znám jen to nejznámější, většina Budapeště či Moskvy nevadila (Hrad jsem poznal :)). Co se týče té high-tech části, vynálezy jsou správně přitažené za vlasy a rozhodně tu nechybí velká dávka dělání si srandy ze sebe. Nejlepší bylo to promítání chodby. Po technické stránce tedy vládne taky spokojenost, lepší audiovizuál si ani neumím představit, a Brad Bird na Abramse má. Odkazů se tu taky pár najde a prostě, další ze zástupců krásné akce, která baví, neznechutí blbými pokusy o humor a valí si to dopředu jako tank v Zlatém oku. A ted Skyfall. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (53)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 145 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Ačkoliv byla scéna v písečné bouři promítána jako IMAX, byla ve skutečnosti natočena na 35 mm full-frame zrcadlové fotoaparáty, aby byl vyvolán realistický efekt poletujících částic písku. (Linkyc)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Režisér Johna Wicka vyhlíží nový projekt

Režisér Johna Wicka vyhlíží nový projekt

04.03.2020

Chad Stahelski má momentálně plné ruce práce s přípravou čtyřky Johna Wicka, jakmile ji však dokončí, je zřejmě připraven zkusit něco nového. A podle všeho už si dokonce i vybral, co to bude. Server… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

28.06.2017

V pouhých 56 letech nás v úterý opustil Michael Nyqvist, švédský herec, jenž se v poslední dekádě dočkal mezinárodní slávy. Ačkoliv vám jeho jméno možná nic neříká, tvář určitě znáte. Nyqvist se… (více)

Reklama

Reklama