Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cecilia zostáva verná Arnovi a pomaly sa napĺňa čas, ktorý si má odpykať za hradbami kláštora. Arn slúži ako templár vo Svätej zemi, kde sa vyznamenal v bitke proti Saladinovi a od templárskeho veľmajstra si pred rokmi vyslúžil glejt, ktorý mu mal zaručiť návrat do vlasti spolu so všetkými poctami, keď rád opustí. Keď však glejt ukáže so žiadosťou o návrat domov, nový veľmajster ho roztrhá. Arn musí znovu zostať bojovať s križiakmi proti Saladinovi, ale Saracéni templárov rozprášia. Cecília stále verí, že sa vráti a naplní sľub, ktorý si dali... (badygorila)

(více)

Recenze (84)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s nezmyselne rozťahaným prvým dielom tu sa naopak divoko skáče v priestore i čase. Niektoré motívy nie sú dotiahnuté a zaujímavé nové postavy nedostanú dostatočný priestor (Harald). Inak sa nič nezmenilo. Stále to vyzerá lacno a stále je to v rámci možností dobre natočené a dobre zahraté. Len tí hlavní hrdinovia mi boli čoraz ľahostajnejší a záverečný doják som už prakticky iba odzíval. Dôvod? Takmer nulový vývoj postáv. Dobrí zostanú dobrí a zlí zostanú zlí. Celé štyri hodiny. Nikto nezradí, nikto nekoná pokánie (okrem abatyše v kláštore, ale tá hneď nato zase ukáže svoju pravú povahu). Je to dokonale čiernobiele a takmer bez akýchkoľvek vypätých dramatických zvratov. Celkovo mi z tohto "švédskeho Kráľovstva nebeského" zostali rozporuplné dojmy. Nie je to zlá filmárčina, ale chcelo by to napínavejší príbeh, zaujímavejšie postavy a samozrejme väčší rozpočet. Takisto si myslím, že keby sa to celé zostrihalo na jeden 2,5-hodinový film, celému príbehu by to len a len prospelo. Stručne a jasne: žánrový priemer, ktorý nenadchne, ale rozhodne ani neurazí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet SEK 210miliónov ($20miliónov)Tržby Celosvetovo $8,787,136║ V podstate ide len o ničím prevratné dozvuky prvej časti ARN-a, dej neponúkne nič nové, len zopár dobrých okamihov, týkajúcich sa prevažne súbojov, ani stret ARN-a s Cecile po dlhoročnom odlúčení nie je tak silný ako by mohol byť... taktiež záver necháva sledujúceho chladným, proste za celé tie hodiny si ARN nenašiel k divákovy poriadnu citovú cestu. Takže obidva diely slušný priemer nič viac, nič menej. /60%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ještě o level lepší, než první díl. Dohromady více jak čtyřhodinová délka obou filmů se zde zúročila a ten příběh mne opravdu pohltil. Maximální respekt skandinávské kinematografii za to že stvořila takovýto historický epos. Perfektní herci, pěkná výprava a hudba, no prostě libůstka. Rytířská romantika, jak má být. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak druhej díl nakonec neni o moc lepší než ten první, což je teda kurva škoda, protože potenciál to mělo přímo gigantickej a taky v první polovině byl docela využívanej, kdy výprava je naprosto skvělá, kamera ještě lepší a hudba je jak z nějakýho americkýho historickýho velkofilmu a jako celek sem byl skoro nadšenej, chyběly tomu jen nějaký bitvy a souboje, jenže zhruba v polovině se v podstatě příběh z prvního dílu uzavře a další hodinu se trapně vaří z vody, všechno to, co bylo v první polovině nedosahuje tady ani 50% a celý to už jen tak pomalu dochcípává ke konci, sice je fakt, že v druhý půlce je celkem solidní bitva, ale daleko radši bych jí vyměnil za tu o Jeruzalém mezi Templářema a Saracénama, která je v půlce filmu nesmyslně přeskočená. Celkově to neni špatněj historickej film, navíc to vypadá, že to má v sobě nějaký švédský dějiny, ale podle mě to mohlo být daleko lepší nebo minimálně nabušenější, jelikož i těch pár střípků ze soubojů a bitev co tu jsou, jsou udělaný takřka perfektně ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Slyšel jsem, že jsi odmítla nabídku biskupa Erlanda. Chápu, že potřebuješ čas na rozmyšlení.“ - „Nemám se nad čím rozmýšlet.“ Cecílie je totiž už dávno rozhodnutá, jak chce strávit svůj život…Režisér Flinth pokračuje v tom, co mu fungovalo v díle předchozím. Přesto mám pocit, že dvojka se mu podařila o něco lépe. A nejen v tom, že se pokračování mnohem více podobá filmu s vysokým rozpočtem. Oproti jedničce se mi podařilo lépe smířit s hlavním hrdinou. Absence větší dávky charismatu už pro mě nebyl takový problém. Také proto, že si Arn prošel vývojem a život z něj udělal zajímavější postavu. I co do atmosféry mi druhý díl přišel vydařenější. Nechybí sice momenty, které trochu drhnou (příkladem buď načasování setkání páru a odnikud se objevivší potomek vyvolávající nechápavý úsměv), ale celkově dám slušné 4*. „Saladin ještě zdaleka není poražený.“ - „Je to určitě jen otázkou času, ne?“ - „Musíme věřit, Haralde. Musíme věřit, že vyhrajeme nad zlem.“ - „A co když nám víra nepomůže porazit zlo?“ - „V tom případě…zemřeme.“ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Konečne využila škandinávska produkcia svoj potenciál aj na historický veľkofilm a tým vznikol dvojfilm os statočnom rytierovi z čias križiackych výprav. Historické zázemie, zdá sa, na to majú a spojením síl hereckých a režisérskych tak vzniká silný konkurent aj známejším produktom tohto žánru. Druhá časť nezostáva tej prvej nič dlžná, krásne scenérie, pestrejší príbeh, možno trošku predvídateľnejší, ale ako celok to pôsobí naozaj vyspelo a dôveryhodne. Trošku ma mrzí za samotných tvorcov neúspech, čo sa tržieb týka, ale zato som rád, že ich to neodradilo a natočili veľmi kvalitný druhý diel, ktorý uzatvára celok a robí z neho znamenitého zástupcu v radoch mojich obľúbených filmov. 80%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Epické drama o lásce, umírání a sviních mezi námi. Statečné srdce z toho kouká jak podolek z kalhot, což je jen dobře. Hlavně bojové scény jsou masakrální, radost pohledět. Nádherná severská příroda je v kontrastu s pouštěmi Svaté země. Hlavním motivem je krutý trest za to, že se dva lidé mají rádi a že existují tací, co mají moc rozhodovat o jejich osudech. Zvrhlá církev milostivá představovaná zapšklou sadistickou Matkou, co přirozeně lásku nikdy nepoznala, je jen částí zla, kterému se ve společnosti daří. A pak ženská nenávist, co nezná hranic.... Ženy dokážou být ve zlobě a podlosti vynalézavější než muži. Někdy je prostě lepší dát si po hubě jako chlapi, než zničit hned několik životů najednou. Chápu, že nesoustředěný divák může být zmaten střídáním časových rovin a míst, ale pro pravidelné čtenáře knih to nemůže být žádná překážka. Jednu hvězdu z pěti jsem ubral za špatný konec. Nějak jsem samozřejmě povědomě tušil, že to blbě skončí, ale současně jsem si přál šťastný konec. Tenhle výlet do historie se Seveřanům povedl! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Druhý díl'' navazuje plynule na předchozí děj. Arn stále dlí v Palestině jako člen Templářského řádu a jeho láska na něj stále doma čeká. Film ještě tak v 1/3 trpí přeskakováním mezi boji se Saracény a dějem doma na chladném severu. Vadilo mi to v prvním díle a vadilo mit o i zde. Naštěstí pak se vše přelije do Švédska (podrobnosti nechci vyzrazovat) což děj značně zkompaktní. Zde dochází na politiku a dojde zde i k větší bitvě mezi Dány a Švédy. Ta byla parádní, ale bohužel zde byl cítit chudý rozpočet. Rytíři, pěchota i lučištníci byli skvěle vystrojeni, výprava byla dokonalá. Ale i když kameramani dělali co mohli, pořád jsem za těmi třemi řadami bojovníků viděl prosvítat prázdná luka.... Zkrátka k digitalizování se tu asi moc nesahalo a na komparz nebylo dost zlaťáků. Ne že by to tak moc vadilo, ale člověk je už přeci jen zmlsán Statečným srdcem, Křižáky, Královstvím nebeským atd... Celkově se mi Arn moc líbil. Dvojka jej celkem slušně uzavírá..ač vlastně dvojkou ani původně nebyla. Velká spokojenost! * * * * ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jako předchozí díl si svou kvalitu drží a možná ještě o něco lepší. Musím uznat, že tento Dánský Arn zůstane v mé paměti dlouho. Přál bych si klidně i třetí díl, ale je mi jasné, že se ho dočkat nemohu. Dobrodružný historický film téměř jak má být s templářským rytířem Arnem a hlavně výborným hercem (Joakim Nätterqvist). Originální příběh, dobře zvládnuté války, děj nezačne nudit a hlavně kvalitní hudba, která vráží snímek přímo do prostředí a doby ve které se odehrával... 8/10 = 85% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice povedené a na komorný projekt velice zajímavý příběh o tom, co předcházelo před sjednocením švédského království a v rámci možností natočeno s maximálně využitým potenciálem. Čtyři severské země se podílely na tomto historickém filmu, který díky nim vyniká úctihodnou výpravou, kamerou, ztvárněním, kostýmy, scénářem, včetně vykreslení charakteru Arna a Cecilie zasazeného do zdařilého příběhu o dvou dějstvích. Dále snímek oplývá působivým hudebním doprovodem a zdařilými souboji. Pěkná krajina či interiéry k tomu dozajista také patří. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Drobné nepresnosti a chybičky väčšinou plynúce z nedostatku financií a prečerpaného rozpočtu prepačujem, film je dôstojným nástupcom skvele našlápnutého prvého dielu a potvrdzuje, že aj Európa vie urobiť kvalitný historický epos. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ak bola jednotka Kráľovstvom nebeským, tak toto je STATOČNÉ SRDCE ako vyšité. Hudobné motívy aj bojové scény sú opäť "inšpirované" známejšími filmami. Samotný dej i atmosféra je oproti jednotke značne hutnejšia, ale celé je to trochu rozhárané a prirýchle. Nie zlé, ale s postavami sa nedá práve najlepšie ztotožniť... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Historické filmy z obdobia križiackych výprav sľubujú vždy zaujímavý filmový zážitok. Tento podľa mňa zapadol do priemeru. Stopáž prehnane dlhá, vzťah k hlavnej postave som si napriek tomu nevytvoril. Okrem toho film má mnoho podobného s Kráľovstvom nebeským. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Parádní pokračování s poměrně nečekaným koncem. Milovníci monstrózních bitev a stříkající krve si, stejně jako u prvního dílu, na své příliš nepřjdou, ale nemyslím si, že zrovna to by mělo být v historických filmech to hlavní a tenhle snímek to potvrzuje. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Chvíľami som si prestával uvedomovať, že je to len film a zabúdal, že mi už dávno nie je dvanásť. Tak dobre to tí severania natočili, tak kvalitná to zrejme bude predloha. Obrovské historické dobrodružstvo ktorému nechýba jediná ingrediencia a každá je tu primiešaná s vkusom, akurátne. Je to veľké, je to tvrdé, je to osudové, je to pohlcujúce! Po všetkých stránkach vyvážené (a dušou európske). A je to skutočné nie len vďaka výprave, súbojom ako naozaj, či preto, že sa tu rozpráva asi piatimi jazykmi, čo fest pomáha pri ponorení sa do príbehu... je to práve a hlavne o tom príbehu samotnom, o ceste hlavného hrdinu, pochádzajúceho z rodu tých filmovo-knižných morálnych vzorov, ktorým to veríte a baštíte bez najmenšieho zaváhania, bez pochýb a úškrnov. Strháva i osviežuje, radosť držať palce aj sa báť, čo mu osud ešte nadelí. No jeden luxus! (...a rovnako ako pri Krvavom pobreží Johna Woo, aj tu platí, že je to nutné vnímať ako vyše 4 hodinový celok a nijak inak) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Príbeh ani historický ani romantický, len taký šedý priemer. Bojové taktiky niektorých vodcov sú smiešne a postavy vyzerajú rovnako ako pred 20 rokmi, či ide o hlavnú dvojicu alebo Stellana Skarsgarda, ktorý vyzeral na 60 na začiatku a vyzerá tak aj po 36 rokoch. Arnov verný kôň, ktorého dostal ako dieťa je v plnej kondícii aj po 30 rokoch a nebyť tragickej smrti, tak by v pohode prežil aj svojho pána... Postavy si ma príliš nezískali a tak ma koniec nechal chladným. 50% ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Slušný severský epos z 12. století, vlastně jeho druhá část, tu první jsem v dočasném poblouzění mysli jaksi minul kurzorem a mám z toho další šťavnatý restík na seznamu. Jak všichni jistě víme, tématiku již zfilmoval mnohem zručněji stýček Ridley ve svém Království nebeském, pouze rozmáchlý režisérský sestřih se počítá. Nejde ani tak o to, že nás chudé Evropany převálcoval výškou kapesného jako spíše precizností většiny filmových složek a zejména pak množstvím klišé a patetických proslovů, kterými švédská obdoba doslova přetéká. Jediné, v čem seveřané skórovali, byl výběr hlavního hrdiny, který se striktně heterosexuálními manýry zručně užívá mimické svaly a v jiné poloze zase mužně kouzlí prodlouženým údem. Ale ať se jde ta zaoceánská verbež se svými macatými korporátními čůráky zaraženými hluboko mezi půlkami vycpat, u nás veprostřed se místo pro pořádný multijazyčný historický flák vždycky najde, zvlášť když pod náporem slavných severských ksichtů praská ve švech a navíc se neštítí tradiční lásky k urozené ženě a epických bitev. A co víc, ona je to dokonce zábava. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dúfam, že film, ktorý som videl bol práve tento. Ten takzvaný sequel je pre mňa záhadou, prečo, no keďže aj tento film mal nejaké hluché miesta, tak chápem že možno tamten nudil ešte viac, Videl som film so stopážou okolo 128 minút, kde v záverečných titulkoch sa objavil malým písmom rok 2008, tak snáď to bolo toto. Inak ako už bolo spomínané, zrejme inšpirované Kráľovstvom nebeským a záver urobený na štýl Statočného srdca, všetko s hudbou akoby naozaj z Pána prsteňov. Taká jednoduchá historická povesť, veľmi hrdinsky a veľmi cukrovo natočená. Z matky predstavenej tam bola akási uctievačka zla, aspoň z chovania, ale ten záverečný boj, to bolo také primitívne, neviem veru. Scénu so smutným Arnom na koni v daždi si mohli odpustiť. Príbeh o exkomunikovanom Švédovi, z ktorého sa stal templár, spriatelil sa so Saladinom a ktorý zjednotil Švédsko mi prišiel taký mierne od srdca vzdialený, priznávam, že by som to asi nechcel vzhliadnuť znova. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rovnako stratené ako časť prvá. Bieda a šeď. Blbé a lacno televízne. Podobne ako u predchádzajúceho dielu, tie 2* majú slabšiu hodnotu. ()

Reklama

Reklama