Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární drama o testování experimentální kosmické lodi. Piloti i jejich manželky zakoušejí mnohá nebezpečí a psychická traumata.  V tomto dramatu připravují testovací piloti raketoplán X-15 na zkušební let v kalifornské poušti. Během testu ale vše nejde, jak by mělo, a jeden z pilotů tragicky umírá při záchraně ostatních. Snímek se soustředí zejména na profesní i soukromý život pilotů, ale věnuje také pozornost tehdy převratným kosmickým technologiím. Vůdcem pilotů je podplukovník Lee Brandon (kterého brilantním způsobem ztvárnil Charles Bronson), ve své první roli v celovečerním filmu se pak objevuje Mary Tyler Moore, a to jako jedna z manželek pilotů, které žijí ve stínu kariéry svých manželů. Snímek je z velké části historicky i technicky precizní. Už jen málokdo si dnes pamatuje, jaké nadšení vyvolával raketoplán X-15, když opustil zemskou atmosféru několik let před „plechovkami“ z projektu Mercury. Logičtější přístup na oběžnou dráhu Země ovšem znemožnilo spojení několika faktorů: naléhavost Kennedyho závodu dosáhnout jako první měsíce, ekonomické dopady války ve Vietnamu a opodstatněný strach z militarizace vesmíru. Snímek X-15 je mimo jiné cenným zástupcem nostalgie po raných 60. letech a nabízí vzácnou příležitost nahlédnout do zapomenuté kapitoly průzkumu vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Debut režisérskej legendy Richarda Donnera X-15 bol v čase vydania všeobecne chválený a velebený pre svoju vysokú mieru autenticity. Nečudo, veď všetky zábery lietadiel a lietania dodala samotná NASA a USAF spolu s Pentagonom. Donner mal teda poväčšine času vyložené nohy a na starosti len "dej" filmu a jeho romantické linky, ktoré sú práve tým jediným, čo vo filme byť vôbec nemuselo. Kritici sa v 60. rokoch univerzálne zhodovali, že film je tak autentický, až kľudne mohol byť radšej dokumentárny, s čím sa dá súhlasiť, pretože tak vyznieva a zároveň mať Jamesa Stewarta ako narátora doku je geniálna vec. Donnerova prvotina tiež môže veľmi dobre poslúžiť ako taký "prequel" či úvod k fantastickému dielu Damiena Chazelleho First Man, ktorého otváracia sekvencia práve s týmto experimentálnym lietadlom X-15 prebudila môj záujem nielen o X-15 ako také, ale aj supersonické a hypersonické lety v 50. a 60. rokoch všeobecne, čo sa cení. --- Tiež príde vhod odporučiť krátke tematicky súvisiace doku – X-15Research Project X-15, Flight to Tomorrow, Ticket Through the Sound Barrier a The Insane Engineering of the X-15. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

vdaka uzivatelovi "duotone28" som sa dostal k celovecernemu debutu richarda donnera..X-15 je v urcitom zmysle velmi zaujimavy pocin, odhliadnuc od faktu, ze ma pomerne dost nedostatkov..napriklad pokus o animaciu je absolutne nepodareny, efekty na velmi nizkej urovni..necudo, technika bola v tom case v plienkach. pribeh je vsak dost nezazivny.sledujeme trojicu pilotov, ktori testuju novu stihacku - raketoplan X-15, ten sa ma svojou novodobou technikou dostat az do vesmiru. nie je to zly pokus, dokonca kamerove scenerie zo vzduchu su celkom zdarile, ostatok vsak velmi nenadchne. kazdopadne, je zaujimave odsledovat premieru cloveka, ktory do sveta filmu priniesol niekolko zaujimavych kuskov. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Moje teorie byla, že si během boomu vesmírných závodů objednala NASA popularizační film, který by prostému dělnému lidu obhájil obří investice do hvězdných letů skrze připitomnělé melodrama o odvážných mužích za kniplem a jejich vyděšených ženuškách, trpělivě čekajících u plotny. Dost mě proto překvapilo, že ve skutečnosti tu byl nejdříve onen námět a za dokumentární podobou filmu ve skutečnosti stojí to, že si producent Bob Hope na něj zajistil podporu Pentagonu a přes něj pak NASA a USAAF, kteří dodali spoustu skutečných záběrů z testovacích odpalů a letů, kolem kterých se pak jednoduše obtočil zbytek původního filmového děje. Výsledek je pak patřičně bizarní, kdy dlouhé technické scény, kde se dramaticky měří tlak v kabině a přepíná mezi komunikačními kanály střídají teatrální polibky, otcovské monology či vzteklé rozbíjení dalekohledu dítětem, které již nechce být kosmonautem. Nedrží to pohromadě ani trochu, ale pro milovníky letectví určitého období to může být celkem raritní porno. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Záběry ze vzduchu jsou to nejlepší tady. Triky (o čem psal uživatel Tomco), pro mě nejsou tak rušivé, o vela víc mi vadí když superSpielberg v 80. letech používá zrychlené záběry (Indiana Jones). Moc toho adrenalinu tady není, chvílemi dokonce přepne i na rodinný film. 2,5/5 ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Jde o jeden z filmů, který se snaží dokumentovat jednu významnou etapu vývoje amerického letectví, která připravovala cestu člověka do vesmíru.Fakta jsou oblečena do civilních šatů, je zde obvyklá omáčka z poruch, pokusů, ohně a také neštěstí, která tuhle práci provádějí.No a následná řešení těchto "problémů"Film si nečiní nárok na vysoké hodnocení.Je to tak film na nedělní odpoledne. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Testy něčeho nového vždy přináši jisté nebezpečí a v letectví to platí dvojnásobně, Richard Donner natočil film o pilotech jenž riskují denně své životy a prožívají vojenské i rodiné starosti, zejména výborný Charles Bronson dáva filmu správný chlapský punc, ano X-15 je sice poplatný době svého vzniku ale jsem velký fanda letectví tak dávam 4 hvězdy. ()

Reklama

Reklama