Reklama

Reklama

Návrat k Lisca Bianca

(festivalový název) (TV film)
  • Itálie Ritorno a Lisca Bianca
Dokumentární / Krátkometrážní
Itálie, 1983, 8 min

Obsahy(1)

Michelangelo Antonioni se po třiadvaceti letech vrací k místům, kde natáčel Dobrodružství. Záběry doprovází zvukový záznam z filmu. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (3)

Slarque 

všechny recenze uživatele

WTF! Co to má znamenat? Antonioni se vrátil k ostrůvku, který je spíš kusem šutru trčím z moře, jehož záběry celou dobu sledujeme. K tomu zní dialogy z jeho filmu Dobrodružství. Vůbec nechápu, co tím básník mohl chtít říci, já ten vzkaz nerozluštil. ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - TRIBUTE TO MICHELANGELO ANTONIONI - Pocta Michelangelovi Antonionimu (Ritorno a Lisca Bianca / RETURN TO LISCA BIANCA ISLAND / Návrat k Lisca Bianca) ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Taky mi ten film nedá spát... Pro zasvěcené jímavé připomenutí rozhodujícího okamžiku Dobrodružství, pro kohokoli dalšího pravděpodobně nic nevypovídající pokus o art. Krátký film se vrací k oblasti ostrova, u něhož zmizela Lea Massari, nekonečné rámování téhož místa z lodě (jako ve filmu) obohacuje komentář postav z filmu před a následně po zmizení. Známá aféra s Antonioniho pojetím celé záhady vyvolává dlouholeté spory, někdy dle mého za hranicí zdravého rozumu. Na tomto experimentu je dále zajímavý vstup na samotný ostrov Lisca Bianca. Kamera procházející prostředím by klidně mohla zastupovat pohled Massari, případně se může obracet k divákům a připomenout, že právě tudy mohla kdysi projít (záběry jsou opravdu magické, když je znám kontext). Postupně se oblast zabarvuje a zvuk podivně proměňuje, ačkoli čekat dynamičtější pasáže by bylo bláhové. Jako velký fanoušek původního Antoniomiho filmu jsem se samozřejmě nic konkrétního nedozvěděl, ale minimálně si potvrdil nadpřirozenost scény, potažmo celého Dobrodružství. (MFF KV 2012) ()

Reklama

Reklama