Reklama

Reklama

Pražský Sherlock Holmes

(TV film)

Obsahy(1)

Malá komedie podle Eduarda Basse vypráví o tom, jakou roli může sehrát znalost kvality piva v kriminálním pátrání. Mladá služka (I. Janžurová) jde starou Prahou se džbánem piva. Zahlédne zloděje, vyleká se a prchá před ním. V Praze se ještě nevyzná, přijela nedávno z venkova, a tak se ztratí. Na policejní stanici z ní nemohou dostat slovo, ukáže se, že nezná ani adresu pánů, u nichž slouží. Policejní složky si ale poradí a podle kvality piva nakonec dojde k nalezení hospody a následnému vypátrání lupiče. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pražský Sherlock Holmes je sice o něco málo zábavnější než Čirok, jiná nemastná neslaná mikrokomedie podle Bassovy předlohy, ale že by mě nějak nadchl... To se říct nedá. Takže opět dvě hvězdy za herce. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

mno... do 13 minut se asi nedají nacpat zázraky, nicméně vznikne aspoň koukatelná blbůstka s příjemným obsazením... ale jo, dá se. 50% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Bassova humoreska je záměrně vtipná, ale ne zase tolik, aby se mohla stát kultovním kouskem. Z herců nutno vyzvednout především Libíčka, který je skvostný i na malém prostoru. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Lehce detektivní jednohubka, určená spíše pro zasmání. Janžurka se džbánkem plným piva se zalekne lupiče a ztratí se v pražských uličkách. Policajti z ní mají nejdřív prdel, ale pak se snaží uhádnout, kde se čepuje „zvětralé pívo“. Hlavně díky hereckému obsazení a slušným výkonům se z toho stala poživatelná podívaná, která uteče strašně rychle a sami u ní dostane chuť na jedno vychlazené. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Většinu idylických pragensií natočených v šedesátých letech spojuje nostalgický ohled k První republice či k přelomu století, který paradoxně vyjímá zachycené dění z času a skutečnosti. Básní se zde vysněnými (protože aktuálně postrádanými) ctnostmi – mravností, úctou k řádu, hravostí, důvěrným a ohleduplným vztahem k prostředí (Praze) i velkorysostí v řešení i těch nejosudovějších dramat. Mám za to, že nakonec lze tyto filmy sledovat – jako melancholické snímky zapadlých zákoutí odolávajících proměnám a asanacím, relikty minulosti a časové propusti – jako idealizované obrazy tonoucího dnešku, uchované zkušenosti odťatých dekád, bezmocné vůči řízenému veřejnému úpadku. Jsou to jakoby imaginární portréty zastřených let, v nichž byly natočeny, zlomků periferně přežívající ušlechtilosti, vzdorujících vzpřímených. Pražský Sherlock Holmes je právě takovou skicou, úspěšnější nad jiné naprostou koncentrací, s níž jasně a přesvědčivě charakterizuje každou z postav (typ) a integruje je do logicky vystavěné anekdoty. Vypravuje jasně, hravě, ohleduplně i velkoryse a potvrzuje, že vědomí řádu kdysi či nedávno – v mýtickém bezčasí věčné Prahy – mělo i svou konkrétní, žitou podobu. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

"Dužbábek je nejlepší ! Ten už nerozezná ani lučavku královskou." Na druhý raz ešte lepšie než premiérovo. Roztomilá jednohubka zo starej Prahy. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Příjemné setkání se známými herci v detektivním mini-příběhu, kterému nechybí humor ani chytrá pointa. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jen taková televizní drobnost, ale je v ní více hereckého umu než v tuctu dnešních nekonečných seriálů. Lahodná jednohubka. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat vtipná a svižná mikrokomedie s dokonalou hereckou elitou. Naprostá bomba! Fakt škoda, že je to tak kratičké. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Naprosto nezajímavý černobílý příběh s nijakým dějem a snad jen úsměvně obsazeným Filipovským vzhledem k jeho detektivovi v Hříšných lidech města pražského. Ani Bróďa s Libíčkem to nezachrání. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

"Když budeme vědět, kam pro to pivo šla, tak to najdem" Řešit případ pátráním po původu piva ze džbánku je taková ryze česká vyšetřovací metoda:-) ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Z takových krátkých a veselých věcí by měli na Silvestra postavit celé vysílání. Opravdu vtipné a docela chytré (ono je znát, když za námět poslouží osvědčená povídka E. Basse nebo nějakého jiného opravdového spisovatele). ()

Reklama

Reklama