Reklama

Reklama

Divnopis aneb Proč se to tak jmenuje?

(pořad)
  • Česko Divnopis

Obsahy(1)

Putování po zajímavých místech naší vlasti. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je doba, kdy nebylo obvyklé, aby se osobní jméno bez jakékoli slohotvorné obměny stalo základem jména místního." Jak vznikly názvy obcí Škrle, Mrkvojedy, Oskořínek, Cotkytle, Čejč, Hamiltony, Drštěkryje, Ublo, Felbabka, Frahelž nebo Příštpo? Já to netušil, ale historky místních vypravěčů mi to ozřejmily. A co tyto názvy znamenají, mi pak vysvětlil odborník, kterého zbytečně vyrobil Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. Nicméně zajímavé to celkem je. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mám rád pôvody názvov a celkovo pôvody slov a táto 5-minútovka je naozaj výživná. Len by asi nemala mať také miestami imbecilné prevedenie, lebo ten škuľo tam bulil očami ako keby mal dioptrie trojky, no nasadené mal dvadsiatky. ()

Reklama

Peabody 

všechny recenze uživatele

PO republice jezdívám a názvy některých obcí mne fascinují, takže existence tohoto seriálu je pro mne na 5 hvězd. Provedení je výrazně slabší. Ani mi tak nevadí, že se ptají lidé co si o tom myslí nebo vědí, konec konců co jiného by taky chtěli točit, jen mluvící hlavu pana Harvaliká? To by bylo zcela tragické, protože on je bez charismatu, což by odborníkovi člověk i odpustil, bohužel v několika dílech je i bez schopnosti jasně říci, jak to tedy vlastně je, nebo alespoň může být. To je podle mne hlavní chyba realizace, že není jasné profesionální stanovisko. Druhá chyba, která už může být malým rozpočtem, je, že obce nejsou lépe vizuálně prezentovány, případně není víc historického kontextu. Celkem mi to vychází tedy na trojku, skvělá idea, poněkud zprasená. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Nejzdařilejší z této divnosérie jsou asi titulky, které z těch 4 minut tvoří naštěstí docela značnou část. Ankety mezi obyvatelstvem ve stylu "Nikdo není dokonalý" jsou utrpení a Milan Harvalík aspiruje na titul nejbizarnějšího protagonisty v dějinách české televize. - Materiál byl zpracován i knižně, kteréž médium doporučuji zájemcům o problematiku spíš než tohle. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Takovy dobry napad....! A tak blbe zpracovany. Reporter se pta kolemjdoucich jaky je vyznam nazvu mista ve kterem bydli. Lidi je vetsinou posilaji do ...... Vyznam nazvu se stejne nedovime , reporter se chova jak idiot s velmi chabym smyslem pro humor a odbornik je oblekany jak dedecek z let osmdesatych. Takovy dobry napad .A tak zpraseny. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama