Reklama

Reklama

Legenda jménem Bruce Lee - Cesta za slávou

(TV film)
  • Česko Legenda jménem Bruce Lee - Ocelová pěst (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1940. V San Franciscu se narodil chlapec, který se měl jednou provždy stát legendou kung-fu. Když se po dětství a dospívání v Hongkongu ocitá bez prostředků zpět v USA, netuší nikdo z pozdějších žáků jeho školy bojových umění, že se z jejich dokonalého učitele jménem Bruce Lee (Kwok-Kwan Chan) stane jednou i nesmrtelná hvězda filmového plátna. Toto je první část příběhu vyprávějící pravdivě cestu Bruce Leeho za slávou.
Druhá část příběhu muže, který svými fyzickými schopnostmi dokázal často nemožné, vás zavede do roku 1964, kdy se Bruce Lee účastní turnaje v karate na Long Beach. Právě zde se setkává i s Chuckem Norrisem (Ray Park) a diváci zde poprvé vidí i slavný Bruceho jednopalcový úder. Bruceho setkání s filmovým producentem Williamem Dozierem pak odstartuje Leeovu filmovou kariéru. Roku 1966 se z něj díky seriálu The Green Hornet stává známá televizní tvář. Jeho hvězdná filmová kariéra na něj však teprve čeká. Roku 1970 odjíždí se svým synem Brandonem do Hongkongu, kde jsou mu nabídnuty role ve filmech, které lámou jeden rekord za druhým. (Urania)

(více)

Recenze (41)

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Daniels, který ztvárnil Chucka Norrise ovládá mnoho bojových stylů a dnes patří mezi největší mistry bojových umění ve světě filmu, stejně tak i mrštný gymnasta Ray Park držitel 4 zlatých medailí z Mistrovství Evropy. Další bijec známý držitel 26 titulů M. J. White, který získal černý pás hned v sedmi různých bojových uměních nebo záporák Mark Dacascos jsou zárukou originální kvality. Tento TV Film se místy tváří jako telenovela, ovšem příběh odpovídá skutečnosti. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Tento snímek a film Legenda jménem Bruce Lee - Ocelová pěst vznikli každý sestřihem epizod z padesátidílného seriálu The Legend of Bruce Lee (2008). Výkonným producentem seriálu byla Shannon Lee dcera Bruce Lee. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Ako pripomienka niekdajšej slávy jedného veľkého bojovníka je to fajn, ako dokument o jeho živote už menej. Osobne mám radšej dokumenty s použitím reálnych historických záberov a výpovedí žijúcich svedkov a reálnych ľudí, nie lacnú tv produkciu, kde pri každom "battli" musia herci desne prehrávať, gúľať očami v nenávistných pohľadoch a nedajbože behať po stenách. Tri hviezdice do steny ale hodím. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee je pojem. Jeho kung fu filmy jsou nezapomenutelné, a tak jsem čekal nějaký parádní film kde bude nejen akce ale dozvím se toho hodně o mistrovi. Bohužel film na mě zapůsobil jen tak na půl. Dozvěděl jsem se plno věcí co se Leeho týče, ale nebylo nic novhopod sluncem, akční scény byly dost chabé choerografie nic moc. A i když je hlavní herec jakž takž Brucovi podobný tak jeho výrazy jou občas šílené. Ne tohle nebude film který si ještě někdy pustím ale vyloženě zklamaný nejsem. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: JOJ+ = 19.9.2010 - Telenovela s tragickými hereckými výkonmi nakrútená pre ľudí, ktorí o človeku menom BRUCE LEE nikdy v živote nepočuli. A netipujem, že by sa po zhliadnutí tohto paškvilu ich záujem nejako prehĺbil. (20.9.2010) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, za devaterými horami a devaterými řekami ... Jinými slovy: TENHLE film a Bruce Lee mají společnou tak nanejvýš určitou fyzickou podobu představitele hlavní role a Malého draka. Naivně jsem si myslela, že v čínské režii uvidím nekompromisního, hrdého a sebevědomého pouličního rváče, který obstál v tvrdém prostředí hongkongských chlapeckých gangů a nesnášel prohru dávno předtím, než začal navštěvovat školu bojových umění. Místo toho jsem s mírným údivem sledovala milého a čestného hocha, který se prakticky neuměl účinně bránit, dokud se nezačal učit kung-fu. A scénář mu neposkytl prostor, aby se mohl nějak významně předvést. Pochopitelně jsem se nedočkala ani pravdivého vylíčení okolností vážného úrazu zad, který mohl znamenat konec jeho kariéry. Smyšlená verze té důležité události byla víceméně okopírována z neporovnatelně lepšího amerického snímku "Dračí život Bruce Lee", kterému se podařilo v daleko větší míře vystihnout obdivuhodnou životní cestu a osobnost Malého draka, i když jeho příběh uhladil, upravil a přizpůsobil hollywoodskému stylu. Pokud se chcete dozvědět něco podstatného a zajímavého o skutečném životě nesmrtelné legendy jménem Bruce Lee, zapomeňte na tohle veledílo, které místy působí spíš jako špatná telenovela, a podívejte se raději na dokument "Bruce Lee: Cesta bojovníka". Velice výstižný komentář: keoma26 ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Pořádná fimová motanice, ze které by se i pravý Bruce určitě zamotal. Kwan se snaží suplovat, ale jediným čím Bruce připomíná jsou jeho základní bojový postoj a tradiční arogantní gesto vybízející k další nakládačce. Ve filmu se bohužel více mluví, než bojuje. Pokud ale dojde na výměnu bojových názorů (celkem třikrát), pak je choreografie povedená a dotažená do zajímavých detailů=jediná hvězda v hodnocení! ()

demented 

všechny recenze uživatele

Komornejšie a uveriteľnejšie pojatie života legendy menom Bruce Lee, oprostené od nadprirodzených a metafyzických blábolov (prepáč Rob), obohatené o primeranú dávku patosu, pochopiteľnú rozpzlosť a ostatné neduhy príznačné pre televízne produkcie. Najväčšou tragédkou je herečka hrajúca Brucovu manželku Lindu. Mimochodom, že by sa Danny Chan hodil do autobiografie Brucea Leeho, som si hovoril už pri sledovaní Shaolin Soccer :) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Hóóódně idealizovaný a pohádkový pohled na začátky kariéry Bruce Lee, kde nějaké temné nálady nemají místo. Snímek při svých tréninkových montážích a vysvětlováním vznešené filosofie kung fu připomíná spíše Rockyho nebo Karate Kida, než realistický pohled na legendu (aneb létání na drátech je asi také starodávná čínská bojové technika :-)). Jde o první část dvoudílného televizního filmu vzniklého sestřihem mnohadílného seriálu, která se zabývá hlavně Bruceovým učením a porozumíváním bojovému umění. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Byla jsem poměrně příjemně překvapená, i když ne natolik, abych se tetelila blahem. Nicméně na televizní produkci to byla hodně nadprůměrná záležitost a možná bych mohla jednu hvězdičku přitlačit. 5,5/10 ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

telenovela, kde je příběh osobního růstu bojovníka - filozofa využitý mimo jiné k propagandě čínské státnosti a kultury ... samozřejmě, že Bruce byl ztělesněním emancipace asijského národa na západě, ale tento jeden rozměr jeho legendy byl "pouze" vedlejším efektem vlastní a individuální cesty k dokonalosti myšlenky boje: Bruce Lee studoval a čerpal např. z filozofie Descarta i dalších evropských myslitelů, stejně jako se ani v samotném bojovém umění neomezoval jen na východní styly, ale nechával se inspirovat boxem, technikami pouličního boje atd. A je právě odrazem síly jeho ducha, že při takovém přístupu se nepropadlo pojetí Jet Kune Do do prázdného eklektismu. Chan Kwok-Kwan představuje sice nejdokonalejší fyzickou reikarnaci Bruce na plátně, ale ostatní komponenty filmu vyznívají stejně tak ploše, krkolomně a doslovně, jako je plochá a bez hloubky TV kamera nebo scénář. Navíc se v životopisných filmech o Bruceovi ustálil i jeden romantizující mýtus o příčině jeho zranění zad - ve skutečnosti se nejednalo o žádný přímý následek nějakého souboje (potažmo souboje o principy výuky kung fu, i když samotný takový boj proběhl), Bruce se čistě prozaicky zranil při neopatrném cvičení zad s činkou. Pokud by byl tento obraz využit jako metafora k tomu, jak trpěla Bruceova záda, když se musel na začátku svého života v USA "ohýbat" před různými předsudky a rasovou nesnášenlivostí, pokud by uvázání na lůžko sloužilo jako symbol přerodu v silnějšího jasnozřivějšího válečníka, pak budiž ... ale nic takového se neděje ani náznakem, naopak vše jakoby směřuje k proklamativnímu a nevěrohodnému usmíření se sebou samým i svým původem. Při srovnání s americkou poctou z roku 1993 si můžeme říci: "Bruceovi američané mu rozumějí lépe"... ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Rádoby životopisný blábol o legendárnom kungfistovi ktorý síce v zápale boja škriekal ako žabiak ktorému kamión pricvikol semenníky, ale nikto sa mu nesmial pretože by ho Bruce v tej chvíli spacifikoval nunčakmi. S chlapom ktorý porazil Chucka Norrisa ( ten v tej dobe ešte nemal bradu v ktorej je uložená jeho zázračná supersila ) je neradno sa zahrávať. Ono je to taká dementná čínska telenovela, akurát miesto lásky a nevery sa tu pretriasa čínske Kung-Fu, čínska národná hrdosť a čínske životné múdrosti ( Konfucius vraví, "CINGY-LING" a myslí to kurevsky vážne, takže bacha na neho! ). Bruce je superman...blabla...všetko vie...blabla...všetkých porazí...blabla...roztočí nunčaky nad hlavou a odletí ako vrtuľník...blabla...dá ti kopačku do hlavy a zhebneš...blabla...! Najviac ma pobavilo keď si Bruce zraní v súboji chrbticu a jeho žena sa pýta doktora aké má šance. Keď jej ten povie že Bruce je veľmi silný keďže cvičí karate, ona po ňom takmer hystericky vyštekne že to KURVA nie je žiadne KARATE, ale čínske KUNG-FU, SAKRA!!! Patetická televízna konina, ale samotný Bruce sa celkom podobá, akoby sa z prstu vycucal. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Hodnocení není úplně objektivní, páč jsem to vzal rychloposuvem a nevím jestli budu mít někdy náladu to zkouknout normálně. Celý to je natočený jak mexická telenovela nebo televizní inscenace z ČT a tomu odpovídají i bitky, kterých je mimochodem zatracaně málo, jsou naprosto hrozné, se spoustou záběrů do obecenstva, pitomým střihem a navíc je vidět jak je to nacvičované. Možná to zachraňuje samotný příběh, ale protože jsem ho už viděl i četl jinde, nemám potřebu koukat na takovéhle sračkovité zpracování. Druhý díl zřejmě vynechám. ()

Reklama

Reklama