Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

silent cut 

všechny recenze uživatele

Těžko uvěřit. Mesrine je pro mne jedním z nejživějších gangsterů od Tonyho Montany a musím se hluboce sklonit před filmařem, který dokázal na začátku filmu ukázat osudovou scénu se všemi detaily. Proč? Protože při každé akci a při každém zatčení jsem se o Mesrina bál, přestože jsem věděl, že ještě není konec. Další poklonu si zaslouží skvělý Vincent Mesrine, který dokáže z rozesmáté tváře jedním mrknutím vystřelit všechnu nenávist světa a vrátit se zpět. Do třetice poklon pak radši rovnou zahrnu Gerarda Depardieu a vlastně celou tu smečku lidí, kteří se do vesmíru rotujícího kolem planety Mesrin vtělili....chci víc... ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Osobně se mi jeví tato gangsterka jako dost přeceněná. Vincent Cassel je svou vizáží předurčen k takovým postavám, ale jeho role je také to jediné, co stojí za pozornost. Dějově mi to nepřijde nic extra, zajímavé jsou vlastně jen scény z vězení. Je mi líto, ale čekal jsem lepší zážitek. ()

ssfan 

všechny recenze uživatele

Hodně drsná francouzská gangsterka, která se však občas docela vleče. Vincent Cassel však prokazuje obrovský herecký talent a v roli J. Mesrina je vynikající. Přesto všechno mě úvod narozdíl od epilogu tolik nepobavil, takže jen 3 hvězdy. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Manžel paní Bellucci je nesporně největší devizou "Mesrina". Charizma funguje nejen na ženy, ale stejně je to takový "light" Pacino. Natočeno správně syrově, ovšem tak nějak zhruba do poloviny mírně nezáživně. Jacques Mesrine je člověk z psychologického hlediska zajímavá postava, kterého velmi ovlivnilo rozložení rolí jeho matky a otce a jeho vlastní chování je jeho přesným opakem a jde opravdu až na dřeň. Jsem zvědav na Epilog a zároveň se ho trochu obávám. P.S. Možná si při sledování filmu vzpomenete na "Natural Born Killers" :) ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Od prvnich minut do poslednich naprosto vytecna akcni podivana. Co se realnosti tyce snad bych ani zadne vytky nemel a film jako takovy je opravdu postaveny na skvelych zakladech. Priznivcum zanru silne doporucuji. Tes jsem jenom zvedav na dalsi dil. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Předem podotýkám, že u mě, cokoliv, co JE FRANCOUZSKÉ = JE DOBRÉ. Proto jsem na tenhle film byla natěšená jak malé děcko. Škoda, že mi tento naivní dětský a zbožný pohled nevydržel až ke konci filmu, který mě opravdu vytrhl ze zbožného uctívání francouzské kinematografie, co se tohoto filmu týče. Profi filmařina byla zmáknutá na celé čáre (občasné rozkouskování obrazu bylo vážně hodně dobrým kořením), Vincent Cassel byl DOKONALÝ a Roy Dupuis mě úžasně příjemně překvapil - asocioval mi má pubertální léta strávená u seriálu Brutální Nikita - od té doby jsem myslela, že po něm ani pes neštěkne (co se pořádné role týče). A do dobyvatelské scény do vězení jsem byla více než nadšená. Ovšem poté co přišlo za seky - co je moc, to je moc. Po té přestřelce mě okamžitě napadlo "A kdo bude řídit pánové - beznohý nebo bezruký?" - a budiž, stalo se! Spolehlivě mě to rozesmálo a sundalo tenhle film o třídu níž. Doufám jen, že dvojka mě dostane do kolen taky - ale ne smíchem, jako to bylo na konci jedničky. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Velkoportrét franzouzského zločince je asi nejlepším francouzským filmem od Brutální Nikity (Leona považuju za US film), rozdělení na dva filmy mu nikterak neubírá, možná že naopak. První část pokrývá delší časové období a je spíše životopisného druhu. Životopisná klišé používá v pouze nezbytném případě a stejně jako celé dílo se vyhýbá jakékoli idealizaci, či přikrášlování jedné ze zúčastněných stran. Vincent Cassel dostal v roli Mesrina ve 42 letech nejspíš životní příležitost a využil jí do mrtě, zdatně mu k tomu v první fázi sekunduje Depardieu a Dupuis. Důkaz, že i životopis může vyběhnout, ze zažitých šablon a přesto skvěle fungovat... 90% ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Občas mívá jeden z několika tisíců herců štěstí,že dostane roli která mu bude připomínána ať natočí dalsí desítky filmů a vzpomínána ještě několik let poté...jeho role se stane kultovní napadá mě jako příklad třeba Tony Montana ano jakmile vidím Al Pachina nevzpomenu si na jeho nové filmy nýbrž na Tonyho Montanu.Chci jen říci že Vincent Cassel zde v tomto filmu předvádí dle mého názoru svou životní roli!Jacques Mesrine je role jakou dostanete jednou zaživot a věřte že Vincent hraje jako o život!Velkolepé dílo!! ()

Dromed 

všechny recenze uživatele

Nejlepší francouský a akčtí film podle pravdy co jsem viděl. Vincent Cassel ovládá mimikry, a ani se mě nechce věřit, že Jacques Mesrine opravdu žil. Tvrďák! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

A hned tady máme další gangsterku. Tentokráte z evropského prostředí. NA to, že ani jednoho z dvojice Cassel - Depardie zrovna nemusím, tak tady to i na mě fungovalo parádně. Čekal sem teda více těch převleků hlavního parchanta. Stejnak to musí bejt mazec někoho podobnýho potkat, brr rači se podobným lidem zdaleka vyhejbat. Cassel roli největšího frantíckýho zmetka zahrál dokonalo. Vono mu to tak trochu kouká z vočí, no prostě to není kdovíjakej sympaŤák. Hodně se těším na druhej díl, kterej doufám dovrší parádně rozjetý příběh. A pak se schálně podívám na Příběh kmotra, esi je to vůbec s podobnýma zloduchama srovnatelný a nebo jestli jsme mírumilovný národ :o) ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Veřejný nepřítel část 1 i část dvě = jedna velká one-man show pana Cassela, vřele doporučuju!................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Složité tenhle film hodnotit. Vincent Cassel je naprosto fantastický, výborný je i zbytek hereckého ansámblu, kde se to hemží osobnostmi francouzského filmu. Ale něco tomu chybí....je zde příliš mnoho akce a málo vysvětlování, režije často zběsile skáče v čase dopředu a nestíhal jsem zpracovávat všechno, co se ve filmu děje tak, aby mi to do sebe parádně zapadlo. Dobré, zábavné, ale výsledek je jen lepší průměr. (Blu-ray, orig.) ()

radecacek 

všechny recenze uživatele

V rámci Festivalu francouzského fimu jsme se šli podívat na nejdražší francouzský projekt všech dob a rozhodně jsme neprohloupili. Výborný Cassel, skvělá režie a perfektní film ()

Maark 

všechny recenze uživatele

Skvělé kriminálky z francouzké dílny mají už dlouhou tradici a Nepřítel č.1 to jen potvrzuje. Vincet Cassel předvádí svůj "životní výkon" a Gérard Depardieu byl věrohodný, až mrazilo. Tady nemám co vytknout. Snad jen možná tu dlouhou čekací dobu na pokračování... ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že 1. díl není až tak záživný, jak by si někteří mohli představovat, nemá to vyloženě strhující děj. Nicméně tak brilantní, chladnokrevou a oldschoolovou gangsterku jsem už hodně dlouho neviděl. Vincent Cassel je víc než přesvědčivý, ostatní role taky nejsou k zahození a ještě ke všemu je to celé takové..... syrové (takhle si totiž představuju dobu, kdy gangsteři "vládli světu"). Nezbývá, než se těšit na díl číslo dvě a doufat, že tam to celé ještě vygraduje! ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Dva filmy, dva díly a dva komentáře. Seznámení s největší francouzskou zločineckou star je hodně rozvláčné a obyčejné. Kdybych neměl jiné informace než ty , které mi poskytnul film, tak se budu ptát - V čem je proboha Mesrinova vyjímečnost ? Já vidím jen playboye, grázla, tuctového zloděje a vraha...To mě má přesvědčit několik novinářů na kanadském letišti a pár novinových titulků? Nebo si tvůrci mysleli, že stačí Vincent Cassel a jeho charisma? Nebo pověst, které se Mesrine těšil ve Francii? Nadšení, kam se podíváte, ale pro mě osobně je minimálně tento díl jen průměrná gangsterka... Pokračování příště :) ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Další francouzský majstrštyk. Casselovi sedla role Mesrina jako hrnec na prdel, stejně září také Depardieu jako boss Guido. Scény mučení a zabíjení jsou natočeny realisticky a mrazivě. Nad některými Mesrinovýmy kousky zůstává rozum stát (útěk z vězení a následný pokus o osvobození ostatních vězňů). Za neduh pokládám trochu časté skoky v místě a čase. Někdy mi příjde, že napínavé a záživné scény jsou zkratkovité a zmateně sestříhané, a jiné, které jsou nudnější (tanec se Sofií) jsou příliš natahované. Už se těším na Epilog. ()

Kanibal 

všechny recenze uživatele

Působivé a dost temné drama o životě člověka, který pohrdal vším kromě svých vlastních potřeb. Už na začátku nás Richet dostatečně šokuje, abychom věděli, že tenhle příběh nebude o Zorrovi, nepůjde o limonádu a rozhodně si nebude brát servítky. Mesrin je chladnokrevný, ale stále je člověkem a proto v nás neustále vzbuzuje alespoň minimální sympatie, které jsou ale pravidelně narušovány drtivostí jeho činů. ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Takmer cely film sa sklada zo sledu urcitych situaii, ktore skacu jedna za druhou. Postavam sa moc velka pozornost nevenuj, ale lahko sa da domysliet ake skutocnosti su, pretoze su vyborne vybrane a skvelo zahrane. Vincent Cassel to podava svoj zatial najlepsi vykon vo svojej hereckej kariere. Velmi milo ma tento film o francuzkom gangstrovi prekvapil, pretoze pososbi velmi realisticky. Scenarista ani reziser sa z neho nesnazia urobit pohodoveho a symatickeho chlapika, ale opisuju ho uplne bez servitky ako drsneho kriminalnika, ktory sa pred nicim nezastavy. Na 5 hviezdiciek to nie je, ale ako som sa tu docital tak druha cast je vraj lepsia tak mozno ta dostane plny pocet. :-))) ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama