Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

Seti 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že první část Mesrinova životopisu působí tak nějak nevýrazně. Cesta na vrchol má klasický scénář od malých vloupaček, přes casina a banky až po únos, útěk z vězení a vraždy, ovšem napsáno to pusobí napínavěji než zfilmováno. Řemeslo je odvedeno na výbornou, herci jsou taky skvělí, jen mi tam prostě chybí "něco", co by film pozvedlo z gangsterského průměru. Možná trochu víc stylu nebo osobitého kouzla, či snad jiskra vyjímečnosti (Mesrine mi po většinu filmu přišel jako hloupý hejsek s neklidnou spouští, kterých je podsvětí plné). No počkám na druhou část. (Jo a výborný vtipy :-) ()

Tom:) 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je nejúžasnější, že je podle skutečné události. Cassel se své role zhostil perfektně :) Výborné jsou kreativní kompozice "dvouzáběru" kdy vidíme třeba oba konce telefonní linky. A ještě jsem zapoměl - Depardieu! :) ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Veľmi nepredvídateľný film povedal by som. Dej prvú polovicu neskutočne skáče a mne to strašne liezlo na nervy. Až po úniku do Kanady sa z toho stáva plnohodnotný film a vo väzení je to už kvalitný thriller. Vincent Cassel je podľa môjho najlepší francúzsky herec čo dokazuje aj tu. Veľmi milo ma prekvapila hudba a aj Gérard Depardieu. Film však v celku vyznie ako menšie sklamanie, uvidíme ako dopadne pokračovanie. 65% ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Veľmi lacnú a predvídateľnú prvú polovicu filmu perfektne zastupuje druhá polovica, omnoho dynamickejšia, strhujúcejšia a hlavne originálnejšia. Od presťahovania deja do Quebecu naozaj filmová štýlovka, ktorá navnadí na druhý diel. ()

Sten-li 

všechny recenze uživatele

Jacques Mesrine, ostřílel se na misi v Alžírsku, po návratu neváhá a hned zabrousí na menší vykrádačky se starým kámošem. Pod křídla si ho veme stařík Depardieu a Jacques si udělá jméno tím, že si nebere servítky a problémy řeší bez rozmyšlení bouchačkou. Vybudoval si celkem "slušnou" kariéru gangstera a i když se několikrát pokouší vést normální život, vždycky si ho dráha zločinu najde. Po útěku z kanadského vězění se stane šíleným psancem se vším všudy. Neopomenu to, jak v první půli film dýchal zvláštní atmosférou staré Paříže. Dávám 4* a každopádně se těším na Epilog. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Mesrineho si nejde oblíbit. Krajně nesympatický grázl, který probodává pohledem a kterého si určitě nepřejete poštvat proti sobě. Navíc Cassel ho zahrál opravdu skvěle... Pár scén je tu opravdu výborných - při útěku z kanadské věznice mi doslova tuhla krev v žilách..zatím hodnotím 80% a nechávám si otevřené dvířka na změnu hodnocení směrem nahoru po shlédnutí "Epilogu"__Po rozležení v hlavě zvedám na 90% ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Celkem sem to čekal, že mě to nebude bavit a stalo se.. Tenhle film, i přes občasné snahy ukázat se, je hrozně nudný, nic se tam vesměs neděje, a to, co se tam děje, je velmi nepřehledné. Napětí prakticky úplně chybí. Navíc jsem se s nikým z hrdinů nebyl schopen ani trochu ztotožnit, hlavně Cassel je vyloženě nesympatický jak výrazově, tak svými činy. Prostě, tenhle film mi nesednul a sám vůbec nechápu tak vysoká hodnocení, co tu většina uživatelů dává takhle průměrnýmu až podprůměrnýmu filmu. A jestli tu někdo hodnotí hlavně z hlediska toho, že jde o životopisný film, tak vězte, že i z tohoto úhlu je tenhle filmík totálně nedostačující, už jenom kvůli neschopnosti pořádně vykreslit charaktery a nějak vysvětlit jejich činy: sledovat kriminálníčka, jehož činům vůbec nerozumím, to je pro mě trošku náročné.. ()

Frakira 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po shlédnutí obou dílů: Podlě mě životní role Vincenta Cassela!!! První díl mi přišel více strhující, ale bez dvojky by tak nevyzněl.... a pak že v dnešní době nejde natočit dobrá gangsterka ;) ()

Holina 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy mě nikdy nebraly, tady je to ale jiné. Snad dílem režiséra a scénáře, snad dílem, že samotný Jacquesův život je poměrně drsný. Jsem zvědav na druhou část ()

Giggs 

všechny recenze uživatele

Vincent Cassel je vyborny herec, čo dokazuje aj tu a je radosť sa naň divať aj v tomto filme. Film aj bez epilogu by stačil v pohode na to, aby zaujal a aby bol dobrym filmom. Čo však kvitujem najviac, je absencia holywoodskej pachute, ktoru zvyčajne mavaju americke filmy podobneho žanru (napr. American Gangster) a kazia tak vysledny dojem. Gangsterka ako sa patri. Vive la France! ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Dobrý scénář, svědomitá režie a prvotřídní herecké obsazení ( Mesrine je Casselova životní role) dělá z Veřejného nepřítele č. 1 silný nadprůměrný film. Bohužel je příliš roztěkaný, nevysvětluje příliš pohnutky antihrdiny (sadisticky odkrouhne arabáka co zmlátí kurvu a přitom on sám rve pistoly do úst své ženy). Příliš skáče v ději, čase i z místa. A navíc velice neumětelsky je ukončen s dovysvětlujícímy titulky. ()

divak84 

všechny recenze uživatele

velice poctivá a nenudící práce. osobně moc nehodluju podobným filmům jako public enemies apod, protože často jdou až do nudící hloubky. frantíci ovšem podali skvělý výkon, cassel 99 ze 100. doufam že epilog bude minimalně stejně dobrý. jedinou kaňkou byl pro mě utěk z věznice.. jestli se to takhle opravdu stalo v realu, tak se nedivím že byla dobyta bastilla ()

Rssa 

všechny recenze uživatele

Cassel v životní roli prchlivého a nebezpečného Mesrina v příběhu rychle pádícím, slavné osoby ve vedlejších rolích přibývají a zase rychle mizí. Řemeslně výtečně vytvořené, ale zároveň i trochu chladné, příliš vysvětlující. 75 % ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Čakala som celkom iný príbeh aký som dostala, ale z mojej strany spokojnosť a celkom zmiešané pocity. Jacques Mesrine, totiž nie je žiadny hrdina, aspoň nie v tomto filme. Je to zločinec, ktorý s tvárou Vincenta Cassela vo mne nevzbudil ani len v kútiku, či malom náznaku zamak sympatie, práve naopak. Najväčší podiel na tom má predovšetkým Vincent, ktorý do svojho výrazu pri stvárnení tejto úlohy preniesol všetko zlo, čo v sebe nosí. A hrá to bravúrne. A vážne, keď ho "aklimatizovali" v tom väzení moja empatia sa úplne vytratila. Nad jeho smoklením som sa pousmiala. To ma ako citlivú dušu dosť prekvapilo, ale bolo to tak. Hlavne preto, že v tom úvode, kde som si hovorila "bože hádam to nejako prežijú", tak v priebehu filmu sa to úplne otočilo. Okrem hlavného benefitu, teda Cassela, je film celkom plynulí, tie skoky medzi jednotlivými udalosťami mi neprekážali, trochu si mohli dať viac záležať na stvárnení jeho zločineckej dráhy, pretože ten Verejný nepriateľ č. 1 mi znel trošku prehnane. Na konci sa to, ale už vylepšilo. Tak každý potrebuje čas, aby dozrel :) ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Byla jsem nadšena klasickou gangsterkou starého ražení. Poctivé rány pěstí, žádné zběsilé střihy či technické vymoženosti. Výkon Vincenta Cassela je skvělý a já doufám, že ho budeme vídat častěji. Postava Jacqua Mesrina je fantastická, zvláště když vezmeme v potaz, že není smyšlená. Samozřejmě to byl bídák a násilník, pravděpodobně psychopat, ale s enormně vyhrocenýn smyslem pro čest, pro dodržení slibu. Kombinace brutality s touto "čestností" i schopností milovat z něj činí vyjímečnou postavu, podle které se podařilo natočit skvělý film. Násilí zde zaujímá jen minimální nutný prostor, netečou zde samoúčelně potoky krve, to oceňuji. Prostě je to film o člověku a ne o násilí. A moc se těším na pokračování. ()

Kevadros 

všechny recenze uživatele

Rozhodně dobrý rozjezd. Skvělý Cassel, který bez problému zastiňuje ostatní herce. Příběh je podán v nádherném obalu a ještě převázaný stužkou. Už dlouho jsem neviděl tak dobře řemeslně zvládnutý film. Rozhodně dobrá práce. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama