Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Rafinovanější a zábavnější podívaná než Epilog, ale chtělo to vidět jeden a půlkrát. Obzvláště vězeňský masakr motorovým jeepem je fajný jak chleba s máslem, a kdyby se film nerozjížděl, jako kdyby měl v gatích těžce nasráno, mohlo by to bejt i za pět - holt krásný řemeslo. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Solidní francouzký film na základě skutečných událostí. Kam se hrabou Veřejní nepřátelé s Deppem, toto je o dost lepší. Místy syrové, ale to k tomu patří, není to načančaná amerika. Cassel to hraje výborně, opravdu záporák z něho čiší. Depardieu taky perfektní, škoda, že nedostal více prostoru. Jsem zvědav na druhý díl. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

No mě to zas až tak nechytlo, jako některé. Nemůžu ale tvrdit, že by nešlo o dobrý film. Těžko přesně určit, co by filmu pomohlo, kdyby se to dalo změnit. Vidím to opravdu jen na 60%. ()

Hadriel 

všechny recenze uživatele

Oba díly jsem viděl jako jeden, spojím tedy komentář dohromady. Další z francouzských skvostů. Skvěle natočené a zpracované. Tvůrci si dali opravdu záležet. Tyhle filmy o skutečných gangsterech opravdu můžu. A zvlášť když jsou takhle dobře zpracované. Všechny části jsou dobře rozložené. Nikdy není nějaká delší nudná pasáž. Přeskakování mezi roky nevadí. Atmosféra daných let přímo dýchá z obrazovky. Herci podávají super výkony. Zvláště Cassel. A k tomu ještě ta jeho fyzická proměna. Skvělé charizma jako Mesrine, skoro bych byl rád kdybych mohl dělat rukojmí. Spousta napětí. Skvělé útěky, přehledná akce. Prostě 10 z 10 francouzských četníků doporučuje. + "Because I don't like laws. I don't like the laws and I don't want to be a slave of the alarm clock my whole life. I don't want to spend my entire life dreaming. I don't want to always think how I have to work half a year just so I could buy some thing." ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Úvod s kamerovými hrádkami ešte necháva na pochybách, vážne netuším k čomu sú dobré viacnásobné zábery snímajúce jednú a tú istú vec. Na obrazovke to vyzerá ako pexeso a človek nevie čo má sledovať. Našťastie končia spoločne s úvodnými titulkami, čím si môžem plnohodnotne vychutnať túto drzú jazda za bohatstvom, prežitím, slávou. Hlavná postava sa neupína na jednu ženu, ktorá zvykne byť v rozhodujúcich momentoch kľúčovou záťažou. Nestačí mu jedno útočisko, ba dokonca ani jeden kontinent. Rovnako si nie je miestami istý svojim budúcim konaním a vo filme prechádza hneď niekoľkými štádiami, v ktorých strieda rolu predátora, uprchlíka, obete, sluhu aj psanca. Je to typ antihrdiny, ktorý vyrazí pohárom zuby ochlastovi lebo urazil barmanku, ale aj v záchvate hnevu neváha vložiť hlaveň manželke do úst a to rovno pred očami svojej dcéry. Film plynie vo vysokom tempe a nestihne nudiť, žánrovo sebavedomo skáče z gangsterky do väzenskej drámy a neskôr thrilleru. Obsadenie zaujímajú dva pevné piliere Vincent Cassel - Depardieu. Obaja sú celebrity, obaja nechávajú na plátne maximum. Ďalej v ňom baví sledovať scenáristickú vynaliezavosť a tvorcovskú slobodu, ktorá býva tak mantinelovaná hollywoodskymi hranicami. Nebojí sa dráždivých ani drsných scén a všetkému diktuje tempo výborná hudba. ()

MkSallam 

všechny recenze uživatele

Safra, nečekal jsem že mě to takhle dostane. Někomu sice bude dělat problém úvodní rozjedová hodina, která ztrácí body na přehnané epizodičnosti (u mě pohodových 6-7/10), ale jakmile se Mesrine dostane do Kanady a vězení, rozjede se film takovym způsobem, až to bere dech (během útěku a následné vynikající "heatovské" přestřelky se můj dojem dokonce blížil i k "magické" desítce). Zatím tedy velmi spokojených 8/10, které lákají na druhou část. P.S.: Cassel je borec. ()

Bennyman 

všechny recenze uživatele

Profesionálně natočeno, to bez debat. Ale je to dosti zdlouhavé, tím pádem místy nudné. Podle mě si film nezaslouží více jak 80%. Já hodnotím 3,7* ()

Wenca888 

všechny recenze uživatele

Výborná Richetova režie, hudba dvojice Beltrami - Trumpp, herecký výkon Vincenta Cassela a úžasná atmosféra 60. let dělá z tohoto snímku jeden z těch lepších, co bylo kdy o mafiánském prostředí natočeno. Už se těším na Epilog. "Co se říká Arabovi v obleku? Obžalovaný, povstaňte" ()

El_Rabbit 

všechny recenze uživatele

Akční krimi thriller, z Francie a přesně tak, jak má být, se skvěle obsazeným Casselem. To vše pečlivě zabalené do poutavého životního příběhu Jacquese Mesrina. První díl byl váceméně rozjezdem pro to, co přišlo v Epilogu. ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Priemerné. Čo do príbehu, deja, spracovania, hereckých výkonov vrátane Vincenta Cassela. Kde sa stratilo 80 miliónov, páni producenti? :-( ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzská gangsterka ( svého času nejdražší francouzský film ) se skvělým Vincentem Casselem ve svižné syrové jízdě v příběhu dle životního osudu skutečného gangstera Jacquea Mesrina . ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Velice povedená záležitost. Nejnen že strhující obsah sám o sobě, navíc skvěle zpracován. Ani chvíli se nebudete nudit a nakonci budete jen škemrat a toužit po okamžitém pokračování. Nejedná se sice o tak originální věc, jako třeba Kill Bill, ale bouřlivý život hlavního darebáka vás unese o to lehčeji. Co mě jedině trochu zklamalo, byla závěrečná přestřelka před věznicí a následné pohodlně jedoucí na cimpr campr prostřílený jeep. I přesto uchvácen, povznesen a se slinami u huby pro další díl. 9,5/10 ()

wampire23 

všechny recenze uživatele

Ukážka toho, ako sa majú robiť mafiánske filmy so všetkým, čo k tomu patrí. Prvá časť o verejnom nepriateľovi Mesrinovi nám predostiera jeho začiatky (kde však väčšina podobných živlov končí:D). Vincent Cassel ako francúzsky ,,Scarface" je famózny, väčšinu filmu si odohral sám so svojím cynizmom. Depardieu v pre neho netypickej úlohe francúzskeho ,,bossa" (trochu mi pripomínal Marlona Branda:D) taktiež ukážkový, škoda, že nedostal viac priestoru. Ostatní herci si taktiež odohrajú svoj part veľmi dobre. Scény spojené s násilím a mafiánske popravy sú natočené veľmi realisticky, niekedy sa dokonca zdá ako by sme pozeral na práve prebiehajúcu popravu nežiaducich osôb. Jediné, čo by sa dalo snímku vytknúť je to, že sa zameral iba na drsný život Mesrina a emócie zostali tak nejak v úzadí. Možno je to tým, že Mesrine nikdy veľa emócií nemal. Verejný nepriateľ č. 1 je skvelou gangsterkou podľa skutočných udalostí a možno aj najlepšou gangsterkou posledného obdobia a spolu s Epilógom tvorí učebnicovú ukážku režisérskeho aj hereckého umenia. Tentoraz je to za 85%. ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

Film o nepriateľovi francúzskeho (a kanadského štátu) number 1 Jacquesovi Mesrinovi je drsnou výpoveďou o živote tohto odľuda. Jeho životný príbeh je skutočne výnimočný a má tak preplnenú dejovú líniu, ktorá by „vydala“ aj na štyri filmy. Mesrinovho stvárnenia sa nemohol uchopiť nikto iný ako najväčšia francúzska filmová hviezda súčasnosti Vincent Cassel, ktorý je v úlohe tohto nenávideného a zároveň milovaného drsňáka až mrazivo presvedčivý. SMRTEĽNÝ INŠTINKT je skutočne veľmi chutným predkrmom pred (dúfam) hlavným jedlom. Chuť trošku skazí možno až príliš razantné preskakovanie v dejovej línii, kedy sa divák ani nemá možnosť oboznámiť s motívom, ktorý vedie Mesrina k takýmto zverstvám. Z môjho pohľadu tak veľmi výrazne absentuje trochu zmysluplnejšie zobrazenie charakteru hlavnej postavy. Ako by tento snímok bol točený len pre Francúzov, ktorý sú s danou tématikou určite výborne oboznámení...ale zatiaľ to nechám bokom - na komplexnejšie hodnotenie sa dám až po zhliadnutí druhej časti... ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama