Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

Joll 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen 1. část a dnes se chystám na druhou a doufám, že pak budu moci své hodnocení ještě trošku zvýšit. Zatím mne film nijak zvlášť neoslovil a to mám franc. kinematografii velmi rád, ale zde se mi až na pár podařených scén nenaplnilo oné očekáváni a doufám, že druhá půle jej snad spraví.Zatím mi chybělo něco co by mne víc přikovalo k obrazovce, natočeno je to pěkně syrově, ale děj se na sebe vrství trošku násilně a o nějaké gradaci děje nemůže být bohužel zatím řeč. Uvidíme ..... ()

moiiz 

všechny recenze uživatele

Vzestupy a pády jednoho neobyčejného grázla. Filmařina je to poctivá, ale v rámci žánru jsou k videní kvalitnější filmy. Pro mě slabší 4* a kvalitní pozvánka na druhou část. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Cassel je sugestivní, až to nahání hrůzu, celé to působí až dokumentární, evropskou autentičností a syrovostí, která je tak jiná, než ta pozérsky hollywoodská či hrůzně brutalitní jihoamerická, ale o to působivější. Paříž jako by Praze v některých lokacích z oka vypadla, exteriéry a kostýmy jsou vůbec působivé a dokonale dobové. Dotažené, jako vše ostatní. Depardie mě po letech v roli obtloustlého, lokálního bosse příjmeně zaujal, místy jsem byl i vtažen, div že nehty jsem si nekousal, ale na konci jsem se nemohl zbavit dojmu, že něco tomu chybělo a ta dokumentární civilnost byla až nudná... ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Toto nevymyslíš, to je život. Jacques Mesrine - gangster, rebel, vrah... hrdina ?! Vincent Cassel vo svojej doteraz najlepšej úlohe dáva na známo, že patrí medzi minimálne najlepšiu európsku hereckú špičku. Netreba však písať, aký úžasný výkon podal on, ale čoho všetkého bola schopná jeho životná, reálna predloha - skutočny Mesrine. Bol to šialenec, ktorému v živote nezáležalo asi na ničom inom, ako na ňom a jeho obraze v spoločnosti... Fanatik, ktorý sa vyžíval v zlobe ako takej, ktorému nebol svätý žiaden zákon. Už len to, že bol 5 krát zatknutý a z toho 3krát utiekol... Asi bol inšpiráciou pre Kájinka (snáď sa raz na plátne objaví aj jeho príbeh). Úžasná životopisná dráma, ktorá nám udáva obraz ako to asi chodilo v "starom" Francúzsku. Pre mňa veľmi silný zážitok, obzvlášť pri niektorých scénkach, a to napríklad vychádzka s Arabom a Guidom (Depardieu), hádka s manželkou...atd... Myslím ale, že takéto kruté prostriedky na nás režisér použil hlavne preto, aby sme si čo najreálnejšie predstavili, aké to bolo byť čo i len v krátkej prítomnosti tochto nebezpečného muža. 5***** a 83,211% ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka v štýle Scorseseho a De Nira. Veľa momentov mi pripomínalo scény z iných podobných filmov. Napr. Arizona s Thelmou a Louise, či pochovávanie zaživa z Goodfellas atd. To znížilo celkový dojem z inak vymakanej francúzskej akcie. Cassel znova exceluje a pomaly, ale isto sa dostáva na úroveň Delona a Belmonda.. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Ten film je bohužel stejně chladný a odtažitý, jako sám Jacques Mesrine. Filmy podobného ražení mám přitom rád, no možná jsem se na tento snímek neměl dopředu tak těšit. Nicméně Cassel je dobrý, o tom žádná... 3,49 hvězdičky ()

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Poctivá francouzská gangsterka. Nikterak originální, ale velmi profesionálně natočená se skvělým Vincentem Casselem. A která část je nakonec lepší? Dočtete se u "Epilogu". ()

ebi 

všechny recenze uživatele

Nesourodý děj byl zklamáním, ale zato výkon hlavní postavy strhující. Strhující svou živelností a přímostí, bez váhání zaútočil,okamžitě střílel a zabíjel. ()

Skiwalker 

všechny recenze uživatele

Nebola tam jediná výrazná scéna, ktorá by aspoň trochu viac zaujala (možno až na tú samotku). Príliš skratkovité a nekonzistentné na môj vkus. Cassel výborný, ale na vyššie hodnotenie to proste nestačilo. ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

Čistá filmařina, která je sice lehce chaotická ale perfetkně připravuje diváka na další díl příběhu. Byl to spíše záměr než nepovedenost filmu, režisér musel do stopáže dostat všechny fakta aby nadhodil divákovi všechny získané a vrozené charatekterní vlastnosti Nepřítele. ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Parádny Cassel i štandartne dobrý Depardieu, inak ma tento rozbeh kariery Jacquesa Mesrina až tak nebral. 7/10. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Dvojdíl o nejslavnějším francouzském zločinci se rozjíždí opravdu ve velkém stylu. Ve filmu jsou sakra znát finance do něj vložené, ale zároveň si poctivě zachovává staromilskou evropskou filmovou tvář. Efektní nazvučení přestřelek se povedlo náramně. Vincent Cassel je pro mě přinejmenším rozporuplnou volbou, ale snaží se seč mu síly stačí. Výborná jednička jest pro mne však jen takovou větší přípravou na excelentní dvojku. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Po mafiánech se mi už žádný mafiánský film nelíbil tolik, zvlášť ty po roce 2000. Ale tohle mě docela překvapilo. Hlavní postava má docela zajímavý charakter a Depardieu je ve své roli až překvapivě dobrý. Na druhou stranu je to chvílemi nuda. No uvidím co epilog. 7/10 ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina,chudák,po příchodu z kriminálu chtěl poctivě pracovat,ale establishment je svině!Kdo mu to věří,může být prezident.V 70.roce se v autě nepoutal ani můj fotr,ale gangsteři se bez pásů od banky nevodlepili. ()

mourinho 

všechny recenze uživatele

Život Jacquese Mesrina, zřejmě nejznámějšího gangstera francouzské historie, byl natolik pestrý, že byli tvůrci nuceni, přestože měli k dispozici hned dva celovečerní filmy, sáhnout k poměrně skokovitému stylu vyprávění, což mě zpočátku moc nevyhovovalo. Ve druhé polovině se ale děj naštěstí poměrně ustálil a chytnul hlavní příběhovou nit, aniž by ubral na tempu a intenzitě. Moje spokojenost tak okamžitě vystřelila strmě vzhůru a já se v očekávání věcí příštích nadšeně vrhnul na Epilog..... ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Autobiografie jak dojemná, tak zavrženíhodná. Viděno kvůli Vincentovi. Ten konec je nechutný. To se straně zákona nepovedlo. ()

Xatrix 

všechny recenze uživatele

Hodnotit Mesrina jen podle prvního dílu je nejspíš dosti ošemetné, jako samostatný film však Mesrine: L'instinct de mort zkrátka neobstojí. Děj je příliš útržkovitý a působí jako splácaní několika poutavých momentů bez nějaká hlubší příběhové linie. Solidně odvedená práce, která ve snaze nacpat dobrodružný Mesrinův život zkrátka selhává po vypravěčské stránce. Vše ostatní v čele s vynikajícím Vincentem Casselem je ale na jedničku. 6/10 ()

ZsuZska 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšila jak malá. Mám moc ráda francouzský kriminálky a navíc ještě s mým oblíbencem Vincentem… Bohužel, jediné v čem mě film nezklamal, byl právě Vincent. Jako vždy podal super výkon. Člověk se ho chvíli bál, chvíli hltal jeho charisma… ale to nestačilo k tomu, aby se mi tenhle film líbil. Kdybych si dopředu nezjistila informace o Mesrinovi, tak bych jen neustále tápala, proč, co, kdy, kde a jak se dělo. Film na mě působil asi tak, jako kdyby někde existoval seriál “Gangster Masrine“ o 10 dílech, a z každého toho dílu bylo vyňato 10 minut a naskládáno k sobě. Takže 3 hvězdy za Vincenta.. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama