Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

Skleni 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe som si konečne pozrel film nie z hollywoodskeho súdka a som spokojný. Niečo mi v ňom chýbalo ale hlavnú pointu (vela prisťahovalcov a náladu doby vo francúzsku) pre Francúzov režisér podla môjho vychytil správne a ostatok bol priemerný. ale i napriek kvalitám filmu, mám pocit, že režisér nevedel ako presne dať tak rozsiahli dej dokopy a tak vzniklo nesúvyslé dielo. niekedy nudné, inokedy akčnejšie než v celom filme. Ale dávam solídnych 63% ()

ZackSawyer 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla paráda! Krimoška, jakou jsem už dlouho neviděl. Film, kterej je profi, do posledního puntíku, jasná atmosféra doby se vším co k tomu patří. Perfektní byla scéna ve vězení, kterou jsem si vážně vychutnal. A v téhle první části sice ještě nejsou moc vidět Mesrinovy (Merinovy) převleky, ale je tam jasná dějová linie, která se dočká pokračování hned v druhé části. Jednička bez dvojky není nic. Takže zbytek mých pocitů najde každý v druhé části ;-). ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, miestami skvele vygradované a napínavé, ale má to aj dosť hluchých miest a často sa až nezmyselne skáče medzi udalosťami vo filme. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, který si své kvality nechává na závěr. Většina filmů vás v první polovině namlsá a pak to jde z kopce, v horším případě od desíti k pěti a v tom nejhorším úplně dohajzlu. Veřejný nepřítel č.1 je úplně obrácený. První dvě třetiny jsem se tak nudil, že jsem vážně přemýšlel, že nedokoukám (alespoň ne v kuse). Údajně největšímu gangsterovi v dějinách Francie bych tu zlost na očích ochoten i uvěřit, jenže nebylo v čem, on se vůbec neprojevil (!) a přes činy už vůbec ne. Bezbřehá nuda, bez akce, bez strachu a bez respektu, navíc s tak vatovým plynutím děje, že to nemělo obdoby. Zhruba od začátku poslední třetiny se náhle něco změnilo a já zpozorněl. Začalo to Mesrinovým zatčením a hodně dobrými záběry navozující onu uvěřitelnou nesnesitelně tíživou realitu prostředí, kam se dostal. Zkrátka od vězení přišel zlom, zvrat, napětí, akce v množství, které mi vrátilo téměr ztracený zájem o děj. Nuže a zrovna uprostřed toho užívání přišel konec, jak v seriálu. Takže jsem se nakonec dopracoval přesně k 60% a mám zájem o druhý díl. Jestliže ale bude druhej díl to stejné, nebo "zachraňsekdomůžeš" jestli v obrácené podobě, tak budu vážně nas*anej! ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem příliš nadšený. Vlastně byl příběh celkem prostý, ale řekl bych až neuvěřitelný. Párkrát jsem pochyboval o inteligenci hlavního hrdiny. Avšak většinou jsou úvody a začátky to horší z celého filmu a i prěsto, že jsem byl celkem zklamaný, jsem zvědavý na pokračování... ()

parabellum 

všechny recenze uživatele

Určitě skvěle natočený a řemeslně zvládnutý film s vynikajícím V. Casselem. Škoda jen, že místy výtečná atmosféra se střídá s nudnýma pasážema. Dávám silné 3hvězdy. ()

Modus 

všechny recenze uživatele

Snad na žádný film jsem nečekal tak dlouho kvůli tomu, že nevyšly titulky...Když už jsem začal ztrácet víru, zničeho nic se objevily...Už trailer ukázal že tohle bude pecka a neuvěřitelná jízda...Taky že byla, na začátku filmu byl ukázán zlom v charizmatu a povaze hlavního hrdiny...Vincent Cassel je charizmatický herec který ale nemůže hrát jiné postavy než padouchy, jeho výraz, jeho pohled všechno nasvědčuje že on takový doopravdy je...Z jeho role šel opravdu strach, nicméně já jako divák jsem mu fandil, dokonale si mě získal...Režisér se snažil být objektivní a tutíž nevykreslil Mesrineho jako hrdinu ale ani jako úplného grázla, tomu všemu nasvěčuje fakt že měl rád svoje děti, ale v zápětí dokázal úplně otočit a svojí ženě strčil zbraň do pusy...Zaskočilo mě s jakou grácií si režisér pohrával s obrazem, takový způsob natáční jsem myslel že s pádem Arnolda skončil, díky bohu jsem se pletl...Líbilo se mi že se čas od času obraz rozčtvrtil a Vy jste sledovali děj na různých místech zároveň...Nejvíc sem se bavil u pasáže ve vězení...Tam sem prožíval každou chvíli s hlavním “hrdinou“, trochu ho litoval a přitom si v duchu říkal že si to zaslouží...A zasloužil...Věnujte tomu ty skoro dvě hodiny, vyplatí se to!!! ()

Blaogranas 

všechny recenze uživatele

To jsem se zase jednou nechal napálit zdejším hodnocením. Žádný zázrak to teda není. Mesrine je pěknej prevít, ale tohle už tu bylo mnohokrát. Cassel hraje rozhodně dobře, ale ani jeho představení nedělá z Veřejného nepřítele nic, co by si měl člověk nějak dlouho pamatovat. Vlastně alespoň do té chvíle, než si pustí druhou část, protože tohle je pouze začátek. První část ale zůstala daleko za značným očekáváním. ()

Melly.pro 

všechny recenze uživatele

mě prostě tenhle film nějak zklamal... čekal jšem něco mezi bournem a nepřítelem státu, nějakou akci a místo toho to bylo o týpkovi, co vykrádá banky, ještě to ke všemu vzdycky nejak podělá a zajímá ho jen, co se píše v novinách... takový jak to říct, nudný? ()

the_bitch 

všechny recenze uživatele

Dosť taký premyslený drama-thriller, ktorý ma proste dostal. Veľká pochvala pre Vincenta Cassela ktorý to zahral dokonale. ()

Petyas 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem podle komentářů a hodnocení úplnou bombu, ale nedočkal jsem se. Přišlo mi to nudné, strasšně dlouhé a celý film je pojat až moc dokumentárně. Nemluvě o scénáři. Film zachycuje hromadu úplně obyčejných scén, nezajímavých a nedůležitých, které se ale chovají jako kdyby byly strašně důležité pro zbytek příběhu. Na to, že oba díly mají pomalu 4 hodiny, přišlo mi to tak amatérsky sestříhané, až to bilo do očí. Kdyby vystříhaly ty scény, které pro hlavní linii filmu nemaji žádnou přidanou hodnotu, udělali by to tak na hoďku a půl, bylo by to více koukatelné. Tak jak to je teď, je to pro mně slabota. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Skvělá věcička s Vincentem Casselem. Od budování kariéry až na vrchol zločinecké špičky. A další z filmů, kde musíte fandit padouchovi. Budu se opakovat z předchozích komentářů k francouzským filmům podobného žánru, ale tyto filmy jim prostě sedí jak prdel na hrnec. ()

Zahartof 

všechny recenze uživatele

Tak takovýhle film mi chyběl od dob nejlepších Scorseseho trháků. Vincent Cassel je opravdu perfektní, dle mého názoru se jedná o jeho top roli, úlohu gangstera zvládá s přirozeným šarmem a elegancí. První díl sleduje jeho postup kariérou od vojáčka v Alžírské občanské válce po gangstera francouzského podsvětí, druhá část pak zobrazuje jeho vrchol v podobě nepřítele číslo 1 a jeho konec. Ač má celý film (filmy?) takřka čtyři hodiny, nenudil jsem se ani minutu a celý opus zhltl najednou, aniž by mi zaskočilo. Snad jen na konci druhé poloviny mi neseděl Mesrinův poloviční obrat k politickým ideálům. Právě se Scorsesem má film společné kontrastní momenty brutálního násilí, které vzápětí střídají chvíle vtipu a pohody. 90% prví část, 95% druhá část, 100% dohromady - jednoduché počty :) ()

POMÍK 

všechny recenze uživatele

Ať táhnou názvomejkři do háje. To je ňáká líheň przničopřetvařečů či co. S filmem si tvůrci kvalitně pohráli a pomazlili se solidně s detaily. Pozitivně překvapil Depardieu svym naslizlym mafióznim lookem, trošku byly obavy, že se nesehne k zemi. Hlavní hrdina je úžasně nepozitivní. Podivná je křivá jednička jeho zdrhlé manželky - trošku tam nesedí - je to poprvý a pak mu nechá 3 děcka a vysmahne, no asi bouchačka v puse dělá svý... Ve vedlejšáku mile překvapil nikiťák s bezva vlasy - je vidět, že mu langoš poradil jak na lebce vypěstovat solidní porost a schwarzkopf mu to krásně probarvil. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Oldschoolový film, připomínající seriálové Profesionály, ale jenom v tom nejlepším. Spíš než psychologické zkoumání motivů jednání hlavního hrdiny vidíme střípky poskládané z jeho života, to vše ve velkém tempu, správně okořeněné dobrými hláškami, loupežemi, mučením, zabíjením, ženskými a penězi.__Nečekal jsem humanitu ani úctu k životu a jedinci, rozhodně ne od člověka jakým byl Jacques Mersine, dostal jsem ale zajímavý pohled na pozoruhodně prožitý život, byť především v negativním smyslu slova pozoruhodný, život, který zaslouženě skončil a který rozhodně není hodný následování.__Já osobně bych například nikdy nedal přednost kamarádů před svojí partnerkou…__V prvním dílu jsem spatřoval větší vývoj postavy, proměnu hocha ze slušné středostavovské rodiny v gangstera. Druhý díl přišel již s jasně vyhraněnou postavou hlavního hrdiny a dále ji příliš nerozvíjel, a spěl nezadržitelně k jeho neslavnému konci.__Oba díly měly neuvěřitelný strhující spád a čas s nimi strávený uplynul jako voda, ani jednou jsem se nepodíval na hodiny a z kina jsem odcházel s do mozku zarytými některými scénami (vyřízení alžířana). Pochválit musím především hlavního představitele Vincenta Cassela, který byl hlavním důvodem, proč jsem porušil svoje zásady a šel jsem do kina na gangsterský film (viz profil).__Nemohu říci, že by mě přímo uchvátila nějaká filmová veličina: režie, kamera, střih, hudba, nicméně všechno dohromady vytvářeno úžasně vyrovnanou a vyváženou souhru.__Štěk Depardieuho v maličké roličce protřelého mafiánského bose byl skvělý a skvostný, jednoduchý, ale zapamatovatelný a opětovně mi i na tak malém prostoru potvrdil obrovské herecké kvality této francouzské stálice.__Místy působil film až dokumentárně, ovšem v tom nejlepším, co může takový dokument nabídnout (na rozdíl od příšerného pojetí „dokumentu“ o Che Guevarovi).__Také ženské partnerky Vincenta Cassela byly francouzsky šaramantní a šmrncovní (Cécile De France a Ludivine Sagnier)._____Nejlepší scény: Mesrinova první loupež – hra na policii, První setkání Cassel – Depardieu, Potrestání alžířana, Mesrine hájící se u soudu, Mesrine trpící ve vězení_____Balancuji mezi 4 a 5 *, osobně se mi asi o něco víc líbil první díl. ()

Toochman 

všechny recenze uživatele

Kriminálka která má šťávu a spád. Všechno ve francouzském surovém balení, s tradičně skvělými výkony hlavních protagonistů. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama