Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

TSZ 

všechny recenze uživatele

No... při sledování první části této První části (ha!) jsem si neustále kladl otázku, proč francouzi točí za tolik peněz něco, co už je v USA dávno natočeno (a navíc totožným stylem).Jediným rozdílem mezi tímto snímkem a obdobnými US gangsterkami jsem totiž viděl v tom, že se většina odehrává ve Francii (a chvilku v Alžírsku + USA) namísto Chicaga nebo LA.Když se však děj přesunul do Kanady, došlo k značnému posunu a Veřejný nepřítel začal ukazovat,proč je kolem něj takové haló. Únos,exploze,vězení značně "thajského" typu...děj se zkrátka začal vyvíjet poměrně nečekaným směrem a já v mžiku odpustil Mesrinovi všechny mouchy,které jsem nacházel.Dávám čtyři body, kdyby bylo pokračování ještě lepší tak ať mám nahoře prostor :-) ()

godspeed 

všechny recenze uživatele

děj podaný tak, že by jeden usnul. kamera, střih, nasvícení scén, barevné podání = nuda na entou. a vincent cassel, na to jak ho mám rád, v tohle hraje maximálně na půl plynu. poslední slušná skoro evropská gangsterka byl ronin. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zábavný snímek, kterému v zábavnosti dominuje část ve vězení, ze které hlavní antihrdina připravuje dost drzý útěk. Vězení je navíc bez klišé, například mezi vězni úplně chybí hlavní boss, který by drzé oponenty propíchával šroubovákem. ()

Chuppa 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě opravdu štvaly ty skoky mezi scánami - jdeme vyloupit banku? - ok - záběr z vězení-, - máš přece dvě děti - v dalším záběru jsou už tři -. No a navíc opravdu směšný útěk z vězení a následná "záchraná" akce. ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Dobře vymyšlené a propracované dílo, které Vás donutí sledovat ho celou dobu v očekávání další scény. Film je dobře načasován a po hektickém začátku v Alžíru zpomalíme a začínáme představovat vývoj osobnosti gangstera Jacques Mesrina. Zde bych vytkl jedině trochu detailněji zachytit některé události. Snímek graduje a utíká jak na běžícím pásu! Režisér zachytil veškeré pohledy na život gangstera a velice snaživý Vincent Cassel se zhostil své role dobře! Jak tomu tak bývá, nechybí střelba, útěky, intriky, románky s ženami, kterou jsou opravdu krásné a klasický poker! Film působí dokonale, ale chybí mu jedna důležitá věc: nevytvoříte si pouto k filmu a nemáte chuť se k němu vrátit! Na druhou stranu jste nedočkavý pokračování! ()

deric 

všechny recenze uživatele

Proč je Mesrine nepřítel číslo 1 není z první části příliš jasné, film je trochu rozvleklý, ale rozhodně nenudí. Zdá se, že jen na začátku šlápl vedle a přece jen je v něm kus dobrého srdce, ale vzápění nás přesvědčí o pravném opaku. Ani nejhorší Hollywoodští scénaristi by nedokázali napsat tak ztřeštěný scénář, kdy člověk není zdali je hlavní hrdina úplně blbý, drzý či odvážný? ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Opravdu výborná gangsterka, jejíž největší devízou je herecký výkon Vincenta Cassela. Více budu schopen říct až po shlédnutí druhé části. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Jednička se mi líbí víc, než Epilog. Jen jednou jsem měl trochu pochybnosti, když byl vězněn ve speciální jednotce, to mi přišlo trochu přehnané, ale závěrečný titulek poskytne vysvětlení. JInak pěkně vystavěné vyprávění, svižné, bez zbytečného vysvětlování. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Nemôžem skryť sklamanie. Technicky a herecky hrozný, naozaj hrozný začiatok filmu ma takmer odradil od kompletného dopozerania tohto frantíckeho pološitu. Čo to s tými francúzmi je? Vo filme (ne)hrá Cassel plus Depardieu a celé to pritom vyzerá tak lacno, že som mal chvíľami pocit akoby som sledoval Žúlí Pľeskotovú... A to nemám na mysli iba "výkon" hereckej osádky ale aj réžiu, kameru, atď. Depardijé sa už ani len nenamáha, veď je predsa Depardijé - to stačí, Kasel mi tam príde ako novic v ochotníckom divadle na prvom vystúpení min. prvú polhodinu. Ešteže sa to neskôr zlepší, možno vďaka vstupu Roja Dupuá, ktorý ho dosť možná potiahol. Jediné, čo spravilo pre mňa film trocha zaujímavým je príbeh, ktorý je: a) všetko iné len nie obyčajný alebo fádny, b) má rýchly spád - nezaujímavé pasáže sú buď rovno preskočené alebo max. skrátené, c) debilne dopatlaný ale uveriteľný, ak vezmeme do úvahy možné skutočné udalosti a dobu, v ktorej sa odohral. Samotný príbeh a v zásade lepšia druhá polovica filmu už ale u mňa neprevážila. Rovno sa priznám, že Kasela nemám rád a podľa mňa patrí medzi horšiu polovicu hercov. Avšak aj bez neho mám z tohto kúsku pocit lacného TV filmu, ktorý už druhý krát vidieť nechcem. 2,5 sterne ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Postava lupiče zpracovaná jinak než skrze lacinou černobílou optiku? Nestává se u tohoto žánru příliš často, aby divák s hlavní postavou střídavě sympatizoval, nesouhlasil a velkou část filmu také mezi těmito možnostmi tápal. Režiséru Richetovi se podařilo mistrně rozehrát morální divadlo, kterým tuto gangsterku povýšil z odpočinkové záležitosti do duchaplnější roviny. Velkou zásluhu na tom má samozřejmě i charismatický Vincent Cassel, kterému nedělá sebemenší problém přeskakovat z jedné scénářem načrtnuté polohy do druhé. Z ostatních herců stojí za zmínku Roy Dupuis známý především ze seriálu Brutální Nikita. Nebýt pomalejšího rozjezdu a občasných, nepříliš vyvedených dějových zkratek, neváhal bych ohodnotit plným počtem hvězd. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

V jednotlivých pasážích výborné, ale jako celek to pokulhává. Není nijak zvlášť rámcovaný příběh, skáče se mezi různě relevantními událostmi (alžírská "epizoda" kupříkladu nijak zvlášť nezapadá..), některé pasáže vyznívají do prázdna (snad to nějak řeší druhá část) a Mesrinův vzestup ve světě zločinu a jeho vnímaní veřejností a konkurencí taky není nijak příhodně vykreslen. Trochu to spravuje celá ta quebecká pasáž, která je mnohem konzistentnější a smysluplnější. Každopádně co do technického zpracování a zábavnosti v rámci žánru (i obecně) je to špica. ()

DjangoDoe 

všechny recenze uživatele

Slušná krimi dráma podľa skutočných udalostí. Nie je to síce žiadna akčná bomba, no na druhej strane ide o kvalitne zrežirovaný film s jasným hereckým koncertom Cassela. Francúzi proste vedia točiť gangsterky. ()

TommyDiamond 

všechny recenze uživatele

Jacques Mesrine byl opravdovou celebritou mezi francouzskými padouchy a tak zfilmování jeho divokého života za hranicí zákona považuji za velmi dobrý nápad. Myslím, že žádný film o nějakém gangsterovi na mě neudělal takový dojem jako právě Veřejný nepřítel č.1 a jeho pokračování. Lví podíl na úspěchu celého filmu má samozřejmě i Vincent Cassel, který v hlavní roli doslova exceluje. První díl začíná Mesrinovým mládím, kde pomalu začíná jeho kariéra zločince. Jeho gangsterský život byl plný loupeží, vražd, alkoholu a žen. Následkem toho je nesčetně střelným zranění, několik let těžkého žaláře (ze kterého vždy utekl) a neustálé skrývání před zákonem.... První díl je plný akce a díky drsnému humoru dokáže i pobavit. U mě je to za jasné čtyři hvězdy ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Příběh pojednává o extremistickém pomatenci, který je válkou v Alžíru a následným návratem do vlasti, zbaven zábran, a v podstatě bezmyšlenkovitě, bezcílně a, impulzivně, promrdává svůj život po kriminálech, s občasným užíváním krátkých chvil na svobodě. Mesrine je ignorantský hovado, s netopířím egem. Toto přiblblý hovádko boží v průběhu filmu lítá ode zdi ke zdi a snaží se nám ukázat, jakej je borec. Není. Pořád je to pako. Vymaštěnec. Jako návod k pohodovýmu životu to asi neposlouží, ale jako film to je majstrštyk. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh jednoho neotesaného gangstera / lupiče v podání mrazivě přesvědčivého Vincenta Cassela, jehož výkon by se stále dal označit za nejlepší v kariéře. Po této roli řadím Vincenta mezi herce De Niro-Pacinovského formátu. S postavou Jacquese Mesrina nešlo příliš sympatizovat, za to respekt z ní šel přímo obří. První část mám o něco radši kvůli tomu, že se z části odehrává mezi pasáky a gangstery, kde je atmosféra správně špinavá, jak jsem u gangsterek zvyklý, a Mesrinova nevypočitatelná povaha tak lépe vynikne v drsnějších scénách při "sjednávání si respektu". Depardieu v menší roli se díky své vizáži na dlouhoprstého bosse skvěle hodil a jeho vtip o arabovi s popelnicí nadmíru pobavil. Část z věznice málem donutila v jistých momentech až k lítosti vzhledem k nelidskému zacházení, ale to brzy přešlo při úsměvném pokusu o tzv. osvobození. 4,5* ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Vincek se nemusí ani moc kasat aby upozornil na své herecké kvality. Role Jaquese Mesrina se chopil precizně i lehce "přestárlý" Gerard Depardieu ukazuje, že ještě není zralej byt vhozen na herecký hřbitov. Takže stručně napsáno je film dobře koukatelný, plný akčních zvrat(k)u a nečekaného nerozuzlení příběhu. P.S. Až vás manželka či přítelkyně nebude chtít pustit s kamarády vzpomeňte si na Jaquese Mesrina a jeho přesvědčovací metodu. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama