Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

gpx 

všechny recenze uživatele

Až na jisté přihlouplé scény jako je milostný románek ála onanistickej výplod 13ti letýho kluka, ujetej útěk z vězení a troubovitě zpracovaný přepadení vězení, to celkem ujde. Aha, voni to jsou vlastně klíčový scény filmu, no tak v tom případě ***. ()

sAreOn 

všechny recenze uživatele

Silné téma, velký rozpočet i dobří herci. Na tom se snad nedá nic pokazit, ale... I když děj film rychle odsýpá a divák se tedy určitě nebude nudit, pravdou zůstává, že se mnohdy v ději lehce ztrácíte. Snímek skáče z jednoho období do druhého bez jakéhokoliv vysvětlení a navíc jsou velmi často vynechány divácky zajímavé scény (je mi jasné, že se tvůrci snažili zachytit, co možná nejvíce z Mesrinova života, který byl opravdu pozoruhodný a vydal by na několik dalších filmů, ale přesto je to škoda, že dost sekvencí je vynecháno). Vincent Cassel zde ale předvádí perfektní výkon, možná jeho životní, a je na první pohled vidět, že ho role bavila. ()

Dexter666 

všechny recenze uživatele

Nemám rád staré francúzske kriminálky a a s týmto filmom to nie je inak. Jeho (inak vynikajúca výprava a kostýmy) mi ich hrozne pripomínajú. Cassel hrá podliaka výborne, ale moje sympatie si tým ako filmová postava nezískal. Film je vďaka svojmu zameraniu na "the most important milestones in Mesrines life" len akýmsi sledom nesúvislých scén, ktoré občas veľmi nudia. Je to viac ako tuctová kriminálka, ktorá však svojim biografickým rozmerom veľa diváckej atraktivity neprináša. U mňa za 3* ()

tombender 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí syrovost. Tato slova bych volil, kdyby se mě někdo zeptal, co mě napadne v souvislosti s tímto filmem jako první. Prvotřídní atmosféra a navíc uvěřitelnost, kterou neshazuje žádná hra na hodné a zlé gangstery. Tady jsou jenom zlí a ještě horší! Už se těším na pokračování... ()

lehkoživka 

všechny recenze uživatele

Wow... tak tohle bylo akční v tom nejlepším slova smyslu. Mesrine v tom filmu zrál jak víno. Ze začátku to bylo takové celkem tuctové agresívní hovado, postupem času se stával tvořivějším (ten první útěk z vězení byl parádní) a stal se z něho celkem šarmantní chlap (nejvíc se mi líbil v 2. díle s tím pupkem:). ()

George89 

všechny recenze uživatele

Precizní francouzká gangsterka, která stojí a padá s charizmatickým Vincentem Casselem. Věčná škoda škodoucí je, že film začne v poslední části postrádat své kouzlo. Moc střihu. Moc dokumentární režie. Jinak perfektní. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Totální nuda. Francouzské filmy se snaží být poslední dobou za každou cenu jiné než americké a ne vždy to dopadne tak, aby se divák neunudil do bezvědomí. ()

cubiczech 

všechny recenze uživatele

Cassel s každou vráskou navíc působí mnohem věrohodněji ať už je role jakákoliv. Vůbec se to netáhne a i když si občas přejete vědět víc (třeba o změnách vzhledu co Mesrine postupoval, krom pupku se toho moc nedočkáme). ()

Callie 

všechny recenze uživatele

Neskutečně HUSTÝ. Celou dobu jsem v duchu plácala ručkama radostí, že vidím film natočený starou špičkovou francouzkou školou . Doufám, že to amíci zase nebudou předělávat. Cassel je hnusák slizkej nevzbuzující špetku sympatie. Ale přesto je dokonalý ve své bezohlednosti, krutosti a drzosti. Nemá kouska soucitu, ale ani strachu před budouctností. Cynismus z něj jen prýští každým pórem. Scény, kdy zabíjí pasáka, naprosto zbytečný a riskantní přepad věznice, dny na samotce , konec manželství, vyloupení banky - prostě lahůdka s Francie. Taky jsem si tady zase po dlouhé době uvědomila, co dokáže hudba udělat s filmem. Kamera hudba - nemá to chybu. Nechávám si rezervu , až po dalším podívání, bud nechám nebo přidám pátou. ()

Tony.Frisco 

všechny recenze uživatele

Výborný francúzsky film , kam sa hrabe americká produkcia . Proste Európania vedia vytvoriť také prostredie a zážitok , že po vizuálnej stránke je to vždy zaujímavejšie . Ešte veľké plus , že sa to naozaj stalo . Neuveriteľný príbeh ,ktorému nemôžem absolútne nič vyčítať lebo aspoň pre mňa bol bez chybičky . ()

koudymen 

všechny recenze uživatele

Po delší době opět skvělá detektivka s prvkami thrilleru z rukou Francouzů. Velmi pěkné ztvárnění obávaného "mafiána" Jacques Mesrine. Skvělým výběrem herců a děje se nedá filmu ničeho vytknout. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Nabité akcí, surovostí, ale taky podlostí a omezeností hlavního hrdiny a to mi sráží celkově dobrý pocit dolů. Ale objektivně, film je to nadprůměrný, tempo drží, velmi dobře vybrané kulisy pro důkladně provařenou polívku zlodějského hantecu a Cassel je odpovídající postava na pěkného hajz.a. Oblíbený Depardie slabota. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Gangster Em.....no hodně zmatené, ale když si některé scény pustíte dvakrát, tak to pochopíte, a natočené je to hezky a velmi poutavě, takže dávám palec nahoru, i když ne všechno jsem pobral a víc doslovnosti by neškodilo. O charismatu Cassela můžeme vést debaty, ale zahrál to správně gangstersky. ()

Salvator 

všechny recenze uživatele

První část příběhu je ve srovnání s Epilogem jasně slabší. To však neplatí pro Vicenta Cassela. Ten je i zde famózní. ()

Ace.A.T.L. 

všechny recenze uživatele

Jednička je rozhodně slabší, než dvojka. Ne, že by byla špatá. Natočený to je parádně, ale neni to o tom rozjetí Mesrina na plno a o to je to slabší. Jinak super předkrm, kterýmu schází málo, aby byl plnohodnotným prvním chodem Za mě 3* a DOPORUČUJU ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama