Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 3/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

ste 

všechny recenze uživatele

Filmy jsem viděla na jeden zátah a proto je nemůžu ani hodnotit odděleně. Přesto mi přišel první díl více svižnější a zajímavější, druhý pak více zdlouhavý, ale mohla zapůsobit i moje únava. Vincent Cassel se bez diskuze překonával, všechny jeho převleky byly uvěřitelné a Mesrina dokázal zahrát jak v jeho brutální a maniakální, tak v okouzlující a šarmantní pozici. ()

Salman 

všechny recenze uživatele

Pres noc jsem premyslel jestli 4 nebo 5 hvezd:-) ale davam plny pocet. Jednak proto, ze Francouzi konecne zase natocili kvalitni film, ktery ma pritom komercni potencial. Jednak diky Casselovu vykonu, ale i dalsim solidnim hereckym vykonum. Take diky dobre vystavenemu pribehu (byt me je jasne, ze nekoho to naopak bude stvat), ktery je sam o sobe fascinujici... ()

fErnesto 

všechny recenze uživatele

Jacques Mesrine je pořádnej hajzl. Skvěle zahraného Vincentem Casselem, možná mnou trochu idealizovaného, ale přesně takhle si tu postavu představuji. Sympaticky drzý záporák, kterému nestačí utéct z vězení s nejvyšší ostrahou, ale ještě se vrátí, aby na ní mohl doslova po zuby ozbrojen zaútočit. Proboha, kdo zaútočí na vězení ze kterého utekl? Skvělý filmový zážitek, těším se na prolog. ()

Sonny 

všechny recenze uživatele

Proč ten film vznikl? - Mnoho na sebe nenavazujících zápletek bez srozumitelné příčiny - otec spolupracujícíc s nacisty (?) nesmyslně lehkovážný miliardář a jeho podivný únos s najasným smyslem apod.. - zbytečná brutalita (nejsem citlivka, ale zbytečnou krutost nemám rád) - ohrané scény (Pulp Fiction, Tahle země není pro starý) + za scénu týrání ve vězení - přesvědčivé Celkově 3- ()

f1 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se dočkat druhého dílu :-), ale doporučuji si přečíst článek o Mesrinovi na http://fr.wikipedia.org/wiki/Jacques_Mesrine . O Mesrinovi se natočilo už několik filmů, ale tenhle je vskutku skvělý :-) Pomalu mi začíná chybět ten pocit dobrodružství, že mezi námi někde běhá magor typu Mesrine, ale zaplať Pán Bůh alespoň za ty Somálské piráty. Doba se mění a s ní i dobrodružství, ale snad nám zůstanou alespoň do důchodu romantičtí hrdinové ovlivňující okolní svět. ()

frenkie 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem takhle neplesal nad francouzkým filmem, už dlouho jsem si ho takto neužíval. Vincent Cassel prostě JE Jacques Mesrine. Alespoň já mu jeho postavu věřil každým coulem. Je vidět, že se Cassel na roli pečlivě připravoval, jeho výkon je opravdu bezchybný. ()

panic25 

všechny recenze uživatele

parádní gangsterka po dlouhé době, o nejslavnějším francouzském zloději, ve které exceluje Vincent Cassel jako Jacques Mesrine, první část ukazuje jeho nejslavnější období ()

p.paja11 

všechny recenze uživatele

?..... to má být francouzský bank job? nebo něco na ten styl??.. jestli ano tak se to tvůrcům zdaleka nepovedlo....dlouhá stopáž filmu se dělí na kousky (asi tak 2-5 minutové) ve kterých překonává leckteré věhlasnější filmy.., ale ten zbytek?? prázdnota.. a nic kolem toho.. nějak se to splácalo.. jinak si to neumím vysvětlit.. chtělo by to více originality.. 60% ()

catr 

všechny recenze uživatele

Mesrin je vykreslen jen jako arogantní magor vyžívající se v násilí,nemajíc ůctu ani ke své rodině.Tudíž si nezískal ani zbla mých sympatií,proto je mé hodnocení tak nízké,scénář slabý nic nevypovídající o jeho životě,jen kde co ukradl,koho kde zabil atd.dokola.Vrcholem všeho je když do toho začne montovat revolucionářské kecy,to z něj lezou fakt hovna a je k smíchu.Nechápu jak si takový narcistický primitiv mohl ve Francii vysloužit nějaký obdiv.Natočit to z pohledu policie by mohlo být záživnější.Jedna hvězda za skvělého Mathie Amalrica a druhá za dobové ztvárnění,tolik starých "oldschool" auťáku se už moc nevidí. 25% Platí i pro EPILOG ()

lajkus 

všechny recenze uživatele

,,Víš co je Arab v popelnici?"-,,Ne"-,,Plýtvání, vešli by se tam tři"...HAHAHAHA, a pak že žabožrouti nemají smysl pro černý humor..... ()

fořtajs 

všechny recenze uživatele

Mesrine (nečti Mesrin, nebo si pro tebe ze záhrobí šáhne) byl skutečnej frajer a zabiják!!! aspoň podle téhle duologie a Vincenta Cassela - pustil jsem si oba díly po sobě, tak nedokážu realisticky rozpoznat, kterej z nich byl horší a kterej lepší... každopádně mi z toho vychází, že francouzský četníci jsou poserové, co jezděj v avii... ()

Mangus 

všechny recenze uživatele

No, zatiaľ som nevideľ druhú časť, ale ako samostatnému filmu nemám Verejnému nepriateľovi č. 1 čo vytknúť. V duchu klasických krimináliek francúzskeho pôvodu má film náboj a tempo. Jacques Mesrine je vykreslený z oboch strán, nielen z tej kladnej, ako by to asi spravili amíci. Niekedy je problém stotožniť sa s ním a jeho výbušnou povahou, občas dokonca držíte palce druhej strane (chomý starý boháč). Skvelá réžia, neustále skoky v čase a nápaditá kamera - rozdeľovanie obrazovky na viac častí. Vincent Cassel ani nehovorím, proste Pán herec. Ak toto má byť slabšia časť, potom sa strašne teším na dvojku. 10/10 ()

Naranyan 

všechny recenze uživatele

Veřejný nepřítel mi znovu připomněl, jak nutně potřebuji doplnit znalosti určitých reálií. Bylo mi skoro trapné dát pauzu a zeptat se otce, co pořád frantíci mají s Alžírskem. Proto nemůžu hodnotit nic jiného, než co jsem viděl (je mi jasné, že světa-lépe-znalí jedinci si mohli odnést mnohem více). Vcelku uvěřitelně podaný příběh života jednoho z nejslavnějších gangsterů francouzké historie (pokud se tedy nejedná o mystifikaci) mi nepřišel vyloženě nezajímavý, nicméně poněkud unaveně ospalý. Nemohu si pomoci, ale při srovnání například s Chyť mě když to dokážeš mám zdání, že Jacques Maserine půlku svého života věnoval nudě a plkům, jo, a mimochodem sem tam někoho odstřelil a výjimečně navštívil nějákou tu banku. Asi chci moc, asi nechápu záměr autorů ale zkrátka chyběla mi akce, tempo. Živoucnost a výbušnost emocí v například L.A Přísně tajné je ve srování s tímto jako z jiného světa. Zkusím ještě druhý díl a uvidím, jakým způsobem bude servírován. Doufám že po včerejší fazolové máčce přijde čerstvá, řízná gulášovka plná pravých maďarských papriček nejlépe s vychlazeným pivem po ruce. ()

R-2 

všechny recenze uživatele

5* s jasnou hlavou. Opravdově poctivá práce, která si zaslouží ocenění a velké plátno (toto se váže i na Epilog) ()

Bubakoff 

všechny recenze uživatele

sedlo mi to hodně...dokonce víc jak dvojka...mesrine byl fakt vostrej jak břitva a ten útok na nápravné zařízení, tak ten neměl chybu... ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama