Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

Kňour 

všechny recenze uživatele

Výkon Vincenta Cassela je jeden z nejpřesvědčivějších, které jsem za poselední dobu měl možnost vidět. Celý film docela odsýpá, přestože pro časové skoky nepůsobí úplně konzistentně a například při prvním Mesrinově zatčení tak přicházíme o sekvence, které sice do budoucna neznamenají mezeru v příběhu, ale ochuzjí diváka o zážitek. Na druhou stranu, nacpat dvacet let kriminální kariéry do 4 hodin filmu je docela umění. Fracouzi se nebojí naturalistického pohřbívání zaživa, ani střílet Araby do kolen a celé to působí dost dobře. Připomíná to Amerického Gangstera, ovšem příběh e zaměřen jen nan jednu postavu. ()

EricNor 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak se mám k tomuhle filmu vlastně postavit. Životopis? Gangsterka? Dobové drama? Francouzský film? Je to ode všecho trochu. Cassel má charisma jaký jsem dlouho ve filmu neviděl. Film je místama hluchej, ale ne nadlouho. Spousta epizod, které mají Mesrina přiblížit a charakterizovat abysme si užili velké finále ve druhém díle. Doufám, že některé věci bez souvislostí se vysvětlí ve dvojce, ale druhý díl bych radši už po týdnu než po měsíci. Horší 4 hvězdy. ()

GeoGraph 

všechny recenze uživatele

Podle mě je první díl slabší než druhý. Lepší než v druhém díle jekaždopádně výprava (je to asi tím, že první díl je o větším časovém rozmezí Mesrinova života než druhý). Temnost konce 50. let, barvenost "lepších časů v Kanadě" a honička v Monument valley byla prostě genialní. Vincent Cassel hraje tak výborně, že si člověk pomyslí, kde sakra vyhrabali Mesrina. Přesto je film tak něják monotonní ve smyslu loupež->vězení->útěk->svoboda->loupež, samozřejmě (pevně věřím) že to tak asi bylo, a tak s tím tvůrci nemohli nic udělat. Připadá mi navíc, že je to kombinace žánrů (přesně: Akční / Krimi / Drama / Thriller), která není ani v jednom směru dotažená do konce. ()

Boris18 

všechny recenze uživatele

Přesně tenhle film tu chybel od nejlepších filmů Martina Scorseseho. Bylo to naprosto perfektní, skvelí herci, režie, proste všechno. Už se tešim na dvojku. Jo a nejlepší byla přestřelka ve věznici. Skvělá práce. ()

F_r_o_s_t 

všechny recenze uživatele

Gangsterka, u které musím rozhodně vyzdvihnout autentičnost, s jakou byla natočena. Nicméně pocit z filmu obdobný jako u Amerického gangstera. Herecké výkony výborné, vše promyšlené téměř do posledního detailu.. ale filmy se dle mého názoru mají točit tak, aby diváka co nejvíce upoutaly, a to se tomuto filmu u mé osoby bohužel nepovedlo. 60% ()

Draugen 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film. Po všech stránkách velice hezká práce. Ale musím souhlasit s Tetsuem, že není vidět žádná jeho vyjímečnost. Jinak však taková povedená gangsterka. Už se velice těším na druhý díl. ()

dogzila 

všechny recenze uživatele

No neviem ľudské aj neľudské ale nejak som mal strach že sa z toho vyvrbí neskutočné klišé. Film držali nad vodou lepšie herecké výkony a zopár rasisticko unavaných hlášok. tak kak na viac ako na 3 nemá ()

cmman 

všechny recenze uživatele

Vlažnější rozjezd, slušný dojezd. Co mi však vadilo, bylo skákání mezi časovými rovinami. Na druhou stranu má díky tomu film v druhé polovině slušný spád a jak se zde píše i "tah na bránu". Gérard Depardieu v netradiční (pro něj) roli. 70% ()

masasour 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, kdy jsem tak naposledy viděl, tak povedenou krimi farncouzkou pecku. A oodpověď by zněla: ,,NIKDY". JEDNÁ SE O FILM, Z NADUPANÝM PŘÍBĚHEM, PERFEKTNÍMI HERCI, ÚŽASNOU AKCÍ A PRAVOU GANGSTERSKOU ATMOSFÉROU. Vincent Cassel, jako zloděj s úchylným fransouzkým sestřihem, je opravdu dobrý. Je to chlápek kerému nikdy nedojde munice, ani ženy. A když řeknu ženy, myslím to opravdu vážně. Během celého filmu vystřídal 4 ženy, se kterýma se vyřádil v posteli. PROSTĚ SPRÁVNEJ ZABIJÁK, ZLODĚJ A DĚVKAŘ. Ale jak to tak bývá, tak i profesionál, se může dostane do basy. Ze které se bravůrně dostane, se svým parťákem Royem Dupuisem. Oba dva, se ale nevzdali a proto se vrací do věznice, aby tam všechny vězně zachránili. Ale všechno se zvrtlo, proto se oba postřelený, rači vrátili. STALI SE ZNICH, DVA NEJHLEDANĚJŠÍ ZLOČINCI. Byl jsem opravdu překvapen, jak mě tento film zaujal. Stopáž je tak akorát dlouhá, proto se opravdu nemůžete začít nudit. Ostatní herci byli taky fajn, ale Gérard Depardieu, jako tvrdý mafián opravdu neselhal. Už jenom jeho pohled naznačuje, že se nikoho nebojí. Jako další klad mi přijde, dobře zvládnutá akce, která se tu nepřehání. Spousta hlášek a dobrých dialogů. Jedná se, o opravdu povedený film, který si zaslouží 96%. (Už se nemohu dočkat dvojky). ()

Tonis 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobre stvárnený francúzsky krimi-thriller v ktorom podal vynikajúci výkon hlavne Vincent Cassel, ktorý sa doslovne vžil do role Jacquesa Mesrina, ktorého všetci označujú ako najväčšieho francúzskeho gangstra všetkých čias. Scenár a réžia je taktiež na veľmi dobrej úrovni a v celom filme nie je skoro vôbec žiadna pasáž v ktorej by chýbal adrenalín a napätie. Tento film by som určite odporučil každému kto má rád slušné akcie, prestrelky a akčnú atmosféru. ()

RonnieR 

všechny recenze uživatele

Perfektný snímok, ktorý ma zaujal od začiatku až po koniec, teda stred. Tie skoro 2. hodiny ubehli ako voda, až mi bolo ľúto, že už skončili. Výborný Vincent Cassel. Už sa teším na Epilóg! ()

ohneta 

všechny recenze uživatele

Solidní filmeček, který opět po dlouhé době nedělá žabožroutům ostudu. Podíval jsem se na oba díly najednou a vůbec mi to nevadilo. Každopádně doporučuji. ()

JoudaCZ 

všechny recenze uživatele

Film trpí zásadním problémem životopisných filmů - pro snahu dostat do něj co nejvíce ze života hlavní postavy se stává spíše sledem epizod než příběhem, což může být problém pro ty, kdo o Mesrinovi nemají ani ponětí (a takových je nás asi většina). Navíc působí jako směs mnohokrát viděného - chvíli "Dva muži ve městě" (to když seká dobrotu), jindy Mickey a Mallory (deportace z USA do Kanady). Na druhou stranu je třeba ocenit, že tvůrci Mesrina nijak neadorují, nesnaží se vzbudit divákovy sympatie (však zkuste mít rádi chlapa, který vlastní ženě strčí do pusy pistoli...), pouze ukazují, jaký asi (podle nich) skutečně byl. No, uvidíme, "Epilog" ukáže... ()

kocurstvo 

všechny recenze uživatele

Francouzi to opět dokázali!! Opět potvrdili, že co se týče dramat a akčních filmů, nikdy nejdou dále, než na povrch. Film by byl dobrý (dobrý námět, story, kamera atd.), chybí mu jedna jediná a bohužel podstatná věc... DUCH!!! Bohužel, po Akci v oblacích je toto další promarněná šance o špičkový film.... Takhle je to jen bezduchá gangsterka. Například ve filmu není vůbec patrné charizma, které by podle scénáře měl Mesrine mít... Příklad: Mesrine prostě jde a sbalí ženskou, ale jak??? Jen jde a sbalí ji? Jo, nic víc. Nelogické... ()

Mirik81 

všechny recenze uživatele

Nevím jak ten film ohodnotit, dívat se na to dá, nuda to není, ale taky to není žádná bomba. Nevím co, ale něco mi tam nesedělo. Podle mě průměr. ()

JUX 

všechny recenze uživatele

Zivotopis 'nejslavnejsiho' francouzskeho zlocince, scenar napsan podle zlocincovy knihy. V podstate jen profesionalne natoceny sled udalosti, skakajici od 50. do konce 60. let. Prestoze se hned ve druhe scene snazi vysvetlit Mesrinovy motivace, moc jasny neni, proc se z nej stalo takovy hovado a pro me tezce nesympaticka postava. Uvidime, co 2. dil ()

MéďaSV 

všechny recenze uživatele

Kvalitní gangsterka, i když občas trochu zdlouhavá... Vincent je ale zárukou kvality a opět nezklamal! Doufám, že epilog bude ještě divočejší jízda. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama