Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně bych měl být rád za to, že se scenáristé rozhodli Mesrinovu postavu nijak nezlidšťovat a nepřibarvovat, ale (oproti českému distributorovi, který div že neláká na příběh lupiče-gentlemana) ukázat ho (zřejmě) takového, jaký byl. Jenže na straně druhé je tady můj problém sledovat filmy s vyloženě zápornou hlavní postavou. Což Mesrine je. Veřejný nepřítel č. 1 je dobře natočený, Vincent Cassel v hlavní roli skutečně válí a sledovat Gérarda Depardieu, kterak si užívá svoji vedlejší roli, bylo opravdu pochutnání... Škoda proto, že mozaikovitě poskládaný scénář působil zmateně a že ačkoliv hýřil postavami, žádná z nich mi vyloženě nepřirostla k srdci (na mysli mám především společníka Merciera, který mi připomínal Eliho Wallacha). Až na jednu scénu na schodech byl dost odbytý i Mesrinův osobní život. Dovedu si představit, že Mesrin tímto způsobem napsal knihu, podle níž film vznikl. Jenže v té knize on zřejmě vystupuje jako vypravěč a všechny ty drobné epizodky s největší pravděpodobností spojuje dohromady. Tady nic. Posledním kamenem úrazu pak je rozdělení filmu na dvě části. Když už se tak tvůrci rozhodli, měli se alespoň postarat o to, aby tahle první působila jako uzavřený celek. Ne ji skončit nemastným neslaným "finále" a laciným mrknutím "Honem, honem, pusť si druhý díl" na diváka. Tři hvězdy a kousek. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Vincent Cassel poprvé a ačkoliv se snažil Mesrina napodobovat a zároveň převlíkat jak to šlo, tak výsledek působí spíše televizně. Ještě že se to zachraňovali všechny ty krásný dívčiny a tlouštík Depardieu. Snad bude dvojka o něco drsnější, tady jsme se spíše seznamovali. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce naprosto výborné, akce parádní (hlavně útěk a následný útok na věznici neměl chybu) a některé scény správně silné. Jenže to má také klasický neduh životopisných filmů, kdy se někdy přesunete až hodně vpřed a člověku chvilku trvá, než mu docvakne kdo je zase tahle nová postava a kam se sakra poděli ty lidé co tam byli předtím. Mesrinovi jsem se taky moc pod kůži nedostal a pořád jsem nechápal jeho vyjímečnost a oblibu u médií. Vincent Cassel je ale naprosto bezchybný. 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nie som 5933, som Jacques Mesrine a seriem na teba!".... Takto hustý je náš gangster vo väznici, kde hneď na to dostal tvrdú lekciu a ukážku toho, kto je vo väznici pánom. Naplánuje útek, ktorý nebol jeho prvý, ale ani posledný. Mesrine je v podstate prvotriedny gangster, ktorý sa vynájde v každej situácii, drží svoje slovo a vyžíva sa v tom ako zapĺňa titulné stránky novín, ktoré ho nazvali verejným nepriateľom č.1... "Počujete to, číslo1!" Sebavedomie mu nechýbalo. Po dlhej dobe vznikol naozaj poctivý gangsterský film, ktorý zaberá dlhé časové obdobie Mesrinovho vzostupu i pádu. Úloha ako ušitá Casselovi na mieru, mu vyniesla niekoľko ocenení a právom. Film ma nenudil, napriek tomu, že hneď v úvode vidíte záver filmu, aj keď nie úplne celý. Výkyvy alebo pokles kvality medzi filmami som nepostrehol, obidva diely sú vzácne kvalitatívne vyrovnané, to sa nestáva často. Vzhliadol som obidva diely po sebe, ale chce to venovať mu takmer štyri hodiny. Mne to zbehlo ako voda a aj z tohto dôvodu dávam plné hodnotenie. Dvd so slabými bonusmi. 100%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělá kriminálka, kterou umějí pouze Francouzi. Hodilo by se přímo rčení co mohou Frantíci vzkázat Amíkům. "Tam kam ty jdeš, z tama já už odcházím". Upřímně mi Vincent Cassel není nikterak sympatický herec, tady navíc hraje vyloženě antihrdinu a já se moc opravdu na háček nechytal. Ale stačila scéna v Alžírsku a já hnedka věděl že tady se mi bude líbit. Myslím že postavu Jacquese Mesrina ztvárnil na jedničku s hvězdičkou, přímo před očima nám ukazuje přerod z celkem sympatického kriminálníčka v hotovou zrůdu, ale to spíše až v pokračování. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

"Nikdy som nechcel byť ako vy. Nemal som rád zákony. Nemám ich rád ani teraz. Obmedzenia, zálohy. Nechcel som nasledovať vzory, byť len ďalšou rybou v mori. Chcel som tvoriť, niečo stvoriť. Štandard zboriť. Nechcel som počúvať rady môjho fotra, mojej mami, učiteľov a ďalších. Nato som nemal predpoklady. Šiel som hlavou proti múru, často proti prúdu. Vďaka tomu som si aj párkrát rozbil hubu." - Zverina vystihnul presne Mesrina. ___ Bonnie Schneider and Clyde Mesrine ___ Po dlouhé době další mafiánská sága o vzestupu velkého muže, kterého bych klidně svojí popularitou přirovnal k našemu Kajínkovi, kterého znají už děti v druhé třídě. Je to sice film o jeho kariéře a životě, ale je to uděláno v takovém cuku letu, že vlastně z toho nemáte dohromady nic, proto jsem třeba já jsem nebyl schopen to s Jacquesem prožívat naplno, spíše jsem to jen sledoval a oceňoval práci tvůrčího týmu, kterej to fakt zvládl na jedničku. Scarface z toho není, ale po výborném Americkém gangsterovi přichází výborný "Francouzský" gangster, který sice není tak epický, ale za to je syrový, dramatický a hodně drsný. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Podle mého v sobě Veřejný nepřítel č. 1 zručně míchá to nejlepší z tradice francouzských kriminálek a zároveň přidává něco ze Scorseseho mafiánských filmů. Výsledkem je film natočený tak svižným způsobem, že celé bez mála 2 hodiny uteče jako efektní videoklip. Režisér Richet zvládnul provedení na jedničku. Vicnent Cassel je také úžasný. Vytvořil postavu, ze které vyzařuje negativní energie a se kterou bych se rozhodně nechtěl setkat. Zároveň však nepřehrává a ponechává svému hrdinovi i trochu té lidskosti. Scénář je také bravurní, nenechává diváka dlouho čekat na jednom místě a tlačí Mesrina neustále dopředu. Pro mě je to jasná pětihvězdičková záležitost. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velké očekávání přineslo neuvěřitelné zklamání. Banální gangsterka po technické stránce sice perfektní, po obsahové však prázdná a nudná jako vypuštěný míč. Jeden by snad pokračování ani nechtěl dát šanci... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jednoznačným tromfom a výhrou filmu, je výber hlavného protagonistu. Vincent Cassel je v koži Mesrina naozaj vynikajúci. Či už ako majster mnohých tvári, či už ako skutočne charizmatická postava vdychuje filmu život. Dej je epizodický, nemá však hlbšiu myšlienku, spojnicu, okrem toho, že Mesrine je fakt magor, ktorý to chce proste všetkým natrieť. Jeho kriminálne eskapády sa vŕšia jedna na druhú. Hlavná chyba je vo viditeľnej neskúsenosti režiséra, celý príbeh je podaný veľmi vlažne a nemá veľmi pevnú štruktúru. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Francouzi zkrátka umí točit kvalitní filmy. A tak se může stát, že se s nimi v koprodukci svezou i takoví filmoví školáčci, jakými jsou kanaďané. Příběh je natolik fascinující, že kdyby nebyl zpracován podle skutečných událostí, jen těžko bych mu uvěřil. Skvělé vykreslení horkokrevných jižanských nátur, nádherné ženy, realistické násilné scény a k tomu všemu šedá eminence v podobě Gérarda Depardieu. Tvůrcům se také podařilo vložit do děje spoustu syrového humoru, dodávajícího příběhu ten správný šmrnc. Velmi kladně hodnotím kontrastní střídání scén a citlivou práci s kamerou. I přes značně dlouho metráž skončil film přesně v tom místě, kde skončit měl. Ani o minutu dříve, ani o minutu déle. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

1. díl se mi asi líbil víc. Možná je jednodušší, přímočařejší, neukazuje Mesrinovy triky a převleky, ale zároveň se v něm Mesrine ještě nesnaží o revoluci.. je to prostě zábavná gangsterka. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca francúzska akcia. Šialené tempo, nekorektný scenár, množstvo krvi, skvelá réžia, hudba, kamera a strih (úvodná scéna!) a úžasní herci - či už v hlavnej role excelujúci Vincent Cassel ale aj podporné role (nezvyčajne obsadení Depardieu a Dupuis). Príbeh jedného gangstra, ktorý prekročil jednu hranicu, keď sa z obyčajného dedinského vagabudna stane vrah. V druhom diele prekročí druhú hranicu... ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ve kterém exceluje Vincent Cassel. Jeho výkon nemá chybu a tato role je mu jak ušitá na tělo. Jinak film samotný má velice slušný děj, je zde hodně akce a nudit se asi bude málokdo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné krimi, kterému krapet škodí poskakování v ději ve snaze po letech zmapovat život tohoto mafiána. Je to škoda, protože kdyby se film zaměřil více na akci, nebylo by mu co vytknout. Nebo by to chtělo třetí díl a film rozprostřít aby nebyl tak uspěchaný. Surovostí, syrovostí a prostředím bych jej srovnal s Casinem. Dějově snad film kopíruje akce Jasquese Mesrina, i když hned v úvodu si tvůrci od diváka vyprošují možnost vlastního pohledu. Nevím jak to bylo ve skutečnosti, ale přepadení ve dvou lidech v jednom pickupu po zuby ozbrojenou věznici .....?! Nicméně Cassel je skvělý jako vždy a já si na tohoto herce začínám dávat bedlivější pozor. Vidím před ním čím dál větší kariéru. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vincent Cassel mi vytesal do lebky díru majzlíkem, takovejhle hereckej koncert už jsem dlouho neviděl, Mesrine se na plátně doslova zhmotnil! Navíc jeho život by si nevymyslel ani ten nejbláznivější scénárista, takže i kdyby měl Veřejný nepřítel třeba deset částí, pořád by bylo na co koukat. Já jsem ale vděčnej i za tyhle dvě, které ač to všechno berou hopem, jsou naprosto famózní. Hlavně ta neidealizace hlavního hrdiny. A myslím, že nemá smysl (Stejně jako u Kill Billa, Krvavého pobřeží a zřejmě stále častěji) brát Veřejného nepřítele jako dva filmy, když tvoří jednotný celek a jedna část by bez druhé nefungovala! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Profesionálně (myšleno řemeslně) perfektně zvládnutý film, kterému kameramani, zvukaři, střihači, tvůrci zvláštních efektů... nemají co vytknout. Přesto je jaksi vykalkulovaný, studený, nepouští diváka k hlavní postavě. Je poutavé sledovat, co všechno bude následovat, jak to Mesrine zvládne, ale stěží se dá jít s ním. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době jsem odešel z kina v půlce filmu. Proč teda tady píši komentář a troufám si hodnotit? Protože film se hodnotí už od první minuty a dobrý film si vás podmaní taky už od začátku. Sledovat 45 minut sled nesourodých střípků ze života, pro Čechy neznámého, francouzské lupiče a vrahouna bylo ale utrpení. Nejen že na sebe nenavazovali a mnohdy skákali úryvky z jeho života i o několik let, ale hlavně jsem vůbec nepochopil proč a jak se rozhodl pro tu dráhu na kterou se vydal. Prostě tam nebylo nic o jeho motivacích. A to je na ŽIVOTOPISNÝ FILM zatraceně málo. Pardon, ale množství násilí, brutality a lží nedělá dobrý film, maximalně šokující. A to je to jediné co jsem si mohl na plátně u tohoto nepřítele "vychutnávat". Navíc točit film s vědomím, že nikdo v něm nemá vzbuzovat sympatie je dost špatný nápad. Tohle si může dovolit leda tak Anderson ve svém Až na krev, ale ne francoužští řezníci. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Sebesvižnější režie nedokáže zachránit nesmírnou plytkost popisu první poloviny kriminální kariéry prý největšího francouzského gangstera. Nejde o nic víc než zkratkovitý popis několika jeho zločinů, bez uceleného rámce či snad dokonce snahy o něm sdělit něco víc, než že asi byl opravdu moc a moc zlý a arogantní. 6/10 ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama