Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och, tento film mě na druhé zhlédnutí bavil ještě víc než poprvé. Fantastický Vincent Cassel, mistrný střih a dokonalá hudba nechaly společně vzniknout filmu, který mě dvakrát po sobě dostal do kolen. Z profláklého přívlastku "strhující" se už dávno stalo nadužívané klišé, ale na tento snímek sedne víc než trefně. Zvedám na plný počet - toto je mistrné a napínavé drama, která má velmi blízko nakročeno k dokonalosti. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Stylová retrospektivní podívaná na život a činy nejznámějšího francouzského zločince (či chcete-li gangstera) 20. století. Casselův Mesrine je opravdu uvěřitelný v každé poloze, ve které se ve filmu objeví. J.-F. Richet příjemně překvapil. Ale teď už konec řečí a rychle na Epilogue, jenž podle hodnocení slibuje ještě nabušenější zábavu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jo, je to dobrý, má to napětí, má to spád, má to i náznaky atmosféry, ale už to není ta klasická francouzská filmová škola, při které přestávají diváci dýchat a stávají se civáky. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Gangsterky moc nemusím, ale tahle stála za to. Klady: perfektní režijní vedení, mnohovrstevnost hlavní postavy gangstera a její dokonalé ztvárnění Vincentem Casselem, výborné střídání vypjatých a klidných pasáží, nápaditý scénář, propracovaná akce, strhující děj, kvalitní kamera. Zápory: Gérard Depardieu se sem moc nehodil. 100% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Ani se neodvažuju domyslet, jakou ještě víc legendární a hlavně nepolapitelnou gangsterskou dvojici by spolu Cassel a Mesrine utvořili, kdyby se ovšem poněkud neminuli v čase. Byla by z nich morbidní, ale všemi zbožňovaná siamská dvojčata na vítězoslavném tažení bankami, zaplivanými bordely jakož i těmi nejvíc nóbl podniky. Role Mesrina a role sedláka Josepha ve filmu Satan jsou mé dva nejoblíbenější Casselovy kousky. Známá věc: Satan byl odjakživa Veřejný nepřítel číslo jedna ! ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Když jsem tu viděl taková vysoká hodnocení, říkal jsem si, že to bude zase nadhodnocené a já z toho budu zase zklamaný, jak se mi to už bohužel poslední dobou stává zvykem. Ovšem chyba lávky přátelé, tentokrát je 82% plně zasloužených. Nejenom parádní režií a scénářem tento snímek oplývá, ale i hereckými výkony, výtečně prokresleným příběhem či chytlavými dialogy. No prostě po dlouhé době zase paráda. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak tohle francouzi jednoduše umí! Dlouho jsem si nenašel čas a patřičnou náladu na tento snímek až včera! Jak tak pozoruji zdejší hodnocení a komentáře, tak většina z vás , to komentuje slovy, že tento první díl je pouze předzvěsť toho, co přijde v díle následujícím. Jestli je to tak, tak už teď se nemůžu dočkat co bude následovat, protože mě již naprosto dostala a odzbrojila tato první část! Jednoznačně ( pro mě ) životní výkon Vincenta Cassela jako Jaquesse Mesrina. Ten se do jeho postavy úplně převtělil a užíval si každičký moment filmu, což divák vidí doslova v každičkém záběru! Richetovi se podařil obdivuhodný kousek, převést život J. Mesrina( největšího francouzského gangstera všech dob) na filmové plátno v takovéto podobě! Opravdu velmi realisticky převedeno bez nijakých ústupků, syrové až do morku kostí. Při scéně, kdy Mesrine ( V. Cassel ) ubodává k smrti Araba za tichého přihlížení jeho bosse (G. Depardieu ), aby ho následně oba " za živa" zasypali, opravdu tuhne krev v žilách! Filmu nechybí téměř nic, od " seznamovacího začátku " a navození dokonalé atmosféry 60. let až po našlapané scény útěku z vězení a přestřelky. A ten konec nemohl být lepší pozvánkou k pokračování jménem Epilog! Výborný výkon zde předvádí také G. Depardieu v roli mafiánského bosse. Vynikající kamera, střih, to vše doplněno o skvělou hudbu dvojice Beltrami - Trumpp. 4 a 1/2 * , tu 1/2* si nechávám v zásobě až po shlédnutí Epilogu. ( je možné, že se k hodnocení ještě vrátím) ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Profesionální a velmi věcná (či spíše zkratkovitá) gangsterka, která ale sama o sobě (bez Epilogu) postrádá smysl. Je jasně patrné, že je to jen první půlka hodně rozsáhlého příběhu (takže to nemá žadný konec). Snad mi druhá část už plně umožní pochopit, proč je zrovna Mesrine považován za největšího francouzského gangstera všech dob... 70 % ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Kurnik to byla jízda....Pro mě nejlepší francouzský film od Belmondova Samotáře. Z Cassela jsem za celých 110 minut nespustil oči (a to většinou dělám jenom u ženských). ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Od novodobého francouzského filmu tak nějak podvědomě čekám buď dementní scénář + velký rozpočet nebo experimentální, alternativní, nepochopitelný scénář natočený tak stroze, že je skoro k nekoukání. Veřejný nepřítel je ale ukázkou skvělé filmařiny po všech stránkách. Příběh stojí a padá s hlavním hrdinou, který patří k těm zloduchům, které si zamilujete (Mesrina pravděpodobně v momentě, kdy se s neuvěřitelnou drzostí vydává za policejního inspektora). Scénář ukazuje jeho temné stránky (pomsta manželovi Mesrinovy oblíbené prostitutky), ale nenechá vás na pochybách, že ta brutalita a vztek nevznikly samy o sobě (výslech v Alžírsku, samotka ve věznici, urážka manželky). A chvílemi je Mesrin tak milý a šarmantní, že byste mu skoro odpustili. A jako nefanynka Depardieua musím dodat, že střízlík Cassel tuhle "ikonu" francouzského filmu přehrává v každé scéně. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

stojí to okrem iného hlavne na casselovi, ktorý je presvedčivý, nervózny, agresívny, zásadový, mrazivý. druhým pilierom je depardieu, ktorému to v tejto slizkej podobe seklo a potvrdil svoju univerzálnosť. nepoznal som doteraz túto vraj vo francúzsku známu osobu, preto nemôžem posudzovať scenár na základe posunu voči skutočným udalostiam, ale ten charakter je veľmi komplexne napísaný a vnáša do filmu dramatično, napätie a akciu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Máme tu ďalšiu variáciu na maximálne divácky príťažlivú hru na zlých chlapcov, mafiánov. Pokiaľ si dokážete v hlave prebrať, že občas fandíte masovému vrahovi (napríklad pri úteku z väzenia) a od začiatku budete brať Verejného nepriateľa ako mainstreamovú zábavu, tak Richet vám ju určite ponúka. I keď má na vyrozprávanie celého príbehu režisér dva filmy, niektoré pasáže pôsobia psychologicky značne nedôveryhodne (problém myslím nastal v strižni, nie v scenári). Mesrine sa stane po prepustení na nejaký čas usporiadaným občanom, ale po vyhadzove je hneď v ďalšej scéne brutálnym gangstrom a tak podobne. V mojom prípade film svoj zábavný účel splnil, uvidíme, kam príbeh a celkové vyznenie posunie druhý diel. Scorsese to ale ani potom v žiadnom prípade nebude. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Specialisty na gangsterský ságy byli vždycky Američani (a trochu diskutabilně i Italové), ale Francouzi se tímhle příběhem můžou v klidu poměřovat s tím nejlepším, co žánr nabízí. Veřejný nepřítel č.1 má dvě části, a dává to smysl - každá je úplně jiná, a přece do sebe zapadají a jedna zvedá zážitek z druhý ještě o trochu výš. První části není v mých očích co vytknout. Ukazuje Mesrinovu cestu z pařížského předměstí až na první stránky novin, postupný vzestup se spoustou pádů, chyb a nejistoty. Předestírá nám obrázek bezcitnýho gangstera, kterej nás chvílema už už přesvědčí, že má v těle aspoň kousek srdce, aby nás vzápětí zase připravil o iluze. Ještě to není hrdina, kterej umí strhnout lidi na svojí stranu jediným úsměvem, zatím nám ukazuje jenom záblesky (občas hodně zářivý) svýho charismatu, aby se za pár chvil shodil. Ten chlápek vám bude odpornej, a přitom vás bude zatraceně zajímat, jak to s nim bude dál - to díky Vincentu Casselovi v titulní roli... a vlastně díky režiséru Richetovi a jeho štábu, který příběh natočil přiměřeně stroze, ale v podstatě dokonale, bez slabých míst. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

No konečne to prišlo! Už som si myslel, že frantíci vedia v poslednej dobe točiť len prihlúple druhotriedne komédie. Takému Žérardovi Depardié to v tomto filme ako drsnému mafošovi sedí určite viac, ako v trápne komediálnych kúskoch a normálne že mi pod dlhej dobe nevadil - ba priam naopak. Ku tomu skvelý nápad spracovať život tohto frantíckeho "bankového Jánošíka" a skvelá práca komplet celého štábu. Je vidieť, že ani peniažky v rozpočte nechýbali, takže suma sumárum skvelý divácky zážitok. Už sa teším na druhý diel, dúfam, že ako býva podľa pána Murphyho a jeho zákonov zvykom, nič sa neposerie k horšiemu. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vincent Cassel je charismatický až hanba, příběh se nesnaží být načančaný a navoněný, je to velká jízda, která naštěstí není bezcitně utnuta před pokračováním. Jean-François Richet si prostě imho dokázal poradit s tímto nelehkým úkolem naprosto přirozeně a efektivně. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nový "gangster" na zločineckom poli... Mnou nepoznaný Jacques Mesrine, ktorého psychologické zmýšlanie sa nedá vôbec predvídať... Muž mnohých tvári a Vincent Cassel ako jeho sprievodca v tomto diele... Skvelé dobové zobrazenie, elita francúzkeho plátna, životná rola a "big story" pracanta Mesrina... Klamal by som ak by som napísal, že sa neteším na Part2... 8/10 ()

oje 

všechny recenze uživatele

Prostředí protřelých mafiánů, nekompromisní chování, odvážné zlodějské kousky, kamenné ksichty, štavnaté dialogy a čest, kterou se svému jménu snaží dělat za každou cenu, je přesně to, co mě na filmech z prostředí gangsterů baví. Tím vším Public Enemy disponuje, a i když třeba jeho tempo chvílemi není tak hektické jako u Scorceseho skvostů, pořád je to gangsterka jak víno. Když k tomu všemu připočteme ještě povedený casting mafiánských ksichtů, poutavé a drsné vyobrazení věznice, kam se děj také na chvíli přesunul, vládne velká spokojenost. Podobným snímkem, kde se lidé hází do hrobů ještě zaživa, je Mafiáni. Alternativa: Goodfellas, Public Enemies, American Gangster. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Zpočátku hodně nadějně vypadající film s typicky francouzským přímočarým přístupem. Jak se ale děj přesune do Kanady, tak tempo začne skřípat a nic na tom nezmění ani slušné přestřelky. Snad si s tímhle problémem epilog poradil. 3,5* ()

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Průměrná a nezáživná první půlka, kde se toho moc žhavého neudálo... Zato druhá půla skvělá. Tam se ten film rozjel a začal mě pořádně bavit:-) Akční scény a nechytatelný, resp. nesmrtelný Jacques Mesrine... Už se těším, až se podívám na dvojku, to bude pokračovat, jak to skončilo a to byla jízda. 75% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Každá generácia si vyberie okrem iných aj svojho kriminálnika, ktorého obdivuje a fandí mu napriek jeho činom. Prejavuje tým zvrátenosť svojich priorít, v ktorých byť najlepším zločincom je viac, ako byť priemerným kýmkoľvek. Je úplne prirodzené, že životy preslávených zločincov sa stávajú atraktívnym námetom kníh a filmov. Verejný nepriateľ č. 1 nie je výnimočný svojim námetom. Takých filmov som už videl viacero. Výnimočný je svojim poloautentickým spracovaním a najmä neskutočne dobrým výkonom Vincenta Cassela. Nie je to lupič-gentleman, ako bol svojho času Arséne Lupin, je to pragmatický zločinec, ktorý mal šťastie, že sa mu darilo o trochu dlhšie, než iným a stal sa verejne známym. Jedinou výtkou, ktorú voči filmu mám je, že pôsobí, ako keby ho niekto prestrihal trimovacími nožnicami. Viaceré pasáže do kontinuity príbehu chýbajú. Ale to je asi tak všetko. V rámci žánru špičkový film. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama