Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Trošku mi to přišlo jako by se střihač zbláznil, scény z Mesrinova života na mě vyskakovaly sice chronologicky,ale jako by to bylo vařila myšička kašičku, tomu dala trošku, tomu víc, tomu nic. Vincent Cassel ale hrál jak o život a já si říkal, nikdy bych nedokázal být gangster. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Richet teda nečekaně zaválel. Gangsterka, která svým stylem evokuje zlatý věk tohoto subžánru – tedy 70. léta, je řemeslně po všech stránkách naprosto profesionální práce. Kromě výborného Vincenta Cassela stojí za pozornost téměř k nepoznání namaskovaná Cécile De France jako jeho „Bonnie“. Ještě bych se chtěl pochvalně zmínit o hudbě Marca Beltramiho a o faktu, že i když je to jen první díl, uzavírá to jistou etapu Mesrineovy gangsterské kariéry, a díky tomu má i ta polovina celkem uzavřený konec. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

S druhým dílem očekávám uzavření obrovského eposu, kdy se jednička nakonec promění jen v pouhou předehru veledíla, ale nechci mít tak velké očekávání, abych pak nebyl lehce zklamán. Jednička má své mouchy. Pár přebytečných scén a sem tam i nějaký slabší moment, jenže jak se film přehoupne do druhé půlky, už mě držel v sedadle a ač jsem po probdělé noci (zkouškové období nepřeje filmům) bojoval s únavou, tak si Vincent Cassel mojí pozornost udržel. Jedná se o prvotřídní gangsterku s neuvěřitelnou osobností u kormidla. Režisér snímku moc dobře věděl, co je gradace. V mém hodnocení je to přesně na 4,5. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Francouzský Kajínek. Film nadupaný akcí, trochu už pokulhává psychologie. Film je psaný jednoduchými větami k podtržení děje a akce, nicméně mi tu ty souvětí trochu chybí. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem si od Mesrine: L'instinct de mort sliboval, ale bohužel dočkal jsem se velkého zklamání. Čekal jsem hlavně určitou gradaci a následné pořádné vyvrcholení. Třeba se ho dočkám v druhé části. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

První díl je možná trochu zmatenější, alespoň na začátku. Druhý pak víc vysvětlující, víc detailnější. Pro milovníky (filmového) násilí a brutality rozhodně dobrá podívaná. Mimochodem, Jean-Paul Mercier alias Roy Dupuis alias starý z námý z Brutální Nikity je v tomto filmu věrnou kopií některých typů bacilů z Byl jednou jeden život. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrý aj keď trochu lineárny životopisný film. Niektoré scény pôsobivé (väzenie), iné príliš reálne (Depardieu a spol. sú pre príbeh občas zbytoční). Pospájané scénky zo života Mesrina zrejme dostanú úplny (filmový) zmysel až v druhej časti... Pripomenulo mi to PUSHER II, uveriteľná gangsterka, ale divácky nie až tak príťažlivá... ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Pro mne autenticky zahrané od Vincenta Casselse. Ta jeho osobnost přesně na Jacquese Mesrina sedla, pro mne herecký výkon roku... Zato Gerard Depardieu se tu vůbec neměl objevovat. Ten má již dávno po sezoně a byl tu jen rušivým elementem... - 14. 1. 2009 - kino CineStar - Hradec Králové + 30. 3. 2010 - 90% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

První část života francouzského gangstera Jacquese Mesrineho nedopadla tak dobře jak jsem původně čekal. Není to ani tak chyba Vincenta Cassela, (kterého moc nemusím, kvůli jeho fyzickému zevnějšku typického "žabího ksichtu" - všem obdivovatelům se hluboce omlouvám) který hlavní postavu zahrál poměrně přesvědčivě a v jeho podání se jedná o opravdovou svini, která je schopná všeho a nejdříve jedná a potom domýšlí důsledky. Do role se skutečně vžil a jak je dnes u takových rolí v zvykem, prošel si spoustou těžkých situací aby si prožil to co samotná postava, kterou zvárnil. Tudíž hubne, tloustne a občas utrpí nějaký ten šrám. Hlavní chyba je ve viditelné nezkušenosti režiséra, který se zatím předvedl slabým remakem Carpenterovi klasiky "Přepadení 13. okrsku" a tentokrát si ukrojil moc velké sousto, které mu uvízlo v krku a po celou dobu ho nepříjemně dusí. Celý příběh je podán moc vlažně a nemá moc pevnou strukturu. Režisér nás místo provádění gangsterským životem bombarduje jednotlivými scénami z Mesrinova života. Takže nás čeká mládí v armádě, vstup do kriminálního života, vraždy, únosy, vězění apod. Původně jsem si chtěl dát oba díly hned po sobě ale po tomto nemastném a neslaném předkrmu mě chuť na zákusek v podobě "Epilogu" značně přešla a budu se muset dlouho přesvědčovat abych to dorazil. Promarněný potenciál. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Kdyby měl Richet natočit skutečně podrobný Mesrinův životopis, zhruba čtyřhodinová stopáž obou dílů by se musela natáhnout na dobrý dvojnásobek. Takhle se divák nedozví nic o Mesrinově restauraci na Mallorce, dvojím uvěznění v 60. letech ve Španělsku, jeho údajné spolupráci s francouzskou tajnou službou, pobytu ve Venezuele po útěku z Kanady, kam se po čase vrátil, aby zde opět loupil a vraždil, ani o mnohém jiném. Přesto je "Veřejný nepřítel č.1" skvělá gangsterka, která diváka nenechá vydechnout a jejíž podvratný vliv se projevil i v tom, že přestože se jedná o příběh ukázkového psychopata a bezohledného zločince, já jsem si nemohl pomoct a od začátku do konce jsem mu držel palce... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Elegantní, rošťácký, vtipný ale i drsný zloděj gentleman Jacques Mesrine v jednom z nejúžasnějších filmových zpracování všech dob.Režisér Richet natočil životní příběh jednoho z nejznámejších lupičů všech novodobé historie s takovou elegancí a grácií, až člověk žasne.Od jeho první loupeže, kdy se vtipně vydává za policistu, po parťáctví s velkym kápem Gérardem Depardieu (který předvedl nejlepší herecký výkon svého života), přes luxusní spolčení s mým oblíbencem v kanadě (famózní Roy Dupuis) až po brutální týraní v psycho věznici, kde sem u některejch scén ani nedejchal.Přiznám se, že film je trošku zmatený (občas) přeci jen Mesrine měl opravdu divokej život, ale to neznamená, že veřejný nepřítel pro mě není takovým malým filmovým zázrakem....je! 99%. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jako některé scény velmi působivě natočené, Vincent Cassel v plné ráži, ale doprčic ten příběh měl být vyprávěn jinak. Tohle bylo strašně usekávané, ty časové přechody se mi moc nelíbily a nějak se jsem nedokázal vcítit do hlavních rolí a fandit jim, což je asi největší kámen úrazu. Uvidím, co pokračování, ale tohle na víc jak 3 hvězdy nevytáhnu... 60% ()

sharky 

všechny recenze uživatele

110minutový rozjezd k 120minutovému tahu na bránu, bez kterého by ale vítězný gól tak dobře nevynikl. . Vidím zásadní přehmat čekého distributora v tom, že ty filmy nenasadil spolu, pač jeden bez druhého nemůžou tak dobře fungovat a navíc ten první je slabší a pokud člověk nemůže přeběhnout na epilog z jednoho sálu do druhého, už ho to mozna za mesic nebude tak lakat. K prvni části 70% : První hodina a čtvrt je taková nemastná neslaná, je to zajímavé, nenudí to, ale ani to ničim nenadchce (snad kromě faktu, že Gérard Depardieu, je fanousek Marlona Branda, nebo maji stejneho kuchare, protoze vazi ve sve roli mafianskoho bosse asi tolik co marlon brando v kmotrovi). Film začíná nabírat tempo, až když se hlavní postava dostane do vězení. Jinak je ale technicky brilantně natočen (proto zaokrouhluju na 4 hvězdičky). Kdyz je tam milostna scena, tak se kamera mazli s divcinou tvari, kdyz je tam honicka, kamera jede spolu s auty. A co herecké výkony a scénář? Konec první části. (Podobne vypada titulek, kterym film konci). ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Když se chcete dostat do čtvrťáku, tak musíte projít třeťákem. Stejně tak musíte před epilogem vidět tento slabší díl. Nejvíc mi konkrétně vadily ty nečekané prostřihy, kdy člověk přišel o dost podstatný děj a mohl si jenom domýšlet, jak to Jacques vyřešil..Klidně bych skousnul 3 díly, kdyby v nich bylo všechno. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná stará francouzská škola, pro mě slabší odvar na variaci silných gangsterek. Možná jsem jimi rozmazlená, možná mi tady něco chybělo, rozhodně konstrukce příběhu a způsob jeho podání stojí poněkud na vratkých nožkách. Velmi mě potěšila netradiční role Depardieua, Cassel tradičně standardně dobrý. Samotné story "slavného" gangstera mi bylo poněkud vzdálené a nemyslím si, že jen vzhledem k dnes již dávné historii jeho existence. Příliš chvílema kruté, často chaotické, charakteristika hlavní postavy a jeho pohnutek k jednání neucelené až někdy nesmyslné střídání postupů, akcí, nových začátků, rozpolcenosti chování. Až tak studené a odosobněné, až je mi docela jedno, viz závěr, co se bude s našim hrdinou dít dál. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Moc ani nevím jak komentář k tomuto filmu začít a ani jak pokračovat :). Veřejný nepřítel č.1 je prostě úplná pecka, ale zároveň je to jen takové zkratkovité "best of" ze života slavného francouzského gangstera Mesrina, které má souvislejší děj teprv až v poslední třetině. Tím pádem to spíš funguje jako takový úvod k tomu "opravdovému" filmu o Mesrinovi, který na tento navazuje a pro mě osobně to vypadá tak, že by tenhle první díl potřeboval aspoň o padesát minut delší director's cut, protože se prostě příliš skáče v událostech a je to tam jen tak jako aby divák viděl o Mesrinovi co nejvíc v co nejkratším čase. Každopádně ale i přes přílišnou zkratkovitost a skákání v ději čím dál rychleji dopředu je to úplná pecka se vším co k filmům o gangsterech patří a především s výrazně charismatickou hlavní postavou. Jacques Mesrine je chvílemi velký sympaťák a jindy zase nebezpečný a vznětlivý násilník, kterého nezastaví ani vězení. Celá Mesrinova postava je ve všech těch zkratkách vykreslená velmi zajímavě a věrohodně se všemi různými polohami, to je třeba hodně vidět ve scénách týkajících se Mesrinovy manželky a dětí. Hlavně ale Vincent Cassel tady zahrál pravděpodobně nejlepší roli své kariéry a očividně si hraní na Mesrina užíval moc. Zbylé obsazení je perfektní, zvlášť pokud jde o ženy v Mesrinově životě, tam vyniká hodně Elena Anaya ale především Cécile De France :). A vůbec celá ta kanadská část, která je tou ucelenější z filmu, je výborná a výborně zahraná i pokud jde o postavy, které mají v celém filmu úplně minimální prostor. Takže tohle se moc povedlo :). A taky je tam velmi působivá hudba. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Tak jako špatný to není, ale musí vás to trošku zajímat, co se bude dál dít, protože je to jen takový syrový popis života nějakého francouzského maníka. V ději jsou časté dějové skoky a není tu hmatatelná taková ta typická filmová osnova, kdy se buduje příběh, který pak dojde ke svému vrcholu a film skončí. Zde máme čest s takovou monotónní záležitostí, někdo je permanentně buď menší hajzlík nebo větší hajzlík. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nejlepší francouzská gangsterka od dob, kdy jsem jako kluk hltal v ČST francouzský gangsterky s Delonem, Belmondem, Venturou, Brasseurem, Gabinem atd. Vlastně od těch dob jsem asi žádnou jinou plnotučnou francouzskou gangsterku neviděl, ale to je fuk, protože žádná lepší by stejně ani bejt natočená nemohla. Casselův Mesrine je sice hroznej egouš a taky hajzl na ženský, ale má i pár fajn vlastností, třeba umí dobře jednat s arabákama a vykrádá banky, čímž vlastně okrádá ještě větší zloděje. A v útulné québecké věznici si jistě spálí aspoň malou část své karmické zátěže. Jeho postupný osobní i kariérní růst sleduje divák se zatajeným dechem a scénář se zdá se celkem věrně drží skutečnosti (viz wiki). Tenhle film se povedl po všech stránkách a ani hovado s ruční kamerou mi zážitek příliš nepokazilo, merde. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Parádní gangsterka francouzského střihu s dobrou akcí a výbornými herci. Cassel vystřihl Mesrina skvěle a myslím, že to byla dosud jeho nejlepší role. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama