Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

845. hodnocený film: Tak nakonec jsem se prokousal oběma díly, i když trochu ve zvláštním pořadí. Oba snímky byly skutečně kvalitní, skvěle herecky ztvárněné a s dokonalým dobovým duchem. Člověk má skutečně pocit, že je vtažen do filmu a fandí hlavnímu zloduchovi, aby ještě chvilku úspěšně unikal. 5* je na místě a jako že nemám rád francouzské filmy, tak tenhle byl fakt skvělej. 5* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů o zločincích (Bonnie a Clyde apod.), který už ale jen čerpá z nového příběhu, protože tohle téma je, myslím si, už dávno vytěžené. Ke konci už to začíná celkem hodně váznout a ani charisma Vincenta Cassela tomu není schopno zabránit. 70% ()

Hobitek4U 

všechny recenze uživatele

Nejdražší francouzský film všech dob, nejlepší francouzští herci, skvělý režisér, kvalitní scénář uveden téměř k dokonalosti a dobře zahrané vedlejší postavy. Musím vyzvednout herecký výkon havního hrdiny, který dokázal, že je výborný herec. I když je pravda, že v tomto díle ukazuje hlavně svou surovou a chladnou tvář. Epilog doplňuje genialitu a charisma, které v jedničce postrádám, do celkového obrazu novodobého Robina Hooda, oblíbence lidu a veřejného nepřítele státu. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Film se dá hodnotit skutečně snad až po shlédnutí druhého dílu. Naštěstí jsem měl možnost vidět oba v rychlém sledu. Druhý díl ukazuje, jak moc je potřeba toho prvního. Ten totiž vykreslí postavu Mesrina tak jak je potřeba. Skutečně skvělý filmový zážitek a Vincent Cassel je skutečně na tuhle roli zrozený.... ()

zette 

všechny recenze uživatele

I v tomto filmu se najde nekolik chybicek, ale svou rezii, kamerou, atmosferou, dejem a hereckymi vykony vse horsi vymaze. Tento film jsem si skutecne uzil a bavil me od zacatku do konce. Vyborny Vincent Cassel, Roy Dupuis a nadherna Elena Anaya. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Nespornou výhodou tohoto filmu je, že se objevil až hodně dlouho po špičkových francouzských gangsterkách 70. let, které zmizely z kin i TV a mladí je vůůůůbec neznají! A já už si je taky připomínám moc těžko, protože z té spousty se nám občas naservíruje akorát tak Sicilský klan. Tehdy by byl Veřejný nepřítel standard včetně toho děleného obrazu (jó, pochopila jsem, že je to odkaz). Dneska je to bomba a pošušňáníčko, protože takové filmy se už prostě běžně netočí. Opět krásně přejmenovaný titul L´Instinct de mort - to asi našim distributorům přišlo jako málo atraktivní, no jasně, co je dobré pro Francouze, s tím se český náročný divák nespokojí, že? ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Spanilá jízda a Casselův herecký koncert, který od první do poslední minuty splňoval všechny mé požadavky na můj nejoblíbenější žánr. Nekompromisně plné hodnocení. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jacques Mesrine je pro Francouze i dnes atraktivní látkou ke zpracování a vzpomínám s jakou nedočkavostí a rozjařeným nadšením se tam očekávala filmová premiéra. Jacques Mesrine byl především extravagantní osobou, kterých je obzvláště v uměleckém světě přehršel a veřejnost ráda sleduje výstřelky, drzost a umění, se kterým se žije i pracuje. Jacques Mesrine již záhy po svém pokusu o zařazení do plnohodnotného společenského života spořádaných dospělých lidí pochopil ten cynismus, nesmyslnost a zbytečnost. Jacques Mesrine nebyl idealistou a revolucionářem, pouze si rád užíval života a ochotně podléhal všem pokušením, která spotřební společnost za dostatečnou finanční odměnu může nabídnout a neservírovat až pod nos. Jean-François Richet dokázal lákavé téma přeměnit svěžestí a dynamikou ve svůj triumf. Po technické stránce je to velmi efektní podívaná, těsně přistupuje k postavám a o to podmanivěji působí příběh na diváka, který se bezprostředně dostává přímo doprostřed akce. Barva příběhu je drsná, syrová, brutální, nevybíravá a naléhavá v jistotě směru cesty. Nálada je stísněná, křehká a proměnlivá v síle a pozici a poznamenává postavy v jejich stále troufalejších skutcích a cílech. Hlavní postavou příběhu je Jacques Mesrine (skvělý Vincent Cassel) ve své odhodlané a neústupné cestě na vrchol nejdrzejšího a nejsebevědomějšího zločince, který hraje vždy vabank o všechno. Vynalézavost, přizpůsobivost a duchaplnost jsou jeho nejvýraznější zbraně. Hlavní ženskou postavou je atraktivní Jeanne Schneider (šarmantní Cécile De France), Jacquesův nejbližší spojenec amerického turné. Fascinována nespoutanou divokostí přijímá výzvu a podléhá fanfárám zběsilosti a adrenalinu nebezpečného dobrodružství. Ale každý má většinou své hranice. Důležitou postavou je vlivný muž zločineckého prostředí Guido (dobrý Gérard Depardieu), Jacquesův mentor a učitel. Vzbuzovat respekt a nahánět strach jsou prostředky k budování pozice na vrcholu. Výraznou postavou je Jean-Paul Mercier (velmi zajímavý Roy Dupuis), vždy ke všemu odhodlaný kanadský zločinec a quebecký extremista. Zápal ho zdobí i přináší problémy. Z dalších rolí: Jacquesův dlouholetý kamarád a prvotní hlas pokušení Paul (zajímavý Gilles Lellouche), zklamaná a vystrašená Jacquesova manželka Sofia (pozoruhodná Elena Anaya), Jacquesův laskavý a pokorný otec Pierre André (příjemný Michel Duchaussoy), nevyrovnaná prostitutka a první Jacquesova láska Sarah (dobrá Florence Thomassin), krutě nesmlouvavý a vytrestaný pasák Ahmed (sympatický Abdelhafid Metalsi), nemohoucí unesený kanadský milionář (Gilbert Sicotte), či nápomocní kanadští vězni Roger André (zajímavý Deano Clavet) a Thibault Mailloche (Jean-Loup Yale). Film má svůj zběsile drsný styl, je svěží a technicky vytříbený. V oblasti svého žánru je to jeden z nejvýraznějších kousků a z paměti se jen tak nevypaří. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Sice jsem si tento film nevybral podle obsahu, ale když už si to tady čtu...to je snůška nesmyslů, která nemá vůbec nic společného s tím, co jsem viděl. Možná je to okopírované z nějaké autobiografie, nebo novinového článku, ale Jean-François Richet natočil film o chlapíkovi, který byl bezskrupulozní hajzl, jehož jedinou devizou bylo to, že byl drzý. Neuvidíte žádný převlek, plastickou operaci, zajímavou akci... . Ano, je to skvěle natočený film a možná, že to co zmiňovaný obsah slibuje, bude v "pokračování" Veřejný nepřítel č. 1: Epilog. Ale na ten se už dívat nebudu, protože je mi osud namyšleného francírka úplně ukradený. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ ide o životopisné kriminálne thrillery, film je dôstojným vstupom do žánru. Film je okamžite pútavý a veľmi zábavný. 8/10 ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Perfektně režijně a HERECKY zvládnuto. Jen se snaží narvat příliš informací do krátkého času, takže je tam několik zkratek, které občas vyvádí z koncentrace, ale od momentu ve vězení je to naprosto perfektní a bez chybičky, jen by si mohli trochu víc vyhrát s těmi přepadenými bankami. ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Asi tak hodně moc jako nesnáším komixový tajtrdlíky v pláštěnkách na filmovém plátně, tak asi tak moc miluju alespoň trochu povedený mafiánský filmy. A tohle mafiánstvím smrdí. Těším se na pokračování a věřím že to již bude za definitivních 5* ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Gangsterské videoklipování. Každá scéna je vlastně klipem a využívá rozličné filmařské prostředky. Bohužel scénář vychází z Mesrinovy knihy "L´instinct de mort" a přebírá její senzačnost. Místo sondy do Mesrinova života tu máme rychlý sled akce a sexu s jednoznačným poselstvím: Jsem predátor a společnost selhala v tom, že mi nenašla odpovídající uplatnění. Napřed mě poslala do nespravedlivé války, a pak se mě snažila zničit, přičemž ve mě probudila to zlé / Film tento romantizující pohled přebírá a stává se součástí mediálního kolotoče. Mesrinovi by se určitě líbil, protože ho líči jako obránce nevinných prostitutek, vášnivého milovníka a starostlivého otce či jako bojovníka proti nelidským podmínkám ve vězení. Film tak podporuje vytvořený mediální obraz, místo aby ho rozbíjel. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Předně je nad mé síly hodnotit kompoziční celek filmu Mesrine odděleně ve dvou půlích, proto to shrnu za obě části. Veřejný nepřítel a jeho Epilog nabízí dohromady 237 minut barvitě vymalované fresky jednoho slavného zločince, resp. čtyři hodiny kompilátu scén shrnujících nešťastný produkt poválečné Francie, tedy člověka, který se mimo jiné stal na čas i obdivovaným gangsterem s pokřivenou pověstí toho co bohatým bere a chudým dává a to vše čestně a s apelem na jakousi profesionální kolegialitu směrem k policii i k teroristům. Vincent Cassel v hlavní roli utáhne ty čtyři hodiny naprosto bez problémů a s postupně narůstající dynamikou děje i hudby a to i přes scénaristické kotouly z jedné málo uvěřitelné situace do ještě neuvěřitelnější, které však nadiktoval Mesrinův život sám, proto stál i za tuto filmovou adaptaci. V klidu prohlašuji, že jde o skvělý krimi film, který dal vzpomenout na velikány typu Kmotra a či Zjizvené tváře. Poctivá práce. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Dělat hrdiny ze zločinců, to už je holt osud. Ale tohle byl zvláště vyvedený osud. Největší síla je, že to bylo podle pravdy a taky všechno, co se tam odehrálo, bylo reálné. Američani, slyšíte? Reálné!!! Už jenom to si zaslouží 3 hvězdky, a ty další jsou za příběh, herce, dobové zpracování a hudbu, které si normálně nevšímám, ale tady jo. Můj komentář k tomuhle filmu zní dost amatérsky, ale ten film zní zas dost profesionálně. Byl jsem zas jednou nadšen. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem nechtěl hodnotit dokud neuvidím i epilog, je tedy dost možné, že po shlédnutí epilogu změním komentář či hodnocení, prozatím to ale vidím tak, že je to velmi povedený prolog k něčemu mnohem většímu. První část mě moc nezaujala, připadala mi trochu zpomalená a občas dost usekaná. V dost velké části filmu se Gérard Depardieu předvedl jako vynikající a pro mě dost překvapivě dobrý "kmotr", bohužel nakonec ze scény zmizel. Přechody z jednotlivých měst mi nepřišly tak zajímavé, ale s vězeňskou částí jsem byl spokojený, a to jsou jakékoliv vězeňské filmy či části filmů mojim nejoblíbenějším soustem. Každopádně Vincent Cassel je tím lepší, čím je zarostlejší. Ženy si také vybírá velmi zajímavě. Těším se na epilog a první část zatím za 4*! ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama