Reklama

Reklama

Detektiv Dave Robicheaux vyšetřuje vraždu místní prostitutky. Má spadeno na největšího gangstera z New Orleans. Během vyšetřování však zamíchá kartami surrealistické vojsko Konfederace.
Stárnoucí šerif Dave Robicheaux právě vyšetřuje vraždu místní mladé prostitutky. Zatím se zdá, že všechny indicie vedou k místnímu velmi vlivnému podnikateli Julie Balbonimu, přezdívanému „Baby Feet“. Balboni podniká v oboru dětské výživy a kromě toho se podílí na financování filmu z doby americké občanské války, který se zrovna v okolí Iberia Perish natáčí. Od jednoho z herců se šerif dozvídá o lidské kostře uprostřed močálu, opásané silným řetězem. Tuhle scénu už ale Dave Robicheaux kdysi viděl... Ve městě prolezlém korupcí vyplouvají na povrch zdánlivě již dávno pohřbená tajemství, která znovu probouzí zášť a zmar. Propletenec současných i dávných vražd směřuje k šokujícímu rozuzlení. Utajeným světem starofrancouzských usedlíků diváka provází hudba pětinásobného vítěze Grammy Buddyho Guye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones se v rolích málomluvných hrdinů skutečně našel. V In the Electric Mist nepředvádí Jones naprosto nic nového, přesto se na tu vestu dobře kouká (dostal se do podobné fáze nevyčerpatelného drsňáctví jako Clint Eastwood). In the Electric Mist je sice papírově detektivkou, v prvé řadě je ale reflexí jihu USA a všech jeho nemocí (rasismem počínaje a zuřícím hurikánem konče). Bertrand Tavernier jde po vnitřním napětí mezi postavami, ve kterém se každý bojí kostlivců. Vůbec by mi nevadilo, kdybych se do té dusné jižanské atmosféry mohl ponořit na delší dobu – to prostředí má cosi specifického, co mě nikdy nepřestane fascinovat (možná je to ten dozvuk padesátých let, který je v podobných městech silně cítit). Z poslední doby zcela jistě nejzajímavější Jones a to včetně Tahle země není pro starý, kde tvůrci dojeli na naprosto nicneříkající konec. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Těma vnitřníma monologama mě Tommy hrozně připomínal soukromýho detektiva Marlowa ze stejnomeného seriálu z roku 1983. Ke cti režiséra je třeba připočíst, že ač se v názvu filmu objevuje mlha, nijak to s ní nehrotí. Jsou totiž tací eskamotéři, který když si neví se scénou rady, fouknou tam prostě hodně mlhy nebo tmy a nechaj film dál běžet. Tady jsem se toho taky dost bál, ale nic takovýho tady naštěstí nebylo. Snaha o vykreslení atmosféry amerického jihu je dost patrná, není sice tak vyvedená jako třeba v majstrštyku Angel Heart, ale pokud jsem jí během celýho filmu celkem dost vnímal, tak respekt. Tommy hraje samotářskýho brumlu co nejde pro ránu daleko parádně. Jak se celkem zadařilo s navozením atmosféry, tak se moc nezadařilo s navozením napětí. Co se však nezadařilo vůbec, byly ty snový vize s generálem, tuhle dějovou vsuvku film potřeboval asi jako já další nos. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $7,630,067Tržby za predaj DVD v USA $2,093,885 //počet predaných kusov 116,765║ Ono to je tak zvláštne natočené, že z časti tento spletitý spletenec dosť zabíja príbeh a rovnako tak aj robí miestami zaujímavý ale celkovo nie je moc atraktívny a pútavý, dosť ťažký film na pozeranie, kde si režisér zobral väčšie sústo než uniesol, Tommy Lee Jones to koľko toľko zachraňuje. /55%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velezkušený francouzský režisér Bertrand Tavernier uposlechl vábení Hollywoodu a rozjel se tam natočit film - a nutno podotknout, že udělal dobře. Klasická detektivka (nechápu, proč sem zase někdo slepě převzal z imdb tag mysteriózní, když mysteriózní tu krom několika opileckých delirií vůbec nic není) téměř starého střihu dokazuje, jak zručným je Tavernier režisérem a Tommy Lee Jones typově přesným až škatulkovým hercem - jeho drsný (a životem i policejní službou unavený) policista je téměř archetypem muže zasazujícího se o právo a spravedlnost... Zajímavé jsou také reflexe řádění hurikánu a poničeného New Orleans, latentní postkatastrofický syndrom, jakož i celé ukotvení příběhu na jihu USA, jižanský genius loci je tu skutečně silně přítomný... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

T.L.Jones jako šerif, který nenechá minulost odpočívat v pokoji.... Ovšem, proč se vracet do minulosti, když je tu vražda čerstvá? Snad proto, aby nám TLJ dokázal, že šerifové jsou jeho silnou stránkou. Solidní krimi, která drží poklidné (ale pohodové) tempo, udávané nestárnoucím TLJ, proložené trochou mysteriózna, (u kterého mi trochu uniká smysl, ale nevadí) a místy výbornou hudbou (Marco Beltrami). A to je asi vše, na co si za pár dní vzpomenete. PŘÍBĚH**** HUMOR* AKCE** NAPĚTÍ *** ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Mám rád Tommyho Lee Jonese, už od dob Uprchlíka a prvních Mužů v černém. Jeho výtečné herectví a drsné chlapáctví dodalo této kriminálce s jinak tuctovým námětem patřičné koule. Zde hraje postaršího zkušeného šerifa, který hledá sériového vraha prostitutek. Další body přidala i parádní jižanská atmosféra s bažinami, řekou a mlhami, naopak fantasy motiv setkávání šerifa s mrtvým generálem podle mne snímku spíše uškodil. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zuIa00bPJHw ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nekonečné vodní plochy slepých ramen řeky Mississippi, mangrovníkové porosty, bažiny, komáři, černoši, tradice a špatné svědomí z kostlivců ve skříni. Snímek se snaživě a celkem zdařile pokouší o navození typicky jižanské atmosféry, bohužel potápí ho naprosto nezvládnutá a dalo by se říct impotentní mysteriozní linie, která působí rušivě a úsměvně místo toho, aby příběh rozvíjela. Tommy Lee Jones je zkušený matador americké kinematografie a jeho tvrďáci mají nezastupitelné místo v žánru krimithrilleru. Bohužel celkový dojem je matný, a to nejen kvůli halucinogenním představám o vojácích z občanské války. Schází tomu drajf, skutečné napětí, prostě přidaná hodnota. Stopáž bezmála dvou hodin se dala úspěšně sestříhat nejméně o 15 minut. Celkový dojem: 55 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones je tu trochu jak Cate Blanchett v The Gift, jen o dost škaredší a s policejním odznakem a já musím uznat, že mu tyhle role samotářských detektivů s duší zbroušenou bolestnou minulostí sedí jak Kajínek na pryčně vězeňské cely. K tomu si přidejte specifickou jižanskou atmosféru s městy duchů (nejen) po hurikánu, močály sloužící k ukrývání dávných hříchů a J.Goodmana v roli producentského prasete a máte tu, i přes ty občasné nejasné motivy v jednání postav, více než obstojné kriminální drama z divácky vděčné lokace. Někteří uživatelé překvapivě píší, že na snímku neshledali nic mysteriózního - tak to asi pravidelně trávili letní prázdniny na sídle Adamsovic rodiny a něco nadpřirozeného je hned tak nerozhází.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Životem orvaný a dávno dědkovatící Tommy Lee Jones v další policejní roli, tentokrát jako šerif vyšetřující vraždu prostitutky v jižanském městě, ve kterém vyplouvají na povrch dávno pohřbené hříchy. Herci jsou typově přesní, jenže snímek jako celek působí neosobně a pro někoho bude obtížné naladit se na pomalou vlnu a proniknout pod povrch. Jižanská atmosféra (po hurikánu) plná močálů a rasistických odkazů nicméně solidní, Beltramiho hudba také, generál z občanské války mi asi jako ostatním moc nehověl. Pro příště: dejte tomuhle chlapíkovi pořádný scénář, zručného režiséra a nechejte ho s bouchačkou, policejním odznakem a tím jeho nasraně unaveným výrazem honit nějaké hovado. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Forma prevyšuje obsah, až do tej miery, že po týždni mám problém spomenúť si aké všetky dejové línie tam boli a ako sa vyriešili. Zato si dobre pamätám atmosféru dusných močarísk, nadprirodzené motívy s vojskom a iné "mysterióznosti" (ktoré mi napodiv absolútne neprekážali, naopak - do filmu, do krajiny a k postave Tommyho Lee perfektne zapadli) a aj útržky scén, príbehov a obrázky ľudí, ktoré dokázali zaujať. Zvláštny hypnotický druh filmového rozprávačstva, ktorý fungoval a vyliezal z televízora, i keď som popri nepozornom sledovaní chodila okolo a robila rôzne domáce práce. 3,5* ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobré jako V údolí Elah nebo Tři pohřby, přesto nadprůměrná čtyřhvězičková detektivka se skvělou atmosférou. Miluji tyhle pomalu se vlekoucí příběhy plné nepředvídatelných postav. Tommy Lee Jones pochopitelně nemá chybu, dost mě ovšem překvapil můj oblíbený John Goodman ve velmi netypické gangsterské roli. A potěšil i Buddy Guy. Samostatnou kapitolou je hudba Marca Beltramiho, jenž (stejně jako pro zmíněné Tři pohřby) opět složil něco skvělého. A ta závěrečná píseň... Hmmm. Škoda jen několika pohříchu nedotažených, nedopovězených věcí (objasnění záhadných výstřelů z auta například), které podle mě ovšem natočeny byly, ale nejspíše skončily ve střižně. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

T.L.Jones je na tieto úlohy vyšetrovateľov a policajtov ako stvorený. Príbeh mi sedel, postupné približovanie k vrahovi dáva čas ponoriť sa do celkovej atmosféry. Mafián v podaní J. Goodmana je dobrá postava a práve napätie medzi ním a T.L.Jonesom je korením filmu. Vadou na filme je alkoholické blúznenie či vidiny a rozhovory s generálom, ktoré tu akosi nesedia a film by bol bez nich určite reálnejší a divákovi bližší. 60%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Poněkud mdle a nezáživně podaná mysteriózní detektivka, které nechybí správná jižanská atmosféra, ale na druhou stranu jí dost nadbývají duchové z občanské války, jejichž výskyt byl smysluplný asi jako ochlupení na ženské hrudi. Vyžilého ksichta Tommy Lee Jonese v roli drsňáka vždycky ráda vidím, bohužel mě tentokrát vytrvale mlátil přes uši nosovým skřehotem Jiřího Heřmánka. Který za tohle audiozvěrstvo odpovědný chuj neví, že TLJ má dvorního dabéra Pavla Rímského? Horší volbu hlasu jsem zažila jen jednou na TV H@vna, když šerifa Gerarda kvičel Michal Pavlata. Dabing stál celkově za hovny pasírovaný kočičí pšouk a dost mi curvil zážitek, s bídou a soucitem proto udělím 50% (v původním znění možná i kousek přes 60%). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príjemná klasická detektívka, vynikajúci Tommy Lee Jones je tu ako drsný skúsený detektív, ktorý za každú cenu bojuje za spravodlivosť. Zaujímavý námet, prostredie, atmosféra, jednoducho všetko čo by mala klasická detektívka obsahovať. Na druhej strane ale ničím výrazne nevynikala. Dráma režiséra Bertranda Taverniera rozpráva o skúsenom detektívovi (Tommy Lee Jones), ktorý sa pri svojom pátraní dostáva ďalej než by chcel. V hre je nielen mŕtva prostitútka, naštvaný mafián, ale predovšetkým mŕtvoly ktoré nie sú možno tak mŕtve, ako by si človek mohol myslieť. Herecké obsadenie sľubuje veľké veci a to predovšetkým vďaka Tommy Lee Jonesovi, ktorý už sa pozvoľna presunul z drsných rolí skôr k zamýšľanému sedemdesiatnikovi. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones je vynikajúci, ale v tej roztrieštenej chaotickej réžii toho veľa nezmôže. Film pôsobí, akoby Tavernier ani nečítal scenár, alebo akoby každú scénu točil niekto iný. Škoda, námet a lokácia vyzerali byť zaujímavé... ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Nějak mi unikla pointa i vrah. Vlastně jsem tomu s každou další minutou přestával rozumět. Ale i tak mě u toho držela postava Lí Džounse - nemyslím tím jeho unavenou, vrásčitou postavu s kupou pigmentových znamének, ale tu kterou hraje tak, až dokoukáte i film, který se ztratil v překladu. P.S.: Zapomněl jsem přidat vtip, huups ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je zvláštne raz za čas naraziť na film so známymi hviezdami, ktorý je tak zvláštny, má tak zvláštnu atmosféru, tak zvláštnu stavbu deja a pôsobí aj napriek krimi žánru a tomu obsadeniu absolútne nekomerčne. V hmle je film určený skôr pre festivaly, ale aj medzi európskym, ázijským a americkým artom musel pôsobiť značne zvláštne. No proste je to zvláštny film a už sa mi to slovo nechce viac používať. Chvíľami sa film začne kolísavým tempom potápať v miestnych bažinách, chvíľami prekvapí zaujímavou scénou, prekvapivým momentom a končí možno trochu konvenčnejšie, ako by divák vzhľadom na atmosféru diela čakal. Tavernier si hrá s Jonesovou hereckou škatulkou drsného a férového policajta (nikoho iného si v tejto úlohe neviem predstaviť) a odviedol spolu s ním výbornú prácu. V tom ostatnom to trochu drhne. ()

Reklama

Reklama