Reklama

Reklama

Detektiv Dave Robicheaux vyšetřuje vraždu místní prostitutky. Má spadeno na největšího gangstera z New Orleans. Během vyšetřování však zamíchá kartami surrealistické vojsko Konfederace.
Stárnoucí šerif Dave Robicheaux právě vyšetřuje vraždu místní mladé prostitutky. Zatím se zdá, že všechny indicie vedou k místnímu velmi vlivnému podnikateli Julie Balbonimu, přezdívanému „Baby Feet“. Balboni podniká v oboru dětské výživy a kromě toho se podílí na financování filmu z doby americké občanské války, který se zrovna v okolí Iberia Perish natáčí. Od jednoho z herců se šerif dozvídá o lidské kostře uprostřed močálu, opásané silným řetězem. Tuhle scénu už ale Dave Robicheaux kdysi viděl... Ve městě prolezlém korupcí vyplouvají na povrch zdánlivě již dávno pohřbená tajemství, která znovu probouzí zášť a zmar. Propletenec současných i dávných vražd směřuje k šokujícímu rozuzlení. Utajeným světem starofrancouzských usedlíků diváka provází hudba pětinásobného vítěze Grammy Buddyho Guye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Smok 

všechny recenze uživatele

Podľa námetu a miesta deja film pre mňa vyzeral zaujímavo, no nakoniec z toho vzišla len detektívka, ktorá splašene poskakuje medzi dvoma dejovými líniami a nevie si vybrať, ktorej sa chce vlastne venovať. Korunu tomu nasadil Tommy Lee, ktorý ako predrsnelý obstarožný policista všetky vraždy vyšetruje a s nikým sa nesere a nemá problém veci vybaviť s hocikým aj ručne. Či toho bitkára už vychrtlému dôchodcovi niekto uverí, to je iná vec. Tým pádom mi tu TLJ, ktorý mal celý film ťahať, nemá čo ponúknuť, a porovnávanie Tommyho s Clintom mi tiež zrovna vhodné nepríde, lebo Clint hrať vie. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nestarnúci detektív Tommy Lee Jones opäť zasahuje... ževraj podľa novely, určitú poetiku a mystiku som tuna ozaj postrehol. Priemerné krimi, ktorého príjemné prevedenie nabáda na vyššie hodnotenie, avšak po "triezvom" spánku 6/10 + pohodový soundtrack... ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivní story s nadprůměrnou atmosferou. Mám pro tyhle jižanské filmy slabost, proto 4* ()

predators 

všechny recenze uživatele

Mohlo jít o vynikající krimi, kdyby nám bylo nabídnuto více. Nepopíratelné kvality můžeme zhlédnout u T. Lee Jonese, ale všechno ostatní už je o dost slabší. Plitký děj, ve kterém se toho hodně odehrává, ale moc z toho si nezapamatujete. Vraždy, vyšetřování a i rozuzlení byli nevýrazné a tak nic neříkajíc. Jen ten starý dobrý Tommy za něco stál :-) 45% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mohla to byť výborná detektívna dráma z južanského prostredia. Tavernier je skúsený režisér, na ktorého Smrť v priamom prenose nezabudnem, Tommy Lee Jones a John Goodman sa na svoje úlohy narodili a južanské prostredie s močiarmi bolo autentické. Mrzí ma, že Enšpígl si už pred päť rokov predo mnou všimol podobnosť vnútorného hlasu policajného poručíka s vnútorným hlasom detektíva Marlowa z vynikajúceho rovnomenného televízneho seriálu. Poľahčujúcou okolnosťou pre mňa je, že som Pochované hriechy videl až dnes. Prešľapom bez poľahčujúcich okolností je však nezmyselná snová línia z dôb občianskej vojny. Neúmerne predlžuje film a neprináša žiadnu pridanú hodnotu. Jej odoperovaním by vzniklo omnoho lepšie dielo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když scenáristé nevědí, co si počít s knihou, napadne je použít komentář. A právě tyhle papírem šustící kecy táhnou celý film dolů. Jinak tu máme slušně vykreslenou atmosféru Louisiany, drsného Tommyho Lee Jonese jako nejzásadovějšího hrdinu na celém Jihu, bluesmana Buddyho Guye jako největší místní hvězdu a velmi dobrý soundtrack. Režisér Bertrand Tavernier se moc nepředvedl, film není příliš osobitý, a divákovi z něj nic v hlavě trvaleji neutkví. Doráží to český dabing, ale za něj tvůrci nemohou. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší film Tommyho Lee Jonese. Srovnávám především s veleúspěšným No country for old men a Three Burials of Melquiades Estrada, o Men in black ani nemluvě. Zajímavá zápletka, mystický (ale neškodný) nádech tajemna a odkazu na slavnou konfederační historii, "atraktivní" prostředí močálů, pasující country hudba. Snad jen Tommy by se nemusel za každou cenu pressovat do kalhot takového tvrďáka, přinejmenším scéna v baru po odtažení limuzíny "Baby Feeta" je zbytečně přehraná. Jinak ovšem pohodová detektivka, i když spíše thriller než drama. Na tohle se do kina jít dá. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dusná louisianská atmosféra, T. Lee Jones - v posledních letech jeden z mých nejoblíbenějších amerických herců, v menší roli další má oblíbenkyně - Kelly Macdonald, brutální zločiny, příjemný závan tajemna a v neposlední řadě uchu lahodící všudypřítomné zydeco - to jsou jen ty nejpodstatnější věci na které jsem při tápání "V elektrizující mlze" narazil a kvůli kterým se na tenhle snímek určitě rád podívám znovu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Trošku podivná mysteriózní krimi, kterou zdatně táhne Tommy Lee Jones, ale scénář ani režisér mu nijak zajímavě nesekundují. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec Dave Robicheaux zvládl dva případy jednou ranou (či několika ranami?), ačkoli jeden z nich byl už mírně prošlého data, a i když Tommy hraje přirozeně stejně, jako dýchá, nějak tady nebyl ve své kůži - že by na něj účinkoval duch doby, který v New Orleans přežívá, se vzduchem nasaklým provinilostí otrokářů a méněcenností otroků? Při kapce štěstí a LSD není nemožné si toto stigma připomenout live - ze státní odbočit do elektrizující mlhy, a možná ještě dál, tam odpočívá konfederační vojsko se svým generálem, připraveným zodpovědět dotazy, které nikoho nezajímají a hlavně nesouvisí s případy, jejichž osvětlení beztak nic neosvětlilo, jen několik filmových postav zemřelo úplně zbytečně stejně, jak zbytečná byla jejich účast v tomto zbytečném filmu. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale ja tieto old school krimi báchorky skrátka mám rád, zvlášť keď sa TLJ drsnosťou a "poker facom" takmer vyrovná Clintovi:) Príbeh väčšinou postráda originalitu, no dostatočne to komplenzuje zaujímavé južanské "pohurikánové" prostredie (celkom dobre zobrazené, aj čo sa rasových rozdielov týka), dobrá a vhodná hudba a miestami príjemne napätá atmosféra...Story je niekedy zamotanejšia než by sa patrilo a pri nemilosrdnej logike by sa našlo pár veľkých dier, ale ten celkový "pohodový" feeling a príjemne strávený čas sa počíta viac... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nudné, ukecané a nezajímavě natočené. Tavernier je ale dobrý režisér, takže mu do toho spíš někdo kecal. Víc než o vyšetřování je to americké národní hrdosti, a kdyby byl divák nedovtipa, voják konfederace mu to náležitě vysvětlí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na další akční jízdu s Tommy Lee Jonesem, ale místo toho jsem se dočkal celkem nudné a hlavně nezáživné mysteriózní detektivky, která nám nabídla tak zamotaný scénář, že se v něm zřejmě nevyznal ani sám režisér, který nám absolutně nezodpoví řadu otázek, ke kterým nás vedlo několik indicií již od prvních minut. Dokázal bych překousnout tu blbost s duchem konfederace i totálně zpackaný závěr, jenže těch PROČ v mé hlavě zůstala spousta a tudíž tomu nedám ani průměrné hodnocení. Velká škoda, nevyužitého potenciálu. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam hrál Clint, tak dám i 3*, protože tyhle role on zvládá s ležérní bravurou. Tommy Lee se často snaží až moc vypadat tak, jak postava vypadá a několikrát mu to nesedne natolik, že mu to nejde věřit. Film je nepříjemně rozháraný, jako by nevěděl, co chce vyprávět zrovna v danou chvíli, nakonec zjistíme jakési tři linie, které jsou spolu spojeny jen chabě. Scénu s únosem dcery si mohli klidně odpustit, protože její vyústění je až k smíchu (takhle lehce během 2 vteřin vybruslit z něčeho, co slibuje docela zajímavou a promakanou scénu, to jsem snad ještě neviděl). Strašně trapný mi připadal Robicheauxův vnitřní hlas, který občas vstoupí do děje. Je naprosto zbytečný, protože kromě několika rádoby květnatých pasáží o počasí popisuje akorát tak to, co zrovna ukazuje kamera. Na svou zbytečně přepálenou stopáž je to prostě moc suché. Má to ale hezké lokace a dekorace. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Zvláštní příběh se stárnoucím Tommy Lee Jones v hlavní roli, který se prakticky po celou dobu nehne z plátna. Při jeho vnitřních monolozích, které doprovázejí celý film, jsem si připadala jako bych četla román a myslím si, že celý příběh by v románu vyzněl taky docela líp. Bylo to hodně roztříštěné, žádná postava nevzbuzovala moc sympatií ani antipatií a v podstatě mi bylo jedno, kdo vraždil...také celá vedlejší linie s vidinami vojáků z občanské války se mi zdála úplně zbytečná. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že je to špatný film, ale mě zkrátka nechytnul a moc mě nebavil. Žánrově je neukotven, protože jako krimi mi to připadá hrozně rozplizlé a téměř nudné. Délka se mi zdála až neúnosná a výsledné rozuzlení nezajímavé. A rozmluvy hlavní postavy s mrtvým generálem byly úplně přestřelené. Jen ten John Goodman nikdy nezklame, odporné, slizké a nesympatické padouchy umí zahrát na výbornou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones ve své klasické roli zamlklého strážce zákona v poněkud přepostavované, přezápletkované a vůbec celkově přeplácané krimi. Tavernier rozehrál tuhle partii na všechny strany a já z toho nakonci získal pocit, že ani jednu linii nedotáhl do úplného konce resp. dotáhl, ale ty závěry byly příliš povrchní a rozhodně mě neuspokojily. Na druhou stranu potěšilo herecké obsazení, ačkoliv jak Goodman, tak Kelly Macdonald, Peter Sarsgaard a již zmíněný Tommy mají na kontě kvalitnější role. 50% ()

Gary 

všechny recenze uživatele

TLJ se vrací v tričku s límečkem zastrčeném do kalhot s páskem, jako tomu bylo už mnohokrát. Opět sám táhne kriminálku s lehce pomalejším tempem a dostává se věcem na kloub, tentokrát i v přítomnosti zesnulého generála Johna Bell Hooda. Vrací se s ním pozapomenuté stálice John Goodman, který nedostává moc příležitost nebo například Mary Sttenburgenová hrající věčně čekající manželku. Mysteriózní to zas tak moc není, akce je tam trocha (a že u ní Jones pořád nepůsobí směšně). Jedná se tak o lehce nadprůměrný thriller se solidními herci. 60%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Old school detektivka s prijemne tvrdackym serifom v podani Tommy Lee Jonesa, ktora mala na moj vkus prilis pomale tempo, ale za jedno pozretie to stoji. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Po dlhšej dobe som urobil chybu a dal som na trailer. Bohužiaľ znova sa mi potvrdilo, že páni strihači čo ich robia dokážu aj z podpriemerného filmu na 30 sekúnd urobiť výborný film so zaujímavým námetom. Moja chyba a moja strata času. ()

Reklama

Reklama